Het hele jaar door sta je in de keuken, dan is het eindelijk vakantie en hoef je even lekker helemaal niks. Tenzij je op een camping staat. Dan is er geen lopend buffet waar je onbeperkt langs kunt lopen. Helaas, je zult dus toch zelf weer achter je fornuis(je) moeten. Maar dan wel snelle, makkelijke gerechten, die binnen een half uur (maximaal) op tafel staan, een beetje lokaal maar vooral ook gezond en met niet al te veel gebruik van je potten en pannen want er is ook geen vaatwasser die je na de maaltijd kan inruimen.
Lees ook: Camping recepten; kindvriendelijke eenpansgerechten
Waar kook je dan op?
Het oude vertrouwde kooktoestel
Deze ken je misschien wel, vroeger stond dit bij ons in de schuur en bakte mijn moeder hier heerlijke verse oliebollen op. Toen mijn man en ik de eerste jaren gingen kamperen in een tentje mochten we dit kooktoestel meenemen en hebben hier flink wat maaltijden op kunnen bereiden. Wij hadden het gewoon op de grond staan met wat tegels of stenen eronder voor een veilige ondergrond, maar je zou het ook kunnen verhogen door het op een tafeltje te zetten. Gastankje eraan en je kunt de sterrenchef van de camping zijn!
Het voordeel van het verhogen van je kooktoestel is uiteraard dat het je rug minder belast. Maar rondrennende kinderen kunnen er ook minder makkelijk tegenaan lopen, het is dus ook veiliger. Het toestel staat ook stabieler en waterpas waardoor de pannen beter op het vuur staan en omdat je niet aan een vaste plek gebonden zit kun je een goede plek in de luwte opzoeken. Is die er niet, dan kun je ook nog een soort windscherm om je kooktoestel heen zetten. Deze zijn los verkrijgbaar.
Deze vind je hier.
Omnia Camping oven
Zelf heb ik dit nog niet ontdekt, maar oh wat zou ik dit graag willen hebben!!! Zelf je broodjes bakken, of een verse plak cake voor bij de koffie, klinkt als muziek in mijn zoete oren! Zeer makkelijk en compact is deze oven en je zet het simpelweg op je kooktoestel, dus meer ruimte als een gewone kookpan ben je hier niet aan kwijt.
Meer informatie vind je hier.
Skottelbraai
De Skottelbraai, de blauwe, grote ronde schaal is waarschijnlijk ook inmiddels wel bekend. Maar weet je dat ze zo enorm uitgebreid zijn met extra’s dat je er veel meer mee kunt dan enkel “braaien”. De braai staat voor barbecue. Het is afkomstig uit Zuid-Afrika, daar is de braai een groot onderdeel van het sociale leven. Met een groep familie, kennissen en of vrienden rond de braai eten bereiden, gezellig en lang samen zijn, genieten met elkaar. Het bereiden op een braai duurt langer dan op een barbecue. Je zou het dus ook kunnen vergelijken met een slowcooker. Bij het braaien draait het niet om het eten op zich, maar vooral om de gezelligheid en de beleving eromheen.
Op deze skottelbraai, die wordt aangesloten op een gastank, kun je werkelijk alle kanten op. Voor het ontbijt en lunch kun je overheerlijke tosti’s maken, er kunnen pannenkoeken gebakken worden. Grote rijstschotels zoals paella kunnen hier ideaal op bereid worden, maar ook pastagerechten. En met de juiste onderdelen zijn er ook nog pizza’s op te maken, of je gebruikt het om vlees op te bakken zoals je op een barbecue zou doen. Een versgebakken eitje op brood is ook geen probleem.
Meer informatie vind je hier.
De Cobb
Met deze nieuwe innovatieve pan kun je op veel verschillende manieren je eten bereiden. Het is een compacte barbecue die je overal mee naar toe kan nemen, dus ook mee op vakantie, naar de camping. Hiermee kun je grillen, bakken, braden, wokken en roken. Het voordeel is dat het weinig ruimte in beslag neemt, het kan op een tafel staan en het is binnen een mum (nou ja, 3 minuutjes dan) van tijd op temperatuur.
Meer informatie vind je hier.
Pannen voor op de camping
Goede campingpannen zijn de basis voor een goede maaltijd tijdens het kamperen of hiken. Maar ook het gewicht en de omvang van de pannen zijn belangrijk als je gaat kamperen. Een campingpan onderscheid zich van een “normale” pan door verschillende slimme en innovatieve oplossingen om de pannen zo klein en handzaam mogelijk te maken. Kijk bijvoorbeeld naar pannen met inklapbare handgrepen, opvouwbare siliconen pannen of een mooie pannenset die netjes in elkaar past.
Meer informatie vind je hier.
Kookboeken
- 500 campinggerechten; 500 heerlijke recepten voor eten en koken in de buitenlucht. Dit boek vind je hier.
- Buiten eten met Pieter Kok; bbq, camping, boot, picknick. Dit boek vind je hier.
- Koken op de camping. Dit boek vind je hier.
- Makkelijk en gezond koken op vakantie. Dit boek vind je hier.
- Caravanity Camping Kookboek. Dit boek vind je hier.
- Cobb Kookboek deel 1 (“Grillen als geen ander”). Dit boek vind je hier.
- Camperfood & Fijne plekken. Dit boek vind je hier.
Dit is een kleine greep bestaande kookboeken met lekker makkelijke recepten die je buiten op de camping kunt bereiden. Met veel tips om het eten ook in het buitenland op een goede gezonde manier op tafel te kunnen zetten. Het leuke van echte kookboeken vind ik vooral nog het bladeren door alle lekkere recepten.
Met name in de laatste twee boeken. Camperfood en fijne plekken bijvoorbeeld hierin word je meegenomen op reis naar de heerlijkste plekjes om te installeren, zodra je hier doorheen bladert wil je acuut weg met je camper of caravan. Heerlijk dan ook om na een drukke werkdag even met een kop thee op de bank te ploffen en even dit boek op schoot te hebben, even wegdromen naar die fijne plekjes.
Mijn echte old-time favorite is toch wel Caravanity. Hier gaat mijn caravanhartje echt goed van kloppen. Femke neemt je mee van ontbijt naar lunch naar borrelhap naar avondeten en snacks en tussendoor komen er mooie verhalen langs van creatievelingen die hun caravan naar eigen smaak en wens hebben omgetoverd tot een waar paleisje op wielen. Ook hier kan ik uren doorheen bladeren, zowel thuis als op de camping.
Kookboek online
Wie alle recepten en kookboeken graag op zijn tablet of mobiel bij de hand wil hebben kan uiteraard ook kiezen uit vele e-books. Makkelijk te downloaden en altijd bij je, wat soms wel handig is met de boodschappen zoeken in een winkel. Je vindt deze oa bij lekkeretenmetlinda, waanzinnige wereld en kidseropuit.
Mijn eigen receptenmap
Koken doe ik maar wat graag, ik probeer van alles uit en geef graag een eigen draai aan het eten door hier en daar wat ingrediënten weg te laten, te vervangen of juist aan te vullen. Is het een hit en keurt iedereen het aan tafel goed? Dan print ik het recept uit en mag het in mijn receptenmap! Zo weet ik 100% zeker dat als ik hier iets uit kies, iedereen tevreden aan tafel komt zitten!
Het leuke van dit mapje vind ik ook dat de kinderen er graag in bladeren. Ik laat hen ook bijvoorbeeld geregeld koken en terwijl ze bezig zijn bij de skottelbraai of bij een open vuur om broodjes te bakken maak ik hier een foto van en plak het vervolgens bij het recept in de map erbij. Vaak hoor ik dan een “oh ja, dat was ook lekker, gaan we dit nog eens doen?”
Nog een fijne inspiratiebron….
Ondanks alle handige boeken zowel fysiek als te downloaden, blijft ook Pinterest een heel grote bron van inspiratie om te koken op de camping. Zo kun je hier snel en makkelijk de lekkerste recepten zoeken voor de skottelbraai, of voor op een open vuur. Heerlijke pasta’s die slechts in 1 pan bereid hoeft te worden. Stokbrood wat over blijft daar kun je weer wentelteefjes van bakken. En de lasagne maak je dit keer in een pan en niet in een oven.
En zo kun je de hele dag op en top genieten en dat is precies de bedoeling van je vakantie, dus enjoy! liefs Isabell
- Schaapskooien Nederland overzicht - 1 januari 2022
- De leukste klimparken / klimbossen Nederland - 1 januari 2022
- Vakantiehuisje met privé boot sloep; weekendje weg Friesland - 16 november 2021
Goeie tips. Ik ben nog nooit gaan kamperen maar het staat wel op ons lijstje om ooit te doen 🙂