Skip to Content

Kleine Karpaten & Donauvallei; kastelen, grotten en museum in Slowakije

Kleine Karpaten & Donauvallei; kastelen, grotten en museum in Slowakije

Voor de stad Bratislava zelf heb je aan een dag of twee wel genoeg, maar in de omgeving is ook nog genoeg te zien en te doen, zeker als je van rust en natuur houdt en van kastelen. In de omgeving van Bratislava liggen de Kleine Karpaten en de Donauvallei.

In het westen ligt tussen de rivier de Morava en de Kleine Karpaten, het laagland Záhorie; de rivier de Vah stroomt langs de Kleine Karpaten in het noordoosten, terwijl in het noorden de kleine rivier Myjava de grens vormt tussen de Kleine en de Witte Karpaten.

Het hoogste punt is de Záruby met 768 meter. De bergen van de Kleine Karpaten zijn een populair wandelgebied. Het Europese langeafstandspad E8 loopt over de kam van de Kleine Karpaten. Terwijl je wijngaarden vindt aan de zuidoostelijke kant, zie je aan de noordwestelijke kant vooral veel kasteelruïnes.

Malé Karpaty

Kleine Karpaten & Donauvallei; kastelen, grotten en museum in Slowakije - Reisliefde

In 1976 werd bijna het hele grondgebied van de Kleine Karpaten beschermd natuurgebied verklaard: het Malé Karpaty. Het in het laagland van bijvoorbeeld de Donauvallei heerlijk fietsen en een boottocht is ook altijd prachtig.

Hoe het openbaar vervoer geregeld is hier, weet ik niet, maar ben je met de auto, dan kun je natuurlijk op eigen gelegenheid de omgeving verkennen. De grens met Oostenrijk is maar 3km weg en Hongarije is ongeveer 20 km verderop, dus deze regio is ook prima te combineren op doorreis.

Devínska Kobyla

Kleine Karpaten & Donauvallei; kastelen, grotten en museum in Slowakije - Reisliefde

De Devínska Kobyla is een kalkstenen berg. Hij is 514 meter hoog. In de omgeving zijn de rivieren de Donau en de Mars, en ook kasteel Devín. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op Oostenrijk, de omgeving van Bratislava en Hongarije in Kleine Karpaten. Op de westelijke helling van de berg, ligt de Sandberg. In dit gebied komen bijzondere planten voor.

Kasteel Smolenice

Kleine Karpaten & Donauvallei; kastelen, grotten en museum in Slowakije - Reisliefde

Ook vind je hier in de buurt het Kasteel Smolenice. Dit was oorspronkelijk een 14e-eeuws kasteel dat tot doel had de grenspassages in de Karpaten te beschermen. Het kasteel lag ook op de Boheemse Weg, een handelsroute die leidde van Praag naar Saksen. Het huidige Kasteel Smolenice werd gebouwd op de plaats van het kasteel in de 15e eeuw. Het werd vernietigd tijdens de Rakoczy-opstand, de complete vernietiging vond plaats tijdens de Napoleontische oorlogen, terwijl het hoofdgebouw en de toren volledig in brand werden gestoken.

In 1877 werden de vestingmuren en bastions herbouwd, de oude bastions werden behouden, maar verhoogd en overdekt. Het hoofdgebouw heeft twee vleugels en een toren en is gemaakt van gewapend beton. Het kasteel werd in de lente van 1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd. Het kasteel werd volledig gerenoveerd en overgedragen aan de Slowaakse Academie van Wetenschappen op 26 juni 1953 . Het dient nu als een conferentiecentrum en is open voor het publiek in de maanden juli en augustus.

Driny grot Smolenice

Kleine Karpaten & Donauvallei; kastelen, grotten en museum in Slowakije - Reisliefde

Je vindt in dit gebied enkele grotten, maar alleen de grot Driny in Smolenice is te bezoeken. De afstand is in totaal 680 m lang, waarvan een groot deel wordt geëxploiteerd als een showgrot. De ingang was al bekend in de 19e eeuw. In de laatste dagen van de Duitse oorlog in 1866 kampeerden Pruisische soldaten bij de ingang. Sinds 1968 is de grot een nationaal natuurmonument van Slowakije. De grot is ontstaan in het Mesozoïcum in het Krijt.

De passages werden veroorzaakt door regenwater, dus ze zijn vrij smal. Ook de kamers zijn klein en gevormd op de kruispunten van deze storingen. In het hol zijn diverse sinter aanwezig, zoals watervallen, pagodeachtige stalagmieten en diverse stalactieten en sintermeren. Ook zijn er vleermuizen te vinden, zoals de kleine hoefijzerneus, de grote hoefijzerneus, de grotere muisoren, de mopsvleermuis of de bruine lange oren.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Cerveny Kamen

Het kasteel Cerveny Kamen (de Rode Steen) vind je op ongeveer 40 km ten noordoosten van Bratislava op de wijnroute in de gemeente Častá. Het huidige kasteel staat op de plaats van een oudere, gesticht in 1240 door de dochter van de Hongaarse koning Béla III. Het behoorde tot de vestingketen tussen Devín en Trenčín . Tot de 16e eeuw was het in handen van verschillende adellijke families. In 1528 werd het eigendom van de familie van Fugger uit Augsburg, een stad waar ik eerder al over schreef.

Het kasteel werd toen verbouwd in renaissancestijl. Het nieuwe gebouw diende als een versterkte handelspost en had daarom een opmerkelijk defensief systeem met vier bastions. Op 6 juni 1583 trouwde Nicholas II met Pálffy Anna Magdalena Fugger. De adellijke familie van Pálffys was tot 1945 in het bezit van het kasteel, toen het kasteel overging naar de staat.

Tegenwoordig herbergt het kasteel een museum, waarin de cultuur van de edelen tussen de 16e en 20e eeuw wordt getoond. In de kelder zie je de vestingwerken. In de voormalige ridderzaal zie je een verzameling jachtwapens en historische wapens.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Trenčín

Kleine Karpaten & Donauvallei; kastelen, grotten en museum in Slowakije - Reisliefde

Het kasteel Trenčín werd in de 11e eeuw gebouwd op een steile klif. Het was een koninklijk kasteel waarbij geleidelijk een stad ontstond. Het kasteel speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het Koninkrijk Hongarije, vooral tijdens de Turkse invasies.
Matthew Csák kwam in 1302 in het bezit van het kasteel en regeerde hier tot zijn dood in 1321 over bijna het gehele West- en Centraal-Slowakije. Na zijn dood werd het kasteel opnieuw koninklijk bezit.

Zijn vader Peter Csák liet de 39 m hoge centrale toren herbouwen in de jaren 1260 tot 1270. In de loop van de tijd werd de stevige toren uitgebreid: de molen en Jeremiastoren en de Ludwig, Barbara en het Zápolyapaleis. Het oudste gebouw in het kasteel is de belangrijkste toren die traditioneel de Toren van Matthew wordt genoemd. De toren werd gebouwd aan het einde van de 11e eeuw in de Romaanse stijl, en rond het jaar 1270 kreeg het een bakstenen jas en werd het aangepast aan de gotiek. Er is een kleine tentoonstellingsruimte. Ook zie je een 700 jaar oude stenen trap.

De hoogte van de toren is 39 meter. Aan de rechterkant van de ingang is de originele pleister te zien, een rood vierkant patroon uit de 14e eeuw. Na dit pleisterwerk werden de andere torenmuren gereconstrueerd. Vanaf de trap zijn de individuele kamers altijd in een andere richting. Dus voor een vijand bijna een labyrint, waarin hij snel zijn oriëntatie verloor. De passages zijn erg smal, wat een betere verdediging van de toren mogelijk maakte.

Tussen het Barbarapaleis, de Matthiastoren en de 5e Poort werden de fundamenten van een pre-romaanse rotonde uit de 9e-10e eeuw ontdekt. De unieke plattegrond met vier apsissen (een klaverblad) onderscheidt de Trenčín Rotunda van alle centrale gebouwen in Slowakije.  Op de Burghof, niet ver van de Matthiastoren en dicht bij de 5e poort is de zogenaamde zomertoren.

Dit renaissancistische gebouw diende als een rustplaats voor de heren van het kasteel. De permanente tentoonstelling is gewijd aan de geschiedenis van het benedictijnenklooster op Skalka, de traditie van St. Sworad en St. Benedictus, maar ook aan archeologische vondsten.

Op de Akropolis van het kasteel zijn drie paleizen. Het oudste is het Ludwigspaleis, gebouwd door koning Ludwig de Grote van Anjou in de tweede helft van de 14e eeuw, direct naast het oudste woongebouw in het kasteel, de Matthiastoren.

Op de eerste verdieping van het Ludwigspaleis is een permanente tentoonstelling van wapens uit de periode tussen de 13e en 19e eeuw. je ziet hier gotische zwaarden, sabels, speren en lansen. Ook rijkelijk versierde oosterse wapens zoals helmen en pantserdelen, versierd met gegraveerde citaten uit de Koran of prachtige geweren en pistolen uit de Balkan zijn te zien. In het verleden werden de kamers op de begane grond gebruikt als kasteelkeuken en kamers voor de bedienden. In latere eeuwen was het kasteelarchief in deze grote kamer en achter de gesloten deur was de schatkamer. De kasteelschrijver woonde boven de schatkist. Vandaag is hier het tweede deel van de fotogalerij.

De Ridderzaal werd gebouwd in de 16e eeuw toen het paleis werd gebouwd. Eerst bevonden de woonkamers zich op twee verdiepingen. Later werden de twee houten plafonds uit elkaar gehaald, waarna een grote hal ontstond, met een gewelfd plafond. De hal werd door de eigenaars gebruikt voor representatiedoeleinden. Ook nu wordt deze ruimte gebruikt voor speciale aangelegenheden (politieke bijeenkomsten, bruiloften, feesten, feesten, zakelijke evenementen).

Het Zapolya paleis bestaat uit twee verdiepingen (woonkamers van de adellijke familie) en op de begane grond een paardenstal en een berging voor rijtuigen. Sinds 1994 kun je in het paleis de grootste tentoonstelling van het kasteel zien. Deze galerij van de adellijke familie Illésházy bevat momenteel 94 schilderijen, die op twee verdiepingen van het paleis worden gepresenteerd. De tentoongestelde schilderijen beslaan de periode van het einde van de 16e eeuw tot de eerste helft van de 19e eeuw. De Illésházy waren bekende beschermheren van kunst en onderwijs.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Karlburg

Kleine Karpaten & Donauvallei; kastelen, grotten en museum in Slowakije - Reisliefde

Het kasteel Karlburg vind je in Rusovce vlakbij de grens met Oostenrijk. De landgoederen Oroszvár werden in 1646 gekocht door graaf Stefan Zichy en waar de familie meer dan 200 jaar eigenaar was. Het huidige kasteel werd gebouwd in 1841-1846 in Tudorstijl, een neogotische stijl uit Engeland. Ook is er een groot Engels landschapspark.

Op kasteel Karlsburg waren vaak ceremonies van geboorte en huwelijk van de leden van de aristocratie, ook wel de “Hongaarse Windsor” genoemd. De huidige eigenaar is sinds 1995 de Slowaakse overheid en het is niet toegankelijk voor het publiek.

Danubiana Meulensteen Kunstmuseum

Kleine Karpaten & Donauvallei; kastelen, grotten en museum in Slowakije - Reisliefde

Danubiana ligt in Čunovo, minder dan 15 kilometer ten zuiden van Bratislava, aan de rand van een schiereiland waar de machtige Donau stroomt. Je kunt met het openbaar vervoer, bus nummer 90 in ongeveer 40 minuten naar dit museum. Maar op die fiets is natuurlijk ook prima te doen en je kunt er met de boot naar toe. Bezoek dit nog jonge museum voor moderne kunst aan de rivier de Donau voor interessante tentoonstellingen en een permanente collectie met de meest gerenommeerde kunstenaars uit Slowakije en het buitenland.

Bewonder de schilderijen en sculpturen, loop door het uitgestrekte park en krijg een prachtig uitzicht vanaf het dakterras. Er is een interessant park met een oppervlakte van 8000 m2, waar 60 sculpturen worden gepresenteerd. De locatie aan de rivier is erg bijzonder. Op de begane grond vind je een galerij van hedendaagse kunst.

Het museum is opgericht door de Nederlandse kunstenaar Gerard Meulensteen, dus er is veel Nederlandse kunst te zien, maar ook van buitenlandse en Slowaakse kunstenaars. Loop na afloop het dakterras op, zeker een aanrader op zonnige dagen. Hier heb je een prachtig uitzicht over de rivier en de omgeving.

Meer informatie vind je hier.

Overnachten in Karpaten

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je hebt hier alle kanten op.

 • TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
 • Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
 • Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
 • De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
 • Travelstore; Een uitgebreid aanbod van hotels en appartementen, inclusief luxe accommodaties met zwembaden etc. Het aanbod vind je hier.
 • Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
 • Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een betaalbare en unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
 • ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.
 • Suncamp Holidays; Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.
 • Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Sabine schreef:

  Wat een mooi artikel heb je geschreven! Wij wonen sinds oktober vorig jaar in het Zuiden van Slowakije (Modry Kamen, het kleinste stadje van Slowakije) Dit jaar openen we onze vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije, wees welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.