Skip to Content

Land art Nederland

Land art Nederland

Land art, of landschapskunst in het Nederlands is een kunstvorm die in de jaren ’60 is ontstaan. Deze kunstvorm speelt in op bepaalde kenmerken van het landschap waarbij ze het landschap veranderen zodat er een andere beleving van het landschap ontstaat. Deze kunst gaat in tegenstelling tot street art als het ware een dialoog aan met zijn omgeving, het landschap. Door het hele land heen zijn tal van kunstwerken te vinden. Met Flevoland als recordhouder, daar zijn maar liefst veertien kunstwerken te vinden. Hieronder vind je een overzicht van Land Art per provincie met iets meer achtergrondinformatie.

Land art Friesland

Ecokathedraal te Mildam

Land art Nederland - Reisliefde

De ecokathedraal is ontstaan in de jaren ’70. Louis Le Roy kocht dit stuk grond en plantte er verschillende soorten bomen en planten. Hierna kreeg hij restmateriaal van stratenmakers aangeleverd. Deze tegels, putten, klinkers en dergelijke stapelde hij op tot bouwwerken van soms wel acht meter hoog. Er is geen cement gebruikt, dus in de vrije ruimte tussen het gesteente heeft de natuur vrij spel.

Lichtpoort te Kornwerderzand

Land art Nederland - Reisliefde

Deze Landart is alleen goed zichtbaar in het donker. De zestig sluisgebouwen van de Afsluitdijk worden verlicht op basis van de reflectie van het licht van de koplampen van passerende auto’s. Ontworpen door Daan Roosegaarde.

Land art Drenthe

Broken Circle and Spiral Hill te Emmen

Land art Nederland - Reisliefde

Deze Landart bestaat uit twee delen en is in de jaren ’70 gemaakt door Robert Smithson. De Spiral Hill is een kegelvormige heuvel met een spiraalvormig pad naar boven. Vanaf de top heb je een goed uitzicht op de Broken Circle. Op de niet-afgegraven helft van de cirkel is een zwerfsteen zichtbaar die nog uit de IJstijd stamt.

Gebroken cirkel te Yde

Land art Nederland - Reisliefde

In de 19e eeuw werd een tweeduizend jaar oud veenlijk gevonden, ook wel bekend als ‘het meisje van Yde’. In 2011 heeft Derk den Broek op deze plek een monument gebouwd bestaande uit gestapelde stenen en keien in cirkels en kringen.

Land art Gelderland

Bunker 599 te Zijderveld

Land art Nederland - Reisliefde

Deze bunker is doormidden gezaagd. Door het binnenste van de bunker te laten zien ontstaat een andere kijk op de nog zevenhonderd bestaande bunkers. Bunker 599 is een onderdeel van een groter project van RAAAF.

De kathedraal te Apeldoorn

Land art Nederland - Reisliefde

Op het kroondomein Het Loo staan ongeveer veertig bronzen boomstronken van ongeveer een meter hoog die de plattegrond vormen van Nôtre Dame in Reims. Dit kunstwerk van Marinus Boezem heeft prinses Beatrix op haar zestigste verjaardag aan het kroondomein geschonken.

Energy te Lochum

Land art Nederland - Reisliefde

Energy, ontworpen door Shlomo Koren, staat symbool voor het proces van verandering. In het water ligt een zilveren bal die zich mee laat voeren op de stroom van het water.

Land art Flevoland

In Flevoland staan maar liefst 14 landartwerken. Hieronder een greep uit de bekendste werken.

5 Elephants te Almere

Land art Nederland - Reisliefde

Pal naast de A6 staat de kudde stenen olifanten van Tom Claassen te grazen.

Aardzee te Zeewolde

Aardzee is het grootste landartwerk in Flevoland. Een ontwerp van Pieter Slegers, die hiermee het vlakke polderland wilde doorbreken.

Blauwe dromer te Zeewolde

Deze ringdijk lijkt op een vulkaan, maar is een verwijzing naar dromerdijken in de Polder. Een dromerdijk is een tweede dijk, achter de eerste, voor als de eerste geen stand houdt.

Verder zijn er in Flevoland de volgende landartwerken te vinden;

Land art Nederland - Reisliefde
  • Almere: Cityscapes, Groene Kathedraal, Poldergarden of Love & Fire
  • Kraggenburg: Pier + Horizon
  • Lelystad: Observatorium, Exposure
  • Houtribdijk: Engelenzender
  • Marknesse: Deltawerk
  • Biddinghuizen: Riff PD
  • Zeewolde: Sea Level, Tulpeiland.

Land art Noord-Holland

Observatorium te Amsterdam

Land art Nederland - Reisliefde

Een granieten ligstoel, ontworpen door Marinus Boezem, in Amsterdam. Op het plateau rondom de stoel staan de sterrenbeelden van het noordelijk halfrond gegraveerd. Als het donker wordt is dit dé plek om naar de sterren te kijken.

Land art Zuid-Holland

Hemels gewelf te Den Haag

Land art Nederland - Reisliefde

Een plek om naar de hemel te kijken. In Kijkduin heeft James Turell een soort kom gemaakt waar je naar de lucht kan kijken. Door de vorm van de kom vormt de hemel als een koepel boven je.

Park in het water te Den Haag

Land art Nederland - Reisliefde

Vlakbij de Haagse Hogeschool is dit kunstwerk van Vito Acconci te vinden. Er wordt hierbij gesuggereerd dat een stuk land in de vorm van een kaartpunt uit een cirkel met een straal van circa 40 meter, uit het land wordt geschoven en gekanteld.

Steen in water te Rotterdam

Land art Nederland - Reisliefde

Op de Maasvlakte hebben Teun Jacob en Kees Verschuren het grootste landartkunstwerk gebouwd van de jaren ’70. Er werd hierbij gebruik gemaakt van industriële materialen die de stormen kunnen weerstaan.

Zandwacht – Maasvlakte

Land art Nederland - Reisliefde

Op het strand van de Maasvlakte vind je dit unieke kunstwerk de Zandwacht (ipv nachtwacht), het bijzondere van dit kunstwerk is dat het van iedere hoek er weer anders uit ziet.

Landschapspark Land Art Delft

Lees ook: Landschapspark Land Art Delft

Land art Noord-Brabant

Het draaiend huis te Tilburg

Land art Nederland - Reisliefde

Op de Hasseltrotonde draait het kunstwerk, een huis, van John Kormeling in een uur helemaal rond, met de verkeersrichting mee.

Mozes brug te Halsteren

Land art Nederland - Reisliefde

De Mozes Brug is geen traditionele brug over het water, maar een die dwars door de gracht van een historisch verdedigingsnetwerk leidt naar een zeventiende eeuws fort. De brug, ontworpen door RO&AD Architecten, is niet vanaf afstand zichtbaar.

van Gogh path te Eindhoven

Dit fietspad laadt overdag op en geeft ’s nachts licht. De verlichting doet denken aan de verstreken uit het werk van Van Gogh, het fietspad ligt vlakbij de plek waar Van Gogh heeft geleefd en is ontworpen door Daan Roosegaarde.

Wassende maan te Werkendam

Land art Nederland - Reisliefde

In Nationaal Park de Biesbosch is de wassende maan te vinden. Dit labyrint wordt beïnvloedt door de getijden en is gemaakt door Paul de Kort.

Land art Zeeland

Polder peil te Wilhelminadorp

Land art Nederland - Reisliefde

In de Wilhelminapolder staan negen betonnen sculpturen van Micheal Beutler. Ze herinneren ons aan het landschap onder zeeniveau met vlaktes en hoogteverschillen.

Abri te Vrouwenpolder

Land art Nederland - Reisliefde

Met basaltblokken heeft Marinus Boezem de plattegrond van de Nôtre Dame in Reims weergegeven nabij de stormvloedkering bij de Oosterschelde.

Meer land art kunstwerken vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.