Skip to Content

Lille (Rijssel); Bezienswaardigheden & Activiteiten

Lille (Rijssel); Bezienswaardigheden & Activiteiten

Precies een week geleden ben ik met mijn beste vriendin naar Lille, Frankrijk geweest. Het was erg vroeg die dag; de wekker ging om 5.15 en na een paar keer snoozen was het dan ook echt tijd om op te staan. Speciaal voor deze gelegenheid, en om het vakantiegevoel een beetje vast te leggen ging de camera mee. Kunnen jullie toch mee genieten zonder een flink aantal foto’s door te worstelen.

Stedentrip Lille

Een dagje Lille, klinkt misschien heel ver. Maar met de Thalys kan je er vanaf Rotterdam al in twee uur zijn. Helaas waren er op de heenweg werkzaamheden, waardoor de trein een uur eerder vertrok. Lille is wat dat betreft echt een kruispunt tussen Amsterdam, Keulen, Londen en Parijs. Toch wel vier grote wereldsteden.  Zelfs op een maandag, in augustus (maand dat de Fransen op vakantie zijn) is er nog meer dan genoeg te beleven 😉 Bereidt je dus voor op veel bezienswaardigheden, lekker eten en een stralende zon!

Lille of Rijsel zoals de Vlamingen en Nederlanders de stad noemen is waarschijnlijk de meest Vlaamse stad in Frankrijk. Dit is niet zo gek aangezien het eeuwenlang tot het graafschap Vlaanderen heeft behoord en het door de Vlaamse graaf Boudewijn V van Vlaanderen is gesticht.

De invloeden van de Nederlanden zijn hier nog steeds duidelijk zichtbaar in bijvoorbeeld de architectuur van de stad. Zo kom je op sommige gebouwen nog Nederlandse opschriften tegen. Lille ligt slechts enkele kilometers bij de Belgische grens vandaan en het grootstedelijk gebied van de stad bevindt zich aan beide zijden van de grens.

Bezienswaardigheden Lille

Place du Général-de-Gaulle/Grande Place

Lille (Rijssel); Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Place du Général-de-Gaulle, ook wel Grand Place genoemd, is een marktplein in de Noord-Franse stad Rijsel. Het plein is vernoemd naar de in Rijsel geboren generaal De Gaulle, een Frans militair, later de eerste president van de vijfde republiek in Frankrijk. Het plein is populair bij toeristen en burgers van Rijsel. Op het plein zijn veel terrasjes. Langs een zijde wordt het plein begrensd door het oude beursgebouw.

In het midden van het plein staat een standbeeld op een sokkel die in een fontein staat. Het beeld heet “La Colonne de la Déesse” en herinnert aan het beleg van Rijsel door Oostenrijk in 1792. Het oude Rijsel wordt gekenmerkt door twee architecturale stijlen. Bij de 17e-eeuwse gebouwen is de invloed uit de Nederlanden overduidelijk, maar toen Rijsel in 1713 onder Frans bestuur werd geplaatst, werden nieuwe wijken opgetrokken door de Franse stedenbouwkundige Vauban. De eeuwenoude huizen hebben kleurrijke gebeeldhouwde gevels.

De beroemde Franse militair en politicus Charles de Gaulle is geboren in Rijsel en wordt hier op vele manieren geëerd. Zo is er in zijn geboortehuis een museum gevestigd dat in het teken staat van het leven van Charles de Gaulle. Daarnaast is het grote centrale plein in de stad naar hem vernoemd en staat er en groot standbeeld van hem.

Charles de Gaulle heeft in de Eerste Wereldoorlog meegevochten tijdens de slag van Verdun en was de leider van het Franse leger in ballingschap. Sommige bronnen vermelden dat hij de oprichter was van het Franse verzet. Charles de Gaulle was van 1958 tot 1969 president van de door hem opgerichte vijfde republiek van Frankrijk.

Palais des Beaux-Arts

Lille (Rijssel); Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het Museum voor Schone Kunsten (Frans: Palais des Beaux-Arts) in Rijsel (Lille) is een prachtig museum dankzij de kwaliteit van zijn verzamelingen. In het Palais komen verschillende stijlen, verschillende kunstenaars en verschillende periodes aan de orde.

Het museum bevat naast onder andere archeologische vondsten, beeldhouwwerken, schilderijen ook een collectie maquettes in reliëf (plans-reliefs), van vestingwerken gebouwd door generaal Vauban. De meeste van die reliëfplans berusten in het Musée des plans-reliefs in het Hôtel des Invalides in Parijs maar hier in Rijsel zijn er 15 te vinden van de volgende Nederlandse steden aan de grens van Frankrijk, die Lodewijk XIV veroverd had of wilde veroveren.

Meer informatie vind je hier.

Citadel van Rijsel

De Citadel van Rijsel is een 17e-eeuwse citadel aan de rand van het centrum van de Franse stad Rijsel. De citadel werd gebouwd in opdracht van Sébastien Le Prestre de Vauban, nadat de stad in 1667 onder Lodewijk XIV door de Fransen werd ingenomen. Vauban, de architect van vele Franse citadels, ontwierp de Rijselse citadel als onderdeel van een verdedigingsgordel langs de Franse noordgrens.

Léon Trulin, een Belgische spion, werd hier gevangen gezet en op 18-jarige leeftijd gefusilleerd in een gracht van de citadel. Tegenwoordig is de citadel nog steeds militair terrein. In de kazerne, Quartier Boufflers, genoemd naar maarschalk Boufflers, is het hoofdkwartier gelegen van het Snel Interventiekorps van het Franse leger.

Meer informatie vind je hier.

Zoo de Lille/ Parc Zoologique de Lille

De dierentuin van Rijsel of Parc Zoologique de Lille is gelegen in het “bois de la citadelle”. Het 3,5 hectare grote park opende in 1950 zijn deuren en herbergt meer dan 300 verschillende dieren, verspreid over meer dan 80 diersoorten. Het is een van de populairste dierentuinen van Frankrijk met meer dan een miljoen bezoekers per maand.

Meer informatie vind je hier.

Kathedraal Notre-Dame de la Treille

Lille (Rijssel); Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De kathedraal Notre-Dame-de-la-Treille is een neogothische kathedraal in het oude stadsgedeelte van Rijsel. Dit beschermd gebouw werd opgericht tussen 1897 en 1947. De gevel van het gebouw zou anders doen vermoeden, maar de gevel, een artistiek meesterwerk, dateert van 1999 en werd ontworpen door Pierre-Louis Carlier en Peter Rice. De kathedraal zelf is de hoofdzetel van het aartsbisdom Rijsel. Aanvankelijk gebouwd als gewone kerk, verkreeg het gebouw door paus Pius X in 1904 de titel van basiliek.

Op 25 oktober 1913 werd het aartsbisdom Kamerijk in twee gesplitst waardoor het bisdom Rijsel ontstond. Notre-Dame de Treille werd aldus een kathedraal. Op 30 maart 2008 werd Rijsel verhoogd tot aartsbisdom en de kathedraal werd de zetel van een metropool, met de suffragane bisdommen van Kamerijk en Atrecht. Naast de kathedraal staat nog een klokkentoren uit 1874, Le Campanile, overeind.

Binnen in de kathedraal bevindt zich een beeld van de Maagd Maria. In het koor is een orgel uit 1869 opgesteld, ontworpen en gebouwd door Aristide Cavaillé-Coll. Sinds 2 maart 2009 is de kathedraal erkend, ingeschreven en beschermd als monument historique. Bezoekers kunnen de site gemakkelijk vanuit het metrostation Rihour bereiken.

Euralille

Lille (Rijssel); Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Euralille is een moderne zakenwijk in de Franse stad Rijsel (Lille). De wijk werd ontwikkeld in de jaren 80 en ligt nabij een knooppunt van hogesnelheidsspoorlijnen die Parijs, Brussel en Londen met elkaar verbinden. Het masterplan voor Euralille werd ontworpen door het Office of Metropolitan Architecture (OMA) van de Nederlandse architect Rem Koolhaas.

Het project werd gefinancierd door middel van publiek-private samenwerking; de eerste fase opende in 1994 en in 2005 was Euralille voltooid. Na La Défense in Parijs en La Part-Dieu in Lyon is dit de derde grootste zakenwijk in Frankrijk. Een van de blikvangers is de Tour de Lille (eerder Tour de Credit Lyonnais), ontworpen door Christian de Portzamparc. Als je vanuit Nederland met de trein reist stap je hier uit. Je kan hier ook prima winkelen.

Museum voor natuurwetenschappen

Lille (Rijssel); Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit museum ligt in de oude universiteitswijk. Je maakt er een reis door de tijd en over de continenten. De oorspronkelijke zoölogische en geologische verzameling is gestaag uitgebreid met volkenkundige en industriële collecties. Deze verzameling is uniek in zijn soort in Frankrijk en bevat meer dan 250.000 voorwerpen. Om ze aan het publiek te kunnen tonen, organiseert het museum veel tijdelijke tentoonstellingen.

Meer informatie vind je hier.

Negen tips voor een dagje Lille

Wil je in de toekomst geen filmpjes missen? Vergeet dan niet je te abonneren op mijn Youtube kanaal.

Die voor een groot deel natuurlijk ook gelden voor een ander willekeurig dagje uit.

 1. Ga niet op een maandag of op een dag in augustus; op maandag is alles dicht zeker in de vakantiemaand. Dus ook kerken, musea etc.
 2. Zorg voor wat krentenbollen, water en drinken met een smaakje voor onderweg. De bar is pas vanaf negen uur open, terwijl je al om tien uur aanwezig bent.
 3. Op het internet is het heel makkelijk om een duidelijke kaart te vinden die je vooraf kan uitprinten op a3-formaat. Scheelt je geld en zoeken.
 4. Zorg dat je vooraf wat geld gepind hebt, in het centrum zijn wel een aantal pinautomaten
 5. Plan zoveel mogelijk bezienswaardigheden in de ochtend, dan is het nog niet zo warm en loop je makkelijker.
 6. De citadel is leuk om te bezoeken, maar niet toegankelijk. Met kinderen is het naastgelegen park en Zoo zeer zeker te adviseren.
 7. De middag is prima door te brengen in bijvoorbeeld het Musee del Beaux arts.
 8. Het einde van de dag kan je goed doorbrengen in het naastgelegen winkelcentrum. Tot acht uur is alles open, en de paar restaurantjes nog langer. In dit winkelcentrum vind je ook een gigantische hypermarche. voor je laatste boodschapjes op de terugweg. Je bent ook zo weer op het station.
 9. Neem een boek mee voor de terugreis, het is dan donker buiten dus veel zie je niet meer. Ook handig als je op het station moet wachten.

Overnachten in Lille

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

L’Hermitage Gantois, Autograph Collection

Dit 5-sterrenhotel ligt in het hart van Lille en biedt luxe kamers en suites, een spa, een binnenzwembad en een gastronomisch restaurant. Het hotel is gevestigd in een historisch gebouw en heeft een prachtige binnenplaats.

Meer informatie vind je hier.

Grand Hotel Bellevue

Dit 4-sterrenhotel ligt aan het Place du Général de Gaulle in het centrum van Lille en biedt elegante kamers en suites, een bar en een restaurant met Franse gerechten. Het hotel heeft ook een terras met uitzicht op de stad.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Carlton

Dit 4-sterrenhotel ligt op een steenworp afstand van de Grote Markt in het centrum van Lille en biedt comfortabele kamers en suites, een bar en een restaurant met Franse gerechten. Het hotel heeft ook een fitnessruimte en een sauna.

Meer informatie vind je hier.

Novotel Lille Centre Grand Place

Dit 4-sterrenhotel ligt op loopafstand van de Grote Markt en biedt moderne kamers en suites, een fitnessruimte en een restaurant met Franse en internationale gerechten. Het hotel heeft ook een terras en een bar.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Mercure Lille Centre Vieux Lille

Dit 4-sterrenhotel ligt in de charmante wijk Vieux Lille en biedt comfortabele kamers en suites, een bar en een restaurant met Franse gerechten. Het hotel heeft ook een fitnessruimte en een sauna.

Meer informatie vind je hier.

Gaan jullie wel eens ‘zomaar’ een dagje weg? Even een dagje naar het buitenland?

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Jessica schreef:

  Ik word hier blij van! Ik ben zelf nog nooit in Lille geweest, maar wil er nu zeker eens naartoe!

 2. Julia schreef:

  Wat heerlijk een dagje weg met je vriendin! Ik had verwacht dat Lille veel verder zou zijn 🙂 2 uur maar! Goed te doen.

 3. Mama van Vesper schreef:

  gezellig!

 4. Astrid schreef:

  Punt 2 klopt niet helemaal, denk ik.
  Verder heerlijk nagenieten.. 😉

 5. Elize schreef:

  Lijkt me een mooie stad! Leuke vlog om te zien!

 6. Bianca schreef:

  Lille vond ik heel leuk! Mooie straatjes, fijne winkeltjes, terrasjes! Ik ben er een weekendje geweest dus met 1 overnachting en met de Thalys ben je er ook zo!

 7. Miranda schreef:

  Wat leuk! Een vlog:) leuk zo’n dagje naar Frankrijk, kreeg er echt een vakantiegevoel van!:)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.