Skip to Content

Wat te doen op Koningsdag? Tips voor de leukste rommelmarkten en vrijmarkten in Nederland

Wat te doen op Koningsdag? Tips voor de leukste rommelmarkten en vrijmarkten in Nederland

Zaterdag 27 april wordt weer een gezellige dag voor het hele gezin. Op deze dag vieren we namelijk de verjaardag van de Nederlandse koning Willem-Alexander, door deel te nemen aan allerlei festiviteiten die door de gemeente en andere organisaties worden georganiseerd. Eén daarvan is de Koningsdagvrijmarkt. Op deze markt zijn je kinderen de handelaren die een leuk extra zakcentje verdienen aan hun oude speelgoed. Hoe ze kunnen meedoen en waar je de leukste kindervrijmarkten in je buurt vindt, lees je in dit artikel!

Wat is de kindervrijmarkt?

De jaarlijks terugkerende rommelmarkt op de verjaardag van de huidige koning, wordt dus de Koningsdagvrijmarkt genoemd. Deze wordt nu elk jaar op 27 april gehouden, behalve wanneer die dag op een zondag valt. Is dat wel het geval, dan vindt dit evenement een dag eerder plaats. Oorspronkelijk werd de markt op de verjaardag van koningin Juliana (30 april) gehouden, een datum waaraan koningin Beatrix zich hield. Deze rommelmarkten zijn vanaf 1980 in het leven geroepen, om kinderen in de gelegenheid te stellen, wat aan hun oud speelgoed, boeken en degelijke tweedehandse spullen, te verdienen.

Tegenwoordig mag een ieder die geen handelaar is, tijdens de rommelmarkt van 27 april, zijn waren op straat aan de man brengen. Het gaat dan om spullen die je zelf niet meer wilt houden, zoals:

 • kleding,
 • boeken,
 • souvenirs,
 • platen en cd’s,
 • speelgoed en spellen waar niet meer mee gespeeld wordt.

Kortom alle spullen die jij als rommel beschouwt, maar die nog waardevol voor iemand anders kunnen zijn. Het leuke van dit festijn is, dat je over de opbrengsten van je goederen, geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Let op: Alcoholische dranken en voedingswaren die kunnen bederven, mag je op deze markt slechts verkopen, als je daartoe een vergunning hebt.

Algemene regels rommelmarkt

Alhoewel elke stad op een eigen unieke manier invulling geeft aan deze markt, zijn er toch enkele algemene regels die overal gelden, waar je als deelnemer aan gebonden bent. Deze zijn onder andere dat:

 • je de markering van de plek waar je zal staan (binnen het ter gelegenheid van deze markt door de gemeente afgebakend gebied), alleen met krijt of tape mag aanbrengen;
 • je de doorgang van winkels die open zijn op die dag, vrij moet laten;
 • je binnen de periode waarop de markt geopend is, je spullen aan de man brengt en daarna de plek weer netjes achterlaat;
 • je rekening houdt met de veiligheidsregels van de hulpdiensten zoals brandweer en politie;
 • je een sportieve concurrent bent van de overige participanten.

Locaties van de leukste kindervrijmarkten

Je kinderen kunnen dit jaar ook meedoen met de kindervrijmarkt bij jou in de buurt door zich op 27 april vroeg te begeven naar één van de onderstaande leuke kindervrijmarkten:

Artisplein Amsterdam

Wat zou het raar zijn als er in Amsterdam geen kindervrijmarkt gehouden werd. Ook dit keer op het Artisplein en wel van 9.00 uur tot 15.00 uur. Als je kinderen niets te verkopen hebben, mogen ze ook optredens verzorgen en voorbijgangers uitdagen voor een spelletje.

Meer informatie vind je hier.

Marktplein Apeldoorn

In Apeldoorn noemen ze het de kleedjesmarkt, een vast onderdeel van de festiviteiten op 27 april. Je kunt op deze kleedjesmarkt dan ook tweedehandse speelgoederen, boeken en andere vintage artikelen kopen. Tevens kan je met je kinderen genieten van diverse optredens van straatartiesten. Eigenlijk begint het feest reeds op 26 april tijdens de Prinsennacht, vol muziekoptredens. Is het staan op de kindermarkt niets voor je kinderen, dan kan je ze meenemen naar de kermis op het marktplein of één van de andere kinderfestivals.

Meer informatie vind je hier.

Cultuurlab Delft

In Delft kan je dit jaar alleen op de aangegeven locaties in de binnenstad je spullen ter verkoop aanbieden. Daarvoor moet je vooraf een marktkraam reserveren bij de marktmeester. Tevens zijn er vanaf donderdag 25 april leuke activiteiten voor jong en oud. Zo wordt er een avondvierdaagse gehouden die op donderdag 25 april begint, kunnen de kinderen naar de Kidzdj discoshow in STECK, waar Meadowlark ook een concert geeft. Ga gezellig meezingen op het marktplein op 26 april of kijk via de link hoe je in aanmerking kan komen voor een marktkraam voor de rommelmarkt.

Meer informatie vind je hier.

Den Haag

Hier vind je een overzicht van alle activiteiten in Den Haag. Op de rommelmarkt mag zowel jong als oud spullen ter verkoop aanbieden. Hebben jullie daarvoor geen interesse dan is een rondrit in een historische tram of een rondvaart op de Trekschuit Rondvaart Den Haag, wellicht interessanter. Tip: Breng ook een bezoek aan het Life I Live festival deze dag.

Meer informatie vind je hier.

Doetinchem

Vanaf 09.00 uur kan je op 27 april bij de kindervrijmarkt van Doetinchem terecht om te struinen naar leuke tweedehandse spulletjes. Helaas zijn alle 700 plekken van deze markt reeds bezet, maar laat dat de pret niet drukken. Er zijn namelijk ook muziekoptredens en nog tal van andere activiteiten om je samen met je gezin te amuseren. En suikerspin… dat maakt toch véél goed?

Meer informatie vind je hier.

Dordrecht

Ook Dordrecht kan niet achter blijven met het bouwen van een feestje ter gelegenheid van de verjaardag van Koningsdag. Kinderen tot 12 jaar mogen er hun speelgoed verkopen in de Kloostertuin en op de aangegeven locaties. Tijdens deze kindervrijmarkt mag je geen elektronisch apparatuur, eten en andere niet als kinderspeelgoed aan te merken producten, verkopen.

Meer informatie vind je hier.

Oranjemarkt Eindhoven

Woon je in Eindhoven dan kan jij je ook al klaar beginnen te maken voor een dosis oranjepret in het Stadswandelpark en winkelcentrum Woensel. De informatie lees je spoedig via deze link, maar het wordt beslist weer een dag waarop je kan genieten van verschillende muziekoptredens en leuke bezigheden voor je kids.

Meer informatie vind je hier.

FamiliePlein De Ossenmarkt Groningen

Op maandag 27 april wordt De Ossenmarkt in Groningen weer omgedoopt tot het FamiliePlein. Na het grote succes van FamiliePlein De Ossenmarkt op Koningsdag de afgelopen jaren volgt nu alweer de 7e editie. Gezelligheid, veiligheid en geborgenheid zijn de pijlers waar we ons op richten. Wij, en vele andere, zijn van mening dat het een succesvol evenement is, hier op de Ossenmarkt. Een plein voor jong en oud. Maar vooral de combinatie van jong en oud zal zich hier thuis voelen en vermaken.

We richten ons als organisatie op gezinnen met kinderen in de leeftijd 0 t-m 12 jaar. Uiteraard zijn oudere kinderen of bezoekers zonder kinderen ook welkom maar gericht op de eerst genoemde doelgroep willen wij ons onderscheiden van alle andere locaties in de stad. Het plein, dat met hekken afgeschermd zal worden, moet ouders een veilig gevoel geven, wetende dat hun kind niet zonder hen van het plein af kan. Het feest zal muzikaal ondersteund worden en tevens zijn er op het plein diverse kinderactiviteiten!

Meer informatie vind je hier.

Kindervrijmarkt Groningen

Het wordt beslist ook gezellig op de tweede kindervrijmarkt van Groningen. Dit jaar is de locatie voor deze markt, de Westerhaven. Vanaf 09.00 uur mogen kinderen hun spullen regelen, waarvan de verkoop van 10.00 uur tot 17.00 uur mag plaatsvinden. Volg de link voor de spelregels die op deze dag gelden. Er is ook genoeg te doen op de grote markt en de vismarkt, waar er livebands zullen optreden en andere kunstenaars een podium krijgen om hun talenten te delen met het publiek.

Prinsentuin Leeuwarden

In Leeuwarden vangt de kindervrijmarkt waarschijnlijk om 08.30 uur aan. Waarschijnlijk zal er net als de voorgaande jaren ook veel muziek zijn voor jong en oud. Er is echter nog geen actuele informatie over de verschillende activiteiten van dit jaar beschikbaar. Houd daarom de link de komende dagen in de gaten.

Meer informatie vind je hier.

Leiden

Ook Leiden laat de verjaardag van de koning niet ongemerkt voorbijgaan. Voor de kinderrommelmarkt kunnen de kinderen van woensdag 3 april tot woensdag 17 april hun vergunning en plaatsbewijs afhalen bij het Stadsbouwhuis. Ze komen te staan op de Hooglandse Kerkgracht, de Papengracht en de Breestraat. Om mee te doen mogen je kinderen niet ouder dan 15 jaar zijn. Op dezelfde locatie kunnen je kinderen van 6 tot en met 15 jaar door op akoestische instrumenten muziek te maken, meedingen naar het gouden petje. Wees er gauw bij!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Leiden met kinderen; de leukste uitjes en bezienswaardigheden en tips wat te doen in de omgeving

Stadspark Maastricht

In Maastricht houden ze op 27 april een nationale feestdag met een defilé, een rommelmarkt en kindervrijmarkt. Ook zijn er tal van muzikale activiteiten voor jong en oud, waar voornamelijk een liveband voor de muziek verantwoordelijk is.

Meer informatie vind je hier.

Fontanusplein Putten

Op 27 april heeft Putten ook een uitgebreid programma af te werken, waarbij het hele gezin aan zijn trekken komt. Hun kindervrijmarkt begint om 13.00 uur. Daarnaast kunnen kinderen o.a. ook pony rijden, zich laten schmincken, naar het poppentheater en meedoen met andere leuke kinderspelen.

Meer informatie vind je hier.

Prinsenpark Rotterdam

Rotterdam viert deze dag in het Prinsenpark met ook een kinderrommelmarkt. Verder zijn er springkussens voor de kinderen en is er in de middag een loterij met leuke prijzen. Volg de link voor nadere informatie.

Meer informatie vind je hier.

Tiel

Indien je op de kindervrijmarkt van Tiel wenst te staan, raad ik je aan om tijdig deelname kaartjes te kopen. Per gezin worden er twee verkocht voor €1,50 per stuk. De verkoop van deze kaarten bij Fa. Oostendorp, begint op woensdag 10 april. Aan deze vrijmarkt mogen alleen je kinderen meedoen.

Meer informatie vind je hier.

Heyhoef Tilburg

Indien je in Tilburg woont dan kom je op 27 april zo als elk jaar in het winkelcentrum Heyhoef vieren. Alhoewel het nog niet op de website vermeld wordt, is het aannemelijk dat er net als in de afgelopen jaren, kinderen de kans krijgen hun tweedehandse spullen aan de man te brengen. Er vinden ook andere leuke en gezellige activiteiten plaats, zoals een optreden van het eenmansorkest El Capstock en een straattheater. Indien je wilt dat je kind op de kindervrijmarkt staat is het handig om advies in te winnen bij het centrum.

Meer informatie vind je hier.

Park Lepelenburg Utrecht

Dit park in Utrecht veranderd op Koningsdag in een kindervrijmarkt, waar álle kinderen welkom zijn. Behalve dat ze hun spullen mogen verkopen, kunnen ze ook hun talenten tonen aan het publiek. Hiervoor moeten zij zich wel vooraf opgeven. Door mee te doen aan de activiteiten op deze dag, leveren ze ook een bijdrage aan een goed doel.

Meer informatie vind je hier.

Weesp

Woon je in Weesp dan mag je op enkele uitzonderingen na, haast alles verkopen op de koninklijke rommelmarkt van 27 april aanstaande. Deze is slechts voor kinderen bedoeld. Wat verboden is en aan welke regels je kinderen zich moeten houden, lees je door te klikken op de link.

Meer informatie vind je hier.

Winterswijk

Op 27 april mag je kind vanaf 09.00 uur meedoen aan de kindervrijmarkt in de Wilhelminastraat. Ook mag het anderen laten genieten van zijn talenten op deze markt. Aangezien het reserveren van een plekje niet mogelijk is, zal je kind wel vroeg op de locatie aanwezig moeten zijn. Het wordt absoluut een leuke ervaring, die je kind niet snel zal vergeten.

Meer informatie vind je hier.

Park Eekhout Zwolle

De geboortedag van onze koning Willem-Alexander vieren doe je in Zwolle bij Park Eekhout. Je kids kunnen meedoen aan de kleedjesmarkt die om 11.00 uur begint. Tevens worden er zowel in het park als in de naastgelegen dierenweide, andere leuke activiteiten zoals workshops verzorgd. Welke dat zijn kan je hier lezen.
Er valt dus genoeg te doen op deze locatie. Je hebt alleen je goed humeur mee te nemen.

Meer informatie vind je hier.

Tot slot wens ik alle deelnemers aan de diverse kindervrijmarkten een gezellige en lucratieve handelsdag toe.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.