Op naar het hoge noorden, naar één van de meest bijzondere provincies van het land: Friesland. Een waterrijke provincie met stadjes met een geheel eigen sfeer en natuurlijk hun eigen taal: het Fries. Ik voel me altijd een beetje in het buitenland als ik al die namen in twee talen zie staan. En als de dingen net iets anders aanvoelen dan thuis, dan voelt dat als vakantie. Het moge duidelijk zijn, ik ben dol op Friesland. Ook binnen Friesland heb je heel verschillende stadjes. Hindeloopen, Franeker, Sneek, Dokkum enz., allemaal zo leuk.
Maar deze blog gaat over de hoofdstad: Leeuwarden. Vanuit Leeuwarden ben je ook zó in de andere steden van Friesland. De geschiedenis van Leeuwarden gaat al terug tot in de Romeinse Tijd en al in 1285 werd Leeuwarden in een Duitse handelsakte een stad genoemd. In de 16de en 17de eeuw brak er een gouden tijd aan doordat het de woonplaats werd van de Nassaus (stadhouder van de noordelijke provincies) en de adel zorgde voor deftige straten en gebouwen. Hier is nog steeds veel van bewaard gebleven.
Bezienswaardigheden Leeuwarden
Centrum Leeuwarden
Ken je de gezellige binnenstad van Leeuwarden al? Deze ademt geschiedenis. Het rijke verleden zie je terug in de vele mooie historische panden. In het centrum staan zelfs twee paleizen; het Stadhouderlijk Hof en het Princessehof. In het hart van de stad vind je de Nieuwestad met de stadsgracht, waar vele kleine winkelstraatjes op uitkomen. Achter de mooi opgeknapte oude gevels ontdek je vaak de meest bijzondere boetiekjes.
De Oldehove
Grote delen van de stad Leeuwarden zijn benoemd tot beschermd stadsgezicht. De Oldehove is zo’n gebouw dat opvalt. Het is een onafgebouwde, scheve, vrijstaande kerktoren. Op deze plaats woonden de eerste mensen. Als je een bezoek brengt aan Leeuwarden, dan mag je hét icoon van de stad, de Oldehove, natuurlijk niet missen. De Oldehove staat hier al sinds 1529 en is zelfs schever dan de Toren van Pisa! Je kunt hem van binnen en buiten bewonderen. De in 2011 ingebouwde lift brengt je naar de eerste verdieping, vanaf daar zal je de wenteltrap naar het dak moeten bedwingen. Zet hem op! Eenmaal bovenaan heb je een prachtig uitzicht over de stad.
Hier vind je meer informatie.
Stadhuis Leeuwarden
Het Leeuwarder Stadhuis werd in 1715 in classicistische barokstijl gebouwd door stadstimmerman Claes Bockes Balck. Waarschijnlijk werd Claes Bockes Balck geïnspireerd of aangestuurd door bouwmeester Anthony Coulon. De 1e steen werd gelegd door de 3-jarige prins De van Oranje Nassau Willem Carel Hendrik Friso (1711-1751). Binnen gaat een monumentale trap met gesneden balustrade naar boven. In de burgemeesterskamer zijn de wanden bedekt met gobelins van Baart. De achtergelegen hoofdwacht stond vroeger de hoofdwacht, waar de militairen waren gehuisvest. Het oude gebouw werd door de gemeente in 1845 vervangen door een nieuwe naar ontwerp van stadarchitect Th. Romein. Sinds 2005 is hier ook de ultramoderne raadzaal in gehuisvest.
Princessehof
Het Princessehof is het 18e-eeuwse stadspaleis was vroeger thuis voor Maria Louise van Hessen-Kassel, Zij was de vrouw van stadhouder Johan Willem Friso, voorouder van ons huidige koningshuis. In 1898 werd de wereldberoemde graficus M.C. Escher hier geboren. Aan beide oud-bewoners is een expositie gewijd. Ook is in het Princessehof het keramiekmuseum te vinden.
Hier vind je meer informatie.
Hotel Stadhouderlijk hof
Uiteraard mag ook het Stadhouderlijk Hof niet ontbreken, dit is een voormalig paleis van de koninklijke familie. En functioneert nu als hotel.
Hier vind je meer informatie.
De Waag
De Waag was altijd het centrum van handel. Dit gebouw is rond 1595 gebouwd, in renaissancestijl. De kooplieden waren verplicht hun waar te laten wegen bij de stadswaag. Een betrouwbare weeggelegenheid was immers in het belang van de handel en daarmee ook goed voor de welvaart van de stad. In Leeuwarden werd vooral boter verhandeld, zodoende stond de waag bekend als boterwaag. De Waag op de Nieuwestad is tot 1880 in gebruik geweest.
Kanselarij
De kanselarij werd in de periode 1566-1571 gebouwd als zetel van het Hof van Friesland. Daarna heeft het gebouw gediend als ziekenhuis (1814), kazerne (1814-1824), als huis voor burgerlijke en militaire verzekering (1824-1892) en zelfs als museum. Tot 2013 was het een van de gebouwen van het Fries Museum, totdat deze verhuisde naar haar nieuwe locatie aan het Wilhelminaplein. Tegenwoordig is het een broedplaats, een plek waar onderwijs, bedrijfsleven en overheid elkaar ontmoeten.
Blokhuispoort
Aan de rand van de binnenstad staat een heel bijzonder gebouw, de Blokhuispoort. Dit is een voormalige gevangenis uit de 16e eeuw en dat is terug te zien in alles. Waar voorheen de zware jongens zaten vind je nu Alibi Hostel, allemaal kleine shops, creatieve ondernemers, een bibliotheek en twee restaurants, De Bak en Proefverlof.
Grote of Jacobijnerkerk
De Grote of Jacobijnerkerk is de oudste en bouwkundig belangrijkste kerk van Leeuwarden. Al meer dan zeven eeuwen lang ontmoet men elkaar in dit indrukwekkende monument. Bij binnenkomst verrast de fraaie combinatie van de moderne inrichting met de eeuwenoude elementen, zoals de graven voor Friese Nassau’s in het koor, de 17e-eeuwse preekstoel en het beroemde Müllerorgel uit 1724-1727. De Grote of Jacobijnerkerk wordt gebruikt voor uiteenlopende activiteiten zoals congressen, concerten, symposia, vergaderingen, lezingen, en feesten. De uitzonderlijk sfeervolle en flexibel in te delen ruimte samen met de aanwezige bij ruimtes maken de Grote of Jacobijnerkerk een buitengewoon aantrekkelijke locatie voor evenementen van verschillend formaat.
Bonifatiuskerk
De kerk is gewijd aan de heilige Bonifatius. De Sint Bonifatiuskerk in Leeuwarden werd in 1882/84 gebouwd naar een ontwerp van de architect P.J.H.Cuypers. Dezelfde architect die ook het Centraal Station in Amsterdam bouwde. Hij was één van de grootste bouwmeesters van de neogotiek, de nieuwe gotiek, de stijl waarin deze kerk is uitgevoerd. De grondvorm van de kerk is een kruis. Het was en ís een katholieke kerk. De kerk is niet heel oud, maar is wel heel mooi gedecoreerd. ijdens een orkaanstorm op 3 januari 1976 waaide de toren van de kerk. Gelukkig is hij weer hersteld en kun vanaf hier prachtig ver kijken. De spits van de toren kwam in de tuin terecht en bracht tijdens zijn val veel schade aan een bijgebouw. Jarenlang stond de toren in de steigers, voorzien van reclameborden. Na een periode van geld inzamelen werd de torenspits herbouwd. In 1980 werd de spits weer bovenop de toren gezet.
Waalse kerk
De Waalse kerk heet zo omdat er vroeger diensten werden gehouden in het Frans. Ook nu gebeurt dat nog héél af en toe. De Franse taal was eeuwenlang de voertaal van de Europese elite. Deze kerk was ooit de kapel van een groot kloostercomplex met een zusterhuis, een ziekenzaal, enkele woningen maar ook een bakkerij, een spinnerij en een bierbrouwerij. De nonnen waren van de Dominicaner orde. Ze werden ook wel “de zingende zusters” genoemd.
Hofjes en gasthuizen
Even de drukte van de stad achter je laten? Wandel dan eens naar de verborgen hofjes en gasthuizen in de binnenstad: Luilekkerland, Boshuisengasthuis en het Sint Anthony Gasthuis. Een oase van rust vind je hier, het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan.
Stadsgrachten
In Leeuwarden is ook genieten aan en op het water. De stadsgracht loopt door het hele centrum. Het beste geniet je hiervan op een bootje. Ga zelf achter het roer zitten of laat je rondvaren in een originele oude Friese praam. Op de praam vertellen ze je ook alles over de geschiedenis van de stad. Maar ook in een echte gondel of SUPpend kun je de historische stadsgracht bedwingen.
Historisch Centrum Leeuwarden
Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) is het informatie- en activiteitencentrum voor de geschiedenis van Leeuwarden. Duizenden strekkende meters aan historische documenten, vanaf de Middeleeuwen tot heden, worden hier bewaard en toegankelijk gemaakt. Iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van Leeuwarden of de vroegere bewoners, kan hier terecht. Het HCL beschikt over een groep enthousiaste en deskundige gidsen die vertellen over de boeiende geschiedenis van de stad. De wandelingen voeren langs vele monumenten, oude grachten, schilderachtige hofjes en vergeten steegjes. Zo ontdek je de hidden gems van Leeuwarden.
Museum Leeuwarden
Natuurmuseum Fryslân
Een echte aanrader is het Natuurmuseum Fryslân, dat huist in een voormalig weeshuis. De collectie is zeer uitgebreid en ook is er een atelier waar dode dieren geprepareerd worden, zodat ze lang kunnen worden bewaard. Terwijl de medewerkers aan het werk zijn, kun je dat bekijken en je mag ze alles vragen! Verder is er een 15 m lang skelet van een potvis te zien die op Ameland was aangespoeld. ‘Friesland onder water’ toont het leven in een boerensloot. Kinderen mogen in het museum veel doen en ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld in een soort schommel als een gans vliegen over de Friese polder. Erg leuk, en niet alleen voor kinderen… Het museum heeft in 2016 de prijs voor het beste Kidsproof Museum van Nederland gekregen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Natuurmuseum Fryslan Leeuwarden met kinderen
Fries Museum
Leeuwarden heeft veel musea, ik ga ze niet allemaal opnoemen, de meeste zijn wel allemaal een bezichtiging waard. Het Fries Museum is een paar jaar geleden verhuisd naar een nieuw, modern gebouw, waarin de collectie, met een zeer divers aanbod aan tentoonstellingen, nog beter uitkomt. De Friese geschiedenis en cultuur komt hier aan bod. Denk aan Grote Pier, Mata Hari, een Hindelooper kamer, vele opgravingen en schilderijen. Ook is het Verzetsmuseum meeverhuisd naar de nieuwe locatie.
Hier vind je meer informatie.
Fries Verzetsmuseum
Dit is een museum in een museum, namelijk in het Fries Museum. Toch is het Fries Verzetsmuseum een geheel eigen museum, met een geheel eigen collectie. Hier worden verhalen verteld van Friezen in de oorlogstijd. Over hun leven, hun keuzes, hun strijd tegen de bezetter. Je leert hier over het dagelijks leven en over heldenacties als de overval op het huis van bewaring. Met behulp van voorwerpen en documentaires wordt het verleden tastbaar.
Meer informatie vind je hier.
Uitgaan/evenementen
Er zijn zeer veel horecagelegenheden in Leeuwarden en ook winkelen is er prima te doen in zo’n leuke historische binnenstad.
De grootste bloemenmarkt van Nederland vindt plaats in Leeuwarden op Hemelvaartsdag.
Hier vind je meer informatie.
Ook jaarlijks zijn Cityrock Leeuwarden, Dancetour Leeuwarden en Into the Grave (metalmuziek).
Ook bijzonder is Racing Expo, een jaarlijks terugkerend auto- en motorsportevenement.
Uitjes met kinderen
AquaZoo Friesland
AquaZoo Friesland is met de uitgebreide diercollectie, de natuurlijke uitstraling van het park en de bijzondere dierverblijven waar je tussen de dieren loopt, een van de leukste dagjes dierentuin van Noord-Nederland. Beleef de unieke momenten die je niet snel zult vergeten! Beleef de spetterende zeeberenshow, laat je omringen door los lopende ringstaartmaki’s en wandel over het strand met pinguïns Verder is voor kinderen een speeltuin, kinderboerderij, een spannende speurtocht en worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.
Hier vind je meer informatie.
De Blauwe Golf
Subtropisch zwembad De Blauwe Golf heeft onder andere een golfslagbad en ruim recreatiebad. Voor een heerlijke ontspanning zijn er diverse whirlpools, infrarood sauna en zonnebanken. Er is ook een wildwaterkreek en een kleuterhoek. Het zwembad heeft een 55 meter lange waterglijbaan. Buiten is er een verwarmd buitenbad en speelweide. Eén keer in de twee weken op vrijdag is er een aquadisco en in de vakanties worden er vaak activiteiten georganiseerd.
Meer informatie vind je hier.
Kinderspeelboerderij
Het unieke van de Kinderboerderij Leeuwarden is dat het op loopafstand van het centrum ligt. Je kunt hier alle boerderijdieren bewonderen. Het voordeel van de grote speeltuin is dat deze veilig en overzichtelijk is, vooral voor kleinere kinderen. De boerderij fungeert als restaurant, hier kun je genieten van een kop koffie of een versnapering.
Meer informatie vind je hier.
Kartbaan
Wil je iets actievers en uitdagender? Dan is de kartbaan misschien wel wat. Hier kun je karten over een indoorcircuit van wel 300 meter. Ook kun je hier lasergamen, lasersquashen, karaoke en sumoworstelen. Kinderen vanaf 2,5 jaar mogen al mee in de Duokart.
Hier vind je meer informatie.
- Weimar Goethe; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 30 augustus 2024
- Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 10 juli 2024
- Tweede Wereldoorlog; interessante monumenten en musea in Nederland - 1 november 2022
Leave a comment