Het Palacio Real (Koninklijk Paleis) in Madrid is een iconisch gebouw dat een belangrijke rol speelt in de geschiedenis en cultuur van Spanje. Dit paleis kun je bezoeken als toerist, ook interessant is de wisseling van de wacht op woensdagmiddag.
Het paleis is gelegen in het hart van de stad en functioneert als werkplaies van de Spaanse koninklijke familie. Daardoor kan het zijn dat het paleis niet altijd toegankelijk is, zo stonden wij helaas voor een dichte deur. Gelukkig konden we op de laatste ochtend van onze stedentrip in Madrid toch nog een bezoek brengen.
In dit artikel zullen we het Koninklijk Paleis in Madrid verkennen en de geschiedenis, architectuur en attracties van het paleis bespreken.
Geschiedenis van het Koninklijk Paleis in Madrid
Het Koninklijk Paleis in Madrid werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw, toen Koning Filips II besloot om zijn hof naar Madrid te verplaatsen vanwege de strategische ligging van de stad. Het paleis werd gebouwd op de plaats van een oud Moors kasteel genaamd Alcázar, dat in 1734 afbrandde. Het nieuwe paleis werd gebouwd door de architecten Filippo Juvarra en Giovanni Battista Sacchetti, en het duurde bijna 26 jaar om te voltooien.
Het paleis werd gebouwd in de Spaanse barokstijl en heeft een oppervlakte van meer dan 135.000 vierkante meter. Het is het grootste koninklijke paleis in Europa en heeft meer dan 3.400 kamers. Het paleis heeft door de jaren heen verschillende aanpassingen ondergaan, waaronder een uitbreiding in de 18e eeuw en een renovatie in de 19e eeuw.
Architectuur van het Koninklijk Paleis in Madrid
Het Koninklijk Paleis in Madrid heeft een indrukwekkende architectuur die de rijke geschiedenis en cultuur van Spanje weerspiegelt. Het paleis heeft verschillende binnenplaatsen, zalen en kamers die elk hun eigen functie hebben. In dit paleis kom je geen slaapkamers / badkamers tegen.
Hier zijn enkele van de hoogtepunten:
Trappenhuis
De Trappenzaal (Salón de las Escaleras) is een opvallende en indrukwekkende ruimte in het Koninklijk Paleis van Madrid. Het is gelegen aan het einde van de zuilengalerij en wordt zo genoemd vanwege de brede trap die naar de volgende verdieping leidt.
De zaal is ontworpen door de Italiaanse architect Francesco Sabatini en werd voltooid in de 18e eeuw. Het plafond van de zaal is versierd met een groot fresco van Corrado Giaquinto, getiteld “De Apotheose van de Spaanse monarchie”. Het fresco toont de godin Minerva die de monarchie kronen aanbiedt, terwijl Spanje wordt afgebeeld als een glorieus en welvarend land.
De Trappenzaal wordt vaak gebruikt voor officiële ceremonies en ontvangsten, en het is ook open voor bezoekers van het paleis.
Zaal van kolommen
De Zaal van Kolommen (Salón de Columnas) is een indrukwekkende hal in het Koninklijk Paleis van Madrid, gelegen in het centrum van Spanje. Het is één van de grootste en meest majestueuze zalen van het paleis en wordt beschouwd als één van de belangrijkste architectonische hoogtepunten.
De zaal is versierd met prachtige marmeren zuilen die de ruimte verdelen in drie delen en het gewelfde plafond ondersteunen. Het is rijk gedecoreerd met fresco’s, schilderijen en beelden van beroemde kunstenaars uit de 18e eeuw, zoals Corrado Giaquinto en Giovanni Battista Tiepolo.
In het verleden werd de zaal gebruikt voor staatsbanketten, koninklijke feesten en belangrijke ceremonieën. Tegenwoordig is het open voor het publiek als onderdeel van de rondleiding door het paleis en wordt het nog steeds gebruikt voor speciale gelegenheden, zoals staatsbezoeken en recepties.
Porseleinkamer
De porseleinkamer is een andere beroemde kamer in het paleis. Het is gedecoreerd met duizenden porseleinen stukken en heeft prachtige plafondschilderingen en ingelegde vloeren. De kamer werd gebouwd in de 18e eeuw en heeft prachtige plafondschilderingen en ingelegde vloeren.
Gasparini-kamer
De Gasparini-kamer is vernoemd naar de Italiaanse architect Francesco Sabatini’s assistent, Francesco Sabatini, die verantwoordelijk was voor de decoratie van de kamer. Het is één van de vele prachtige kamers in het paleis en staat bekend om zijn weelderige decoraties en elegante meubels. De kamer wordt vaak gebruikt voor officiële ontvangsten en ceremonies.
Eetkamer
De eetkamer van het Palacio Real Madrid is één van de belangrijkste kamers van het paleis, en is een combinatie van drie zalen. Deze wordt nog steeds gebruikt voor staatsbanketten en andere officiële evenementen. De kamer heeft een klassieke stijl met een indrukwekkende kristallen kroonluchter, hoge plafonds en prachtige muurschilderingen en decoraties.
De enorme tafel in de eetkamer is gemaakt van mahoniehout en kan tot 140 gasten ontvangen. Het porselein en zilverwerk dat wordt gebruikt tijdens officiële diners, is van uitzonderlijke kwaliteit en wordt zorgvuldig bewaard in de keuken van het paleis.
In de kamer naast de eetzaal wordt het buffet geserveerd en werd vroeger gebruikt als filmzaal.
Koninklijke kapel
De Koninklijke kapel is een indrukwekkende religieuze ruimte binnen het paleis. Het is een belangrijke locatie voor religieuze ceremonieën en huwelijken en doopceremonies van leden van de koninklijke familie. Het is een prachtige kerk met een indrukwekkende koepel en een altaarstuk van de beroemde kunstenaar Francisco Bayeu.
Troonzaal
Eén van de meest indrukwekkende kamers in het paleis is de Troonzaal, die wordt gebruikt voor officiële ceremonies en ontvangsten. Hier eindigt ook je bezoek. De zaal is gedecoreerd met indrukwekkende fresco’s, gouden ornamenten en bevat een enorme kristallen kroonluchter die meer dan 1.000 lampen bevat.
Salon de Alabarderos
De Salon de Alabarderos (Zaal van de Hellebaardiers) is een indrukwekkende zaal in het Koninklijk Paleis in Madrid, Spanje. Het bevindt zich naast de troonzaal en was vroeger de wachtkamer van de hellebaardiers, de lijfwachten van de koning.
De zaal heeft een prachtig plafond met fresco’s van Corrado Giaquinto en is versierd met talrijke kunstwerken, zoals schilderijen van Velázquez, Goya en Caravaggio. Er is ook een imposante kroonluchter en een grote spiegel aanwezig.
Tegenwoordig wordt de Salon de Alabarderos gebruikt voor speciale evenementen, zoals staatsbanketten en officiële ceremonies. Het is ook geopend voor het publiek om te bezichtigen tijdens een rondleiding door het Koninklijk Paleis.
Koninklijke apotheek
De Koninklijke apotheek is een museum dat de oude medicijnen en instrumenten van de koninklijke familie toont. Het museum bevat een indrukwekkende collectie medicinale kruiden, potten en flessen.
Koninklijke keukens
De Koninklijke keukens zijn een andere interessante plek om te bezoeken, hiervoor heb je een apart / aanvullend ticket nodig. De huidige keuken van het paleis is het resultaat van evolutie en jaren van vooruitgang op het gebied van koken en voedselbereiding. Voorbeelden hiervan zijn de verschillende fornuizen, ovens, kookplaten, dumbwaiters en een van de eerste koelkasten.
Andere belangrijke elementen zijn de kookgerei, zoals vormen, pannen, kommen, bekkens, messen, houten vorken en lepels, gewichten en schalen, vijzels van verschillende maten en andere gebruiksvoorwerpen.
De ruimte is verdeeld in verschillende secties, afhankelijk van de rol die koks en assistenten op elke plek vervullen. Alles wordt perfect georganiseerd en begeleid door de Senior Kok, de eindverantwoordelijke voor het bereiden van het koninklijke voedsel.
Real Armería (militair museum)
Dit is een museum binnen het paleis dat een uitgebreide collectie herbergt van koninklijke wapens, harnassen en andere voorwerpen uit de Spaanse geschiedenis. Het museum heeft een verzameling wapens uit verschillende historische tijdperken en laat de evolutie van wapens door de geschiedenis heen zien.
De collectie omvat zeldzame middeleeuwse wapens en harnassen, evenals talloze stukken die dateren uit de tijd van de Spaanse monarchie en de daaropvolgende eeuwen. Ook zijn hier zijn de persoonlijke wapens en harnassen van koningen en andere belangrijke personen uit de Spaanse geschiedenis te zien.
Eén van de meest opmerkelijke stukken in het museum is het harnas van Keizer Karel V, een prachtig voorbeeld van de hoogste kwaliteit vakmanschap uit de 16e eeuw. Het museum bevat ook andere indrukwekkende stukken zoals de “Adelaars van het leger van Napoleon”, die ooit waren geplaatst in de Tempel van Debod, en zeldzame middeleeuwse wapens zoals de “Alfonsine Armor”, vernoemd naar koning Alfons X.
Er zijn ook enkele van de koninklijke koetsen bewonderen die werden gebruikt door de koningen en koninginnen van Spanje. Deze zijn rijkelijk versierd en zijn zowel een technisch als artistiek hoogstandje.
Tuinen van het Koninklijk Paleis Madrid
De tuinen van het Palacio Real in Madrid zijn een oase van groen in het hart van de stad en hebben een publieke functie, ze bieden bezoekers de mogelijkheid om te genieten van de natuur en de rustige omgeving. De tuinen zijn ontworpen in de formele stijl van de 18e eeuw en beslaan een gebied van meer dan 100.000 vierkante meter.
Mirador de la Cornisa del Palacio Real
Het Koninklijk Paleis van Madrid heeft een prachtig panoramisch uitzicht over de stad Madrid. Vanaf het plein voor het paleis kun je genieten van een adembenemend uitzicht op de campo del moro en het lager gelegen gedeelte van de stad. Het uitzicht omvat ook de bergen in de verte en de skyline van de stad.
Plaza Oriente
Plaza Oriente is een prachtig plein gelegen in het centrum van Madrid, Spanje. Het ligt voor het Koninklijk Paleis en wordt omringd door twee iconische gebouwen: het Teatro Real (Koninklijk Theater) en het Koninklijk Paleis van Madrid. Het plein is ontworpen in de 19e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld als paradeplek voor de Koninklijke Garde.
In het midden van het plein staat een standbeeld van Koning Felipe IV te paard, dat in 1640 is gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Pietro Tacca. Het plein is ook de thuisbasis van een aantal prachtige tuinen en fonteinen, waaronder de Jardines de Cabo Noval en de Fuente de los Galápagos.
Sabatini-tuinen
De Spaanse architect Fernando Garcia heeft de Jardines de Sabatini ontworpen op de plek waar vroeger de Koninklijke stallen stonden. Deze stallen zijn in de 18e eeuw ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Francesco Sabatini, naar wie het park vernoemd is. Het park is aangelegd nadat de stallen in 1933 waren gesloopt. In de jaren ’70 was het park voltooid en in 1978 werd het geopend voor het publiek door koning Juan Carlos I.
De neoklassieke stijl van het park bestaat uit strak geknipte heggen, geometrische patronen en symmetrisch geplaatste bomen. Je vindt er standbeelden van Spaanse koningen, meerdere fonteinen en in het centrum ligt een grote vijver.
Campo del Moro
Het Campo del Moro is een groot park met een mix van Engelse en Franse tuinen, gelegen aan de westkant van het paleis. Het park heeft kronkelende paden, fonteinen en prachtige uitzichten op het paleis. Het heeft verschillende fonteinen en tuinen, waaronder een moestuin en een rozentuin. Het is ook de thuisbasis van een aantal kunstwerken, en je vindt er de uitgang van een speciale tunnel die direct in verbinding staat met het paleis.
In het park, aan de andere kant van de Manzanares vind je ook bossen, een aangelegd meer en zelfs een dierentuin en attractiepark, net als verschillende wandelpaden. Bezoekers kunnen fietsen huren om door het park te rijden of genieten van een picknick in de openlucht.
Wisseling van de wacht
Iedere woensdag vindt de wisseling van de wacht plaats voor het Palacio Real. Op verschillende plekken staan 2 paarden gestationeerd en loopt de wacht rond. Ieder half uur tussen 10.00 en 14.00 uur wordt er een routine uitgevoerd waarbij zowel de infanterie als ruiters worden gewisseld, dit verloopt vrij snel. Je kan langs de weg gaan staan om dit te aanschouwen, of klim (tegen betaling) naar het balkon van de tegenoverliggende kathedraal zodat je een mooi overzicht hebt.
Daarnaast is er iedere eerste woensdag van de maand om 12.00 uur een grote wisseling van de wacht. Zorg ervoor dat je op tijd bent, want het kan behoorlijk druk worden en zelfs de trappen van de kathedraal tegenover het paleis zijn meestal snel bezet.
Een paar minuten voordat de klok 12 uur slaat, kun je de ruiters op hun paarden al horen aankomen. Precies om 12.00 uur begint de koninklijke militaire kapel met het spelen van bekende Spaanse marsen, terwijl de soldaten met hun wapens op hun schouders in het gelid staan.
Bereid je voor op een indrukwekkend spektakel waarbij maar liefst 400 soldaten en 100 paarden van wacht wisselen, precies zoals dat vroeger gebeurde onder Alfonso XII en Alfonso XIII.
Bezoek het Koninklijk Paleis in Madrid
Het Koninklijk Paleis in Madrid is een must-see voor iedereen die de stad bezoekt. Het paleis is geopend voor het publiek en biedt verschillende rondleidingen en activiteiten voor bezoekers. Hieronder vind je enkele tips voor het plannen van je bezoek aan het paleis:
- Koop je tickets van tevoren: het Koninklijk Paleis in Madrid is een populaire bezienswaardigheid en kan vaak druk zijn. Door vooraf tickets te kopen weet je zeker dat je naar binnen kan en kun je aansluiten in de rij voor tickets.
- Het paleis biedt verschillende soorten rondleidingen, van privé-rondleidingen tot groepsrondleidingen en dat in verschillende talen. Je kan ook kaartjes kopen om op eigen gelegenheid het paleis te ontdekken.
- Neem je tijd: er is zoveel te zien in het Koninklijk Paleis in Madrid, dus neem je tijd om alles rustig te bekijken. Vergeet niet om ook een wandeling door de tuinen te maken en te genieten van het prachtige uitzicht op de stad.
- In het begin bij het trappenhuis en de eerste zaal mag je nog foto’s maken; daarna betreed je de koninklijke appartementen en mogen er geen foto’s meer gemaakt worden. Dus kun je helemaal genieten van de pracht en praal.
Conclusie
Het Koninklijk Paleis in Madrid is één van de meest indrukwekkende en historische gebouwen in Europa. Het paleis is rijk aan geschiedenis, cultuur en kunst en biedt bezoekers de mogelijkheid om de Spaanse geschiedenis van dichtbij te bekijken.
Het paleis is een must-see voor iedereen die de stad bezoekt en biedt een onvergetelijke ervaring voor alle leeftijden. Met zoveel te zien en te doen, is het Koninklijk Paleis in Madrid een geweldige bestemming voor een dagje uit.
Meer informatie vind je hier.
- Maritiem Museum presenteert sfeervol Winter aan de Kade - 10 december 2024
- Top 10 hotels Schiphol Airport - 9 december 2024
- Camping Koeksebelt Ommen - 8 december 2024
Leave a comment