Skip to Content

Landgoed De Olmenhorst: Appels plukken in de boomgaard

Landgoed De Olmenhorst: Appels plukken in de boomgaard

Landgoed De Olmenhorst is één van de meest opmerkelijke landgoederen in Nederland en staat vooral bekend als fruitboomgaard. Het landgoed is gelegen in het prachtige platteland van de gemeente Haarlemmermeer, ongeveer 20 km ten zuiden van Amsterdam. Met zijn prachtige boomgaarden, charmante boerderij en indrukwekkende geschiedenis, is Landgoed De Olmenhorst een geliefde plek voor gezinnen en natuurliefhebbers.

Landgoed Olmenhorst

Landgoed De Olmenhorst is een levendig centrum voor recreatie, evenementen en boomgaard. Het landgoed omvat meer dan 18 hectare grond, waarvan het grootste deel nog steeds wordt gebruikt voor de teelt van fruit. Er zijn ook prachtige wandel- en fietsroutes over het landgoed uitgezet, waardoor bezoekers kunnen genieten van de mooie natuur.

Met zijn prachtige boomgaarden, charmante oude boerderijen en indrukwekkende geschiedenis is Landgoed De Olmenhorst een geliefde plek voor toeristen en natuurliefhebbers. Het landgoed biedt niet alleen de mogelijkheid om van de natuur te genieten en heerlijke biologische producten te kopen, maar heeft ook duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel staan.

Daarnaast biedt Landgoed De Olmenhorst een breed scala aan evenementen en activiteiten voor jong en oud. Zo worden er regelmatig markten en festivals gehouden, waaronder het jaarlijkse Appelfeest. Ook is er een prachtige trouwlocatie op het landgoed, die zeer gewild is onder bruidsparen vanwege de sfeervolle omgeving en het romantische karakter van de locatie.

Boomgaard

Jaarlijks komen veel mensen hierheen om zelf appels te plukken en te genieten van de mooie omgeving. Je kunt er voor kiezen om je eigen boom te adopteren, of langs te komen op één van de fruitplukdagen waarbij je betaalt per kg.

Olmenhorst heeft verschillende soorten appels, waaronder Elstar, Jonagold, Goudreinet en Boskoop. Het plukseizoen begint meestal in september en loopt door tot oktober, afhankelijk van het weer en de rijpheid van de appels. Het is een leuke en gezonde activiteit om te doen met familie of vrienden. Wel kan het verstandig zijn om laarzen aan te trekken. 😉

Terras met speeltuin

Olmenhorst heeft een ruim opgezette speeltuin waar kinderen kunnen spelen en zich zullen vermaken. De speeltuin heeft verschillende speeltoestellen, zoals schommels, glijbanen, klimrekken en een zandbak. Ook zijn er picknicktafels waar ouders kunnen zitten terwijl de kinderen spelen. De speeltuin is gelegen op het terrein van de boerderij en is gratis toegankelijk voor bezoekers. Ook is hier een toilet aanwezig.

Boerderijwinkel

Op het landgoed bevindt zich ook een boerderijwinkel waar bezoekers biologische producten kunnen kopen, waaronder vers fruit, groenten en andere lekkernijen. Er worden ook regelmatig workshops georganiseerd waarin bezoekers kunnen leren hoe ze zelf ambachtelijke producten kunnen maken.

Geschiedenis

De Olmenhorst is een familiebedrijf dat al meer dan 165 jaar bestaat. Het begon als een groot akkerbouwbedrijf, maar aan het einde van de 19e eeuw werd de eerste fruitboomgaard geplant. In 1894 werd de boerderij herbouwd op een nieuwe locatie en deels in een bosstrook, vandaar de naam “De Olmenhorst”.

In 1906 liet Stephen Willem (Willy) de Clercq de karakteristieke houten villa bouwen en legde hij een formele moestuin aan met een tuinmuur en theeprieel. Onder Willy kreeg de fruitteelt een belangrijkere plek in de bedrijfsvoering.

In 1938 nam Govert de Clercq het bedrijf over en speelde hij een rol in het lokale verzet tijdens de oorlog. In de jaren ’70 en ’80 groeide De Olmenhorst uit tot een kleine gemeenschap van zeven huishoudens en vier ateliers. Florian de Clercq volgde zijn vader op in 1986 en besloot zich alleen te richten op de fruitteelt. Na een moeilijke periode in de fruitteelt breidde de familie de bedrijfsvoering uit met een winkel en het organiseren van evenementen om het publiek naar het landgoed te trekken.

Florian en boomgaardmanager Anton Haalboom zorgden voor een ommekeer in de boomgaard door 23 jaar geleden biologisch te gaan telen. Florian’s gedachtengoed om het landgoed te behouden en te verbeteren door toekomstbestendig te telen en het landgoed open te stellen voor publiek, wordt voortgezet door zijn kinderen, die nu de eigenaren zijn. Als landgoed valt De Olmenhorst onder de Natuurschoonwet en is het erkend als vrijwillig vogelreservaat vanwege de grote variëteit aan vogels op het 31 hectare grote gebied.

Duurzaamheid en Maatschappelijke Verantwoordelijkheid

Landgoed De Olmenhorst heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het landgoed is biologisch gecertificeerd en er wordt op een milieuvriendelijke manier gewerkt. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden en kunstmest, en dat er wordt gestreefd naar een zo laag mogelijke belasting van het milieu.

Naast duurzaamheid heeft Landgoed De Olmenhorst ook maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel staan. Zo worden er regelmatig activiteiten en evenementen georganiseerd voor mensen met een beperking en worden er verschillende sociale projecten ondersteund.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.