Skip to Content

Liberec; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Liberec; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Ben je de drukke stad Praag een beetje zat en wil je graag elders wat zien? Geen probleem, want vanuit Praag kun je zowel met het openbaar vervoer (trein en langeafstandsbussen) als met de auto een aantal bijzondere plaatsen bezoeken. Zo is het prima te combineren met een stedentrip naar Boedapest of Wenen. Toen ik zelf in de zomer van 2009 twee weken in Praag was heb ik een aantal plaatsen bezocht en daarover zal ik jullie hier vertellen. 

Libereckasteel

Liberec; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het renaissancepaleis uit 1583-1587 is verschillende keren verbouwd. De renaissancekapel heeft een fraai cassetteplafond en een prachtig gesneden bidkapel die steunt op vijf zuilen. Toen ik er was in 2009 waren er plannen om van het kasteel een tentoonstellingsruimte voor kristal te maken.

Meer informatie vind je hier.

Oblastní museum

Liberec; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Eén van de mooiste musea van Tsjechië vind je in deze neorenaissancistische villa van textielmagnaat baron Johann Liebig uit 1872. Een groot deel van de kunstcollectie is in 1904 door de familie Liebig aan de stad geschonken. De verzameling omvat 16de-eewse en 18de-eeuwse Hollandse en Vlaamse schilderkunst, 19de-eeuwse Franse landschapschilders en veel moderne schilderijen en beelden van Tsjechische kunstenaars. Ook is er een afdeling met 19de-eeuwse Duitse en Oostenrijkse schilderkunst.

Meer informatie vind je hier.

Stadsplein

Loop door de Felberova naar het stadsplein met het stadhuis. Het hart van Liberec wordt gevormd door het plein Náměstí Dr. E. Beneše en het daaraan gelegen stadhuis in een Vlaamse renaissancestijl. Het grote plein van Liberec wordt, net als de hele stad, gedomineerd door het neorenaissancistische stadhuis. Voor het stadhuis staat een fontein van Franz Metzer uit 1927.

Vlakbij de trappen is een bescheiden monument voor de in 1968 bij gevechten tijdens de Russische invasie omgekomen inwoners. De huizen rond dit plein zijn niet allemaal zo goed bewaard als in andere steden. De meeste dateren uit de 19de en 20ste eeuw, maar daartussen staan enkele fraaie, oude exemplaren. Café Posta tegenover de schouwburg heeft renaissancistisch pleisterwerk, kroonluchters en meubilair.

Stadhuis

Liberec; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het imposante stadhuis (radnice) is in 1888-1893 opgetrokken in Duitse renaissancestijl, naar een ontwerp van de Weense architect Franz Neumann. Het formaat en de vele ornamenten moesten de status en rijkdom benadrukken van de stad die eind 19de eeuw één van de belangrijkste industriecentra van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk was. De raadsleden en burgers waren ongetwijfeld gevleid door het feit dat het nieuwe gebouw sterk aan het stadhuis van Wenen deed denken.

Hoogtepunten zijn de voorgevel met een 65 m hoge toren, waarop in 2005 een ridder met een wimpel is gezet. Boven de hoofdingang zie je de datum van voltooiing en een reliëf. De entree heeft marmeren trappen verlicht door glas-in-loodramen, gedoneerd door het bakkersgilde. Glas-in-loodramen in de raadszaal: De raadszaal, gebruikt voor officiële gelegenheden en concerten, is rijk aangekleed met hout

De zes glas-in-loodramen zijn de trots van de plaatselijke glasindustrie. Ze stellen Kunst, Wetenschap, handel, Vakmanschap, Vervoer en Bestuur voor. Op een groot glas-in-loodraam in de salon prijkt het oude stadhuis van Liberec, dat in 1893 is afgebroken.

F.X. Šalda theater

Liberec; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Achter het stadhuis staat het F.X. Šaldytheater. In 1883 is dit theater ontworpen door de Weense architecten Ferdinand Fellner en Hermann Helmer. Op de weelderige gevel prijkt een allegorie van de Kunst (met een fakkel) en een Apollo omringd door dolfijnen. Let binnen op het toneeldoek, dat is beschilderd door Gustav Klimt.

Meer informatie vind je hier.

 St.-Antoniuskerk

Loop door de Železná naar Sokolovské náměstí. Aan dit plein liggen huizen met fraaie gevels, maar de aandacht wordt getrokken door de St.-Antoniuskerk met drie beuken en een toren van 70 m hoog. De uit 1579-1587 daterende kerk, die in de 19de eeuw werd voorzien van een neogotisch uiterlijk, is het oudste bakstenen gebouw van de stad. Binnen overheerst een 10 m hoog altaarstuk waarop de beschermheiligen van Bohemen figureren.

Meer informatie vind je hier.

Wallenstein-huizen

Liberec; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Vlak achter het plein, in de smalle Větrnástraat, liggen enkele van de oudste en bijzonderste huizen van Liberec: zijn de 17de-eeuwse Wallenstein-huizen. De drie vakwerkhuizen met puntgevels dateren van 1678-1681. In twee ervan woonden kleermakers, het derde was een herberg.

Heilige Kruiskerk

Weer iets verderop zie je de Heilige Kruiskerk. Deze barokke kerk met een plattegrond in de vorm van een kruis is in 1753-1761 gebouwd door Johann Josef Kunz op de plaats van een oudere kerk op een begraafplaats voor de pest. In het rijke interieur zie je onder andere een beeld uit 1506 van de H. Maagd met het lichaam van de dode Christus in haar armen. De schitterende pestzuil voor de kerk uit 1719 komt van de werkplaats van Mathias Braun.

Zoo Liberec

Liberec; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Net buiten het centrum en prima met de tram te bereiken zijn de dierentuin en de Botanische Tuin van Liberec. Zoo Liberec is de grootste en oudste van Tsjechië (toen nog Tsjechoslowakije). De route die je over het terrein loopt (bijna 2km) en ook de entrees van de dierenverblijven zijn te bezoeken met rolstoel of kinderwagen. Houd er wel rekening mee dat er hoogteverschillen zijn. Er zijn dieren te bezoeken van alle continenten en een bijzondere collectie vogels. Verder zijn er uiteraard faciliteiten om wat te eten en te drinken, speeltuinen voor de kinderen en winkels voor souvenirs.

Meer informatie vind je hier.

Botanische Tuin

De Botanische Tuin iets verderop is de modernste in Tsjechië en heeft 7500 tropische en subtropische plantensoorten in kassen en ongeveer 1500 buiten. Er zijn zeldzame orchideeën, vleesetende planten, bonsais, moerasplanten, aquaria en terraria. De Tuin is barrièrevrij.

Meer informatie vind je hier.

Geschiedenis Liberec

Met de bus of de trein kun je naar het mooie, oude stadje Liberec in het noordoosten van Tsjechië. Het ligt vlakbij het drielandenpunt Duitsland, Tsjechië en Polen. De stad ligt aan de voet van het IJzergebergte. Liberec is de hoofdstad van de regio. Sinds de Middeleeuwen is de stad het centrum van de textielnijverheid in Noord-Bohemen. De eerste vermelding van Liberec dateert van 1348. Onder invloed van Vlaamse en Duitse linnenwevers die zich in de stad gevestigd hadden en de handel een impuls gaven, kreeg het in 1577 stadsrechten.

In de 18de eeuw richtte de opkomst van de weefmachine de textielindustrie op veel plaatsen ten gronde. Dit gebeurde niet in Liberec omdat de locale baron Liebig veel in deze machines investeerde. Liberec werd één van de eerste plaatsen waar arbeiders zich organiseerden en streden voor betere omstandigheden.

Tot 1945 woonden er vooral Duitsers. In 1933 werd het Sudetendeutsche Heimatfront opgericht door een turnleraar. Deze partij pleitte voor aansluiting van de grensstreken (Sudetenland) bij nazi-Duitsland. Na de Duitse inlijving werd deze leraar rijksstadhouder van het gebied rond Liberec. Na de komst van de Amerikanen in 1945 pleegde hij zelfmoord.

Loop vanaf het treinstation door de Revoluční en de Rumunská naar het Libereckasteel. Ook is daar in de buurt het Oblastnímuseum.

Overnachten in Liberec

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

Clarion Grandhotel Zlaty Lev

Dit hotel ligt in het hart van Liberec en biedt elegante kamers en suites met een prachtig uitzicht op de stad en de bergen. Het beschikt over een wellnesscentrum, een binnenzwembad, een fitnessruimte en een restaurant met Tsjechische en internationale gerechten.

Meer informatie vind je hier.

Pytloun Boutique Hotel Prague

Dit stijlvolle hotel ligt in het centrum van Liberec en biedt moderne kamers en suites met airconditioning, een fitnessruimte, een sauna en een restaurant met een panoramisch uitzicht op de stad en de bergen.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Babylon

Dit hotel ligt naast het grote entertainmentcentrum Babylon en biedt comfortabele kamers en suites, een wellnesscentrum, een binnenzwembad, een bowlingbaan, een laser game en andere recreatieve faciliteiten. Het heeft ook een restaurant en een bar.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Radnice

Dit historische hotel ligt in het centrum van Liberec en biedt elegante kamers en suites, een restaurant met traditionele Tsjechische gerechten en een bar. Het beschikt ook over een sauna en een fitnessruimte.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Liberec

Dit hotel ligt in een rustige woonwijk van Liberec en biedt comfortabele kamers en suites, een restaurant met Tsjechische en internationale gerechten, een bar en een terras met uitzicht op de bergen. Het heeft ook een sauna en een fitnessruimte.

Meer informatie vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.