Leerdam ligt vlakbij het Geofort, een ideaal museum met kinderen te bezoeken. Deze stad staat bekend om het glasblazen, maar daarnaast vind je hier ook de natuurspeeltuin Varsseveld en AquaZoo Leerdam. Wij hebben hier een bezoek gebracht aan de natuurspeeltuin en de aquazoo. Daarnaast kun je hier ook een bezoek brengen aan het glasmuseum met glasblazerij. Daarvoor was het ondertussen al te laat, dus dat is voor een volgende keer.
Leerdam
Leerdam bestond al in de 12e eeuw. In 1382 ontving de stad stadsrechten. Het riviertje de Linge, omgeven door rietwallen en veel waterlelies, bepaalt mede de sfeer van het landschap. De stad ligt in het oostelijke gedeelte van de Vijfheerenlanden. De rijke historie van het stadje Leerdam kan worden gevonden in goed bewaarde historische gebouwen zoals de Grote Kerk, de overgebleven en gedeeltelijk gerestaureerde stadsmuren van de Zuidwal en het Oude Raadhuis.
Aan de gracht aan de zuidkant van de stad stond ooit een kasteel, het Kasteel van Leerdam. Dit is compleet verwoest door de Spanjaarden in 1574 en nooit meer opnieuw opgebouwd. In 1770-1772 bouwde men hier het vrouwenhofje: het Hofje van Mevrouw Van Aerden. Dit is nu een museum dat je kunt bezoeken.
Van de molens die de polders bemaalden, is de wipmolen Ter Leede bewaard gebleven. De monumentale stadsmuur aan de Zuidwal en de grachten laten zien hoe versterkt de stad Leerdam was. Er waren 4 poorten in de stadsmuur. Deze poorten zijn echter in de 19e eeuw gesloopt. In de jaren ’10 en ’20 van de 21e eeuw wordt Leerdam uitgebreid met de nieuwbouwwijk aan de westkant van de stad.
Vanaf de 18e eeuw werd het stadsleven sterk beïnvloed door de glasfabriek en de houtindustrie. De Glasfabriek Leerdam stond ook bekend als de ‘Royal Leerdam’ en sloot in 2020. Glasblaasdemonstraties worden nog gegeven in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum aan de Zuidwal te Leerdam. De stad geniet verder bekendheid door Leerdammer kaas, die echter in Schoonrewoerd wordt geproduceerd.
AquaZoo Leerdam
De AquaZoo vind je onder het lokale ziekenhuis. Als je Google Maps volgt, moet je ter plekke goed de borden volgen naar de achterkant waar je ook kan parkeren. Na de ingang loop je met de trap naar beneden waar je de ontvangst vindt. Je volgt een soort slalomroute langs de aquaria. Heel eerlijk; dat waren er veel meer dan verwacht. Toch heb je dit in maximaal een half uurtje wel gezien. De kinderen keken hier natuurlijk hun ogen uit. Voor de kinderen staan er krukjes die je mee kan nemen zodat ze overal goed kunnen kijken. De dierentuin wordt gerund door vrijwilligers.
Naast verschillende soorten vissen was er natuurlijk ook koraal en zagen we zelfs zeepaardjes. De aquaria zijn ingericht op leefgebied en zijn afkomstig uit verschillende werelddelen. Zo zijn er onder andere zoet- en zeewatervissen, zoals haaien, piranha’s, zeesterren, anemoonvissen, discusvissen, zeepaardjes, kleurrijke koralen en anemonen enz. Overal hangt ook een tablet met meer informatie over de vissen, dieren en planten die er leven. Via een qr-code kun je dit ook op je eigen telefoon bekijken.
Ook is er een paludarium met de mooiste unieke planten, kikkers en daggekko’s. Regelmatig worden er jonge haaien geboren in AquaZoo Leerdam. De haaien worden in het babykraamaquarium gehangen totdat ze uitkomen, om te voorkomen dat ze opgegeten worden. Zoonlief had dit natuurlijk als eerste gespot.
Het is mogelijk om met korting een combinatiekaartje te kopen met het glasmuseum.
Meer informatie vind je hier.
Natuurspeeltuin Varsseveld
Aan de rand van Varsseveld aan het water vind je een natuurspeeltuin. Deze is erg ruim opgezet en heeft ook een lokale functie. Bij de ingang zijn er een aantal parkeerplaatsen. Daarna kun je door de poort met paaltjes de tuin betreden. Een wandelwagen past hier bijvoorbeeld niet tussendoor (maar kun je natuurlijk wel optillen). Aan de linkerkant vind je een speeltuintje met glijbaan en schommel. Daarachter vind je ook een weide met een aantal schapen. Daarlangs vind je ook een pad naar het stiltegebied waar je kunt wandelen.
De kinderen liepen meteen op de kabelbaan in de natuurspeeltuin af. Daarachter vind je nog een gebied met onder andere snoeihout waar je lekker kunt struinen en hutten bouwen. Ook is er een netschommel en een soort hindernisbaan uitgezet van natuurlijke materialen. Voor de ouders staan er een aantal bankjes om op te zitten terwijl de kinderen spelen.
We waren er in de lente, toen waren er aan de voorkant volop krokussen in bloei. Toen we bij deze kleuren gingen kijken ontdekten we een strandje. Het is hier ondiep water waar je in de zomer lekker pootje kan baden. Ook is er een soort parcours uitgezet in het water. Er kwamen ook een aantal kleine boten voorbij varen.
Meer informatie vind je hier.
Nationaal Glasmuseum
In het Nationaal Glasmuseum zie je waarom Leerdam dé glasstad van Nederland is. Het museum is gevestigd in twee voormalige woonhuizen. Beide villa’s aan rivier de Linge zijn met overdekte loopbruggen verbonden. De oversteek van het ene naar het andere gebouw voert langs vitrines vol glas. Onderdeel van het Nationaal Glasmuseum is de Glasblazerij aan de Zuidwal in het centrum van Leerdam, op loopafstand van het museum. Hier kun je zien hoe de glasblazers de meest uiteenlopende glazen objecten maken.
Meer informatie vind je hier.
- Schoorlse duinen; van klimduin tot speelbos - 18 september 2024
- Winters Zwolle in sprookjesachtige stad - 18 september 2024
- Real Alcazar in Sevilla: Een juweel van de Andalusische architectuur - 17 september 2024
Leave a comment