Clingendael is een van de meest geliefde parken van Den Haag. Het park is een oase van rust en groen in de stad en biedt vele mogelijkheden voor recreatie en ontspanning. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis van Clingendael en de verschillende aspecten van het park bespreken.
Geschiedenis van Clingendael

Het Clingendael Estate heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Destijds was het een landgoed met een boerderij gelegen in een vallei tussen de duinen (clinge). Door de eeuwen heen werd de boerderij vervangen door een landhuis en werd de tuin ontworpen in de overheersende Franse stijl met symmetrische patronen en veel buxushagen. In die tijd groeide het landhuis uit tot een centrum van kunst en cultuur in Europa.
In de 19e eeuw werd het landgoed verworven door de adellijke familie Van Brienen, die ook het huidige Hotel Des Indes bouwde. Ze schakelden tuinarchitect Zocher in om het oorspronkelijke tuinontwerp te vervangen door de populaire Engelse landschapsstijl. De grote vijver, kronkelende paden, eilanden, verrassende loop van de sloten en gazons met groepen bomen dateren allemaal uit die tijd.
De laatste Van Brienen die op Clingendael woonde was Marguérite Mary, beter bekend als Freule Daisy, die op het landgoed bleef tot aan haar dood in 1939. We hebben haar te danken voor de prachtige Japanse Tuin.
In 1954 verkocht de familie Van Brienen het landgoed aan de gemeente Den Haag, die het opende voor het publiek. Het landhuis werd in 1975 grondig gerenoveerd en in 1982 vestigde het internationale kennis- en studiecentrum Instituut Clingendael zich op het landgoed.
Sindsdien is het park opengesteld voor het publiek en is het uitgegroeid tot een populaire bestemming voor wandelaars, joggers en picknickers. Het park is ook bekend vanwege de Japanse Tuin, die elk jaar gedurende enkele weken geopend is voor het publiek.
Landhuis Clingendael
Het landhuis Clingendael is gelegen op het Clingendael Estate in Den Haag, Nederland. Het landhuis heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, toen het oorspronkelijk een boerderij was. In de loop der jaren werd de boerderij vervangen door een landhuis en werd de tuin ontworpen in de Franse stijl.
Het landhuis werd later een centrum van kunst en cultuur in Europa. Het Clingendael Estate werd in de 19e eeuw eigendom van de adellijke familie Van Brienen, die tuinarchitect Zocher inhuurde om de tuin om te vormen tot de Engelse landschapsstijl.
Het landhuis werd in 1975 grondig gerenoveerd en sinds 1982 is het de thuisbasis van Instituut Clingendael, een internationaal kennis- en studiecentrum. Het landhuis is nog steeds te bezichtigen als onderdeel van het Clingendael Park. Het instituut organiseert regelmatig lezingen en seminars over actuele vraagstukken op het gebied van internationale politiek.
Het park verkennen

Clingendael biedt vele mogelijkheden voor recreatie en ontspanning. Wandelaars en joggers kunnen genieten van de rust en de stilte van het park terwijl ze genieten van het groen en de natuur. Er zijn vele wandelpaden die door het park slingeren en die je langs mooie vijvers en eeuwenoude bomen voeren.
Ook voor kinderen is er veel te beleven in Clingendael. Er zijn speeltuinen en grasvelden waar ze kunnen spelen en ravotten. Het park is ook een geweldige plek voor een picknick of een barbecue met vrienden en familie.
De Japanse Tuin

Een van de hoogtepunten van Clingendael is de Japanse Tuin. De tuin is aangelegd in 1910 door de toenmalige eigenaar van het landgoed, Marguérite M. Baroness van Brienen, en is de enige Japanse tuin in Nederland uit die periode die nog steeds bestaat. De tuin is een mix van Japanse en westerse elementen en bevat vele exotische planten en bomen.
De Japanse Tuin is elk jaar slechts gedurende enkele weken geopend voor het publiek, meestal in het voorjaar en in het najaar. De tuin is dan prachtig gekleurd met de bloesem van de Japanse kersenbomen en biedt een serene en rustgevende omgeving voor bezoekers.
Lees ook: Japanse Tuin Landgoed Clingendael
Oud-Hollandse tuin

De oud-Hollandse tuin op Clingendael is een traditionele Nederlandse tuin met een mix van bloemperken, hagen en bomen. Het is ontworpen in de vorm van een rechthoek met een centrale fontein en heeft een mooie combinatie van kleuren en texturen.
Rozentuin

De rozentuin in Clingendael is vooral populair in de zomermaanden. De tuin is dan een lust voor het oog. Het is een formele tuin met rozenstruiken in verschillende kleuren en variëteiten. De tuin is omgeven door hagen en heeft een centrale fontein. De rozentuin is ontworpen in de Franse stijl en is een heerlijke plek om te wandelen en te genieten van de geur van de bloemen.
Sterrenbos
Het Sterrenbos is een bosgebied dat in de 17e eeuw werd aangelegd en uitloopt in de oud-Hollandse tuin. Het Sterrenbos heeft een sterrenpatroon van paden en lanen en is beplant met hoge bomen en struiken.
Slangenmuur
De slangenmuur op Clingendael is een historische muur van bijna 150 meter lang die is opgebouwd uit bakstenen en waarlangs fruitbomen zijn geplant. De slangenmuur is gebouwd in de 18e eeuw om fruit te telen en de muur heeft zijn naam te danken aan zijn zigzagvorm.
Speeltuin



De speeltuin op Clingendael is een geweldige plek voor kinderen om te spelen en te ravotten. Het heeft verschillende speeltoestellen, zoals een klimrek, glijbaan en schommel, en is gelegen in een bosrijke omgeving. Er is ook een zandbak en een grasveld om op te spelen. De speeltuin is een populaire bestemming voor gezinnen met jonge kinderen. Let op: de speeltuin is alleen geopend in het voorjaar en de zomermaanden.
Boerderij

Op Clingendael staat ook een boerderij, die nog steeds in gebruik is. Het is een historisch gebouw uit de 17e eeuw met een rieten dak en oude balken. De boerderij is gelegen aan de rand van het landgoed en is omringd door weilanden en akkers.
Theeschenkerij
Bij de ingang van Clingendael bevindt zich een theeschenkerij, waar bezoekers kunnen genieten van een kopje thee of koffie en een stukje taart. De theeschenkerij is gevestigd in een charmant gebouw en heeft een prachtig terras met uitzicht op de oud-Hollandse tuin en het Sterrenbos.
Activiteiten in Clingendael

Clingendael biedt het hele jaar door vele activiteiten voor jong en oud. Zo worden er regelmatig evenementen georganiseerd, zoals muziekfestivals, tentoonstellingen en openluchtvoorstellingen. Ook zijn er speciale activiteiten voor kinderen, zoals speurtochten en workshops.
Daarnaast is Clingendael een geweldige plek voor fotografie, vooral tijdens het voorjaar wanneer de Japanse Tuin in volle bloei staat. Fotografen uit de hele wereld komen naar Clingendael om de prachtige kleuren en landschappen vast te leggen.
Praktische informatie

Clingendael is gelegen aan de oostkant van Den Haag en is gemakkelijk bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer of met de auto. Er zijn verschillende ingangen tot het park, waaronder de Wassenaarseweg en de Van Hogenhoucklaan.
Het park is het hele jaar door geopend en de toegang is gratis. De Japanse Tuin is echter alleen open gedurende enkele weken in het voorjaar en najaar, dus het is raadzaam om vooraf te controleren wanneer de tuin geopend is.
Tot slot
Clingendael is een prachtig park met een rijke geschiedenis en vele mogelijkheden voor recreatie en ontspanning. Of je nu wilt wandelen, picknicken, fotograferen of gewoon wilt genieten van de prachtige omgeving, Clingendael is een geweldige bestemming.
Vergeet niet om, als hij open is, de Japanse Tuin te bezoeken als deze geopend is en neem de tijd om het landhuis en het internationale instituut te verkennen. Clingendael is een plek die je niet mag missen als je in Den Haag bent!
Meer informatie vind je hier.
- Nationaal Park Dwingelderveld - 27 maart 2025
- Rots van Gibraltar; rondleiding & bezienswaardigheden - 26 maart 2025
- Beverland Maaseik; binnenspeeltuin & kinderpretpark - 25 maart 2025
De Van Hogenhoucklaan ligt niet in de buurt van Clingendael. Het park heeft ingangen in Den Haag aan de Wassenaarseweg en Van Alkemadelaan en in Wassenaar aan de Van Brienenlaan. Vanuit Den Haag is het ook nog te bereiken via de Bosjes Van Zanen (Van Ouwenlaan en Ruychrocklaan).