Skip to Content

Lelystad bezienswaardigheden & activiteiten

Lelystad bezienswaardigheden & activiteiten

Lelystad is een jonge stad in de provincie Flevoland, in het midden van Nederland. De stad werd gebouwd in de jaren zeventig en tachtig om het gebrek aan woonruimte in de Randstad op te lossen. Lelystad biedt echter meer dan alleen maar woningen, het heeft ook vele bezienswaardigheden voor bezoekers. In dit artikel zullen we een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Lelystad bespreken.

Batavia Stad Fashion Outlet

Batavia Stad Fashion Outlet is een outlet shopping center gelegen in Lelystad en biedt een breed scala aan designermerken tegen gereduceerde prijzen. Bezoekers kunnen genieten van een dagje winkelen in een mooie omgeving met veel restaurants en cafés. Het shopping center is geopend van maandag tot en met zondag.

Aviodrome

Aviodrome is een luchtvaartmuseum en attractiepark gelegen op het vliegveld van Lelystad. Het museum biedt een uitgebreide collectie van historische vliegtuigen en biedt bezoekers een fascinerende kijk op de geschiedenis van de luchtvaart. Het park biedt ook verschillende activiteiten en attracties zoals simulatoren en rondvluchten.

Lees ook: Aviodrome luchtvaartmuseum

Nieuw Land Erfgoedcentrum

Het Nieuw Land Erfgoedcentrum biedt een unieke kijk op de geschiedenis van Flevoland. Het museum beschikt over een uitgebreide collectie van artefacten en documenten die de geschiedenis van de regio documenteren. Het museum heeft ook een aantal interactieve tentoonstellingen en biedt educatieve programma’s voor kinderen.

Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land is een prachtig natuurgebied gelegen in de buurt van Lelystad. Het park biedt verschillende wandel- en fietsroutes die bezoekers kunnen verkennen en biedt een adembenemend uitzicht op de omringende natuurlijke schoonheid. Het is ook de thuisbasis van verschillende wilde dieren en plantensoorten.

Bataviawerf

De Bataviawerf is een scheepswerf gelegen in Lelystad en biedt een unieke kijk op de scheepsbouwgeschiedenis. Het museum heeft een gereconstrueerd VOC-schip genaamd de Batavia, dat bezoekers kunnen verkennen. In museum Batavialand verschillende tentoonstellingen en activiteiten die bezoekers kunnen doen om meer te leren over de scheepvaartgeschiedenis.

Lees ook: Batavialand museum & scheepswerf

Archeologisch openluchtmuseum Swifterband

Het Archeologisch openluchtmuseum Swifterband is een archeologische vindplaats gelegen in de buurt van Lelystad en biedt een unieke kijk op de geschiedenis van de regio. Het museum biedt een fascinerende collectie van artefacten en documenten die de geschiedenis van de prehistorische Swifterbant-cultuur documenteren. Bezoekers kunnen ook genieten van educatieve programma’s en rondleidingen.

Houtribdijk & Sluizen

De Houtribdijk is een indrukwekkende dijk gelegen tussen Lelystad en Enkhuizen en biedt een adembenemend uitzicht op het Markermeer. De dijk is ook de thuisbasis van een sluizencomplex dat het IJsselmeer en het Markermeer verbindt. Bezoekers kunnen genieten van het uitzicht en de dijk verkennen via de verschillende wandel- en fietsroutes. De sluizen zijn ook een populaire bestemming voor boten en schepen.

Vlakbij vind je ook het metalen kunstwerk Exposure in de vorm van een enorme knielende man. Dit is ook een populair kunstwerk om op de foto te zetten.

Grote Vijver

De Grote Vijver is een prachtig meer gelegen in het centrum van Lelystad en biedt een mooie omgeving om te wandelen of te picknicken. Het meer is omringd door bomen en biedt ook mogelijkheden om te vissen.

Belevenissenbos

Het Belevenissenbos is een uniek speelbos gelegen in de buurt van Lelystad en biedt een breed scala aan activiteiten en attracties voor kinderen. Het bos heeft verschillende speeltoestellen, zoals boomhutten en glijbanen, evenals educatieve programma’s gericht op natuurbescherming en duurzaamheid. Het bos is gratis toegankelijk voor bezoekers.

Lees ook: Belevenissenbos Lelystad

Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad is een prachtig natuurgebied van 3800 hectare groot en gelegen aan de oostkant van Lelystad. Het park is de thuisbasis van verschillende diersoorten, waaronder edelherten, wisenten, wilde zwijnen en verschillende vogels. Het park biedt verschillende wandel- en fietsroutes die bezoekers kunnen verkennen en biedt een adembenemend uitzicht op de omringende natuurlijke schoonheid.

Lees ook: Natuurpark Lelystad

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een uniek wetlandgebied gelegen in de buurt van Lelystad. Het gebied is de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan vogels en andere dieren, waaronder wilde paarden, edelherten en vossen. Het is een populaire bestemming voor vogelaars en natuurliefhebbers.

Marker Wadden

Marker Wadden is een nieuw eilandengroep gelegen in het Markermeer, in de buurt van Lelystad. Het project heeft als doel om een nieuw natuurgebied te creëren en de waterkwaliteit te verbeteren. Het is een unieke bestemming voor bezoekers die willen genieten van de natuur en willen ontspannen in een rustige omgeving.

Lees ook: Marker Wadden

Lelystad Haven

Lelystad Haven is een schilderachtige jachthaven gelegen aan het Markermeer en biedt verschillende watersportactiviteiten, zoals zeilen en windsurfen. Het is ook een populaire bestemming voor restaurants en cafés met uitzicht op het water.

Lelystad Airport

Lelystad Airport is een klein vliegveld gelegen in de buurt van de stad. Het biedt vluchten naar verschillende Europese bestemmingen en is ook de thuisbasis van verschillende vliegscholen en luchtvaartbedrijven. Het is een populaire bestemming voor liefhebbers van luchtvaart en biedt verschillende activiteiten zoals rondvluchten en vlieglessen.

Nature Experience

Nature Experience is een educatief centrum gelegen in de buurt van Lelystad en biedt een interactieve ervaring voor bezoekers om meer te leren over de natuurlijke omgeving van Flevoland. Het centrum heeft verschillende exposities en activiteiten die bezoekers kunnen doen om meer te leren over de flora en fauna van de regio.

Pannenkoekenrestaurant Hans & Grietje

Pannenkoekenrestaurant Hans & Grietje is een uniek, thematisch restaurant gelegen in Zeewolde, nabij Lelystad. Het restaurant is gebouwd in de vorm van een sprookjeshuis en biedt een gezellige en magische sfeer voor bezoekers. Naast een uitgebreide selectie van pannenkoeken biedt het restaurant ook andere gerechten en drankjes aan.

Lees ook: Pannenkoekenrestaurant Hans & Grietje

Walibi Holland

Walibi Holland is een pretpark gelegen in Biddinghuizen, op korte afstand van Lelystad. Het park biedt een breed scala aan attracties en shows voor bezoekers van alle leeftijden. Het park staat bekend om zijn achtbanen en thrillrides, maar biedt ook gezinsvriendelijke attracties en kindvriendelijke shows.

Lees ook: Walibi Holland

Camping Buytenplaets Suydersee

Camping Buytenplaets Suydersee is een gezellige familiecamping gelegen in Lelystad, omringd door prachtige natuur. De camping biedt een breed scala aan accommodaties, van standplaatsen voor tenten, maar ook unieke pipohuisjes, containers en boomhutten waar je kunt overnachten.

Lees ook: Camping Buytenplaets Suydersee

Lelystad biedt een breed scala aan bezienswaardigheden en activiteiten voor toeristen. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, natuur of luchtvaart, Lelystad heeft het allemaal. Van het Aviodrome tot Nationaal Park Nieuw Land en de Bataviawerf, er is voor elk wat wils in deze jonge stad.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.