Skip to Content

Koninklijk Paleis van Caserta

Koninklijk Paleis van Caserta

Het Koninklijk Paleis van Caserta is een prachtig architectonisch meesterwerk en een van de meest indrukwekkende paleizen van Europa. Het paleis ligt op slechts een uur rijden van Napels en is daarom goed te combineren met een stedentrip.

Het is het grootste koninklijke paleis ter wereld en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Koninklijk Paleis van Caserta is niet alleen een historisch monument, maar ook een belangrijke toeristische attractie, met duizenden bezoekers die jaarlijks het paleis bezoeken om zijn grandeur en schoonheid te bewonderen.

Geschiedenis van het Koninklijk Paleis van Caserta

Het Koninklijk Paleis van Caserta werd gebouwd in opdracht van Koning Karel III van Bourbon, die in de 18e eeuw regeerde over het Koninkrijk Napels en Sicilië. Koning Karel III wilde een paleis dat niet alleen zijn status als koning zou onderstrepen, maar ook een centrum van cultuur en kunst zou worden.

Daarom koos hij voor de locatie van Caserta, die strategisch gelegen was tussen Napels en Rome (en buiten het directe bereik van de piraten die regelmatig aanvielen bij de baai van Napels) en omringd was door prachtige landschappen en bossen waar hij kon jagen.

Het paleis werd ontworpen door de beroemde architect Luigi Vanvitelli, die ook verantwoordelijk was voor de bouw van het Koninklijk Paleis van Madrid. Hij besteedde een groot deel van zijn carrière aan het ontwerpen en bouwen van het paleis.

Het duurde bijna 20 jaar om het paleis te voltooien, en het was pas in 1780 klaar voor gebruik. Het paleis heeft sindsdien vele koningen en koninginnen gehuisvest en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Italië.

Architectuur en ontwerp van het Koninklijk Paleis van Caserta

Het Koninklijk Paleis van Caserta is gebouwd in de barokstijl en is ontworpen om indruk te maken op degenen die het zien. Het paleis is gebouwd rond een grote binnenplaats en heeft een indrukwekkende gevel van meer dan 250 meter lang. Het gebouw heeft meer dan 1.200 kamers en is verdeeld over vijf verdiepingen en een totale oppervlakte van meer dan 235.000 vierkante meter, waardoor het een van de grootste koninklijke paleizen ter wereld is.

Koninklijke trappen

Het paleis heeft veel prachtige kenmerken, waaronder de Koninklijke Trappen, die leiden naar de Koninklijke Appartementen. De trappen zijn ontworpen om indruk te maken op degenen die ze beklimmen en hebben een geweldige architectonische schoonheid. Het plafond van de trappen is gedecoreerd met fresco’s van de Italiaanse kunstenaar Francesco Solimena en beelden van de belangrijkste deugden.

Troonzaal

Eén van de belangrijkste kamers in het paleis is de Troonzaal, die is ontworpen om indruk te maken op gasten en staatsbezoeken. De zaal heeft een prachtig plafond dat is versierd met fresco’s van de kunstenaar Domenico Mondo, die scènes uit de Bijbel en mythologie afbeelden.

De zaal heeft ook indrukwekkende kroonluchters en prachtige meubels die de grandeur van het paleis benadrukken. Er zijn ook veel andere kamers in het paleis die even indrukwekkend zijn, zoals de Koninklijke Kapel, de Koninklijke Bibliotheek en de Koninklijke Appartementen.

Koninklijke appartementen

De Koninklijke Appartementen zijn verdeeld over twee verdiepingen en zijn rijkelijk versierd met fresco’s en prachtige meubels. De appartementen zijn verdeeld in twee delen: de Koninklijke Slaapkamer en de Koninklijke Studie.

De Koninklijke Slaapkamer is een prachtige kamer met een groot hemelbed, versierd met goud en fluweel. De Koninklijke Studie is een indrukwekkende kamer met een groot bureau en boekenkasten, waar de koning kon werken en studeren.

Tuinen van Caserta

Het paleis heeft ook prachtige tuinen die meer dan drie kilometer lang zijn en zich uitstrekken over een oppervlakte van 120 hectare. De tuinen zijn ontworpen in de Franse stijl en hebben vele fonteinen, vijvers en sculpturen. Er zijn ook veel wandelpaden en schaduwrijke plekken waar bezoekers kunnen ontspannen en genieten van de schoonheid van de tuinen.

De tuinen van Caserta beslaan een oppervlakte van ongeveer 120 hectare en bestaan uit verschillende niveaus en zones. Het hart van de tuinen is de Grote Waterval, die uitmondt in een grote vijver met de beroemde Diana en Actaeon fontein, een meesterwerk van de Italiaanse beeldhouwer Paolo Persico.

Eén van de meest indrukwekkende delen van de tuinen is de Engelse tuin helemaal achteraan, die zich uitstrekt over een groot gebied en bestaat uit een netwerk van kronkelende paden, beboste heuvels en een groot meer. De Engelse tuin heeft ook verschillende bouwwerken geïnspireerd op buitenlandse gebouwen zoals een Romeinse zuilengang, een tempel en een obelisk.

De Franse tuin is ook een belangrijk onderdeel van de tuinen van Caserta en is ontworpen in de stijl van de Franse tuinen van de 17e eeuw. Het bestaat uit symmetrische paden, geometrische hagen en bloemperken. Het middelpunt van de Franse tuin is de grote vijver met een centraal eiland.

De tuinen zijn ook gebruikt als locatie voor verschillende films en tv-shows, waaronder de populaire serie Game of Thrones.

Het Koninklijk Paleis van Caserta vandaag de dag

Vandaag de dag is het Koninklijk Paleis van Caserta een belangrijke toeristische attractie in Italië en trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit de hele wereld. Het paleis is ook een belangrijke locatie voor culturele evenementen en tentoonstellingen.

Het Koninklijk Paleis van Caserta heeft niet alleen een belangrijke historische en culturele waarde, maar heeft ook een bijzondere rol gespeeld in de filmcultuur. Zo werd het paleis gebruikt als locatie voor verschillende bekende films, waaronder de Star Wars-filmreeks en de film Angels & Demons.

In de Star Wars-film Episode I: The Phantom Menace (1999) werd de Galleria van het paleis gebruikt als decor voor de Galactische Senaat, terwijl de Troonzaal diende als decor voor de troonszaal van de Naboo. In Angels & Demons (2009), gebaseerd op het boek van Dan Brown, was het paleis te zien als het Vaticaanse Archief.

Het paleis is gemakkelijk bereikbaar met de auto of de trein vanuit Napels en andere nabijgelegen steden. Bezoekers kunnen het paleis het beste in de ochtend bezoeken, wanneer het minder druk is en ze de tijd hebben om alles rustig te bekijken. Er zijn ook rondleidingen beschikbaar die bezoekers door het paleis en de tuinen leiden.

Het Koninklijk Paleis van Caserta is niet alleen een prachtig gebouw, maar ook een belangrijk monument van de Italiaanse geschiedenis en cultuur. Het is een must-see voor elke bezoeker van Italië en biedt een unieke kijk op de grandeur en pracht van het Koninkrijk Napels en Sicilië in de 18e eeuw.

Caserta

Naast het paleis heeft Caserta ook andere bezienswaardigheden, zoals de middeleeuwse kasteelruïnes van de stad, de kathedraal van Caserta en het archeologisch museum van Campanië.

De stad heeft ook een levendig centrum met restaurants, winkels en cafés en is een populaire bestemming voor een dagtocht vanuit Napels of als onderdeel van een reis door de regio Campanië.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.