Een museum bezoeken is tegenwoordig niet meer enkel voor volwassenen weggelegd. De musea doen erg hun best de collectie ook toegankelijk te maken voor het jonge publiek. Onlangs bezocht ik samen met dochterlief (5) het Limburgs Museum te Venlo. Het museum heeft een erg mooie collectie die standaard wordt getoond en daarbij een aantal wisselende exposities. We hebben zelf nog op de valreep de expositie van Fiep Westendorp kunnen bezichtigen, die t/m 3 april werd getoond. De nieuwe expositie over draken is vanaf 23 april te bezichtigen. Graag neem ik jullie mee door het museum heen tijdens een impressie van ons bezoek.

De huiscollectie van het museum

Buiten de zeer interessante wisselende tentoonstellingen, is ook de vaste collectie van het museum een bezoek waard. De kinderen worden bezig gehouden met de speurtocht van vogel Piek, die zijn nest kwijt is. De eieren her en der in het museum laten de kinderen een vraag beantwoorden. Makkelijke vragen voor kinderen van 4 t/m 7 jaar en wat ingewikkelder voor oudere kinderen. Na alle vragen beantwoord te hebben, is met het verkregen antwoord ‘het nest’ te vinden en krijgen de kinderen nog een kleine verrassing van Piek, die ik niet zal verklappen.

Voor de oudere kinderen en volwassenen is er een zeer interessante tentoonstelling te bezichtigen over de mensen van vroeger tot nu in Limburg. Het begint bij de eerste mensen en gaat door tot de dag van vandaag. Zeker zonder kinderen kun je hier uitgebreid de tijd nemen om deze tentoonstelling te bezichtigen. Het museum biedt overal extra informatie waardoor je je extra kan laten inlichten over het getoonde. Een echte aanrader als je interesse hebt in geschiedenis en cultuur.

Tijdelijke tentoonstelling Fiep Westendorp

Wie kent deze illustrator niet van de bekende karakters en tekeningen? Bekende karakters zijn onder andere Otje, Jip en Janneke en Puk van de Pettenflat en daarnaast nog vele anderen. In deze mooi opgezette tijdelijke tentoonstelling, mochten we ons heel even in haar wereld wanen. Er is duidelijk ook aan de jonge kinderen gedacht, door een gedeelte interactief aan te bieden, natuurlijk in de stijl van de tekeningen. Zo hingen er diverse tegels met uitleg van een scène uit een verhaal van Floddertje en dan de mogelijkheid voor de kinderen om het na te spelen. Hier was het de bedoeling dat dochterlief de badspeeltjes vond. Grote pret uiteraard! Dochterlief en ik keken onze ogen uit.

De volgende wisseltentoonstelling is in aantocht: Draken

Vanaf 23 april kun je al je draakfantasieën kwijt in de nieuwe wisseltentoonstelling van het Limburgs Museum. Voor jong en oud belooft dat een geweldige ervaring te gaan worden. In de nieuwe Drakententoonstelling zal worden ingegaan op de thema’s: held, de duivelse draak, het draak steken, de schutterij, draken in steden, Westerse draken, Oosterse draken, draken in onbekende werelden, draken in de fantasy, draken in de natuur en het drakenskelet. Een heleboel zeer interessante onderwerpen die mij, zeker nogmaals naar het museum laten gaan deze zomer.

Praktische informatie

Het museum is goed bereikbaar en direct gelegen tegenover het Centraal Station van Venlo. Parkeren kan om de hoek, met parkeermeters, waarbij je wel je tijd moet inschatten die je in het museum aanwezig denkt te zijn. Zelf zijn wij gevoelsmatig kort in het museum geweest, al vertelde de tijd toch dat we er ruim anderhalf uur zijn geweest, om het voor kleuterlief behapbaar te houden. Oudere kinderen hebben meer rust en willen meer ontdekken en ervaren, dus neem dan gerust 2 tot 3 uur in gedachten.

Het museum is goed toegankelijk, heeft een lift naar alle verdiepingen en ook een stuk Limburgse vlaai is mogelijk in het museumcafé met diverse mogelijkheden om te lunchen en wat te drinken.

Meer informatie vind je hier.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Liefde voor Limburg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.