Skip to Content

Knuppelpald Roegwold Groningen: Een wandeling door de natuur

Knuppelpald Roegwold Groningen: Een wandeling door de natuur

In de provincie Groningen ligt het natuurgebied Roegwold, een oase van rust en natuur. Roegwold is een gebied van ongeveer 1.400 hectare groot, gelegen ten oosten van Groningen, tussen de dorpen Scharmer, Harkstede, Kolham en Froombosch.

Het is een gebied met een gevarieerd landschap van polders, bossen, water en moeras. In dit artikel nemen we een kijkje naar de vele mogelijkheden die Roegwold te bieden heeft.

Geschiedenis van Roegwold

Het gebied van Roegwold is ontstaan door menselijk ingrijpen. In de middeleeuwen werd het gebied gebruikt voor landbouw en veeteelt. Door de jaren heen werden er dijken aangelegd om het land te beschermen tegen overstromingen vanuit de nabijgelegen Dollard. Door het afgraven van turf ontstonden er veenplassen en werden er waterwegen gegraven. Hierdoor ontstond een gevarieerd landschap met een rijke flora en fauna.

De natuur van Roegwold

Het gebied van Roegwold is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het gebied bestaat uit vele soorten landschappen zoals polders, bossen, moerassen en water. Er zijn talloze wandel- en fietsroutes te vinden die je langs de mooiste plekjes brengen. Je kunt er verschillende soorten vogels spotten, zoals de zeearend, de blauwborst en de roerdomp. Ook zijn er diverse soorten vlinders, insecten en planten te bewonderen.

Er zijn diverse wandelroutes in het gebied, waaronder een 10 kilometer lange route langs de Onlanden. Dit is een prachtig natuurgebied met grote waterplassen en moerasgebieden. De wandelroute brengt je langs uitkijkpunten waar je kunt genieten van het uitzicht over het water en de omgeving.

Activiteiten in Roegwold

Naast wandelen en fietsen zijn er ook andere activiteiten te doen in Roegwold. Zo kun je er kanoën, roeien en suppen over de vele waterwegen. Er zijn diverse verhuurders in de omgeving die boten en kano’s verhuren. Ook kun je er vissen en zijn er diverse visstekjes te vinden.

Een andere leuke activiteit is het bezoeken van de schaapskudde die in het gebied rondloopt. De schapen grazen in de polders en zorgen voor het in stand houden van de natuurlijke vegetatie. Je kunt de schaapskudde bekijken en meer leren over het belang van schapen voor het behoud van de natuur.

Voor de kinderen is er ook genoeg te doen in Roegwold. Zo is er een speelbos waar ze lekker kunnen ravotten en klimmen. Ook is er een educatief pad waar ze meer kunnen leren over de natuur in het gebied. Daarnaast worden er regelmatig activiteiten georganiseerd voor kinderen, zoals speurtochten en workshops.

Conclusie

Roegwold is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, varen en nog veel meer. Het gebied is rijk aan flora en fauna en biedt vele mogelijkheden om te genieten van de natuur. Of je nu een dagje weg wilt met het gezin, een romantische wandeling wilt maken met je partner of gewoon lekker wilt ontspannen in de natuur: Roegwold is absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.