Skip to Content

Loire streek mooiste paleizen & kastelen Frankrijk bezoeken

Loire streek mooiste paleizen & kastelen Frankrijk bezoeken

De Loirevallei, een schitterende streek in het midden van Frankrijk, pakweg 2 uur met de trein vanaf Parijs. Je kunt er prachtige steden bezoeken, dat kun je lezen in mijn andere blog, schitterende kastelen en heerlijk fietsen langs de rivieren.

Men schijnt hier het puurste Frans te spreken, dus er zijn hier ook taleninstituten te vinden. Maar ook als je weinig Frans spreekt, kun je hier goed terecht. Mede door de oude handelsroutes die hier lagen, zijn de mensen eeuwenlang bekend met buitenlanders. Men is hier erg open, vriendelijk en gastvrij.

Kastelen Loire streek

Er zijn hier vele verschillende kastelen uit alle eeuwen vertegenwoordigd. Ik kan ze nooit allemaal noemen en smaken verschillen. Ik was hier zelf twee weken in de zomer van 2007 en ik noem hier de meest bekende en mijn persoonlijke favorieten.

Kasteel Chenonceau

Loire streek mooiste paleizen & kastelen Frankrijk bezoeken - Reisliefde

Dit prachtige kasteel kun je prima met de trein bereiken. Het ligt schitterend als een brug over het water. Toen ik er was, was het er verschrikkelijk druk, maar laat je daar niet door weerhouden. Het oude kasteel is uit 1432 en gebouwd door Jean II Marques. Hendrik II erfde het en schonk het kasteel aan zijn maîtresse Diane de Poitiers, hertogin van Valentinois.

Na het overlijden van Hendrik in 1559 liet zijn echtgenote Catharina de’ Medici Diane uit het kasteel zetten. Daarvoor in de plaats kreeg Diane het veel kleinere kasteel van Chaumont-sur-Loire. Hierdoor kreeg het kasteel de bijnaam ‘Château des Dames’.

Claude Dupin kocht het kasteel in 1733 van de hertog van Bourbon. Zijn tweede echtgenote, Louise Dupin, hield er salon en ontving beroemdheden als Voltaire, Fontenelle, Marivaux, Montesquieu, Buffon en Rousseau. Louise zorgde er ook voor dat de schrijfwijze tussen het kasteel (zonder x) en het dorp Chenonceaux (met x) verschilt. Tijdens de Franse Revolutie liet zij de kapel binnen het kasteel ombouwen tot houtopslagplaats, waardoor de kapel behouden bleef.

Bij het kasteel liggen prachtige tuinen en een boerderij. Voor eigen gebruik heeft het kasteel een grote moestuin en bloementuin. De bloemen worden gebruikt voor de schitterende bloemstukken in het kasteel. In het park is ook een labyrint en wat vervallen kariatiden (vrouwenbeelden die als pilaar worden gebruikt). In de zomer kun je een nachtelijke wandeling maken door de tuinen, wat een magische ervaring is, begeleid door de muziek van virtuoos Arcangelo Corelli.

Verder zijn er een aantal horecagelegenheden, een wassenbeeldenmuseum, boottochtjes in de zomer, bloemenworkshops enz. Kijk van te voren even op de website van het kasteel voor informatie.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Chambord

Loire streek mooiste paleizen & kastelen Frankrijk bezoeken - Reisliefde

Rond de stad Blois liggen meerdere kastelen en er is vanaf station Blois een shuttlebus die in de zomerperiode tussen de kastelen rijdt. Zelf heb ik destijds een bustour geboekt waarmee ik verschillende kastelen in één dag kon bezoeken. Of dit nu nog bestaat weet ik niet, maar ik zou zeker informeren.

Dit is een schitterend 16de-eeuws jachtkasteel en er hebben nooit langdurig mensen in gewoond. Het kasteel is het grootste kasteel aan de Loire. Het kasteel valt op door zijn vele torens en ramen. Het domein is zeer groot en omringd door een lange muur. Het kasteel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een schitterend voorbeeld van de Franse renaissance.

Heel bijzonder is de dubbele (helix) wenteltrap die de donjon met de verdiepingen verbindt en misschien is gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci, maar dat is niet bewezen. De trap bevindt zich in het midden van het kasteel. Als de ene trap gebruikt zou worden om naar boven te lopen, en de andere om naar beneden te lopen, kom je elkaar nooit tegen. In het midden van de trap is een lichtschacht waardoor je via een soort binnenramen elkaar wel kan begroeten. Er zijn hier tentoonstellingen over de jacht en mooie wandtapijten te zien.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Cheverny

Loire streek mooiste paleizen & kastelen Frankrijk bezoeken - Reisliefde

Dat dit kasteel (en vele andere) te bezoeken is, is te danken aan de markies Philippe Hurault de Vibraye († 1976). Hij was één van de eerste kasteeleigenaren die het belangrijk vond om historische woningen open te stellen voor het publiek en tegelijkertijd er blijven wonen om de tradities te bewaren.

Rond het kasteel is een tuin met een kennel met ongeveer 50 jachthonden. Iedere dag krijgen de honden eten, waarbij je kunt zien hoe gedisciplineerd deze zijn. Nadat het eten is neergelegd moeten ze wachten op het signaal voordat ze het mogen opeten. In een bijgebouw worden jachttrofeeën tentoongesteld. Er worden ook klank-en-lichtspelen gehouden.

Het kasteel heeft model heeft gestaan voor het kasteel Molensloot uit Kuifje. Daarom is er een tentoonstelling over Kuifje. Er zijn ook rondleidingen in het park per boot of elektrische auto. In de Engelse tuin kun je heerlijk wandelen en genieten van de rust. Ook is er een speurtocht voor kinderen van 7 tot 14 jaar, die de geheime spreuk van het kasteel moeten vinden.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Sully

Loire streek mooiste paleizen & kastelen Frankrijk bezoeken - Reisliefde

Dit kasteel is gebouwd in de 14de eeuw en is een typisch middeleeuws slot met zijn torens, de donjon, weergang en slotgrachten en was vroeger van de hertogen van Sully. Binnen zie je schilderijen en wandtapijten en prachtige houten balken. Ook rond dit kasteel ligt een park met bomen, waar je heerlijk kunt wandelen.

In het derde weekend van mei wordt het op het kasteel en in de tuinen een middeleeuws feest georganiseerd en in juni vindt er een belangrijk internationaal klassiek muziekfestival plaats. Voor kinderen heeft het kasteel boekjes uitgebracht voor tijdens het bezoek. Deze zijn in verschillende talen (geen NL) en gericht op verschillende leeftijdscategorieën.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Chamerolles

Dit prachtige kasteel vlakbij de stad Orléans, is niet zo bekend, maar zeker een bezoek waard. Het is in de 16de eeuw gebouwd, maar vooral beroemd om zijn renaissancetuinen en het parfummuseum. In de Loiret heb je een grote parfumindustrie met veel bekende namen en mede daardoor is het kasteel één van de weinige Franse musea die over parfum gaat. Je kan hier de “parfumwandeltocht” doen, waarbij je op je wandeling door de fraaie interieurs van dit kasteel en door de tuinen de geschiedenis van het parfum en de hygiëne kan bekijken, van de 16de eeuw tot nu.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Chaumont-sur-Loire

Loire streek mooiste paleizen & kastelen Frankrijk bezoeken - Reisliefde

Toen ik in 2007 op vakantie was in de Loirevallei reed ik met een georganiseerde tour langs dit kasteel. Het was toen nog niet te bezoeken, maar nu wel. Het kasteel heeft zich de laatste jaren op de kaart gezet door het tentoonstellen van kunst en een groot internationaal tuinfestival.

Het kasteel was eerst van Catharina de Medici en daarna van haar rivale Diane de Poitiers en werd gebouwd in de 15de en 16de eeuw. In de appartementen hangen mooie wandtapijten. Verder kun je de kamers van Catharina de Medici en Diane de Poitiers, de Raadszaal en de bibliotheek bezoeken. Vanaf het terras van het kasteel is het uizicht over de Loirevallei schitterend.

Het Internationaal Tuinenfestival is van juni tot oktober en brengt landschapsarchitecten van over de hele wereld samen. Een evenement vol kleur en creativiteit met composities en plantaardige kunstwerken rond een bepaald thema.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Le Clos Lucé

Loire streek mooiste paleizen & kastelen Frankrijk bezoeken - Reisliefde

Dit bijzondere kasteel werd in 1477 op de hoogte van Amboise gebouwd. Het is schitterend in roze baksteen en wit natuursteen gebouwd en is sinds de renaissanceperiode weinig veranderd. Het was eenvoudig maar comfortabel ingericht.

Het meest bijzondere aan dit kasteel is dat Leonardo da Vinci er zijn laatste jaren van zijn leven heeft doorgebracht. Hij stierf op het landgoed op 2 mei 1519. Tegenwoordig is er een museum over zijn leven, werk en voorbeelden van uitvindingen. Je ziet in de kelder maquettes die gemaakt zijn aan de hand van schetsen van Da Vinci (in de tuin staan ze ook en mag je ze testen). Op de eerste verdieping vind je de kamer waar Leonardo da Vinci is overleden. De open haard is versierd met het wapenschild van Frankrijk.

In het park rondom het kasteel ligt een culturele route dat rond vijf thema’s draait: het licht van gezichten, de schoonheid van het lichaam, de mechanische werking van het leven, de technische intuïties en de ideale stad. De afgelopen jaren is het kasteel gerenoveerd, dus echt een aanrader om te bezoeken!

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Villandry

Loire streek mooiste paleizen & kastelen Frankrijk bezoeken - Reisliefde

Eén van mijn favoriete kastelen is dit prachtige kasteel. Op zo’n 15km van Tours was het een prachtige fietstocht. Het is gebouwd in Renaissancestijl. Van de vroegere burcht is alleen nog een vierkante donjon overgebleven. Een bezoek binnen zou ik zeker niet overslaan, maar verder is het kasteel vooral bekend vanwege de schitterende tuinen in 16de-eeuwse stijl.

De tuinen van het kasteel zijn een reconstructie in Franse stijl uit de 14de eeuw. Ze hebben daarvoor oude teksten gebruikt. De tuinen zijn onderverdeeld in drie terrassen. Het bovenste terras bestaat uit een watertuin met watervallen omringd door haagbeukhagen. Een terras lager vind je een siertuin met buxussen en taxusbomen die kunstig gesnoeid zijn. Het laagste terras is de moestuin, aangelegd in de vorm van een borduurwerk.

De siertuin die zich boven de moestuin bevindt, ligt in het verlengde van de kamers van het kasteel. Vanuit de uitzichttoren heb je een heel mooi uitzicht over dit geheel. De siertuin bestaat uit liefdestuinen, die onderverdeeld zijn in vier delen:

 • De tedere liefde wordt gesymboliseerd door harten die van elkaar gescheiden zijn door vlammetjes.
 • De waanzinnige liefde met door passie gebroken harten.
 • De wispelturige liefde met in de hoeken 4 waaiers, die de wispelturigheid van de liefde weergeven.
 • De tragische liefde met bladen van een dolk en zwaarden om de rivaliteit in de liefde voor te stellen.

De tuin wordt omringd door een soort kloostergang van lindebomen. Er is ook een labyrint in haagbeuk, een traditionele tuin uit de middeleeuwen met geurige en geneeskrachtige planten, het Bos met terrassen vol bloemen rondom een serre en een mooi 18de-eeuws paviljoen en uiteindelijk de zonnetuin met drie groene zones, de wolkenkamer met blauwe en witte tinten, de zonnekamer, waar geeloranje overheerst en de kinderkamer waar appelbomen staan.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Azay-le-Rideau

Loire streek mooiste paleizen & kastelen Frankrijk bezoeken - Reisliefde

Van bovenaf gezien heeft het kasteel de vorm van twee rechthoeken die haaks op elkaar staan. De achterzijde ligt aan de rivier de Indre en de voorzijde aan een bebost park. Het kasteel wordt ingesloten door een kunstmatige gracht. Het is schitterend om te zien hoe het kasteel reflecteert in het water.

Het is één van de eerste Europese kastelen met een centraal trappenhuis. Het plafond van dit trappenhuis is versierd met gebeeldhouwde portretten. Het kasteel heeft drie verdiepingen en heeft een sterke Italiaanse invloed. Aan elke hoek zit een torentje. De raamkozijnen en dakkapellen zijn versierd met een groot aantal ornamenten.

Ook aan de binnenzijde zijn de muren en plafonds met beeldhouwwerk versierd. Er hangen een aantal grote Vlaamse wandtapijten. De salon heeft een open haard waarboven een salamander is verwerkt. Hiernaast hangen portretten van leden van de voormalige Franse koninklijke familie. Verder zijn de koninklijke appartementen te bewonderen.

De blauwe kamer is ingericht met ivoren beelden die de Dertigjarige Oorlog uitbeelden. De witte slaapkamer heeft een groot satijnen bed en een 17de-eeuws wandtapijt waarop de jacht wordt uitgebeeld. Op de eerste verdieping is de balzaal te vinden. Ook is er een grote keuken te bewonderen.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Langeais

Loire streek mooiste paleizen & kastelen Frankrijk bezoeken - Reisliefde

Het Kasteel van Langeais is in de 10de eeuw gebouwd als versterking. In de 12de eeuw werd die verder uitgebouwd en versterkt door Richard I van Engeland (koning Richard Leeuwenhart). Koning Filips II van Frankrijk heroverde het fort echter in 1206. Uiteindelijk werd het fort door de Engelsen vernietigd tijdens de Honderdjarige Oorlog.

Lodewijk XI van Frankrijk (1461-1483) heeft het laten herbouwen tot de staat waarin het vandaag de dag verkeert. Het kasteel is één van de mooiste voorbeelden van laatmiddeleeuwse architectuur. Het kasteel heeft monumentale gedecoreerde schoorstenen. In de grote hal van het kasteel was de bruiloft tussen Anna van Bretagne (15 jaar) en koning Karel VIII van Frankrijk op 6 december 1491. Het huwelijk was belangrijk voor de eenheid tussen het hertogdom Bretagne en het koninkrijk Frankrijk.

Er worden rondleidingen gehouden (voor kinderen, maar in het Frans) door deze Anna en de geschiedenis wordt uitgebeeld met wassen beelden. Verder zijn er wandtapijten te zien en meubilair uit de late Middeleeuwen. Er zijn verschillende tours te boeken zoals een rondleiding met wijnproeverij of een rondleiding met de nadruk op middeleeuwse muziek en dans. In het park zijn onder andere speeltuinen te vinden en een boomhut van zes verdiepingen in een eeuwenoude ceder. Daaruit heb je een schitterend uitzicht over het park en de kapelruïne uit de 11de eeuw.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Ussé

Loire streek mooiste paleizen & kastelen Frankrijk bezoeken - Reisliefde

Met zijn versterkte torens, torentjes en klokjes, lijkt het kasteel van Ussé op een kasteel uit de sprookjesboeken. Dit prachtige kasteel vlakbij Chinon, dat groot en klein doet wegdromen, zou Charles Perrault geïnspireerd hebben voor zijn beroemde kindersprookje Doornroosje. Het kasteel is gebruikt als decor. Het is gebouwd in de 15de en 16de eeuw en wordt nog steeds bewoond. Het is open voor het publiek van februari tot november.

Je ziet het bijzonder meubilair (dat de Franse Revolutie heeft overleefd), de Vlaamse wandtapijten in een mooie galerij en familiesouvenirs, maar ook de mooie renaissancekapel en de terrastuinen ontworpen door de beroemde tuinarchitect Le Nôtre. Er is in het kasteel een voorstelling te zien van Doornroosje en er zijn wassen beelden. Ook kun je oude koetsen bewonderen in de stallingen.

Meer informatie vind je hier.


Overnachten in de Loire streek Frankrijk

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, een vakantiehuis of gite om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Of zoek je een huuraccommodatie al dan niet op doorreis naar het zuiden. Je hebt hier alle keuze.

 • TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
 • Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
 • Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
 • De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
 • Center Parcs; Voor fijne vakantiehuizen met veel privacy in een mooie omgeving is Center Parcs een aanrader. Genieten van luxe op een vakantiepark voorzien van alle faciliteiten en zeer geschikt met kinderen. Het aanbod vind je hier.
 • Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
 • Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
 • ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.
 • Suncamp Holidays; Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.
 • Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
 • Eliza was here; Op zoek naar een kleinschalige vakantiebestemming in een authentiek hotel of een rustieke B&B, dan is dit een aanrader. Compleet met vlucht en huurauto. Het aanbod vind je hier.
 • SNP- Actief en avontuurlijk; Ideaal voor als je van actieve en avontuurlijke vakantie houdt en graag wandelt. Het aanbod bestaat uit zowel groepsreizen als individuele rondreizen met een aanbod van campings of hotels. Het aanbod vind je hier.

Heb jij al eens één van deze kastelen in de Loirevallei bezocht?

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.