Skip to Content

Nederland Schoon: Landelijke Opschoondag bij Landal Greenparks

Nederland Schoon: Landelijke Opschoondag bij Landal Greenparks

De kinderen hebben het regelmatig over het klimaat, duurzaamheid en plastic soup. Niet alleen op school, maar ook steeds meer bedrijven vinden dit belangrijk en dragen een steentje bij zoals tijdens de Landelijke Opschoondag.

‘Een beter milieu, begint bij jezelf’ aldus een poster die vroeger op de basisschool achterin de klas hing. Een keer per jaar stonden we daar dan bij stil als het ging om aardrijkskunde. Dan hadden we het er over wat het milieu was en hoe we dat konden helpen. Hoe anders is dat nu bijna 30 jaar later.

Niet alleen praten maar ook doen

En daar blijft het niet bij; ze praten er niet alleen over maar doen ook. Dan gaan ze samen met prikkers op pad om de wijk schoon te maken of hebben ze speciale projecten waarbij ze bijvoorbeeld met afval een enorm kunstwerk maken.

Dat ze hier echt heel bewust mee omgaan blijkt als we een bezoek brengen aan Deltapark Neeltje Jans waar een speciale tentoonstelling is opgezet rondom het thema plastic soup, maar ook als ze een pakje zien drijven in de sloot als we aan het wandelen zijn. Want dat kan toch niet? En ook daar blijft het niet bij; als ik met zoonlief een bezoek breng aan het bezoekerscentrum de Schoorlse Duinen wil hij niet zozeer het speelbos in of een kinderroute volgen, maar ziet hij prikkers staan om afval op te rapen en wil hij dat doen.

Landelijke Opschoondag 19 maart

Nu is een schone omgeving het hele jaar door belangrijk, maar op de Landelijke Opschoondag, dit jaar op 19 maart, wordt daar extra bij stil gestaan. Overal zijn er initiatieven die samen de handen uit de mouwen steken om zwerfafval op te ruimen. Want hoe schoner de buurt, hoe meer het uitnodigt om het schoon te houden.

Door krachten te bundelen bereik je meer. Voor de Landelijke Opschoondag zijn daarom de handen ineengeslagen met verschillende organisaties en bedrijven. Met als doel zoveel mogelijk buurten in Nederland zwerfafvalvrij maken en houden. Samen laten we zien: in actie komen voor schoon is waardevol, leuk en eigenlijk ook heel gewoon.

Met elkaar steken we de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. Hoe schoner de buurt, hoe meer het uitnodigt om het schoon te houden. Ook verpakkingen horen niet in het zwerfafval thuis. De meeste verpakkingen kunnen gerecycled worden als ze op de juiste manier worden weggegooid. Dus elke verpakking telt. Ander zwerfafval laten we natuurlijk ook niet liggen, niet alleen op Opschoondag.

Deelnemers wordt gevraagd zwerfafval te registreren met de Litterati-app. Achteraf wordt gedeeld hoeveel stukken zwerfafval van welk merk is gevonden. Op basis van die gegevens, gaan deelnemende producenten aanpakken definiëren en actief een vervolg geven aan de Landelijke Opschoondag. Op de kaart met opschoonacties is precies te zien welke acties bij welke organisatie horen.

Nederland Schoon bij Landal Greenparks

Landal GreenParks is al enkele jaren een van de partners en actief supporter van Nederland Schoon en doet dit jaar voor de vierde keer mee aan de Landelijke Opschoondag. Zo steken de kantoormedewerkers van Landal in Zwolle en Den Haag ook de handen uit de mouwen door op donderdag 17 maart de omgeving van hun kantoor op te schonen. Op de parken zijn handschoenen, prikstokken en vuilniszakken aanwezig.

De kick-off van de opschoonacties van Landal vindt plaats op Landal Rabbit Hill in Nieuw-Milligen. Gasten en omwonenden hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan zwerfvuilwandelingen en creatieve afvalactiviteiten. In samenwerking met Plastic Fantastic, Scrap XL en Perpetual Plastic 3D printing worden er creatieve activiteiten aangeboden. Voor de kinderen op het park is er een activiteitenaanbod, dat onderdeel is van het Fun & Entertainmentprogramma.

Jeannette ten Kate woordvoerder van Landal Greenparks vertelt: “Behalve het opruimen van zwerfval is het doel om bewustwording te creëren. Landal wil gasten de natuur laten beleven en hen stimuleren om het bewustzijn van onze leefomgeving en de liefde voor de natuur mee naar huis te nemen.

Als je de natuur ingaat en geen afvalbakken tegenkomt, neem het afval dan mee naar het park om het daar weg te gooien. Daarom roept Landal Greenparks op om niet alleen op de Opschoondag maar het hele jaar door tijdens een wandeling in de natuur rond de parken zwerfafval te verzamelen, mee te nemen en weg te gooien in de vele afvalbakken op de parken. Zo houden we ook de natuur een beetje schoner.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.