Skip to Content

Lichtjesroute Eindhoven bezoeken

Lichtjesroute Eindhoven bezoeken

Lang opblijven en als het bedtijd is niet naar bed gaan, maar in de auto stappen om naar meer dan 200.000 prachtige lampjes te kijken. Klinkt goed toch? De Lichtjesroute in Eindhoven, Brabant is weer begonnen en zowel voor groot als klein is het elk jaar weer erg mooi om te zien. 

Wat is de lichtjesroute?

18 september 1944, de dag dat Eindhoven werd bevrijd. De mensen wilden vieren dat ze hun vrijheid terug hadden en deden dat door een kaarsje voor het raam te zetten. Zo gaven ze de feestvreugde nog meer glans. Deze traditie breidde zich elk jaar verder uit, maar na 1969 stopte het ineens.

Totdat er een paar mensen in 1984 vonden dat het terug moest komen. Ze bliezen de Lichtjesroute nieuw leven in en zo ontstond de huidige Lichtjesroute. Inmiddels, in 2018, is de route uitgegroeid tot een prachtige route van meer dan 22 kilometer en wel meer dan 200.000 (led) lampjes.

Route Lichtjesroute 2018 Eindhoven

Elk jaar begint de Lichtjesroute op 18 september en dit jaar duurt hij tot en met 14 oktober. Om 19.00 uur gaan de meeste lichtjes aan, maar de volledige route brandt pas zodra het donker wordt en de straatlantaarns aan gaan. De route gaat door de wijken Stratum, Strijp en Woensel en heeft geen specifiek start- of eindpunt. Je kan op elk willekeurig punt beginnen met de route. Op de site van de Lichtjesroute staat de volledige route aangegeven. De route wordt aangegeven door kleine bordjes met daarop een afbeelding van een gloeilamp. Sommige bordjes geven (knipperend) licht zodat ze beter opvallen. Zo weet je precies hoe je moet rijden en hoef je niks te missen.

Lichtjesroute Eindhoven bezoeken - Reisliefde

Beste plek Lichtjesroute

De Lichtjesroute is gratis, dus je kan er ook voor kiezen om hem in twee (of meer) delen te rijden. Fijn voor als je wat jongere kindjes hebt die toch een beetje op tijd naar bed moeten. Het mooiste plekje is bij de Eendjesvijver. Hier is het echt de moeite waard om even de auto te parkeren en uit te stappen. Op verschillende plaatsen in de route kan je wat lekkers kopen, maar je kan natuurlijk ook gewoon zelf wat lekkers meenemen.

Lichtjesroute app

Je kan de route overigens ook met de fiets volgen, het schijnt dat je dan nog meer ornamenten tegenkomt dan wanneer je met de auto gaat. Sinds kort heb je ook de izi.travel app. Deze app laat je niet alleen de route zien, maar speelt daarnaast ook automatisch op 23 punten een bijpassend geluidsfragment af. Luister bijvoorbeeld naar de Smurfen bij de Eendjesvijver en ontdek wat het Lampenmaakstertje met Philips te maken heeft.

Niet te laat?

Tip: in het weekend kan het ontzettend druk zijn op de route, dus als je liever op een rustiger moment de route wilt rijden dan is het beter om doordeweeks te gaan. Begin oktober is het al wat eerder donker en dan kan je meteen om 19.00 uur vertrekken. De lichtjes zijn nog tot en met 14 oktober elke avond aan tot 22.30 uur (doordeweeks) en tot 23.30 uur (weekend).

Meer informatie vind je hier.

Veel plezier!
Liefs Charlotte van Aukjeswereld

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.