Skip to Content

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Naast de Algarve is ook Lissabon en omgeving een echte aanrader voor een vakantie in Portugal, het is tenslotte de hoofdstad van dit land. Of het nu is voor een korte stedentrip van enkele dagen, of een uitgebreidere vakantie in combinatie met strand of rondreis richting Porto.

Met Transavia vlieg je hier gemakkelijk heen. Voor beide is dit een mooie plek. Er is genoeg te zien en doen in de omgeving, maar ook niet teveel of te druk zodat je ook echt kan genieten van je vakantie. Ook in de winter!

Sinds 1910 is Portugal een republiek, daarvoor was het een koninkrijk en de koning en zijn familie had in de omgeving een aantal mooie paleizen. Waarvan er veel nu toegankelijk zijn. Dit zorgde er ook voor dat andere belangrijke Portugezen hier een villa / kasteel bouwden. Portugal was neutraal tijdens de Tweede Wereld oorlog en is daardoor een toevluchtsoord geworden voor vele rijke Joodse gezinnen. Ook andere adel die gevlucht is heeft hier een tweede leven opgebouwd. In 2020 was Lissabon Green Capital of Europa.

Lissabon

Vakantie Portugal; stedentrip Lissabon / cascais met kinderen - Mamaliefde.nl

Lissabon is de hoofdstad en grootste stad van Portugal en kent een rijke historie met veel verschillende invloeden. De stad ligt op de rechteroever van de Taag, op korte afstand van de Atlantische Oceaan. Zo is Lissabon volgens de legende gesticht door de Griekse held Odysseus. In de twaalfde eeuw voor Christus was het een handelspost door de Feniciërs, vanaf de tweede eeuw tot het uit elkaar vallen was Lissabon onderdeel van het Romeinse rijk en later tot het Moorse Rijk.

In de twaalfde eeuw werd de stad veroverd door Alfons I van Portugal, met behulp van Kruisvaarders. Koning Alfonso liet vervolgens een fort bouwen, wat later werd omgebouwd tot koninklijk paleis.  Een ingrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van Lissabon is de grote aardbeving van 1755. Tijdens deze aardbeving werd een groot deel van de stad verwoest waarvan veel historische gebouwen en werden hele delen van de stad onbewoonbaar.

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. De stad is opgedeeld in verschillende wijken die allemaal hun eigen karakter en uitstraling hebben en goed te bereiken zijn dankzij een aantal liften en de nog altijd dienstdoende, ouderwetse trams.  Het gezellige Bairro Alto floreert echter in de nacht (bruisend uitgaansleven en bakermat van de Fado), terwijl de wijk Chiado bekend staat om zijn literaire en culturele achtergrond. Je vind er veel theaters, boekwinkels en artistiekelingen.

Tramlijn 28

Vakantie Portugal; stedentrip Lissabon / cascais met kinderen - Mamaliefde.nl

De historische trams die door Lissabon rijden zijn ook een echte toeristische trekpleister. Met name tramlijn 28 die langs veel bezienswaardigheden rijdt. Een ritje met de tram lijkt soms wel op een ritje in de achtbaan als hij op volle vaart door smalle steegjes rijdt. De tram is een populair vervoersmiddel, ook door locals en kan daardoor erg druk zijn.

Centrum Lissabon; Baixa

Praça do Comércio

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit gigantische plein, dat bij de lokale bewoners beter bekend staat als het Tereiro do Paço (Paleisplein), was 400 jaar lang de locatie van het koninklijk paleis. Manuel I verplaatste de koninklijke residentie in 1511 van het Castelo de São Jorge naar een beter locatie aan de rivier. Het eerste paleis, met zijn 70.000 boeken tellende bibliotheek, werd verwoest tijdens de aardbeving van 1755. Bij de wederopbouw van de stad werd het plein het belangrijkste project van de plannen van De Pombal.

Het nieuwe paleis bestond uit ruime gebouwen met galerijen aan drie zijden van het plein. Na de revolutie van 1910 werden er regeringsgebouwen van gemaakt en werden ze republikeins roze geschilderd. Later verving men deze verflaag weer door koninklijk geel. Aan de zuidzijde staan twee vierkante torens. Hier ziet men uit over de brede rivier de Taag. Dit is de mooiste toegangspoort tot Lissabon, en personen van koninklijken bloede en ambassadeurs gingen vroeger aan land over de marmeren trap bij de rivier.

Midden op het plein staat het ruiterstandbeeld van koning José I dat in 1775 werd opgericht door Machado de Castro, de toonaangevende Portugese beeldhouwer van de 18e eeuw. Aan het bronzen paard dat slangen vertrapt ontleende het plein zijn derde naam, het “Plein van het Zwarte Paard”. Via de triomfboog aan de noordkant van het plein komt men in de Rua Augusta. Op 1 februari 1908 werden koning Carlos en zijn zoon Luís Felipe vermoord toen ze dit plein passeerden. In 1974 was het plein het toneel van de opstand van de Beweging van het Leger, die het Caetano-regime omverwierp na een geweldloze revolutie.

 Het mooie van het paleis is dat het meerdere elementen van het oorspronkelijke klooster heeft geïncorporeerd. Zo zijn de kapel, de sacristie, de eetkamer en de rondgang opgenomen in een nieuw deel van het paleis, namelijk het terras en de klokkentoren. De kapel zelf bleef nagenoeg onveranderd en bevat nog steeds het 18e-eeuwse altaar en een groot deel van het religieuze beeldhouwwerk.

Tip: Aan dit plein vind je ook diverse restaurants, waar je heerlijk kan eten. Vooral het visrestaurant is echt een aanrader. Je kan hier zelf aanwijzen welke vis of zeedier je voorkeur heeft die vervolgens worden bereid. Je zit binnen of heerlijk buiten op het terras en ook als je geen liefhebber bent van vis kun je kiezen uit één van de vleesgerechten of de kinderkaart.

Arco da Rua Augusta

Vakantie Portugal; stedentrip Lissabon / cascais met kinderen - Mamaliefde.nl
Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Arco da Rua Augusta is een triomfboog die gebouwd is ter ere van de wederopbouw van Lissabon na de grote aardbeving van 1755. De Arco da Rua Augusta verbindt de Rua Augusta en het plein Praça do Comércio met elkaar. De boog rust op zes Korinthische zuilen. Op en om de boog zijn verschillende standbeelden te vinden. Deze beelden stellen figuren voor die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Portugese geschiedenis.

Bekende figuren zijn Vasco de Gama, Nuno Alvares Pereira en Sebastião Jose de Carvalho e Melo. Bovenop de arc vind je een enorme bronzen bel. Sinds kort kan je met een lift en vervolgens trappen de arc ook betreden en kan je over de daken van het lagergelegen Lissabon heen kijken.

Rua Augusta

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Rua Augusta, een levendige autovrije straat die is versierd met mozaïeken en omgeven door boetieks en terrassen, is de deftigste straat in de Baixa. Straatartiesten zorgen voor amusement, terwijl straatventers loterijkaartjes, boeken en souvenirs verkopen.

Elevador de Santa Justa

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De bekendste lift van Lissabon is toch wel de neogotische Elevador de Santa Justa, ook bekend als de Elevador do Carmo. Deze lift is 45 meter hoog en verbindt de Santa Justa-straat, in het centrum van Lissabon, met het hoger gelegen Carmoplein. Het is een belangrijke toeristische attractie in de stad. De lift is een ontwerp van Raul Mesnier de Ponsard, hij was ooit een leerling van de grote ijzeren ambachtsman Gustave Eiffel, bekend van de Eiffeltoren. De bouw begon in 1900 en in 1902 was het bouwwerk klaar.

De constructie is geheel uit ijzer opgebouwd en rondom versierd met neogotische figuren. Het ijzeren, met filigreinwerk versierde gevaarte is één van de excentriekere bezienswaardigheden van de Baixa.  Op de top van de lift is een uitkijkplatform vanwaar je een prachtig overzicht hebt over de stad. Bovenin kun je via de brug naar de wijk Bairro Alto lopen. Ook heb je boven een mooi uitzicht op het Rossio, de Baixa, het kasteel op de heuvel, de rivier en de ruïnes van de Carmo-kerk. De brand die in 1988 de Chiado-buurt verwoestte werd vlakbij de lift geblust.

Praça dos Restauradores

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Praça dos Restauradores is het drukste gedeelte van de stad, vooral de centraal gelegen pleinen Rossio en Praça da Figueira. Het gebied, compleet herbouwd na de aardbeving van 1755, is één van de eerste voorbeelden van stadsplanning in Europa. Nu worden de neoclassicistische gebouwen aan de brede straten en pleinen bezet door kantoren. De sfeer kunt u het beste proeven op een terrasje.
Rossio-station is een 19e-eeuws gebouw in Manuelstijl met twee Moorse hoefijzervormige bogen.

Casa do Alentejo

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Casa do Alentejo werd in 1919 gerestaureerd en heeft een rustig interieur met een neomoorse patio en een fontein. Er is een restaurant gevestigd, voel je echter niet bezwaard om naar binnen te gaan. Je komt eerst op dit binnenplein voor je het restaurant in gaat.

Meer informatie vind je hier.

Rossioplein

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het grote Rossioplein, dat voorheen Praça Dom Pedro IV heette, vormt al zes eeuwen lang het zenuwcentrum van Lissabon. In de loop van de geschiedenis is het plein het toneel geweest van stierengevechten, festivals, militaire parades en ketterverbrandingen door de Inquisitie. In het midden staat een standbeeld van Dom Pedro IV, de eerste keizer van het onafhankelijke Brazilië. Aan de voet van het standbeeld staan allegorische vrouwenfiguren – Gerechtigheid, Wijsheid, Kracht, Gematigdheid – kwaliteiten die vreemd genoeg aan Dom Pedro worden toegeschreven.

Halverwege de 19e eeuw werd het plein geplaveid met mozaïeken met golfpatroon, waaraan het de bijnaam “het plein van de golfbeweging” te danken heeft. In het midden is een deel van het ontwerp bewaard. Aan de noordkant van het plein staat het “Teatro Nacional Dona Maria II”. Het neoclassicistische gebouw werd rond 1840 gebouwd door de Italiaan Fortunato Lodi. Na een brand in 1964 werd het interieur in de jaren zeventig herbouwd. Op het fronton is Gil Vicente te zien, de grondlegger van het Portugese theater.

Praça da Figueira

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Voor de aardbeving van 1755 stond op dit plein, dat zich naast het Rossio bevindt, het Hospital de Todos-os-Santos (Allerheiligenhospitaal). In het nieuwe ontwerp van De Pombal kreeg het plein de rol van de centrale markt. In 1885 kwam er een overdekte markt, maar deze is in de jaren vijftig gesloopt. Nu zijn er in de vier verdiepingen tellende gebouwen hotels, winkels en cafés gevestigd en het plein niet langer een marktplein. Het opvallendst zijn nog de vele duiven op en rond Leopoldo de Almeida’s bronzen ruiterstandbeeld van João, dat werd opgericht in 1971.

Alfama

Het is moeilijk voor te stellen dat deze buurt ooit de meest begeerde wijk van Lissabon was. In de Moorse tijd werd de stad begrensd door de steegjes rond het versterkte kasteel. De aftakeling begon al in de Middeleeuwen, toen de rijke bewoners uit angst voor aardbevingen naar het westen verhuisden en de wijk aan de vissers en armen lieten. De gebouwen weerstonden de aardbeving van 1755 en hoewel er geen Moorse huizen meer overeind staan, heeft de wijk zijn indeling behouden.

Castelo de São Jorge

Vakantie Portugal; stedentrip Lissabon / cascais met kinderen - Mamaliefde.nl
Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Op de hoogste heuvel van Lissabon uitkijkend over de Taag ligt het Castelo de São Jorge. De oudste delen van het kasteel stammen uit de zesde eeuw na Christus, maar vier eeuwen eerder waren er al versterkingen te vinden op de heuveltop en werd in de twaalfde eeuw tijdens een kruistocht veroverd op de Moren.

Na de herovering van Lissabon op de moren in 1147 liet koning Afonso Henriques hun fort op de heuveltop ombouwen tot de residentie van de Portugese koningen. In 1511 bouwde Manuel I een luxueuzer paleis aan wat nu de Praça do Comércio is, waarna het oude kasteel dienstdeed als theater, gevangenis en wapendepot. Na de aardbeving van 1755 bleef het een ruïne tot 1938, toen Salazar met een grote restauratie begon. De “Middeleeuwse” muren werden weer opgebouwd en men legde tuinen aan met watervogels.

Alleen al het uitzicht vanaf dit kasteel op Lissabon is de moeite waard.  Het is heerlijk om hier over de oude muren te wandelen terwijl je uitkijkt over de stad. Op het centrale plein van het kasteel worden in de zomermaanden shows en theatervoorstellingen georganiseerd. Als je het kasteel betreed via de hoofdingang kom je uit op het centrale plein van de kasteeltuin.

Meer informatie vind je hier.

Miradouro de Santa Luzia

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het uitzicht vanaf dit door bougainvilles begroeide terras strekt zich uit over Alfama in de richting van de Taag. Volgens de lokale inwoners is dit het mooiste uitzicht van de stad. Dit is ook een groene en aangename plek om uit te rusten.

Kathedraal Sé

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Drie jaar nadat Afonso Henriques Lissabon in 1150 op de Moren had heroverd, bouwde hij een kathedraal op de plek van de oude moskee voor de eerste bisschop van Lissabon, de Engelse kruisvaarder Gilbert of Hastings. Sé is een afkorting voor Sedes Episcopalis, de zetel van een bisschop.

Santa Engrácia

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Eén van Lissabons mooiste monumenten is de hoog oprijzende koepel van deze kerk. De oorspronkelijke kerk is tijdens een storm in 1681 ingestort. Het leggen van de eerste steen van het nieuwe barokke monument in 1682 markeert het begin van een 284 jaar durende lijdensweg die leidde tot de verzuchting dat de Santa Engrácia nooit af zou komen. Hij werd dan ook pas in 1966 voltooid.

De binnenkant is geplaveid met gekleurd marmer en wordt bekroond door een enorme koepel. Net als in het Nationale Pantheon zie je hier grafmonumenten van Portugese helden als Vasco da Gama, Alfonso de Albuquerque en Hendrik de Zeevaarder.

São Vicente de Fora

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De H. Vincentius werd in 1173 uitgeroepen tot Lissabons patroonheilige. Zijn stoffelijke resten werden overgeplaatst van de Algarve naar een kerk op deze plek buiten (fora) de stadsmuren. De gevel in gebroken wit, voltooid in 1627, is sober en symmetrisch, met aan beide zijden torens en boven de ingang beelden van de heiligen Vincentius, Augustinus en Sebastiaan. Binnen valt je oog onmiddellijk op het barokke baldakijn boven het altaar dat wordt geflankeerd door levensgrote houten beelden.

Het aangrenzende voormalige Augustijnerklooster, dat via het schip van de kerk bereikt kan worden, heeft zijn 16e-eeuwse cisterne en resten van het voormalige klooster behouden, maar wordt vooral bezocht vanwege de mooie 18e-eeuwse azulejos. Een doorgang achter in de kerk leidt naar het refectorium, dat in 1885 is veranderd in het Bragança-pantheon. Hier staan de sarcofagen van bijna alle koningen en koninginnen.

Meer informatie vind je hier.

Casa dos Bicos

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit opvallende huis, bezet met ruitvormige stenen (bicos), werd in 1523 gebouwd voor Brás de Albuquerque, de onechte zoon van Afonso, de onderkoning van India en veroveraar van Goa en Malakka. De vreemde gevel heeft een aangepaste stijl die in de 16e eeuw populair was in Europa. Het gebouw werd gebruikt voor het zouten van vis.

Convento de Madre Deus

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Hierin vind je het Museu Nacional do Azulejo; het nationaal tegelmuseum. Hoogtepunten zijn:

 • Madre de Deus: overdadig versierde kerk.
 • Kruisgang: gracieus in Manuelstijl.
 • Nossa Senhora da Vida: 16e-eeuws altaarstuk. Hierop is de H. Johannes te zien en de aanbidding door de herders.

Bairro Alto en Chiado

De op een heuvel gelegen Bairro Alto, aan het eind van de 16e eeuw aangelegd in schaakbordpatroon, is één van de mooiste wijken van de stad (vindt de reisgids). Aanvankelijk woonden er rijke burgers die de beruchte Alfama waren ontvlucht. In de 19e eeuw was het een vervallen buurt. Nu vindt men er veel werkplaatsen en goedkope restaurants en een bruisend nachtleven.

Van een geheel andere allure is de Chiado, een chique winkelbuurt waar de rijke inwoners van Lissabon hun inkopen doen. Hier ligt ook hotel Martinhal Chiado met appartementen om te huren. De Estrela in het noorden wordt beheerst door een reusachtige koepelbasiliek en drukbezochte tuinen.

Miradouro de São Pedro de Alcântara

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Van het uitzichtpunt kun je uitkijken over de Baixa en op het oosten van Lissabon. Op een van tegels gemaakte kaart die tegen de balustrade is geplaatst, zijn de herkenningspunten beneden aangegeven. Het panorama strekt zich uit van de kantelen van het Castelo de São Jorge, dat omringd door heuvels, in het zuidoosten staat, tot de 18e-eeuwse kerk Penha da França in het noordwesten.

Ook het kloostercomplex Igreja da Graça is zichtbaar, en in de verte zie je de contouren van São Vicente de Fora, herkenbaar aan de symmetrische torens die de witte gevel flankeren. Het beeld in de tuin stamt uit 1904 en stelt Eduardo Coelho voor, oprichter van de krant Diário de Notícias. Onder hem zie je een krantenjongen die exemplaren rondbrengt van het dagblad. De grote kranten waren ooit in deze buurt gevestigd, maar tegenwoordig is de pers in het westen van de stad te vinden. Het uitzicht is vooral fraai tijdens zonsondergang.

Palácio de São Bento

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In dit enorme neoclassicistische gebouw zetelt het Portugese parlement. Aan het eind van de 16e eeuw werd het gebouwd als het benedictijnenklooster São Bento. Na afschaffing van de religieuze orden in 1834 werd het de zetel van het parlement. Het is overdadig ingericht met marmeren zuilen en neoclassicistische beelden.

Museu Nacional de Arte Antiga

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De nationale kunstcollectie van Portugal is ondergebracht in een 17e-eeuws paleis dat werd gebouwd voor de graven van Alvor. Bijzonder zijn bijvoorbeeld “De verering van de H. Vincentius” (op de 2e verdieping), Europese kunst (14e tot 19e eeuw) met o.a. H. Antonius door Hiëronymus Bosch, Ecce Homo en Maria, Kind en Heiligen en de Alberto-kapel uit de 16e eeuw. (op de begane grond).

Natuurhistorisch museum & Botanische Tuin

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In de wijk Principe Real vind je het Natuurhistorisch museum. Nu is een bezoek aan dit museum niet te vergelijken met soortgelijke tentoonstellingen in Naturalis of Londen, toch zul je hier op een regendag prima een uurtje kunnen doorbrengen. Het is in het beheer van de universiteit en vooral een tentoonstelling van allemaal verschillende dieren en materialen die gebruikt werden bij de verschillende wetenschappen in het verleden.

Leuk om te zien zijn onder andere het oude laboratorium en ’theater’ waar les werd gegeven om te zien hoe dat vroeger ging. Net als de dinozaal (met 1 skelet), en de zaal met technische proefjes waar kinderen overal aan mogen zitten, de zaal met wiskundige spelletjes die je daar ook kan spelen, en de zaal over mijnbouw.

Naast het Natuurhistorisch Museum vind je de Jardim Botanico de Lisboa. Een tweede botanische tuin die is aangelegd om educatieve redenen om studenten meer te leren. De tuin ligt heuvelafwaarts en heeft daardoor verschillende ‘klimaten’ waarin verschillende planten groeien.

Meer informatie vind je hier.

Time Out Mercado de Ribeira

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Een bezoek aan Lissabon is niet compleet zonder een bezoekje aan deze hippe hotspot. De grote markthal bestaat uit een deel met een traditionele markt, het andere deel is omgetoverd tot moderne foodhal. De zijkanten staan vol met eettentjes en in het midden hoge tafels waar je je vers gekochte hapjes kunt op eten. Het is hier wel altijd vrij druk en de prijzen zijn niet heel goedkoop.

Meer tips voor lekker eten in Lissabon vind je bij Hip & Hot.

Igreja do Carmo

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De gotische ruines van deze karmelietenkerk, die is gebouwd op een heuvel met uitzicht op de Baixa, zijn een indrukwekkende getuigenis van de aardbeving uit 1755. Op het moment dat de dienst in volle gang was, kwamen tonnen steen van het instortende gebouw naar beneden en raakten de gelovigen eronder. De kerk, gesticht aan het eind van de 14e eeuw door Nuno Álavares Pereira, de commandant die karmeliet werd, was ooit de grootste in Lissabon.

In het schip en het koor, dat ondanks de beving overeind bleef, is tegenwoordig een archeologisch museum te vinden met een kleine, gevarieerde collectie sarcofagen, beelden, keramiek en mozaïeken. Tot de oudere Europese schatten behoren een deel van een Visigotische zuil en een Romeinse tombe die is versierd met reliëfs van de Muzen. Ook zijn er vondsten uit Mexico en Zuid-Amerika te zien, waaronder oude mummies.

Vlakbij de overblijfselen, in de Largo do Carmo, staat de Chafariz do Carmo, een 18e-eeuwse fontein die is versierd met vier dolfijnen.

São Roque

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Achter de gevel van deze kerk gaat een rijk interieur schuil. De kerk werd aan het eind van de 16e eeuw gesticht door de jezuïetenorde, die toen zeer machtig was. In 1742 werd opdracht gegeven tot de bouw van de kapel van Johannes de Doper (achterin links). De in Rome gebouwde kapel werd verfraaid met lapis lazuli, albast, amethist, kostbaar marmer, goud, zilver en mozaïeken, en gezegend door de paus in de kerk Sant’ Antonio dei Portoghesi in Rome.

Daarna werd de kapel in drie schepen naar Lissabon gebracht. De oudste en interessantste tegels in de kerk zijn te vinden in de derde kapel rechts. Ze beschermen tegen de pest. Ook fraai zijn de geschilderde scènes van het Laatste Oordeel op het plafond en de sacristie met zijn uitgediepte plafond, evenals de panelen met het leven van de H. Franciscus Xaverius, de 16e-eeuwse jezuïetenmissionaris.

Basilica da Estrela

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In de tweede helft van de 18e eeuw zwoer Maria I, de dochter van José I, een kerk te zullen bouwen als haar zoon een troonopvolger zou worden. Haar wens ging in vervulling en in 1779 begon de bouw van de basiliek. Haar zoon José stierf echter twee jaar voor de voltooiing van de kerk. De enorme koepelbasiliek staat op een heuvel ten westen van de stad en is één van de meest opvallende bouwwerken van Lissabon.

De kerk, een vereenvoudigde versie van de basiliek in Mafra, werd gebouwd door architecten van de Mafra-school in laatbarokke en neoclassicistische stijl. De gevel heeft twee identieke klokkentorens en is versierd met beelden van heiligen en allegorische figuren. Het ruime en lichte interieur is voorzien van grijs, roze en geel marmer. De tombe in empirestijl van Maria I, die stierf in Brazilië, staat in het rechter dwarsschip. In een afgesloten ruimte staat “De geboorte van Christus” dat uit ruim 500 beeldjes bestaat.

Parque das Nações

Oceanário de Lisboa

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het Oceanário de Lisboa is te vinden in de nieuwe wijk Parque das Nações. Deze wijk is in 1998 aangelegd voor de EXPO die in Lissabon werd gehouden. Het aquarium van Lissabon behoort tot de grootste aquariums ter wereld. Het aquarium bestaat uit een grote centrale tank waar onder andere haaien, roggen en barracuda’s leven. De ronde vorm van de tank zorgt ervoor dat vanaf alle hoeken de basis te bezichtigen is.

Om dit centrale aquarium zijn vier verschillende biotopen ingericht, waaronder eén die de Atlantische oceaan voorstelt. Naast vissen vind je hier trouwens ook volgen. Het Oceanário de Lisboa is een bezoekje meer dan waard, zeker als je de stad bezoekt met kinderen.

Lees ook: Oceanarium Lissabon

Pavilhão do Conhecimento

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het Kennispaviljoen (Pavilhão do Conhecimento) is vooral leuk voor kinderen. Hier ontdekken ze hoe een tornado werkt, dat een schaduw niet alleen maar bestaat uit zwart en wit en dat liggen op een spijkerbed helemaal geen pijn doet. Dit zijn slechts enkele van de proefjes die ze zelf kunnen uitvoeren. Jonge architecten in spe (3-6 jaar) kunnen in 45 minuten een huis bouwen.

Telecabine de Lisboa

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Verder rijdt er een treintje over het terrein en is er een kabelbaan. Vooral vanuit die kabelbaan heb je een mooi uitzicht op de lange (12 kilometer) Vasco da Gamabrug. Ook is er een skatepark en zijn er kinderspeelplaatsen, waaronder een met gigantische muziekinstrumenten die geluid maken als iemand erop springt. Voor gezinnen met jonge kinderen is dit één van de aan te raden bezienswaardigheden in Lissabon.

Santa Maria de Belém

Aan de monding van de Taag, waar de ontdekkingstochten begonnen, ligt de wijk Belém, die onlosmakelijk is verbonden met de Portugese Gouden Eeuw der Ontdekkingsreizen. Aan de rivierpromenade liggen gezellige cafés. Op zonnige dagen heerst in Belém de sfeer van een badplaats. Voordat de Taag zich terugtrok, keken de monniken in het klooster uit over de rivier en zagen ze de schepen voorbijvaren. Tegenwoordig wordt het klooster van de schilderachtige rivieroever van Belém gescheiden door de drukke Avenida da Índia. Ook ratelen er nu de hele dag door zilveren en gele treinen langs het klooster.

Palácio de Belém

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit zomerpaleis had ooit tuinen die grensden aan de rivier. In de 18e eeuw werd het gekocht door Joã V, die rijk was geworden door goudhandel in Brazilië. Hij verbouwde het paleis, liet een manege toevoegen en paste het interieur aan. Toen in 1755 de aardbeving toesloeg, verbleven de koning en zijn familie hier en overleefden ze het natuurgeweld dat Lissabon verwoestte. Het roze bouwwerk is nu de zetel van de president.

Jardim Agrícola Tropical

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit vredige park met zijn vijvers, watervogels en pauwen is verassend rustig. Het werd begin deze eeuw aangelegd als onderzoekscentrum van het instituut voor Tropische Wetenschappen en doet eerder denken aan een arboretum dan een bloementuin. De nadruk ligt op zeldzame en bedreigde tropische planten en bomen. De oosterse tuin met zijn slootjes, bruggen en hibiscus is toegankelijk via een Chinese poort.

Mostreiro dos Jerónimos

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het klooster, dat de rijkdom in het tijdperk van de ontdekkingsreizen weerspiegelt, is het hoogtepunt van de Manuel-architectuur. Manuel I gaf rond 1501, vlak na Vasco da Gama’s terugkeer van zijn historische reis, opdracht tot de bouw, die met “pepergeld” werd bekostigd; een heffing op kruiden, edelstenen en goud. Het klooster werd tot 1834 bestuurd door de Orde van H. Hiëronymus. In dat jaar werden de religieuze orden ontbonden.

Bijzonder zijn:

 • Zuidportaal: de geometrische architectuur van het portaal wordt beheerst door de uitbundige versieringen. João de Castilho verenigt religieuze thema’s, zoals dit beeld van de H. Hiëronymus, met wereldse motieven.
 • Kloostergang: de bouw in Manuelstijl door João de Castilho werd voltooid in 1544. De bogen en balustraden zijn versierd met verfijnd maaswerk.
 • Schip: het spectaculaire gewelf van de kerk Santa Maria wordt gestut door slanke pilaren. Ze reiken tot het plafond en brengen ruimtelijkheid en harmonie.
 • Refectorium: de muren van het refectorium zijn bedekt met 18e-eeuwse azulejos, en met een paneel van de Spijziging van de vijfduizend.
 • Fontein: in de vorm van een leeuw, het symbool van de H. Hiëronymus.

Torre de Belém

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Deze toren werd tussen 1515 en 1521 in de opdracht van Manuel I midden op de Taag gebouwd als fort. Dit juweel van Manuel-architectuur, het vertrekpunt van zeelieden die de handelsroutes verkenden, werd het symbool van de Portugese expansiedrift. De schoonheid van de toren ligt vooral in de inrichting. Het gotische interieur onder het terras, dat diende als opslagruimte voor wapens en als gevangenis, is sober, maar de privévertrekken zijn vanwege de loggia en het uitzicht een bezoek waard.

Hoogtepunten:

 • Renaissanceloggia: deze elegante gewelfde loggia, geïnspireerd op de Italiaanse architectuur, geeft de kantelen van de toren een speelse toon.
 • Kapel en de kantelen: zijn versierd met het kruis van de Christusorde.
 • Gewelfde kerker: werd tot de 19e eeuw gebruikt als gevangenis.
 • H. Maagd Maria en het kind: het beeld van Onze-Lieve-Vrouwe-van-de-Behouden-Thuiskomst, symbool van bescherming voor zeelieden.
 • Hemelglobes en scheepstouwen: symbolen van Portugal als zeemacht.

Monument der Ontdekkingen

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit enorme monument, het Padrão dos Descobrimentos, staat vlak aan het water en werd in 1960 gebouwd ter herdenking van de 500ste verjaardag van de dood van Hendrik de Zeevaarder. Het 52m hoge monument, dat tijdens het Salazar-regime verrees, herinnert aan de zeelieden, ontdekkers en al de anderen die bijdroegen aan de snelle ontwikkeling tijdens het Portugese tijdperk van de ontdekkingsreizen. Het monument heeft de vorm van een karveel.

Op de boeg staat het Portugese wapen en boven de ingang hangt het zwaard van het koninklijk Huis van Avis. Hendrik de Zeevaarder staat op de plecht met een karveel in zijn hand. Aan beide zijden van het monument zijn schuin aflopende plateaus waar de Portugese helden van het tijdperk van de ontdekkingsreizen staan. Aan de westkant zien we onder meer dom Manuel I met een hemelglobe, de dichter Camões met een exemplaar van Os Lusíadas, de schilder Nuno Gonçalves met een schilderspalet en vele beroemde cartofagen, kapiteins en koningen.

De enorme windroos aan de noordzijde van het monument is een geschenk van Zuid-Afrika uit 1960. Op de kaart, die is versierd met zeemeerminnen en galjoenen, zien we de ontdekkingsroutes uit de 15e en 16e eeuw. In het monument kun je met de lift naar de 6e verdieping, waar een trap naar een fraai uitzicht op Belém en de rivier leidt.

Pastéis de Belém

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Tip: Vlak voor de botanische tuin vind je de Pastéis de Belém. Zeker als je in het hoogseizoen komt is de kans groot dat hier een enorme rij staat van mensen die hier graag naar binnen willen. Gelukkig is er ook een ‘afhaalservice’ waar je de gebakjes kan meenemen om in de botanische tuin op te eten!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Belem bezienswaardigheden

Overige wijken

Jardim Zoológico de Lisboa

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In het centrum van Lissabon ligt de Zoo van Lissabon. Dit is zeker als je Lissabon bezoekt met kinderen een ‘must see’. In de dierentuin wonen ongeveer 2.000 dieren onderverdeeld in ongeveer 400 soorten. Het is een oude dierentuin die voor het eerst zijn deuren opende in 1884. Sindsdien is er veel veranderd in de dierentuin, maar de oude grandeur van een stadsdierentuin is er nog steeds goed voelbaar.

Aan het einde van de twintigste eeuw heeft de dierentuin een grootscheepse verbouwing ondergaan waarbij de verblijven aangepast zijn aan de eisen van deze tijd. Er zijn indertijd onder andere een groot mensapenverblijf en een nieuw tijgerverblijf gebouwd.

Meer informatie vind je hier.

Aqueducto das Aguas Livres

Lissabon Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het Aqueduto das Aguas Livres stamt niet uit de Romeinse tijd, maar is gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw. Het aquaduct was vroeger onderdeel van het 58 kilometer lange waterleidingsysteem van Lissabon en beslaat naast bruggen ook meerdere ondergrondse tunnels. In één van de waterreservoirs is tegenwoordig het Musea da Água gevestigd. Op het aquaduct lopen twee voetpaden die je als toerist mag bewandelen (met en zonder gids) Bijzonder aan de Aqueduto das Aguas Livres is dat het over de hoogste stenen gotische bogen ter wereld beschikt.

Eten en drinken

Was het een paar jaar geleden nog erg lastig om zeker downtown Lissabon een aardig restaurantje te vinden en moest je daarvoor naar een bepaalde wijk is dat nu helemaal voorbij. Zo is er een straat bij die vanaf het centrale plein naar de rivieroever loopt en eigenlijk een lang terras lijkt te zijn. Naast de bezienswaardigheden en het mooie weer het hele jaar door is Lissabon ook nog steeds een van de goedkoopste steden van Europa. Zo vind je lunchmenu’s voor minder dan vijf euro en is ieder Portugees restaurant is verplicht om een menu turistico (compleet driegangenmenu) aan te bieden.

Excursies Lissabon

Vanaf Lissabon kan je ook mooie dagtochten maken richting Sintra, Cascais richting de kust, maar ook richting het noorden naar Fatima, Coïmbra en Conimbriga of Evora in het zuiden.


Overnachten in Lissabon

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je hebt hier alle kanten op.

Four Seasons Hotel Ritz Lisbon

Dit 5-sterrenhotel ligt in de buurt van de Eduardo VII-park en biedt luxe kamers en suites, een buitenzwembad, een spa, een fitnessruimte, twee restaurants en een bar. Het hotel heeft een prachtig uitzicht over de stad en de rivier de Taag.

Meer informatie vind je hier.

Pestana Palace Lisboa

Dit 5-sterrenhotel is gevestigd in een paleis uit de 19e eeuw en biedt elegante kamers en suites, een buitenzwembad, een spa, een fitnessruimte, een restaurant en een bar. Het hotel heeft prachtige tuinen en een uitzicht op de stad.

Meer informatie vind je hier.

Bairro Alto Hotel

Dit 5-sterrenhotel ligt in de buurt van het historische Bairro Alto en biedt chique kamers en suites, een restaurant, een bar en een dakterras met uitzicht op de stad. Het hotel is gevestigd in een gerenoveerd 18e-eeuws pand en heeft een centrale ligging.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Avenida Palace

Dit 5-sterrenhotel is gevestigd in een historisch pand uit de jaren 1890 en biedt stijlvolle kamers en suites, een restaurant, een bar en een fitnessruimte. Het hotel heeft een centrale ligging in de buurt van de Rossio en het Restauradores-plein.

Meer informatie vind je hier.

Myriad by SANA Hotels

Dit 5-sterrenhotel ligt aan de oever van de Taag en biedt moderne kamers en suites, een binnenzwembad, een spa, een fitnessruimte, een restaurant en een bar. Het hotel heeft een prachtig uitzicht over de rivier en de Vasco da Gama-brug.

Meer informatie vind je hier.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Visit Portugal.

Ben jij al eens in Lissabon geweest?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.