Skip to Content

Wat kost een vakantie? Gemiddelde kosten vakantie per dag

Wat kost een vakantie? Gemiddelde kosten vakantie per dag

Voor de gemiddelde Nederlander is vakantie tegenwoordig een must. Binnen een jaar van lang werken, gunnen we ons doorgaans één, twee (of soms zelfs drie) momenten van rust, waarop we er echt ‘’uit’’ willen. Voor onze grootouders zou dat een weekendje in Drenthe of op de Veluwe zijn geweest, of, als ze wat avontuurlijker waren, een weekje Limburg. Maar je hebt natuurlijk ook te maken met de kosten vakantie.

Inmiddels stellen we wat hogere eisen. Vakanties zijn niet alleen voor de ontspanning, ze zijn ook om ons iets te leren over een andere cultuur, om nieuwe ervaringen op te doen, en soms zelfs om nieuwe mensen te leren kennen of een partner te zoeken. Het kostenplaatje weegt in dit alles natuurlijk mee. Wat wil je van een vakantie. Wat kost een vakantie en wat is je budget? Hieronder vind je wat nuttige dingen om rekening mee te houden als je bezig bent een vakantie te plannen.

Wat zijn de gemiddelde kosten vakantie?

De totaalprijs bepaalt niet of een vakantie leuk is of niet. Een goedkope vakantie kan net zo goed mislukken als een dure, en wie bereid is om meer geld neer te leggen, kan vaak meer dingen doen dan wanneer je aan een strikt kostenplaatje moet voldoen.

Als we kijken naar de algemene kosten van een vakantie voor de gemiddelde Nederlander, is het vooral belangrijk om eerst de bestemming onder de loep te nemen. Daar wordt vaak de basis gelegd voor een dure of goedkope vakantie. Nederlanders geven gemiddeld 800 euro uit per vakantie, voor Zweden en Denen is dit zelfs richting de 1500. Behoorlijke bedragen, dus. En geen wonder dat een budgettering van je vakantie dan loont.

De populairste vakantielanden onder Nederlanders zijn in de regel Europees. Frankrijk, Spanje, Griekenland en Oostenrijk doen goede zaken in de zomer, waarbij vooral Frankrijk en Oostenrijk dan weer in de winter de boventoon voeren. De kosten verschillen ook per seizoen. Een week wintersport is doorgaans een stuk duurder dan een weekje in de zomerse Alpen – om de simpele reden dat een skipas een flink deel van je budget opslurpt.

En het land zelf speelt ook een bepalende rol in de kosten vakantie. Frankrijk en Oostenrijk zijn relatief duur, ook op het gebied van levensmiddelen. Boodschappen doen in een Oostenrijkse supermarkt zal niet altijd even vrolijk verlopen als de gemiddelde Jumboreclame. De Nederlander betaalt hier doorgaans net iets meer. Tegenwoordig worden vakanties ook steeds duurder; 4000 euro voor twee weken in een stacaravan is niet heel bijzonder meer.

Zakgeld op vakantie: je persoonlijk budget

Een andere manier om de kosten vakantie niet de pan uit te laten rijzen, is het persoonlijk budget. Dat betekent simpelweg dat je voor jezelf bepaalt wat voor persoonlijke uitgaven je tijdens de vakantie mag doen. Denk hierbij aan souvenirs, boodschappen, drankjes, lekker eten op het terras – kleine uitgaven, die aan het einde behoorlijk optellen, maar die niet altijd noodzakelijk zijn.

Zelf koken kan bijvoorbeeld honderden euro’s schelen. En als je zelf een appartement of vakantiewoning hebt gehuurd, kun je dat biertje misschien beter op je eigen terras drinken. Ook noodzakelijke boodschappen kun je al beperken door vanuit Nederland het nodige mee te nemen. Zeker in relatief dure landen zoals Oostenrijk kan dat behoorlijk in de kosten snijden. Natuurlijk kan het ook schelen of je gaat kamperen en iedere dag zelf kookt, iedere dag uit eten gaat of dat je kiest voor all-inclusive.

Het budget voor zakgeld varieert van 15 euro per persoon per dag tot 40. Over het algemeen zou 100 euro per dag voor een gezin prima haalbaar zijn. Dan kun je toch een keertje lekker uit eten en hoef je ook niets te laten op vakantie.

Hoeveel kost op vakantie gaan?

Zoals gezegd, zijn Oostenrijk en Frankrijk (zoals veel West-Europese landen) relatief duur. De prijzen voor levensmiddelen zijn hoger, net zoals het openbaar vervoer of, in de bergen, het gebruik van liften. Tolwegen spelen ook mee in het uiteindelijke prijskaartje, net zoals de kosten van een hotel, appartement of vakantiewoning. Een gemiddelde Oostenrijkse vakantie in de zomer (met alles erop en eraan) kan al snel 750-1000 euro per persoon kosten voor een periode van 7-10 dagen. Dit wisselt natuurlijk al naar gelang de keuzes die je maakt, maar het is wel een graadmeter.

Een land als Slovenië of Slowakije zal bijvoorbeeld weer een stuk goedkoper zijn qua kosten vakantie, net zoals Griekenland en Turkije het ook goed doen qua budgetreizen. Je betaalt dan natuurlijk wel weer voor een vliegtuig, en vaak een huurauto, maar als je het slim speelt vallen die kosten ook wel mee. Kamperen is op zijn beurt weer wat goedkoper dan een hotel of appartement – maar ook daar hangt het vooral van het voorzieningsniveau af. Een luxe camping met zwembad en allerlei faciliteiten, zal duurder zijn dan een simpel appartement.

Wat geven Nederlanders gemiddeld uit aan vakantie?

Er zijn ook nog andere manieren om de kosten voor je vakantie te beperken. Denk bijvoorbeeld aan vervoer. Een lange reis, zeker met de auto, brengt kosten met zich mee. Dat kan al snel rond de 100/200 euro per persoon worden. Treinen is vaak iets duurder dan vliegen, en met de auto moet je kijken naar brandstofkosten. Bepaal dus eerst wat voor zaken je tijdens je vakantie wil doen. En waar de dichtstbijzijnde plek is om ze te beleven.

Als jij lekker wilt wandelen met je familie, in een mooie heuvelachtige omgeving met pittoreske dorpjes, zijn er ook in de buurt van Nederland genoeg opties te vinden. De Ardennen, het Sauerland, de Harz – niet de meest ‘’sexy’’ bestemmingen, wellicht. Maar ze voldoen wel aan al je criteria. En het is een stuk goedkoper dan helemaal met de auto naar Oostenrijk of Zuid-Frankrijk.

Het is misschien een dooddoener – maar dan wel één die nog altijd opgaat. Wie vroeg boekt, kan enorm in de kosten snijden. Huizen en appartementen gaan nog niet voor de volle prijs weg, en ook vluchten en treinkaartjes zijn vaak tientallen euro’s goedkoper.

Denk ook aan de periode waarin je op vakantie gaat. Sommige mensen moeten, door baan of kinderen, noodgedwongen in juli of augustus op vakantie. Maar eigenlijk is het buiten de piek veel goedkoper. Een vakantie in juni, september of oktober is ook een optie – zeker als je naar warme landen gaat. Griekenland en Zuid-Spanje zijn nog heerlijk in oktober, en ook in Turkije is het goed toeven.

Kosten vakantie die acceptabel zijn voor jou

Dit alles betekent natuurlijk niet dat je jezelf niet mag verwennen. Daar draait vakantie uiteindelijk ook om. Maar enige beperkingen zijn soms juist een manier om optimaal van een vakantie te genieten. Het bespaarde geld kun je immers weer gebruiken voor een nieuwe vakantie, of voor leuke uitjes in Nederland zelf.

Wat voor vakantie je uiteindelijk kiest, ligt volledig bij jou. Bepaal wat je leuk vindt, en wat je eraan uit wilt geven. Misschien is een vakantie in het Sauerland voor 400/500 euro al leuk genoeg – of misschien wil je dit jaar een exotischere (en duurdere) bestemming buiten Europa. Dat is natuurlijk prima. Als je voor jezelf maar duidelijk hebt wat het kostenplaatje mag zijn.

Meer informatie vind je in het zakgeldonderzoek van Nibud hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Balk schreef:

    Wij willen twee en halve week naar de camping in Spanje. Hoeveel zakgeld raad je me aan mee te nemen? Twee volwassenen en 1 van 15 jr

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.