Steeds minder kinderen spelen nog buiten en al helemaal niet in de natuur. Als je vooraf tegen de kinderen zegt dan ze gaan wandelen reageren ze niet altijd even enthousiast. Terwijl als je eenmaal aan het wandelen bent ze dat vaak toch wel heel erg leuk vinden, mits het niet te ver is. Helemaal als het een heel bijzondere wandeling is. Zoals een blotevoetenpad of een speurtocht.
Door Klim & Avonturenbos Rocks n Rivers met speelbos Goirle in Gelderland zijn we gevraagd of we een dagje wilden komen. Ze hebben namelijk een paar heel gave klimparcoursen waaronder een high rope course en een baan voor mindervaliden in het bos voor diverse leeftijden.
Nu is dat natuurlijk heel erg leuk, maar daarvoor zijn die van ons nog net iets te jong en vinden ze erg spannend. Speciaal voor die leeftijd (richtlijn vanaf 4 jaar) hebben ze een junior survivaltocht in het bos uitgezet. Kijk, dat spreekt ze wel aan.
Brabantse Natuurpoort & Kempische landgoederen
Nu was het voor ons ongeveer een uurtje rijden naar Goirle, vlak onder Tilburg-Zuid op 3 km van de Belgische grens maar dat was zeer de moeite waard. Het is jammer dat we niet een hele dag konden en ze de volgende dag weer naar school moesten anders hadden we nog veel langer kunnen blijven. Echt een leuk dagje uit maar dan lekker actief en buiten in de natuur.
Als je aan komt rijden kun je terecht op de ruime parkeerplaats. Vanaf daar zie je het restaurant liggen met ruim terras en speeltuin met natuurlijke speeltoestellen en het gebouw van het klimbos. Dit restaurant / hotel dient ook als Brabantse Natuurpoort. De Natuurpoort vormt namelijk het startpunt van een uitgebreid fiets- en wandelroutenetwerk. Prachtige routes door bos, langs heidevelden, weilanden en natte natuur zoals vennen en beekjes. Een landschappelijke gevarieerdheid die natuurliefhebbers zeker zal bevallen. Dit is een onderdeel van de Kempische Landgoederen.
Speurtocht speelbos Goirle
We melden ons bij de receptie van Rocks n Rivers en na nog even een sanitaire stop kregen we tekst en uitleg. We kregen een rugzakje mee met wat materialen zoals een kompas en verrekijker, een boekje met opdrachten en een plattegrond en een speurtocht. Dat beloofde heel wat. Hier was ook de eerste oranje pijl te vinden die de kinderen moesten gaan volgen. Dat is altijd een groot succes. Dus voor we het wisten waren ze al op weg. Toen wij er waren was het vrij rustig, er was slechts één ander gezin en een paar passanten. Daardoor kon je alle opdrachten en hindernissen doen zonder te moeten wachten op elkaar.
We moesten even zoeken waar je precies het bos in moet, we waren het ‘hoofdpad’ ingegaan maar moesten achteraf iets verder bij het bordje. Lag dus echt aan ons enthousiasme en ook op de plattegrond stond het duidelijk vermeld. Het bos is opgedeeld in een aantal gebieden; zoals het themabos en het funbos met in totaal 14 ‘hindernissen’ met opdrachten.
Achter ieder bordje van een opdracht staat een letter die je kan invullen op de speurtocht waar vervolgens een zinnetje uitkomt. Als je die inlevert krijg je een ‘verrassing’. De route door het bos was prima te doen, een groot deel loop je over een pad dat is afgeschermd met boomstammen en op andere plaatsen is het zoeken naar de pijltjes.
Een bezoek aan het bos en het blotevoetenpad is ook mogelijk voor passanten. Wil je echter de opdrachten doen en na afloop een vuurtje stoken moet je voor de kinderen betalen. Ouders mogen gratis mee ter begeleiding.
Bij de rope-coursen was het een stukje drukker. Daarom wordt daar geadviseerd om vooraf online te reserveren of bij aankomst, maar dan kan het voorkomen dat je een half uurtje moet wachten. Die zijn namelijk alleen toegankelijk onder begeleiding.
Survivallen voor kleuters in het speelbos
De opdrachten in het bos waren een soort van testjes die daar door de ‘voswachter’ waren geplaatst om te testen hoe slim en sterk je bent. Een survival of the fittest waarbij je kennis maakt met het leven in de natuur.
De opdrachten varieerden van door betonnen kruiptunnels om daar in het donker op de tast mollen te voelen, klimmen over touwnetten, met een kompas schieten en bomen herkennen, klimmuren beklimmen om in het vogelhuisje naar vogels te zoeken tot en met boomstambruggen waarbij je met de handen tegen elkaar aan moet leunen om de sloot over te steken. Op de website hadden ze het ook over een kabelbaan, die hebben wij niet gezien behalve bij de hoge rope-course.
Allemaal opdrachten die over het algemeen goed te doen waren voor onze peuter en kleuter, af en toe was er een beetje begeleiding nodig zoals de slackline of het klimmen bij de vogelhuisjes. De hindernissen waren niet alleen leuk voor de kinderen maar ook papa ging zwaaiend de greppel over en zelf heb ik een paar stapjes gezet op de slackline.
Op de samenwerkingsbrug van de laatste foto moesten we natuurlijk het goede voorbeeld geven 😉 Wat heel fijn was is dat je aan het einde van de bos kan kiezen of je nog een stukje verder loopt voor een opdracht of dat je een stukje afsnijdt. Wij gingen voor dat laatste omdat het voor onze kinderen zo ook wel goed was. Ook zonder die opdracht is de speurtocht prima op te lossen.
Klimmen met kleuters; Low Rope Course
Vlak voor het einde is er tussen het gebied van de high-rope course ook een low-rope course waar de kinderen hun skills kunnen testen. Van touwbruggen tot en met bandenbanen. Maar dan lekker dicht bij de grond. Ze kunnen een heel rondje maken.
Ze hebben in ieder geval weer aardig wat van hun eigen grenzen overwonnen en vonden het heerlijk. Iets minder geslaagd was het voor de legging van onze dochter, ik hoop maar dat de was die weer schoon krijgt 😉 De kinderen hadden open sandalen aan en ik slippers en dat was prima te doen. De kinderen hadden ook geen steentjes of takjes in hun schoen.
Blotevoetenpad
De laatste opdracht was weer op het terrein van de natuurpoort, namelijk een blotevoetenpad. Dat vinden ze heel erg leuk dus gingen die schoenen uit. Het waren niet alleen vakken met diverse materialen maar ook hindernissen zoals boomstammen waarbij ze van de één naar de ander moesten. Erg leuk gedaan.
Ter afsluiting; Fikkie stoken
En tot slot was daar de ‘verrassing’ na het inleveren van de rugzak en het oplossen van de speurtocht kregen we een doosje met hout, een vuurkorf, een magnesiumstaaf om vonkjes mee te maken, vier bamboe stokken EN een bakje marshmallows. Het perfecte einde van de wandeling. Nu moesten mama en papa bewijzen wat ze konden.
Zorgvuldig werd er een pyramide opgebouwd, met tondel, beetje valsspelen met een aanmaakblokje, wat splinters van het haardhout en daarna opbouw van kleine naar grote takken. Althans dat was het idee, bij het vonkjes creëren viel een deel om waardoor we er maar een pagodevuurtje maakten. Wat natuurlijk ook goed werkte. De medewerker kwam kijken omdat hij gewend was dat alles zomaar in de korf wordt gegooid en was onder de indruk van onze opbouw. Hij was niet meer gewend dat mensen wisten hoe ze een vuurtje moesten maken.
Toen het vuurtje brandde, zonder de aansteker die er voor de zekerheid bijgedaan was, konden we de marsmallows boven het kampvuur houden. In de bamboestokken zaten satéprikkers waar we de marsmallows op konden prikken. Erg slim gedaan. Deze stokken konden we gewoon op de grond laten rusten zodat we ze niet vast hoefden te houden. De marsmallows werden zeer gewaardeerd door de kinderen, van de laatste hebben we s’mores gemaakt door aan beide kanten een koekje te kleven. Dat is natuurlijk nog net iets lekkerder.
In de speeltuin
Na het vuurtje stoken liepen we langs het bijenhotel en de vele vlinderbloemen die ze hier hebben naar de speeltuin. We hadden ze beloofd dat ze daar nog even mochten spelen. We twijfelden of we op het terras van de Roovertsche Leij zouden plaatsnemen, lekker in het zonnetje. Maar omdat morgen de eerste schooldag is en we nog een uur naar huis moesten rijden, leek ons dat tijdtechnisch toch niet heel verstandig.
Meer informatie vind je hier.
- Het Dutch Pinball Museum in Rotterdam: een eerbetoon aan een tijdloze klassieker - 13 oktober 2024
- Buckingham Palace: Het Iconische Verblijf van de Britse Monarch - 13 oktober 2024
- Mondriaanhuis Amersfoort - 12 oktober 2024
Leave a comment