Een museum bezoeken is tegenwoordig niet meer enkel voor volwassenen weggelegd. De musea doen erg hun best de collectie ook toegankelijk te maken voor het jonge publiek. Het Limburgs museum in Venlo heeft een erg mooie collectie die standaard wordt getoond en daarbij een groot aantal wisselende exposities.

Een paar jaar geleden is een gastblogger hier geweest en heeft destijds de expositie van Fiep Westendorp en Draken kunnen bezoeken. Later zijn wij zelf nog een keer teruggegaan en hebben toen de historische afdeling en de tijdelijke tentoonstelling Mystiek bezocht.

De huiscollectie van het museum

Buiten de zeer interessante wisselende tentoonstellingen, is ook de vaste collectie van het museum een bezoek waard. Dit is voor zowel volwassen als kinderen een zeer interessante historische tentoonstelling over de mensen van vroeger tot nu in Limburg.

Het begint bij de eerste bewoners van dit gebied in de prehistorie en loopt door tot de dag van vandaag. Je begint je bezoek aan deze tentoonstelling in een filmzaal met 360 graden beeldscherm. Je neemt plaats op een van de ronddraaiende krukjes in het midden en bekijkt vervolgens de film die op het ronde scherm wordt geprojecteerd. Af en toe wordt er een voorwerp achter het doek belicht dat te maken heeft met dat stukje geschiedenis.

Vervolgens bezoek je de expositie, die bestaat uit meerdere vitrines waarin voorwerpen te vinden zijn die hier zijn gevonden en op chronologische volgorde per thema uitgestald staan. Nu zal je denken, dat dat misschien niet interessant is voor kinderen.

Niet is minder waar; onder andere met behulp van de speurtocht die je bij de entree krijgt zullen ook kinderen zeker vermaken en op zoek gaan naar verschillende voorwerpen die hier te vinden zijn om vervolgens vragen te beantwoorden. Voor een deel bestaat deze speurtocht uit feitjes, maar voor een deel worden ze ook aan het denken gezet. Zoals de vraag; beschrijf of teken een uitvinding waarvan jij denkt dat dat handig is.

Daarnaast staan er meerdere beeldschermen opgesteld met filmpjes of quizen die ze kunnen spelen. En interactieve elementen zoals draaischijven met kleding die vroeger gedragen wordt en ze ‘compleet’ moeten maken, een tafel waar je een brug kan maken met blokjes zonder lijm of kan je helpen met het maken van maliën.

Dochter ging helemaal op in de speurtocht terwijl zoonlief zich prima vermaakte met al deze interactieve elementen. We zijn hier dan ook langer gebleven dan ik had verwacht.

Je eindigt bij een soort van opgraving waarin ruïnes zijn blootgelegd.

Tijdelijke tentoonstelling Mystiek

Op de bovenste verdieping vind je de tentoonstelling Mystiek. Doordat we met de lift naar boven waren gegaan aan het einde van de historische tentoonstelling liepen we deze ’terug’ en dus min of meer tegen de richting in. De jongste vond deze tentoonstelling niet heel interessant, de oudste daarentegen bleef regelmatig staan kijken, zij heeft hier zeker meer gevoel voor en het roept ook echt iets bij haar op.

Tijdelijke tentoonstelling Fiep Westendorp

Wie kent deze illustrator niet van de bekende karakters en tekeningen? Bekende karakters zijn onder andere Otje, Jip en Janneke en Puk van de Pettenflat en daarnaast nog vele anderen. In deze mooi opgezette tijdelijke tentoonstelling, mochten we ons heel even in haar wereld wanen.

Er is duidelijk ook aan de jonge kinderen gedacht, door een gedeelte interactief aan te bieden, natuurlijk in de stijl van de tekeningen. Zo hingen er diverse tegels met uitleg van een scène uit een verhaal van Floddertje en dan de mogelijkheid voor de kinderen om het na te spelen.

Hier was het de bedoeling dat dochterlief de badspeeltjes vond. Grote pret uiteraard! Dochterlief en ik keken onze ogen uit.

Tijdelijke tentoonstelling: Draken

Vanaf 23 april kun je al je draakfantasieën kwijt in de nieuwe wisseltentoonstelling van het Limburgs Museum. Voor jong en oud belooft dat een geweldige ervaring te gaan worden

. In de nieuwe Drakententoonstelling zal worden ingegaan op de thema’s: held, de duivelse draak, het draak steken, de schutterij, draken in steden, Westerse draken, Oosterse draken, draken in onbekende werelden, draken in de fantasy, draken in de natuur en het drakenskelet. 

Een heleboel zeer interessante onderwerpen die mij, zeker nogmaals naar het museum laten gaan deze zomer.

Praktische informatie

Het museum is goed bereikbaar en direct gelegen tegenover het Centraal Station van Venlo. Parkeren kan om de hoek bij een betaalde parkeergarage.

Zelfs al ben je van plan hier niet lang te blijven; houdt er rekening mee dat je hier al snel anderhalf uur zoet bent. En dan waren nog niet eens alle tentoonstellingen te bezoeken.

Het museum is goed toegankelijk, heeft een lift naar alle verdiepingen en ook een stuk Limburgse vlaai is mogelijk in het museumcafé met diverse mogelijkheden om te lunchen en wat te drinken.

Meer informatie vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.