Skip to Content

Handige koelkasten / koelboxen voor dagje uit / vakantie

Handige koelkasten / koelboxen voor dagje uit / vakantie

Ook op vakantie op de camping of tijdens dagjes uit kan het handig zijn om iets te hebben waar je je eten in kunt koelen. Waar kies je dan voor? Bij een dag uit zul je al snel bij een eenvoudige koelbox uitkomen, maar voor de camping heb je andere mogelijkheden. Welke variant is voor jou de beste keuze?

Wat voor campingkoelkasten of -boxen zijn er?

Er zijn meerdere mogelijkheden om je eten op de camping koel te kunnen houden. Zo kun je kiezen voor:

  • Compressor campingkoelkast of -box
  • Absorptiekoelbox
  • Thermo-elektrische koelbox

Waar let je op bij de aanschaf van een campingkoelkast?

De kans is op de camping groot dat je in de buurt van de koelkast slapen zult. Je kunt dus zeker even goed overwegen hoeveel lawaai de koeling mag maken. Niet kunnen slapen door de geluiden van de koelkast/koelbox is natuurlijk allesbehalve leuk te noemen.

Verder zul je in je overweging moeten meenemen hoe koud alles bewaard moet blijven. Dus anders gezegd: tot welke temperatuur moet de koelbox of -kast kunnen koelen? Uiteraard moet je verder op de maat letten. Zowel of je er voldoende eten in kwijt kunt, maar ook of het ding in je caravan (of andere accommodatie) past.

Tot slot kun je kijken of je ook wilt of het apparaat kan vriezen en natuurlijk zijn ook de financiën een dingetje. Ben je vooral aan het trekken, dan is er nog een punt van aandacht: kan je koelkast onderweg aan de stroom gelegd worden?

Wat is een koelbox?

Oorspronkelijk was een koelbox een box die je met een handvat kunt optillen en aan de bovenkant openmaakt. Je gebruikt voor deze koelbox koelelementen, die je in je vriezer hebt laten bevriezen.

De kou die de elementen afgeven blijven in deze goed geïsoleerde box hangen, waardoor de temperatuur in de box heel koud zal zijn. Ideaal dus als je een dag weg gaat. Je neemt het makkelijk mee. En voor een dag is het prima in gebruik.

Je hebt geen elektriciteit of wat dan ook nodig, dus je kunt het ding overal mee naar toe slepen. Anders wordt het uiteraard als je langer dan een daagje weggaat. De koelelementen doen dan hun werk niet meer. Een gewone koelbox is dan ook niet handig om op de camping te gebruiken.

Verschil koelbox en koelkast

Toch zul je op de camping ook de term koelbox horen. Koelkasten die je aan de bovenkant openmaakt, worden namelijk al snel een koelbox genoemd. Zit het deurtje aan de voorkant, dan heet het opeens een koelkast.

Een ander verschil is vaak dat wat een koelbox wordt genoemd één groot vak is, terwijl een kast verschillende vakken heeft. Maar de termen worden best door elkaar heen gebruikt. Andere termen die je misschien ook tegenkomt zijn minikoelkast of tafelmodelkoelkast.

Bij een minikoelkast hebben we het over een steviger model. Maar hij is nog wel dusdanig klein dat het handiger is voor in een tent of caravan. Dit kan zowel met een deksel als met een deurtje zijn. Een tafelmodelkoelkast is dus groter. Deze zijn meer geschikt voor bijvoorbeeld stacaravans.

Welke aansluiting heb je nodig?

Natuurlijk hangt het af van jouw type koelkast of koelbox welke aansluiting je nodig hebt. Meestal zal 230 volt goed zijn. Neem je de box mee op reis en moet het dan ook zijn werk doen? Dan is een koelapparaat met een 12 volt stekker wel zo handig. En kun je hem zo aansluiten via de sigarettenaansteker! Zo kun je ook onderweg genieten van koude drankjes of iets lekkers om te eten.

Soorten koelboxen/-kasten

De ‘ouderwetse’ koelbox met koelelementen. Ook te koop inmiddels als koeltas. Fijn als je op weg bent (dus onderweg naar de vakantie zou ook een idee kunnen zijn). Maar niet geschikt als koelapparaat tijdens de vakantie.

Thermo-elektrische koelkast

Een thermo-elektrische koelbox is ook een box, alleen werkt deze met elektra. Voordeel ten opzichte van de gewone koelbox is dat ze uiteraard beter koelen. Dit kunnen ze tot zo’n 20 graden onder de omgevingstemperatuur doen. Ze verbruiken doorlopend stroom.

Deze koelbox werkt met een ventilator. Deze ventilator blaast de warme lucht naar buiten. Ze nemen weinig ruimte in. Prima te gebruiken in koudere landen dus. Maar in warme oorden kom je toch echt te kort qua koelte.

Ze maken vaak wel veel zoemend geluid. Meestal kan hij draaien op 230 en 12 volt. Vaak kunnen ze zelfs ook verwarmen… Ook geschikt voor in de auto of vrachtwagen.

Absorptiekoelbox

Een absorptiekoelbox is een koelbox die net weer beter koelt dan voorgaande voorbeelden, namelijk tot 25 graden onder de buitentemperatuur. Dus ook nu is het vooral geschikt voor landen met eenzelfde soort klimaat als die van ons.

Ga je naar warmere landen dan kom je eigenlijk net te kort wat koeling betreft. Groot voordeel is wel dat ze geen lawaai maken. Hij verbruikt wel veel stroom. Kan meestal op 230 en 12 volt. Is er geen stroom? Dan kan het ook op gas werken (even checken of dat ook voor jouw model geldt!). Deze koelkast werkt door te verdampen.

De compressorkoelbox

De beste in de koelboxen. Ze kunnen koelen en vriezen (tot -15) en dit is met een thermosstaat in te stellen. Ze zijn wel groter, wat natuurlijk zowel een voordeel als een nadeel kan zijn.

Je hoort ze wel aanslaan met een zoemend geluid, maar op een stuk minder hinderlijke manier dan bij absorptiekoelkasten. Meestal hebben ze 230 volt nodig. Er bestaan wel hybride modellen die ook op 12 volt kunnen. Stroomverbruik is enkel als hij aanslaat.

Deze vind je hier.

Koelkast huren

Er zijn campings waar je een koelkast kunt huren. Je hebt dan beschikking over een echt goed werkende koelkast. Of als extra koeling naast je eigen koelbox. Er zijn zelfs verhuurbedrijven!

Deze bedrijven rijden langs de campings om de kasten te plaatsen en weer op te halen. Heb je interesse? Let dan bij het boeken op of deze mogelijkheid bestaat!

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.