Skip to Content

Landgoed de Bonte Belevenis Texel

Landgoed de Bonte Belevenis Texel

Afgelopen week brachten we spontaan een bezoekje aan oma en opa op Texel. Het was op dat moment ijskoud, -7, maar de hele dag binnen zitten… Dat is natuurlijk zonde als je op zo’n mooi eiland bent. Nu had ik al het een en ander gelezen over de Bonte Belevenis maar in de kerstvakantie waren ze gesloten.

Nu in de voorjaarsvakantie waren ze wel geopend, dus gingen we er heen. De verwachtingen waren niet heel hoog; het was tenslotte te koud om echt buiten te spelen en ik kon vooraf niet vinden hoe het zat met de workshops.

Maar ik had gezien dat er ook een soort theehuisje was waar een kop warme chocolademelk er wel in zou gaan. Het voordeel is dat het dan alleen maar kan meevallen en dat deed het. Daarom dat ik het niet kan laten om onze ervaring te delen. Mocht je dit jaar naar Texel op vakantie gaan (met of zonder kinderen) dan is het echt een aanrader om hier heen te gaan. Op een zonnige dag, maar ook als het regent.

Parkeren

Je kan hier gratis parkeren ook zonder vignet wat verder op Texel eigenlijk overal wel verplicht is. Er is niet heel veel ruimte maar langs de weg zijn er een aantal parkeerplaatsen waar je je auto kan parkeren.

Landgoed de Bonte Belevenis

Vervolgens kom je binnen bij de entree, hier bevindt zich ook de kassa waar je geld kan pinnen. Hier staat ook aangegeven dat je in het restaurantje niet kan pinnen, maar alleen contant betalen. Via het winkeltje kan je hier ook komen om geld te pinnen. Vervolgens kan je kiezen uit twee soorten kaartjes:

 • Entreekaartje; toen wij er waren in februari 2018 was dit 6 euro voor kinderen en volwassenen. Daarmee krijg je toegang tot het terrein met de speeltuin, tuinen, kinderboerderij en een rondleiding door de destilleerderij / brouwerij. Deze wordt op vaste tijden gegeven. Kinderen onder de twee jaar zijn gratis. Persoonlijk snap ik dit voor de zomer, omdat het dan een leuk uitstapje is. In de winter is er buiten niet veel te doen.
 • Ambacht-Strippenkaart; voor de workshops koop je een strippenkaart, volgens mij was de prijs hiervan 7,50. Weet je echter al dat je de activiteiten wil gaan doen dan betaal je 12,50 per persoon (ongeacht kind of volwassene). Met deze strippenkaart kan je de vier doorlopende workshops volgen verspreid over het terrein. Je hoeft dus niet te wachten op bepaalde tijden maar je kan gewoon aansluiten. De activiteiten worden wel in een bepaalde volgorde gegeven omdat sommige wat langer duren voor je je creatie kan meenemen.

Wij hebben twee combinatiestrippenkaarten voor de kinderen en voor onszelf puur de toegang betaald.

Workshops

Zoals gezegd zijn er vier workshops die je kan volgen; je kan in de bakkerij zelf broodjes bakken en in de tweede schuur vind je ruimtes om zeepjes te maken, kaarsen te maken en papier te scheppen. Dit hebben ze echt heel leuk gedaan door in de schuur een soort huisjes / workshopruimtes te creëren. Wat heel erg fijn is, is dat overal stoelen en opstapjes staan zodat ook kleinere kinderen overal goed bij kunnen.

Broodjes bakken

Landgoed de Bonte Belevenis Texel - Reisliefde

De eerste activiteit is broodjes bakken in de bakkerij. De ruimte is echt ingericht als een bakkerij met deegrollen, ingrediënten die je gebruikt om brood te maken en natuurlijk een oven. In het midden staan er twee tafels waar je kan gaan staan om de broodjes te maken.

Je krijgt een homp bruin deeg wat je eerst goed moet kneden zodat het weer wat flexibeler wordt. Vervolgens kan je daarmee aan de slag om er zelf een vormpje van te maken. Ik heb vlechtbroden, varkens en konijnen voorbij zien komen. Onze kinderen hadden bedacht om een lollie te maken en een hartje.

Als je klaar bent mag je verhuizen naar de andere tafel waar diverse zaden liggen zoals sesamzaad en maanzaad en geklopt ei. Eerst moet je je broodje goed insmeren en daarna mag je het bestrooien. Iedere bakplaat krijgt een naam die de kinderen zelf mogen bedenken.

De onze was ‘prinses’ en als de plaat vol is gaat hij in de oven. Na een uur mag je je eigen broodje ophalen. Als je heel erg fijn werkt met kleine onderdelen kan dat wat harder worden, grote stukken blijven lekker zacht van binnen.

Kaarsen maken

Landgoed de Bonte Belevenis Texel - Reisliefde

De tweede workshop was kaarsen maken. Als je hier binnenkomt zie je ze al in alle vormen, kleuren en maten. Aan de ‘balie’ mag je kiezen uit een breder en lager vormpje of een hoger en iets smaller. Dit zijn kartonnen koffiebekertjes waar al een lont aan bevestigd is. Die wordt aan de onderkant vastgeklemd waarna je hem mag vullen met diverse brokstukjes gekleurde kaarsenwas.

Hiermee kan je je kaars naar eigen smaak vullen. Het is alleen wel belangrijk om, als je bijvoorbeeld gaat voor de Nederlandse vlag, er rekening mee houdt dat de bovenkant straks de onderkant wordt. De een ging voor een regenboog en de ander combineerde kleurtjes naar keuze.

Als je beker vol is wordt deze op de balie op een dienblad gezet en wordt hij volgegoten met warm kaarsvet dat alle holtes opvult. Daarna is het een uur wachten tot hij is gestold waarna je hem kan ophalen.

Zeepjes maken

Landgoed de Bonte Belevenis Texel - Reisliefde

Na de kaarsen kan je verder om je eigen zeepje te maken. Qua opzet is dit hetzelfde als kaarsen maken, alleen dan met zeep in plaats van wax kaarsvet. Van een etagière mag je een vormpje uitzoeken; van robots tot legoblokjes, maar ook hartjes etc. Deze leg je ondersteboven in een siliconen tray die op de balie ligt. Vervolgens vul je hem met brokstukjes zeep in diverse kleuren.

Bij het kaarsen maken liggen deze nog gesorteerd op kleur, hier vind je alles door elkaar. Je mag natuurlijk wel kleurtjes uitzoeken als dat je voorkeur heeft. Daarmee vul je de bakvorm. Daarna wordt het overgebleven opgevuld met warme transparante glycerine zodat je goed je kleurtjes en het vormpje ziet. Dit duurt een half uur om af te koelen en te stollen.

Papier scheppen

Landgoed de Bonte Belevenis Texel - Reisliefde

De vierde en laatste workshop die je kan volgen is papier scheppen. In het kort wordt er uitleg gegeven over hoe je papier maakt, waarna je plaats mag nemen rondom een enorm bad dat gevuld is met gekleurd water (verf) en papier.

Ze laat zien welk papier er wordt gebruikt (oude schriften en theezakjes) en hoe dit tot een soort pulp wordt vermalen wat in het bad gaat. Alle papiertjes worden min of meer op kleur gesorteerd. Dit wordt gedaan door een paar volwassenen die hier als dagbesteding komen.

Vervolgens mag je met een zeefje je eigen papier scheppen. Hiervoor moet je goed door het bad heen zodat je zeef vol komt te liggen met papier. Deze druk je vervolgens goed hard aan op een stoffen vel. Daarna halen ze het zelf door de pers heen om het overtollige water eruit te persen en laten ze het drogen. Dat duurt ongeveer drie dagen, daarom mag je uit een bakje zelf een kleurtje kiezen en deze in een kaart stoppen met een uitsnede in de vorm van een vuurtoren, schaap of het eiland Texel. We blijven natuurlijk wel in thema 😉

Na afloop van alle workshops of aan het einde van de dag als je nog lekker gaat spelen of wat gaat drinken / eten, kan je alles ophalen. Het wordt verpakt in papieren en cellofaanzakjes zodat je het goed mee kan nemen naar huis.

Destilleerderij / Brouwerij / Whiskeybrouwerij

Op het terrein vind je Bierbrouwerij de Boei en Distilleerderij de Lepelaar. Hier wordt over het algemeen twee keer per dag een rondleiding gegeven wat vooral interessant is voor de volwassenen. Op het moment dat wij aankwamen was hij net begonnen en voor de tweede waren we net weg. Ze brouwen hier hun eigen bier en whiskey.

Tijdens de rondleiding krijg je uitleg over dit proces en mag je letterlijk een kijkje nemen in de keuken. Het is ook mogelijk om hier een workshop te volgen om zelf bier / whiskey te brouwen, hiervoor worden speciale weekenden georganiseerd. Met een groep kan je wel een proefsessie volgen.

Buiten spelen

Landgoed de Bonte Belevenis Texel - Reisliefde

Als je alle workshops hebt gedaan, of als het te druk is en je even wat anders wil doen, kan je lekker buiten spelen. Er is een groot terras met heel veel zitjes waar je lekker kan zitten. Er is achteraan ook een picknickweide waar je je zelfgebakken broodje kan opeten.

Nu kan het wel erg hard waaien, daarom zijn er speciale bomensingels aangelegd maar in de winter merk je daar niet veel van. Zeker niet als het -7 is 😉 Toch lieten de kinderen zich niet uit het veld slaan en werkte de trampoline als een magneet.

Speelweide

Landgoed de Bonte Belevenis Texel - Reisliefde
Landgoed de Bonte Belevenis Texel - Reisliefde
Landgoed de Bonte Belevenis Texel - Reisliefde
Landgoed de Bonte Belevenis Texel - Reisliefde

Vooraan bij de picknicktafels vind je een aantal toestellen voor de kleine kinderen. Daarachter vind je een aantal speeltoestellen voor de wat grotere kinderen met onder andere een glijbaan, klimrekken en schommels.

Ook hebben ze er een hutje gemaakt van wilgen waar je je in kan verstoppen en diverse enorme trampolines die zijn ingegraven in de grond. Of wat dacht je van een potje jeu de boulles spelen. Het is geen heel uitgebreide speeltuin maar genoeg om lekker te spelen.

Racebaan

Landgoed de Bonte Belevenis Texel - Reisliefde

Er zijn twee racebanen; een klein rond parcours voor de wat jongere kinderen met kleine skelters en een grote parcours met lekker veel bochten door de bosjes heen. Hier zijn diverse fietsjes.

Dierenweides

Landgoed de Bonte Belevenis Texel - Reisliefde

Met dit koude weer waren natuurlijk de meeste dieren lekker warm elders ondergebracht. Wel liepen de schapen rond in de wei met een lekker dik vachtje, zagen we konijnen in hokken en liepen er aardig wat kippen en een pauw rond over het terrein. Met warmer weer vind je hier veel meer dieren die je natuurlijk ook mag aaien.

Tuinen

We hebben hier niet zelf rondgelopen, op dit moment groeit en bloeit er nog niets en er moest iemand nodig naar het toilet. Het was zo koud dat we met zijn allen lekker warm binnen zijn gaan zitten. Je vindt hier diverse aangelegde tuinen, maar ook een pluktuin waar je zelf bloemen mag plukken. Er is zelfs een blotevoetenpad. Nieuw is een veld dat wordt gebruikt voor de cranberryteelt.

Theehuisje / restaurant

Landgoed de Bonte Belevenis Texel - Reisliefde
Landgoed de Bonte Belevenis Texel - Reisliefde

Na al dat buiten spelen is het natuurlijk fijn om weer even op te warmen. In het restaurant vind je diverse kleine en lange tafels waar je kan gaan zitten en een speelhoekje met speelkeuken. Bij het buffet is het zelfservice; je kan kiezen uit diverse snacks zoals verse muffins en appeltaart maar ook warme saucijzenbroodjes, tomatensoep (uit de keuken) en warme dranken.

In de koeling staan er ook (vooral veel lokale) flesjes drinken. Zoals eerder aangegeven kan je hier niet pinnen maar alleen met contant geld betalen. Na afloop is het ook zelfservice om je dienblad weer terug te zetten. In de zomer kan je natuurlijk lekker naar buiten.

Bonte winkel

Via de Bonte Winkel verlaat je dit bijzondere avontuur. Hier vind je onder andere producten van de lokale ambachten. Van kant en klare producten zoals zeepjes met letters om zelf een woord mee te maken maar ook pakketten om thuis mee aan de slag te gaan.

Van losse lonten tot en met wax om zelf te smelten maar ook stapelkaarsen in handige pakketten of snippers papier om zelf papier te maken. Aangezien het allemaal handwerk is zijn de prijzen niet heel goedkoop.

Natuurlijk zijn de lokale biertjes en whiskey’s hier ook te koop. Maar op is op, aangezien de vraag soms groter is dan het aanbod. Een deel van de producten zijn ook online te bestellen. Wij hebben in ieder geval een leuke middag gehad en komen zeker terug in de zomer als het mooi weer is om onder andere het blotevoetenpad te lopen.

Meer informatie vind je hier.

Zijn jullie hier al eens geweest?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Maai schreef:

  Paar jaar geleden geweest en dat was zo leuk. De kinderen waren toen echt nog klein, maar weet zeker dat ze het nu nog steeds heel tof zouden vinden. De kaarsjes en zeepjes staan hier nog altijd als herinnering te shinen 🙂 Wil zo graag weer een keer naar Texel…

 2. Maai schreef:

  Paar jaar geleden geweest en dat was zo leuk. De kinderen waren toen echt nog klein, maar weet zeker dat ze het nu nog steeds heel tof zouden vinden. De kaarsjes en zeepjes staan hier nog altijd als herinnering te shinen 🙂 Wil zo graag weer een keer naar Texel…

 3. Lisanne schreef:

  Afgelopen najaar ben ik samen met mijn dochter naar de Bontebelevenis geweest. Ik vind het echt een aanrader. Wij hadden redelijk weer, maar zou er ook nog wel eens heen willen op een warmere dag. Dan kan je heerlijk buiten zitten terwijl de kinderen zich vermaken.

 4. Lisanne schreef:

  Afgelopen najaar ben ik samen met mijn dochter naar de Bontebelevenis geweest. Ik vind het echt een aanrader. Wij hadden redelijk weer, maar zou er ook nog wel eens heen willen op een warmere dag. Dan kan je heerlijk buiten zitten terwijl de kinderen zich vermaken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.