Skip to Content

Leuven bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten

Leuven bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten

Op vakantie in België en in de buurt van Leuven? Dan is een bezoek aan deze stad zeker de moeite waard. De stad heeft allerlei mooie bezienswaardigheden om te bekijken en natuurlijk is er ook nog veel meer te doen dan alleen maar dingen bekijken! Wat mag je echt niet missen als je naar Leuven gaat?

Sint-Pieterskerk

Zoals iedere grote stad heeft ook Leuven zijn eigen prachtige kathedraal. De Sint-Pieterskerk is al heel oud, maar vreemd genoeg is ze in die duizend jaar geschiedenis die ze al bij zich draagt, nooit afgebouwd! De twee westtorens zijn namelijk nog nooit tot hun eigenlijke hoogte gebouwd. De kerk staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en uiteraard mag je deze kerk echt niet overslaan als je Leuven wilt bewonderen.

Meer info vind je hier.

Groot Begijnhof

In Leuven vind je twee begijnhoven. Het Groot Begijnhof staat met 12 andere Vlaamse Begijnhoven op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit begijnhof is al in de dertiende eeuw aangelegd en in de zeventiende eeuw woonden er nog altijd 360 begijnen. Ongeveer 300 woningen kan je hier vinden op een oppervlakte van drie hectare. Een bijzonder stukje Leuven met zijn eigen straatjes, pleinen en tuinen.

Klein Begijnhof

Het andere begijnhof is het Kleine Begijnhof. Dit is een stuk kleiner en herbergt ‘maar’ 30 huisjes. Maar het is zeker de moeite waard om ook dit begijnhof te bewonderen en er doorheen te wandelen.

Stadhuis Leuven

Het stadhuis van Leuven vind je op de Grote Markt. Dit prachtige gebouw behoort tot de bekendste én tevens mooiste gotische stadhuizen van de wereld. De bouw startte in1439 en duurde maar liefst 30 jaar. Natuurlijk zijn er na die tijd nog grote restauraties geweest. Tijdens die restauraties werden er nissen gevuld met 236 beelden van historische personen.

Het stadhuis is inmiddels geen stadhuis meer (hoewel het dat tot 2009 nog wel was!), maar wordt nog wel gebruikt voor plechtige bijeenkomsten. Je kunt er nu terecht voor de toeristische dienst en voor een rondleiding! Op bepaalde tijden kan je ook de raadskelders bezoeken.

Meer info en tickets? Kijk dan hier.

M-Museum

Hét museum van de stad is het M-Museum. Dit museum ging ooit door het leven als het Stedelijk Museum, maar na verbouwingen werd het in 2009 omgedoopt tot het M-Museum. Je vindt hier meer dan 58.000 werken en daarbij ligt de focus op Leuven en Brabant. Er is ook nog een deelcollectie van meer dan 600 stukken uit de hedendaagse kunst. Veel te zien dus!

Meer info vind je hier.

Oude Markt

Even lekker een terrasje pakken? Ga dan naar de Oude Markt waar je 32 terrasjes en cafés vindt. Keuzestress dus! Er worden hier festivals gehouden en ook maandelijkse marktjes. Verder vind je hier het standbeeld van de Kotmadam.

Bibliotheektoren

De bibliotheektoren telt 5 verdiepingen en langs deze etages kom je steeds meer te weten over de plaatselijke universiteit en zijn geschiedenis. Maar ook van Leuven zelf. Iedere verdieping heeft namelijk zijn eigen tentoonstelling. Op de vijfde etage is er ook een balkon en vanaf daar heb je een machtig uitzicht over de stad.

Meer info vind je hier.

Stadswandeling

Een stad leren kennen doe je door een uitgestippelde wandeling te volgen of met een gids op stap te gaan. Zo kom je langs mooie plekken en leer je ook direct meer over de stad. Natuurlijk kan je ook in Leuven een rondleiding maken met een gids en zelfs per fiets. Maar je kunt ook zelf op stap gaan met een te downloaden stadswandeling.

Hier kan je de route aanvragen.

Kruidtuin van Leuven

De Kruidtuin van Leuven is van België de oudste botanische tuin. Hij is in 1738 aangelegd voor de studenten geneeskunde van de Universiteit van Leuven. Er is een serrecomplex. Er zijn regelmatig tentoonstellingen in de oranjerie, in het poortgebouw en ook in de open lucht.

Hier kan je een filmpje vinden van de tuin.

Het museum voor Dierkunde

Dit museum is gratis te bezoeken en heeft een collectie van opgezette dieren. Ook dit museum is van de KU Leuven. Het bezit de zoölogische collectie van deze universiteit. Let op: het is geopend tijdens diensturen (van 8 tot 17 uur). Je kunt op de site een link vinden naar de academische kalender zodat je weet wanneer ze wel en niet werken (dus open zijn).

Meer info vind je hier.

Stadspark Provinciedomein Kessel-Lo

Dit stadspark vind je in het noordoosten van de stad en zal voor de kinderen fijn zijn om te bezoeken. Je kunt er namelijk niet alleen lekker wandelen, maar er zijn ook diverse speeltuintjes. Na het geslenter door de stad zal dat voor de kids een verademing zijn… Er is ook een buitenzwembad en een waterspeeltuin. En er is een meer waar gevaren kan worden.

Bierbrouwerijen

Leuven en bier: in de 18e eeuw waren er maar liefst meer dan 40 bierbrouwerijen! Je kunt dus eigenlijk niet zeggen dat je in Leuven geweest bent als je hier niks mee doet… Stella Artois en Domus zijn de bierbrouwerijen die nog aanwezig zijn.

Elke zaterdag en zondag kun je Stella Artois bezoeken. Om 1 uur is de rondleiding in het Nederlands, om 3 uur in het Engels. Je kunt je tickets hiervoor kopen bij Toerisme Leuven. Voor groepen is een reservering nodig via Stella Artois zelf en dit kan ook op andere dagen van de week.

Meer info vind je hier.

Abdijen in Leuven

Het eeuwenoude klooster Abdij van Park ligt net buiten het centrum en hier kun je tentoonstellingen bewonderen. Dit zijn zowel vaste tentoonstellingen als wisselende. Het is een prachtig abdijcomplex wat heel goed bewaard gebleven is. Op zoek naar een moment van rust? Dan is dit een mooie plek.

Je kunt door het klooster wandelen en je kunt meer te weten komen over de Norbertijnen. Dit is de kloosterorde die nog altijd het klooster bewoont. Het museum in het klooster luistert naar de naam ‘Parcum’. Overigens kun je ook nog andere abdijen aandoen in Leuven. Want er zijn namelijk nog meer abdijen te vinden buiten het centrum van de stad! Dit zijn Abdij van Vlierbeek, Sint-Geertrui-abdij en Abdij Keizersberg.

Hier vind je de fietsroute langs de abdijen.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.