Skip to Content

Kunst landschapspark Land Art Delft

Kunst landschapspark Land Art Delft

Delft staat natuurlijk bekend om het Delfts Blauw, aardewerk dat in een helderblauwe kleur geschilderd wordt. Bij de Porceleyne Fles kun je dit proces nog steeds bewonderen, of zelf proberen. Op diverse plekken in de stad, van parkeerplaatsen tot steegjes, vind je het Delfts Blauw ook terug. Maar ook buiten de stad: hier vind je land art Delft, bijvoorbeeld als je over de A12 vanaf Den Haag richting Rotterdam rijdt, net voorbij de parkeerplaats Vrijenban. Hoog tijd dus om deze een keer van dichtbij te bewonderen. 

Land Art Delft Kunstroute

Kunst landschapspark Land Art Delft - Reisliefde
Kunst landschapspark Land Art Delft - Reisliefde
Kunst landschapspark Land Art Delft - Reisliefde
Kunst landschapspark Land Art Delft - Reisliefde
Kunst landschapspark Land Art Delft - Reisliefde

Aan de rand van het Ackerdijkse Bos in de polder van Midden-Delfland vind je het kunst landschapspark LAD, dit is vrij toegankelijk. Door het park lopen er een aantal onverharde wandelpaden, een verhard fietspad en een ruiterpad. Aan de doorgaande Rotterdamse Weg vind je een parkeerplaats waar je kunt parkeren, ook kun je bij het Art Centre Delft of het Toeristisch Overstap Punt Ackerdijkse Bos parkeren. Hier vind je ook diverse informatieborden en een kaart met de routes. Bij de receptie kun je een boekje kopen met de kunstroute, plattegrond en meer informatie over de kunstwerken.

Als je de kunstwerken wilt gaan bezoeken zijn er twee ‘rondjes’ mogelijk. Zo is er de buitenring met verharde paden / fietspad die ook geschikt zijn voor rolstoelen, en een binnenring die ook door de beeldentuin van het Art Centre loopt. De kunstwerken zijn gemaakt door kunstenaars uit Nederland en het buitenland rondom het thema ‘Landschap als geheugen’. Waarbij de inspiratie kwam uit de natuur en de lokale geschiedenis. Hiervoor is gebruik gemaakt van verschillende materialen en verschillende benaderingen. Dit in combinatie met de rust van de natuur en het polderlandschap zorgt voor een unieke ervaring.

Aan de buitenring vind je 33 kunstwerken, sommige dichtbij en andere wat verder van het pad. Het is daarom handig om laarzen aan te trekken, zodat je ook wat dichterbij kan kijken. Bijzondere kunstwerken zijn onder andere de cactusauto, de Ocean-boot, het bijenhuis en de Jagajaga, een soort omgekeerde peer. Aan de binnenring vind je 24 kunstwerken, waarvan een aantal op het terras.

Art Centre Delft

Het Art Centre Delft ligt midden in dit landschapspark, hier vind je een galerie, diverse vergaderruimtes die je kunt huren en een restaurant met terras. In de Galerie worden er vanuit stichting World Art Delft jaarlijks een aantal tentoonstellingen georganiseerd met verschillende thema’s. De keuken van het Art Centre Delft haalt de groenten zo veel mogelijk uit haar eigen moestuin. Ook worden bij omliggende boeren eieren gehaald, en vlees van de Holyhoeve. Het terras van het Art Centre is alleen in de zomermaanden geopend.

Tulpenvaas

Kunst landschapspark Land Art Delft - Reisliefde
Kunst landschapspark Land Art Delft - Reisliefde

De Tulpenvaas langs de A12 is met 12 meter de grootste tulpenpiramide ter wereld! Het kunstwerk heeft wat weg van een obelisk en is een kwalitatief hoogwaardige piramide, gemaakt van innovatieve duurzame materialen. Door Royal Delft is de pyramide beschilderd met de traditionele Delfts blauwe motieven. Het doel van deze vaas is niet alleen een landmark, maar ook om voorbijgangers uit te nodigen een bezoek te brengen aan deze stad en werd begonnen in het themajaar “Delft en de Gouden Eeuw”.

De tulpenvaas is een speciaal voor tulpen ontworpen vaas en dient vooral als pronkstuk en statussymbool. De eerste (keramische) tulpenvazen worden in Delft in de 17e eeuw ontwikkeld en zijn met een Delfts blauw of Chinees decor versierd. De tulpenvaas wordt vaak als geschenk gebruikt bij koninklijke bezoeken. In de Gouden Eeuw zijn tulpen een statussymbool en bijna onbetaalbaar; een tulp heeft in de hoogtijdagen zelfs de waarde van een grachtenpand. Tulpenbollen speelden een unieke rol in de economie en worden wel ‘De bitcoin van de 17e eeuw’ genoemd.

Hortus Oculus

Sinds 2018 vind je ook een Hortus Oculus op het terrein; dit is een belevingstuin aangelegd voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor de ziende mens. In de Hortus Oculus krijgen álle zintuigen optimaal de kans de kunst en natuur vanuit een andere dimensie te ervaren. Je mag deze kunstwerken dus ook aanraken en voelen. Deze ervaring maakt je nieuwsgierig naar de wereld van de mensen met een visuele beperking. De tuin inspireert je bewuster om te gaan met zintuiglijke beleving in een inclusieve samenleving. De tastbare beeldende kunst, flora en fauna maken van het bezoek een bijzonder avontuur.

De Hortus Oculus is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang (vrij toegankelijk). Er wordt hier nog aan gewerkt, zo zijn er luisterbanken geplaatst, waarvan de verhalen zijn ingesproken door jongeren en studenten van de TU Delft die de bankjes hebben voorzien van een luistertechniek. Ook komen er qr-codes met beeldbeschrijvingen.

Ackerdijkse Plassen

Kunst landschapspark Land Art Delft - Reisliefde
Kunst landschapspark Land Art Delft - Reisliefde

Tip; als je iets meer richting Rotterdam loopt of fietst kom je terecht bij de Zwethtunnel onder de A12 door. Aan de andere kant vind je de Ackerdijkse Plassen. Dit is een belangrijk vogelgebied in Nederland dat, ondanks de druk van de Randstad, ruimte biedt aan veel bijzondere vogels. Daarom vind je hier ook een uitkijktoren en een vogelkijkhut.

In de omgeving

Een bezoek aan dit Land art Delft is goed te combineren met een bezoek aan;

  • De stad Delft zelf natuurlijk met de Oude en Nieuwe Kerk, of een bezoek aan de Porceleyne Fles vanwege het Delfts Blauw.
  • In Delft vind je ook het Delft Science Center; een interactief museum voor jong en oud waar je meer te weten komt over techniek en wetenschap.
  • Aan de andere kant van de snelweg richting Rotterdam vind je de Belevenisboerderij Schieveen; hier kunnen ze geitjes aaien maar ook lekker spelen in de natuurtuin met water terwijl papa en mama op het terras zitten. Iets zuidelijker, mooi te combineren met een fietstocht door het Abtswoudse Bos vind je het Klauterwoud in Vlaardingen.
  • Uit eten kan onder andere bij Hudson of de Watertuin.
  • In het zomerseizoen kun je het maïsdoolhof lopen bij Hoeve Bouwlust.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.