Skip to Content

Kruimeltje de musical review

Kruimeltje de musical review

Een echte klassieker op het gebied van musicals is het verhaal van Kruimeltje; een jongen die aan het begin van de 21e eeuw opgroeit in Rotterdam, maar zonder vader of moeder. Het is alweer een aantal jaar geleden dat deze musical in het theater te zien was, tot Rick Engelkes Producties het dit jaar weer terug naar het theater brengt in de vorm van een familiemusical geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Na 2 jaar uitstel vanwege corona was het nu toch echt zover en waren we uitgenodigd voor de première zodat we onze ervaringen kunnen delen.

Over Kruimeltje

Kruimeltje is een echte feel-good familiemusical gebaseerd op de bekende klassieker van Chris van Abcoude. Een hartverwarmend verhaal over een jongetje, dat samen met zijn vriendinnetje Keesie op zoek gaat naar zijn familie en zijn plek in de wereld. Laat je verwonderen door een musical vol vriendschap, avontuur, leuke liedjes en het volgen van je dromen.

Door de besneeuwde straten ergens in Nederland zwerft Kruimeltje; een vrolijke en ondeugende straatjongen van 10 jaar. Helemaal alleen, op zoek naar zijn vader en moeder. Het enige dat Kruimeltje van zijn ouders heeft is een medaillon, met hun portretjes erin. Ondanks alles blijft hij positief en loopt hij zingend en fluitend de straten door.

Dan ontmoet hij Keesie, een stoer meisje dat maar al te graag mee op avontuur gaat. Bij kruidenier Wilkes vindt Kruimeltje, samen met zijn vriend Noor de straathond, eindelijk een echt thuis. Wat schetst zijn verbazing? Zijn vader en Wilkes blijken oude jeugdvrienden te zijn geweest! Zou Wilkes kunnen helpen bij het vinden van zijn vader? Zou hij dan eindelijk niet meer op straat hoeven te leven? Als het eens zo simpel zou kunnen zijn…

Een echte familiemusical

Kruimeltje de musical review - Reis-liefde.nl

Samen met mijn dochter ging ik naar deze musical, we gaan vaker samen naar het theater en ze zit zelf ook op musicalles dus ze vind dit soort moeder-dochteruitjes helemaal geweldig. We waren ruim op tijd zodat we rustig in de foyer nog iets konden drinken voor de voorstelling begon. Er was ook een gezellig kraampje aanwezig met traditioneel Hollands snoepgoed. Het publiek varieert van jong tot oud.

Dan gaan de deuren open naar de grote zaal van de Stadsschouwburg in Haarlem, een toepasselijke traditionele zaal voor deze voorstelling en zoeken we onze plek op. Als iedereen zit komen de acteurs via de zijkant het theater in en beginnen bloemen uit te delen aan de mensen op de voorste rij. Een van de acteurs neemt het woord en introduceert het verhaal van Kruimeltje en legt uit dat ze samen het verhaal zullen naspelen en iedereen een rol speelt in het verhaal.

Als ze beginnen met het verhaal komt Kruimeltje zelf opeens het toneel oprennen en even later zijn vriendin Keessie. Dit is dus geen grote cast met tientallen mensen; maar 4 volwassenen en 2 kindacteurs wat het eigenlijk extra indrukwekkend maakt. Middels een aantal kleine accessoires zoals een omslagdoek, een agentenpet, een snor, een vest worden ze opeens een heel ander karakter en is het voor iedereen duidelijk wie ze spelen. Af en toe komt de verteller terug om het achtergrondverhaal aan elkaar te praten.

Er zit een behoorlijk tempo in het verhaal; je wordt er echt ingezogen en leeft helemaal mee met Kruimeltje die opgroeit zonder vader en moeder maar er van overtuigd is dat zijn vader in Amerika woont. De verschillende scènes worden afgewisseld met pakkende liedjes, waarvan een aantal zoals ‘Hoe zeg je dat in woorden?’ na afloop goed blijven hangen. Dat de acteurs echt goed zijn wordt duidelijk in het operalied waarbij het kippenvel op je armen staat omdat het zo goed wordt gezongen.

Mijn dochter vond het van begin tot eind helemaal geweldig; ze werd helemaal in het verhaal gezogen en leefde helemaal mee met Kruimeltje. Vooral toen hij zijn potentiële moeder tegenkwam, toen kroop ze helemaal tegen me aan en fluisterde ze ‘dat is toch zijn moeder?’

Een welkome afwisseling voor de kinderen is ook het hondje Noor; deze maakt het verhaal net wat luchtiger en zorgt ook voor de nodige humor. Met enige regelmaat klinkt er gelach vanuit de zaal als hij weer wat grappigs doet. Terwijl het verhaal ook echt interessant is voor volwassenen.

Vooraf was ik bang dat het verhaal misschien iets te saai zou zijn, maar het verhaal loopt lekker vlot en net op het moment dat ik me afvraag of er nog een pauze komt wordt er al toegewerkt naar de finale en gaat het opeens heel snel. Waar ze eerst nog een beetje medelijden heeft met Kruimeltje komt het gelukkig aan het einde van de voorstelling toch helemaal goed, zoals vooraf wordt beloofd. Met een opgelucht hart kunnen we dus weer naar huis. 😉

De speellijst vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.