Skip to Content

Mooiste (koninklijke) paleizen van Europa

Mooiste (koninklijke) paleizen van Europa

Europa heeft door de eeuwen heen vele adembenemende paleizen voortgebracht, die zowel qua architectuur als geschiedenis en kunst een lust voor het oog zijn. Van indrukwekkende koninklijke paleizen tot extravagante villa’s, deze paleizen hebben allemaal een uniek verhaal te vertellen. Hieronder hebben we de top 10 mooiste paleizen van Europa op een rijtje gezet.

Chateau Versailles, Parijs, Frankrijk

Versailles met kinderen; Van stad tot paleis en tuinen - Reis-liefde.nl

Chateau Versailles, gelegen in de buitenwijken van Parijs, is misschien wel het meest bekende iconische paleis van Europa. Het paleis werd gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van koning Lodewijk XIV en was oorspronkelijk bedoeld als een jachtslot. Later werd het uitgebreid tot een imposant paleis, dat diende als het centrum van de politieke macht en de hofcultuur van Frankrijk.

Het paleis heeft een prachtige symmetrische tuin met fonteinen en beelden, en het interieur is versierd met muurschilderingen, plafondschilderingen en meubels uit de barok- en rococostijl. Het bekendste is toch wel de spiegelzaal.

Lees ook: Paleis Versailles & tuinen bezoeken

Meer informatie vind je hier.

Buckingham Palace, Londen, Verenigd Koninkrijk

Buckingham Palace, Reis-liefde.nl

Buckingham Palace is de officiële residentie van de Britse monarch en bevindt zich in de wijk Westminster in Londen. Het paleis werd gebouwd in 1703 als een herenhuis voor de hertog van Buckingham en is sinds 1837 in gebruik als koninklijke residentie.

Het paleis heeft meer dan 775 kamers en is omringd door prachtige tuinen. Het heeft een neoklassieke architectuur en is versierd met schilderijen, sculpturen en meubels uit de 18e en 19e eeuw. Buckingham Palace is vooral bekend vanwege de wisseling van de wacht, een ceremonie waarbij soldaten van de koninklijke garde de wacht aflossen.

Lees ook: Buckingham Palace Londen

Meer informatie vind je hier.

Schloss Schönbrunn, Wenen, Oostenrijk

Schloss Schönbrunn bezoeken; paleis van Sissi in Wenen met dierentuin, park en tuinen.- Reis-liefde.nl

Schloss Schönbrunn is een barok paleis in Wenen, Oostenrijk. Het werd gebouwd in de 18e eeuw in opdracht van keizerin Maria Theresia en is een van de meest bezochte toeristische attracties van Oostenrijk.

Het paleis heeft meer dan 1400 kamers en een uitgestrekte tuin met fonteinen en paviljoens. Het interieur van het paleis is versierd met prachtige muurschilderingen en kristallen kroonluchters.

Lees ook: Schloss Schönbrunn Wenen met dierentuin

Meer informatie vind je hier.

Palacio Real, Madrid, Spanje

Palacio Real, Madrid Spanje

Palacio Real, ook bekend als het Koninklijk Paleis, is gelegen in het hart van Madrid en is de officiële residentie van de Spaanse koning. Het paleis werd gebouwd in de 18e eeuw en heeft een neoklassieke architectuur. Het paleis heeft meer dan 3000 kamers, waarvan er slechts een klein aantal open is voor het publiek. Het interieur van het paleis is versierd met prachtige schilderijen en sculpturen.

Meer informatie vind je hier.

Paleizencomplex Peterhof, Rusland

Paleizencomplex, Peterhof Rusland

Het Paleizencomplex van Peterhof is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur en bevindt zich aan de kust van de Finse Golf in Rusland. Het complex omvat een aantal paleizen, waaronder het Peterhof Paleis, het Grote Paleis en het Monplaisir Paleis. Het paleis werd gebouwd in de 18e eeuw door Peter de Grote en heeft een prachtige tuin met fonteinen en beelden. Het paleis heeft ook een groot aantal kamers, waaronder de Grote Troonzaal en de Marmeren Zaal.

Topkapi paleis, Istanbul, Turkije

Topkapi paleis, Istanbul Turkije

Het Topkapi paleis, was van de 15e tot 19e eeuw de residentie van de Ottomaanse sultans en diende als het politieke centrum van het Ottomaanse Rijk. Het paleis heeft vele binnenplaatsen, paviljoens en tuinen en is een prachtig voorbeeld van de Ottomaanse architectuur. Het paleis heeft ook een museum, dat een uitgebreide collectie Ottomaanse kunst, wapens en kostuums bevat.

Meer informatie vind je hier.

Palácio Nacional da Pena, Sintra, Portugal

Palácio Nacional da Pena, Sintra Portugal

Het Palácio Nacional da Pena werd gebouwd in de 19e eeuw op de ruïnes van een klooster uit de 16e eeuw. Het paleis is een van de meest excentrieke voorbeelden van Portugese romantische architectuur en heeft een mix van Moorse, gotische en Renaissance-elementen.

Het interieur van het paleis is prachtig versierd met fresco’s, wandtapijten en keramische tegels. Het paleis ligt in een park en biedt een adembenemend uitzicht over de omliggende bergen en zee.

Lees ook: Paleizen Lissabon en omgeving

Meer informatie vind je hier.

Schloss Sanssouci, Potsdam, Duitsland

Schloss Sanssouci; kasteel en park bezoeken - Reis-liefde.nl

Het Schloss Sanssouci is gelegen in Potsdam, Duitsland, en werd gebouwd in de 18e eeuw door koning Frederik de Grote van Pruisen als zijn zomerpaleis. Het paleis heeft een rococo-architectuur en is omringd door prachtige tuinen met fonteinen en paviljoens. Het interieur van het paleis is prachtig versierd met muurschilderingen en stucwerk.

Lees ook: Schloss Sanssouci Potsdam

Meer informatie vind je hier.

Koninklijk Paleis van Caserta, Italië

Koninklijk Paleis van Caserta, Italië

Het Koninklijk Paleis van Caserta is gelegen in Caserta, Italië, en werd gebouwd in de 18e eeuw door koning Karel III van Bourbon. Het paleis is een van de grootste koninklijke residenties ter wereld en heeft meer dan 1200 kamers, waaronder een grote koninklijke appartementen, balzalen en kapellen.

Het paleis is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur en heeft een indrukwekkende tuin met fonteinen en beelden.

Meer informatie vind je hier.

Alhambra, Granada, Spanje

Alhambra bezoeken; van Nasriden paleis, tot Alcazaba fort en Generalife tuinen - Reis-liefde.nl

Het Alhambra is een middeleeuws fort en paleiscomplex gelegen op een heuveltop in Granada, Spanje. Het werd in de 14e eeuw gebouwd door de Moorse heersers van het toenmalige Andalusië en heeft een unieke architectuur en kunstwerken die een combinatie zijn van Moorse, islamitische en christelijke stijlen.

Het complex heeft een groot aantal kamers, binnenplaatsen, tuinen, fonteinen en een indrukwekkende vestingmuur. Het interieur van het Alhambra is versierd met prachtige mozaïeken, arabesken en muurschilderingen die de Moorse invloeden weergeven.

Lees ook: Alhambra bezoeken; Paleis, Alcazaba, Fort en tuinen

Meer informatie vind je hier.

Drottningholm Slott, Stockholm, Zweden

Drottningholm Slott, Stockholm Zweden

Drottningholm Slott is de residentie van de Zweedse koninklijke familie in Stockholm. Het paleis werd gebouwd in de 17e eeuw en heeft een prachtige barokke architectuur. Het paleis heeft een grote collectie kunstvoorwerpen, waaronder schilderijen en sculpturen. Het paleis is ook bekend om zijn prachtige theater, dat nog steeds in gebruik is.

Meer informatie vind je hier.

Catharina paleis, Sint-Petersburg, Rusland

Catharina paleis, Sint-Petersburg Rusland

Het Catherina paleis werd gebouwd in de 18e eeuw door tsarina Elizabeth en werd later uitgebreid door tsarina Catherine de Grote. Het paleis heeft een prachtige barokke architectuur en heeft een grote collectie kunstvoorwerpen, waaronder porselein en schilderijen. Het paleis heeft ook een prachtige tuin met fonteinen en beelden.

Apostolisch Paleis, Vaticaanstad

Apostolisch Paleis, Vaticaanstad

Het Apostolisch Paleis is de residentie van de paus in Vaticaanstad, gelegen naast de Sint-Pietersbasiliek. Het paleis bevat talloze zalen en kamers waar de paus zijn werkzaamheden uitvoert, zoals de beroemde Sixtijnse Kapel en de Pauselijke appartementen. Het paleis heeft een rijke geschiedenis en is door de eeuwen heen verschillende keren verbouwd en uitgebreid.

Het huidige gebouw stamt grotendeels uit de 16e eeuw en is ontworpen door architecten als Bramante, Michelangelo en Bernini. Het paleis wordt beschouwd als een belangrijk symbool van de katholieke kerk en de pauselijke macht.

Lees ook: Vaticaanstad bezoeken

Meer informatie vind je hier.

Palazzo Reale, Turijn, Italië

Palazzo Reale, Turijn Italië

Het Koninklijk Paleis van Turijn, ook bekend als Palazzo Reale, is een voormalig koninklijk paleis in Turijn, Italië. Het paleis werd in de 16e eeuw gebouwd en werd in de loop der jaren uitgebreid en verbouwd.

Het heeft een barokke en neoklassieke architectuur en bevat vele kamers en zalen met fresco’s en meubels uit de 17e en 18e eeuw. Tegenwoordig is het paleis een belangrijk museum en een populaire toeristische attractie in Turijn.

Budavári Palota, Boedapest, Hongarije

Budavári Palota, Boedapest Hongarije

Budavári Palota, ook wel bekend als het Koninklijk Paleis van Boedapest, is een historisch paleis gelegen op de heuvels van Boeda in Hongarije. Het paleis heeft een neoclassicistische en barokke stijl en werd gebouwd in de 18e eeuw.

Het paleis diende als residentie van de Habsburgse koninklijke familie en later als zetel van de regering van Hongarije. Tegenwoordig is het een belangrijk museumcomplex met meerdere musea, waaronder het Hongaars Nationaal Museum en de Nationale Galerie.

Meer informatie vind je hier.

Chateau de Chambord, Chambord, Frankrijk

Chateau de Chambord, Chambord Frankrijk

Het Chateau de Chambord is een prachtig kasteel gelegen in de Loire-vallei in Frankrijk. Het werd gebouwd in de 16e eeuw in opdracht van koning Frans I en heeft een unieke Franse Renaissance-architectuur.

Het kasteel heeft een indrukwekkende centrale trap, 440 kamers en 282 schoorstenen. Het staat ook bekend om zijn uitgestrekte tuinen en vijvers. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie en een UNESCO-werelderfgoed.

Meer informatie vind je hier.

Castelul Peleş, Sinaia, Roemenië

Castelul Peleş, Sinaia Roemenië

Castelul Peleş is een imposant kasteel in de Karpaten van Roemenië, dat diende als zomerresidentie van de Roemeense koninklijke familie in de late 19e en vroege 20e eeuw.

Het kasteel heeft een eclectische architectuur met invloeden van gotische, barokke en renaissancestijlen. Het interieur is rijkelijk gedecoreerd met houtsnijwerk, marmer en tapijten. Tegenwoordig is het kasteel open voor het publiek en een belangrijke toeristische attractie in Roemenië.

Lees ook: Paleis Peles Sinaia

Meer informatie vind je hier.

Slot Ludwigsburg, Stuttgart, Duitsland

Slot Ludwigsburg, Stuttgart Duitsland

Slot Ludwigsburg is een barok paleis gelegen in Stuttgart, Duitsland. Het werd gebouwd in de 18e eeuw en diende als de residentie van de hertogen van Württemberg. Het paleis heeft prachtige interieurs, waaronder rococostijl zalen en kamers die bezoekers kunnen bezichtigen. Er zijn ook prachtige tuinen rond het paleis.

Meer informatie vind je hier.

Koninklijk Paleis, Brussel, België

Koninklijk Paleis, Brussel België

Het Koninklijk Paleis van Brussel is een neoklassiek gebouw gelegen in het hart van Brussel, België. Het wordt gebruikt voor officiële gelegenheden en ceremonies van de Belgische koninklijke familie. Het paleis heeft prachtige kamers en zalen, waaronder de Grote Galerij en de Spiegelzaal. Het Koninklijk Paleis is open voor bezoekers tijdens de zomermaanden.

Praszký Hrad (Praagse Burcht), Praag, Tsjechië

Praszký Hrad (Praagse Burcht), Praag Tsjechië

De Praagse Burcht, ook bekend als Praszký Hrad, is een groot complex van paleizen en kerken in Praag, Tsjechië. Het is één van de grootste kastelen ter wereld en diende als de residentie van koningen en keizers van Bohemen.

Het complex bevat talloze gebouwen, waaronder de St. Vitus-kathedraal, de Gouden Straat en het Oude Koninklijk Paleis. Het biedt een prachtig uitzicht op de stad Praag.

Meer informatie vind je hier.

Palazzo Parisio, Valetta, Malta

Palazzo Parisio, Valetta Malta

Palazzo Parisio is een 18e-eeuws barok paleis gelegen in Valletta, Malta. Het werd gebouwd als residentie voor de adel en heeft prachtige interieurs, waaronder weelderige kamers met fresco’s en antieke meubels. Het paleis is omgeven door prachtige tuinen en is een populaire bestemming voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van Malta.

Meer informatie vind je hier.

Schloss Belvedere, Wenen, Oostenrijk

Schloss Belvedere Wenen; paleis, tuinen, museum en andere bezienswaardigheden bezoeken in Oostenrijk - Reis-liefde.nl

Schloss Belvedere is een barok paleis gelegen in Wenen, Oostenrijk. Het werd gebouwd in de 18e eeuw en diende als de residentie van prins Eugene van Savoye. Het paleis heeft een prachtige architectuur en bevat talloze zalen en kamers die bezoekers kunnen bezichtigen. Het paleis is omgeven door prachtige tuinen en biedt een prachtig uitzicht op de stad Wenen.

Lees ook: Schloss Belvedere

Meer informatie vind je hier.

Paleis van Ceaușescu, Boekarest, Roemenië

Paleis van Ceaușescu, Boekarest Roemenië

Het Paleis van Ceaușescu is een enorm gebouw in Boekarest, Roemenië, dat werd gebouwd in opdracht van voormalig leider Nicolae Ceaușescu en het modernste paleis in dit overzicht. Het paleis is het op één na (na het Witte huis) grootste administratieve gebouw ter wereld en bevat talloze kantoren, zalen en andere faciliteiten. Het paleis heeft een opvallende moderne architectuur met veel marmer en glas.

Na de val van het communisme in Roemenië werd het paleis omgedoopt tot het Parlementspaleis en werd het de zetel van het Roemeense parlement. Het paleis is zo groot dat het nog steeds niet volledig wordt gebruikt en delen ervan zijn omgebouwd tot musea en expositieruimten.

Meer informatie vind je hier.

Amalienborg, Kopenhagen, Denemarken

Amalienborg, Kopenhagen Denemarken

Amalienborg is een paleiscomplex gelegen in het centrum van Kopenhagen, Denemarken. Het bestaat uit vier identieke paleizen, die zijn gebouwd in de 18e eeuw voor de Deense adel en koninklijke familie. Tegenwoordig is het de officiële residentie van de Deense koninklijke familie en worden er nog steeds staats- en koninklijke ontvangsten gehouden.

Het complex is ontworpen in de Deense rococostijl en wordt omringd door een grote paleistuin. In het midden van het plein staat een standbeeld van koning Frederik V, die het paleiscomplex in de 18e eeuw liet bouwen. Het is een populaire toeristische attractie met dagelijks een wisseling van de wacht.

Paleis het Loo, Apeldoorn, Nederland

Paleis het Loo, Apeldoorn Nederland

Een ander opmerkelijk paleis in Nederland is Paleis Het Loo in Apeldoorn. Het paleis werd gebouwd in de 17e eeuw als jachtverblijf voor stadhouder Willem III en later omgebouwd tot een zomerpaleis voor de Nederlandse koninklijke familie.

Het paleis heeft een barokke stijl en is omgeven door prachtige tuinen en fonteinen. Het interieur van het paleis is rijkelijk versierd met schilderijen, sculpturen en meubels uit de 17e en 18e eeuw.

Lees ook: Paleis het Loo

Kortom

De hierboven genoemde paleizen zijn slechts enkele voorbeelden van de vele prachtige paleizen in Europa. Elk paleis heeft zijn eigen unieke geschiedenis, architectuur en kunst, die de rijke culturele erfgoed van Europa weerspiegelen.

Of het nu gaat om een bezoek aan de prachtige tuinen van Versailles, de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace of het bewonderen van de barokke architectuur van Schönbrunn Palace, deze paleizen zijn een must-see voor iedereen.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.