Skip to Content

Koffer inpakken tips & hacks ook voor handbagage

Koffer inpakken tips & hacks ook voor handbagage

Ik weet dat vliegen met kinderen nu bijna not done is. Er wordt steeds meer gevlogen en dat is niet goed voor het milieu. Onze komende vakantie voel ik me hier iets minder schuldig over, want we zoeken familie op. Mijn schoonzus en zwager hebben ons zoontje nog nooit in het echt gezien, net als zijn overgrootmoeder. We zien er enorm naar uit en in mijn achterhoofd ben ik al aan het bedenken wat we wel of juist niet mee moeten inpakken.

We hebben daar geen wasmachine, dus geen wasbare luiers (scheelt al wat). Wel of geen autostoel en/of buggy? Moet ik ruimbagage bijboeken? Hieronder tips om de ruimte die je hebt voor het inpakken zo goed mogelijk te benutten.

Lees ook; Welke koffer is handig voor op vakantie?

Rol je kleding op; ook handig om kreukels te voorkomen!

Als je gaat inpakken is het een aanrader om alles op te rollen. Door het rollen zit het al iets steviger op elkaar, minder lucht = minder ruimte. Kleine rolletjes passen ook in allerlei hoekjes, en een voordeel is ook dat, mits je het netjes oprolt, je minder kreukels in je kleding krijgt.

Gebruik vacuümzakken, travel cubes of ziplock zakjes

Op deze manier heeft inpakken hetzelfde effect als het oprollen. Doordat je minder lucht tussen de kleding hebt, neemt het veel minder ruimte in. Deze zakken gebruiken veel mensen voor het bewaren van zomer- of winterkleding, maar wat kleinere zakken zijn ook goed geschikt voor je bagage.

Travel cubes vind je hier

Gebruik alle hoekjes en gaatjes

Sokken en onderbroeken passen (opgerold) vaak prima nog ergens in een hoekje. Denk ook aan de ruimte in schoenen. Schoenen en sokken kunnen bijvoorbeeld meer kwetsbare bagage beschermen.

Denk aan sieraden of (glazen) flesjes van bijvoorbeeld parfum. De veiligste plek voor breekbare spullen is in het midden van je tas, leg ze het liefst niet tegen de zijkanten.

Neem niet meer schoenen mee dan nodig

Schoenen nemen veel ruimte in en zijn over het algemeen zwaarder. Kies daarom liever één of twee paar waarvan je zeker weet dat je ze zult dragen. Dat ligt natuurlijk aan je bestemming en geplande activiteiten, maar vaak wandel je op vakantie best wel wat, alleen al op de dag van aankomst en van vertrek. Comfortabele schoenen waarin je een flink stuk kunt lopen zonder last te krijgen, zijn dan ook een must. Slippers en ballerina’s nemen niet zoveel ruimte in, één paar van elk inpakken is voldoende.

Trek de zwaarste / grootste kleding aan tijdens de reis

De comfortabele schoenen trek je het beste aan tijdens het reizen. Zo kosten ze geen ruimte in je bagage, en zoals gezegd loop je vaak op zo’n reisdag nog best veel. Hetzelfde geldt voor kleding, trek onderweg meerdere laagjes aan. Een jas, vest of sjaal kan je in het vliegtuig prima kwijt onder je stoel of in de bagagevakken, en daarnaast is het vaak best fris in het vliegtuig.

Pak realistisch in

Ik neem altijd meer kleding mee dan ik aantrek. Bedenk van tevoren kritisch welke kleding, sieraden en make-up je écht zult dragen. Pas als er ruimte over is, kan je nog wat extra’s voor wie weet inpakken. Meer dan één badpak of bikini is ook niet echt nodig. Als je langer op pad gaat, overweeg halverwege je kleding te wassen.

Neem kledingstukken mee die je makkelijk kunt combineren; capsulecollectie

In het verlengde van het vorige punt, kies kleding die gemakkelijk combineert. Neem bijvoorbeeld één jeans mee (die je onderweg aantrekt) en wat shirtjes die daar mooi op staan. Een zogenaamde capsulecollectie met kleding die makkelijk met elkaar combineren en ook in laagjes gedragen kunnen worden, afhankelijk van de temperatuur.

Neem in plaats van boeken een e-reader of tablet mee

Boeken zijn zwaar en nemen veel ruimte in tijdens het inpakken. Niet iedereen vindt het prettig lezen, maar als je veel leest of echt op ruimte moet besparen, is dit wel een goed idee. Verder zal je vaak zien dat je helemaal niet zoveel leest op vakantie, tenzij je een echte boekenwurm bent is één of misschien twee boeken echt voldoende.

Koop een lichte koffer

Zowel bij hand- als ruimbagage is er een limiet op het gewicht en het is zonde als je koffer zelf al een paar kilo weegt. Er zijn heel lichte koffers te koop die ontzettend sterk zijn, die kan je bijvoorbeeld hier vinden.

Gebruik je handbagage ten volle

Veel vliegmaatschappijen geven je niet standaard ruimbagage, maar wel standaard handbagage. Of je nu ruimbagage bij hebt gekocht en nog steeds wat krap zit met inpakken, of wanneer je enkel met handbagage reist, kies voor je handbagage een lichte koffer die aan de afmetingen van de luchtvaartmaatschappij voldoet (helaas verschilt dat nog wel eens) en pak het maximum gewicht in (meestal 10 kg).

Wij hebben vaak met enkel handbagage gereisd, voor een weekje (zonder kinderen) gaat dat prima. Wat ik vaak deed was een (lege) rugzak in de koffer inpakken en zorgen dat ik gemakkelijk bij alles kon wat ik onderweg nodig zou hebben. De rugzak gebruik je vaak op de plek van bestemming en mocht er geen ruimte zijn in de cabine voor je koffer, dan kan je met redelijk gemak even de spullen voor onderweg in de rugzak doen.

Niet hoeven wachten op je ruimbagage na een vlucht vind ik ook een erg goed idee. (Ik begrijp ook niet waarom iedereen per se zo snel mogelijk het vliegtuig uit moet als je toch nog zeker een half uur bij de bagageband staat te wachten.)

Neem cosmetica in kleine flesjes of potjes mee

Cosmetica is vaak zwaar, zowel de inhoud als de flesjes zelf. Neem niet meer mee dan je nodig hebt op vakantie. Koop reisverpakkingen of giet of schep het over in kleine flesjes en potjes. Je kunt die prima vinden bij bijvoorbeeld de Hema of Bol. Ook lenzendoosjes zijn geschikt om bijvoorbeeld een crème in te doen voor op vakantie.

Denk er natuurlijk ook aan dat je één liter vloeistoffen mee mag nemen, verpakt per maximaal 100ml in je handbagage. Daaronder valt ook bijvoorbeeld gel en tandpasta. Veel verpakkingen zijn groter dan 100ml en het verschilt hoe streng er gecontroleerd wordt: soms is het oké als je een flesje van 150ml halfvol meeneemt, soms zeggen ze dat het flesje zelf maar maximaal 100ml mag zijn. Zonnebrandcrème kan je ook op je vakantie kopen (meestal neem ik wel een kleine verpakking mee voor de eerste dag).

Informeer of je accommodatie handdoeken verstrekt

Naar de meeste hotels hoef je geen handdoeken mee te nemen, vaak hebben ze zelfs strandhanddoeken te leen. Informeer of dat bij jouw accommodatie ook het geval is, dat scheelt ook weer bagage. Wij hebben ook een set lichtgewicht handdoeken in verschillende formaten, dat scheelt ook weer ruimte en gewicht. Die kan je hier vinden.

Laat (waardevolle) spullen zoveel mogelijk thuis

Denk bijvoorbeeld aan sieraden. Het neemt ruimte in beslag en je loopt de kans om het kwijt te raken.

Je hoeft niet van alles de verpakking mee te nemen

Denk daarbij bijvoorbeeld aan medicijnen of spelletjes voor onderweg. Je kunt het prima in een ziplockzakje doen om spullen bij elkaar te houden.

Nog meer tips

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.