Skip to Content

Ljubljana Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Ljubljana Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië, een vrij onbekende stad voor stedentrips maar zeker de moeite waard. Van het kasteel bovenaan de berg, de winkelstraten met terrasjes aan het water en de Romeinse ruïnes die je hier vindt. In de zomer worden er ook regelmatig interessante festivals georganiseerd.

Architectuur

Ljubljana Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In deze stad vind je een mix terug van diverse bouwstijlen. Aan de rand van de stad vind je wat grotere en hogere bouwwerken, al ontbreken echte torenkrabbers. In het historische centrum van Ljubljana vind je monumenten uit de Romeinse tijd en werd de vorm bepaald tijdens de Middeleeuwen zoals met het kasteel. Na de aardbeving in 1511 kwamen er veel barokke en Venetiaanse invloeden en na de aardbeving in 1895 was de Weense Secession- stijl populair.

De architect Jože Plečnik heeft zijn stempel gedrukt op zijn geboortestad. Zijn werk vind je terug door heel Ljubljana. Het bekendste is nog wel de Tromostovje, ook wel de drievoudige brug genoemd, in het midden van het centrum over de rivier Ljubljanica. Daarnaast heeft hij een bijdrage geleverd aan het Žale kerkhof en de nationale- en universiteitsbibliotheek ontworpen net als de piramide op de Romeinse stadsmuur.

Ljubljanski grad (Kasteel van Ljubljana)

Ljubljana Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het kasteel van Ljubljana is een middeleeuws kasteel met romaanse, gotische en renaissancistische architectonische elementen. Het ligt op de top van de kasteelheuvel die het historische stadscentrum domineert. Sinds 2006 verbindt een kabelbaan het stadscentrum met het kasteel bovenop de heuvel. Deze berg werd al sinds 1200 voor Christus onafgebroken bewoond.

Het kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw en was de residentie van de markgraven, later de hertogen van Carniola. De uitkijktoren van het kasteel dateert uit 1848 en werd bemand door een bewaker wiens taak het was om kanonnen af ​​te vuren in geval van brand of om belangrijke bezoekers of evenementen aan te kondigen. Dit gebeurd tot op de dag van vandaag nog steeds.

Stadhuis van Ljubljana

Ljubljana Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het stadhuis (Mestna hiša), gelegen aan het Stadsplein, is de zetel van de gemeente Ljubljana. In 1484 werd het gebouw in gotische stijl gebouwd. Later aan het begin van de 18e eeuw werd het gerenoveerd en werden er barokke op de Venetiaanse architectuur gebaseerde kenmerken aan toegevoegd.

In de buurt van het stadhuis, op het stadsplein, staat een replica van de barokke Robba-fontein. Het origineel is verplaatst naar de National Galleryin 2006. De Robba-fontein is versierd met een obelisk aan de voet waarvan er drie figuren in wit marmer zijn die de drie belangrijkste rivieren van Carniola symboliseren.

Nebotičnik (Wolkenkrabber)

Nebotičnik is een dertien verdiepingen tellend gebouw met een hoogte van 70,35 meter en is gebouwd in zowel de neoklassieke en de art-deco-architectuur. In Nebotičnik vind je op de begane grond en eerste verdieping vooral veel winkels, vanaf verdieping twee tot vijf zijn er meerdere kantoren. De zesde tot en met de negende verdieping zijn privéwoningen en op de bovenste drie verdiepingen bevinden zich een café, een bar en een observatiedek. Het werd ontworpen door de Sloveense architect Vladimir Šubic. De bouw begon in juli 1930 en het gebouw werd geopend op 21 februari 1933. Het was destijds het hoogste woongebouw van Europa.

Romeinse restanten

In het huidige Ljubljana vind je nog steeds overblijfselen van de Romeinse stad Emona. Het best bewaard gebleven deel is de zuidelijke muur aan de straat Mirje. Tot in de 20e eeuw werd er gebruik gemaakt van het Romeinse bakstenen riool systeem (bijvoorbeeld in de straten Gregorčičeva en Vegova). In het Park Zvezda vind je het standbeeld genaamd “Emonček”, niet ver van waar het werd opgegraven. In de Erjavčeva straat vindt je een openluchtmuseum, maar ook in het stadscentrum vind je ruïnes terug. Tot slot zijn er bijvoorbeeld verschillende mozaïeken, delen van het vroeg christelijke baptisterium, woningen, standbeelden en grafstenen gevonden.

Kathedraal van Ljubljana

De kathedraal van Ljubljana (Ljubljanska stolnica) is gemakkelijk te herkennen aan de groene koepel en de dubbele torens en bevindt zich op het Cyril- en Methodius-plein (Ciril-Metodov trg, genoemd naar de heiligen Cyrillus en Methodius) bij de nabijgelegen centrale markt en het stadhuis van Ljubljana. Tussen 1701 en 1706 ontwierp de jezuïetenarchitect Andrea Pozzo de barokke kerk met twee zijkapellen in de vorm van een Latijns kruis. De koepel werd in 1841 in het centrum gebouwd. Het interieur is versierd met barokke fresco’s.

Franciscaanse kerk

De Franciscaanse Kerk van de Aankondiging (Franciškanska cerkev) is gebouwd tussen 1646 en 1660 en verving een oudere gotische kerk op dezelfde plaats, later werden de klokkentorens er aan toegevoegd. Veel van de originele fresco’s zijn verwoest door de scheuren in het plafond die zijn veroorzaakt door de aardbeving in Ljubljana in 1895. De nieuwe fresco’s zijn geschilderd door de Sloveense impressionistische schilder Matej Sternen.

Kerk van de Heilige Drie-eenheid

De Cerkev Sv. Trojice is aan het begin van de achttiende eeuw in barokstijl gebouwd. Achter de kerk bevindt zich een nonnenklooster. De kerk is alleen bij bijzondere gelegenheden geopend voor publiek. In de kerk is de belangrijkste bezienswaardigheid het marmeren hoofdaltaar. Ook al kun je de kerk niet van binnen bekijken, is het toch de moeite waard om er even langs te lopen. De kerk heeft namelijk één van de meest karakteristieke gevels van Ljubljana.

Markt van Ljubljana

Op de rechteroever van de rivier die door de stad loopt, vind je dagelijks de centrale markt van Ljubljana. De markt is voor een deel overdekt, hier vind je voornamelijk de kraampjes met gebruiksvoorwerpen en kruiden. Verder vind je op de markt veel kraampjes, met groenten, fruit en Sloveense specialiteiten. De lokale bevolking komt naar deze markt maar onder de toeristen is deze ook erg populair geworden. Het is erg leuk om hier even rond te lopen tussen de lokale bevolking en je komt hier dingen tegen die je niet snel op andere plaatsen ziet.

Prešernov trg

Ljubljana Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het centrale plein in Ljubljana is het Prešeren-plein, op dit plein vind je een aantal terrasjes en een waterelement. Na de aardbeving van 1895 ontwierp Max Fabiani het plein als het knooppunt van vier straten en oevers. In de jaren tachtig stelde Edvard Ravnikar het cirkelvormige ontwerp en de granieten blokverharding voor. Midden op het plein staat een standbeeld van de Sloveense nationale dichter France Prešeren met een muze. Het plein en de omgeving zijn sinds 1 september 2007 afgesloten voor verkeer.

Trg Republike

Het Plein van de Republiek, oorspronkelijk Revolutieplein genoemd, is het grootste plein in Ljubljana. Het werd in de tweede helft van de 20e eeuw ontworpen door Edvard Ravnikar. Op 26 juni 1991 werd hier de onafhankelijkheid van Slovenië uitgeroepen. Het gebouw van de Nationale Vergadering staat aan de noordkant en het grootste Sloveense culturele en congrescentrum, aan de zuidkant. Aan de oostkant staat het twee verdiepingen tellende gebouw van Maximarkt, hier vind je één van de oudste warenhuizen in Ljubljana en een café, dat een populaire ontmoetingsplaats is en een plek voor politieke gesprekken en onderhandelingen.

Kongresni Trg

Ljubljana Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Congresplein (Kongresni trg) is één van de belangrijkste centra van de stad. Het werd in 1821 gebouwd voor ceremoniële doeleinden zoals het congres van Ljubljana waarnaar het vernoemd is. Sindsdien is dit plein het een centrum voor politieke ceremonies, demonstraties en protesten, zoals de ceremonie voor de oprichting van het Koninkrijk Joegoslavië, de ceremonie van de bevrijding van Belgrado en protesten tegen de Joegoslavische autoriteit in 1988.

Het plein herbergt ook een aantal belangrijke gebouwen, zoals het paleis van de Universiteit van Ljubljana, het Philharmonisch Orkest en de Ursulinenkerk van de Heilige Drie-eenheid met klooster en het Sloveense Society Building. In het midden van het plein vind je het Park Zvezda. In 2010 en 2011 is het plein gerenoveerd en is nu grotendeels afgesloten voor het wegverkeer.

Je kan hier parkeren in de ondergrondse parkeerplaats en zit je direct in het centrum. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op het kasteel van Ljubljana. Toen wij er waren was het plein voor een groot deel afgesloten en kon je alleen via de zijkant richting het water lopen in verband met het Ljubljana Festival en werd er die avond de musical Chicago vertoond.

Čopova ulica

De straat Čop is een belangrijke verkeersader in het centrum van Ljubljana. De straat is vernoemd naar Matija Čop, een literaire figuur uit het begin van de 19e eeuw en een goede vriend van de Sloveense romantische dichter France Prešeren. Het leidt vanaf het centrale postkantoor (Glavna pošta) aan de Sloveense Straat (Slovenska cesta) omlaag naar het Prešerenplein. Je vindt hier veel bars en winkels. Het is een voetgangersgebied en wordt beschouwd als de centrale promenade van de hoofdstad.

Miklošičeva ulica

In Ljubljana vind je de beste Jugendstil, Art Nouveaux architectuur van Europa. Als je hierin geïnteresseerd bent, kijk dan goed omhoog als je door de in de noordelijk gelegen Miklošičeva straat loopt. Hier vindt je namelijk heel veel Jugendstil architectuur. De Coöperatieve Business Bank Building is hiervan het hoogtepunt. In de gevel van dit gebouw heeft de architect de kleuren van de Sloveense vlag verwerkt in geometrische patronen. Ook in het Grand Hotel Union, een lux Art Nouveaux gebouw, is prachtige Jugendstil architectuur te bespeuren.

Tromostovje

Ljubljana Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Ljubljana Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De drievoudige brug (Tromostovje) is versierd met stenen balustrades en stenen lampen. Om te voorkomen dat de historisch brug een knelpunt zou worden voor alle bezoekers werd deze uitgebreid door aan beide kanten een voetgangersbrug toe te voegen. Aan een kant liggen de toegangswegen dicht tegen elkaar aan en aan de andere kant spreidt het iets meer uit elkaar. Het ligt op een centraal punt op de oost-west-as en de noord-zuidas van de stad en verbindt het Tivoli-stadspark met de Rožnik-heuvel aan de ene kant, en het kasteel van Ljubljana aan de andere kant. Onder deze brug vind je openbare toiletten.

Zmaski Most (Drakenbrug)

De drakenbrug werd gebouwd in 1901 en is versierd met standbeelden van draken op de vier hoeken van de brug en is op dit moment het symbool van de stad en wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van een brug in Weense Secession- stijl. De boog van bijna 34 meter was destijds de op drie na grootste van Europa. De draak is het symbool van de stad Ljubljana.

De Mesarski brug

Deze brug is versierd met mythologische bronzen sculpturen, gebaseerd op de oude Griekse mythologie en bijbelse verhalen. Deze zijn gemaakt door Jakov Brdar. De slagersbrug verbindt het gebied van de markt van Ljubljana en de Petkovšek-dijk met diverse restaurants. Deze brug wordt ook versierd met liefdeshangsloten.

De Hradecky brug

De Hradecky-brug is één van de eerste scharnierende bruggen ter wereld, en de eerste en enige bewaard gebleven gietijzeren brug in Slovenië. De Hradecky-brug werd vervaardigd volgens de plannen van de senior ingenieur Johann Hermann uit Wenen en geïnstalleerd in Ljubljana in 1867, op de plaats van de huidige Schoenmakersbrug.

Tivoli Stadspark

Het Tivoli stadspark (Mestni park Tivoli) is het grootste park in Ljubljana. Het werd in 1813 ontworpen door de Franse ingenieur Jean Blanchard en beslaat nu ongeveer 5 vierkante meter. Het park werd aangelegd tijdens het Franse keizerlijke bestuur van Ljubljana in 1813 en is vernoemd naar de Parijse Jardins de Tivoli.

Tussen 1921 en 1939 werd het gerenoveerd en werd er een standbeeld van Napoleon onthuld op het Plein van de Republiek en de brede centrale Jakopič Promenade. In het park zijn bomen, bloementuinen, verschillende standbeelden en fonteinen. Daarnaast staan hier diverse gebouwen zoals het Tivoli kasteel, het Natnionaal Museum van de Hedendaagse Kunst en de Tivoli Sport hal.

Botanische tuin

De botanische tuin van Ljubljana (Ljubljanski botanični vrt) ligt naast de kruising van het Gruberkanaal en de Ljubljanica, ten zuiden van de historische stad. Het is de oudste culturele, wetenschappelijke en educatieve organisatie van het land en werd aangelegd in 1810.

Van de meer dan 4.500 planten soorten en ondersoorten, is ongeveer een derde afkomstig uit Slovenië en de rest komt uit andere Europese plaatsen en andere continenten.

Nationaal Museum

Het Narodni muzej ligt net buiten het stadscentrum. Het museum bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over de periode van het paleolithicum, via de bronstijd, de Romeinen de Middeleeuwen tot aan de 20ste eeuw.

In het tweede deel van het museum is een muntenkabinet, een bibliotheek en een schilderijencollectie te vinden. Het topstuk is een Egyptische mummie uit de 6e eeuw voor Christus. In hetzelfde gebouw is ook het natuurhistorisch museum gevestigd.

Museum van Moderne kunst

Het museum werd geopend in 1948 en herbergt een permanente collectie van de 20e en 21e-eeuwse Sloveense kunst en van buitenlandse kunstenaars. Het centrale gebouw is ontworpen door Edvard Ravnikar en werd gebouwd in 1948.

Het doel van het museum is om de dialoog te openen tussen instituten met een vergelijkbaar belang. In 2011 werd het uitgebreid met het Metelkova Museum of Contemporary Art.

Uitjes in de omgeving

Overnachten in Ljubljana

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

InterContinental Ljubljana

Dit luxe hotel biedt een panoramisch uitzicht over de stad en is gelegen in het hart van Ljubljana. Het beschikt over een binnenzwembad, fitnesscentrum, sauna en een bar op het dak. Het hotel is ideaal gelegen voor sightseeing en is op loopafstand van veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Meer informatie vind je hier.

Vander Urbani Resort

Dit trendy en stijlvolle hotel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw in het hart van de oude stad van Ljubljana. Het beschikt over een hippe bar op het dak met uitzicht op de rivier de Ljubljanica en een binnenzwembad. Gasten kunnen genieten van een ontbijt in de eigen bistro van het hotel of ontspannen in de privétuin van het hotel.

Meer informatie vind je hier.

City Hotel Ljubljana

Dit moderne hotel ligt op slechts 300 meter van het centraal station van Ljubljana en op korte loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel beschikt over een bar en een restaurant, evenals een fitnesscentrum en een sauna. Gasten kunnen genieten van een ontbijtbuffet in de ochtend en gratis fietsen huren om de stad te verkennen.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Cubo

Dit elegante en luxe hotel ligt in het historische centrum van Ljubljana en beschikt over stijlvolle kamers en suites met een modern interieur. Het hotel heeft een restaurant, bar en een fitnesscentrum en biedt gratis fietsen aan om de stad te verkennen. Gasten kunnen ook genieten van een ontbijtbuffet en gratis hapjes en drankjes in de lounge van het hotel.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Lev

Dit modern ingerichte hotel ligt op 5 minuten lopen van het centrale plein van Ljubljana en beschikt over ruime kamers en suites met een zithoek. Het hotel heeft een restaurant en een bar, evenals een fitnesscentrum en een sauna. Gasten kunnen genieten van een ontbijtbuffet en het hotel biedt ook gratis fietsen aan om de stad te verkennen.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.