Skip to Content

Loire-vallei streek; mooiste steden en bezienswaardigheden

Loire-vallei streek; mooiste steden en bezienswaardigheden

De Loirevallei, een schitterende streek in het midden van Frankrijk, pakweg 2 uur met de trein vanaf Parijs. Je kunt er prachtige kastelen bezoeken, dat kun je lezen in mijn andere blog, schitterende steden en heerlijk fietsen langs de rivieren. Men schijnt hier het puurste Frans te spreken, dus er zijn hier ook taleninstituten te vinden. Maar ook als je weinig Frans spreekt, kun je hier goed terecht.

Mede door de oude handelsroutes die hier lagen, zijn de mensen eeuwenlang bekend met buitenlanders. Men is hier erg open, vriendelijk en gastvrij. In deze blog leid ik jullie langs een aantal mooie steden in deze streek, uiteraard met kastelen.

Tours

Loire-vallei streek; mooiste steden en bezienswaardigheden - Reisliefde

Toen ik in 2007 twee weken op vakantie was in de Loirevallei, verbleef ik in Joué-les-Tours, een dorpje vlakbij Tours. Tours (uitspraak zonder de laatste s) is de hoofdplaats van deze streek en een leuke en handige plek om van daaruit de regio te verkennen. Of je dat nu met de auto, met het openbaar vervoer of op de fiets doet.

In de Gallo-Romeinse Tijd was Tours al een belangrijke pelgrims- en handelsstad. Martinus van Tours, bij ons bekend als Sint-Maarten, was bisschop van Tours. Er is een basiliek en abdij te bezoeken. Tijdens de Honderdjarige Oorlog was Tours de hoofdstad van Frankrijk.
De Rue Colbert is de hoofdstraat van middeleeuwse Tours, hier zie je mooie 15de-eeuwse gebouwen en vakwerkhuizen.

Het bekendste pleintje is la place Plumereau omgeven door de typische betimmerde huizen en gezellige terrasjes. De prachtige kathedraal St. Gatien is echt een aanrader om te bezoeken vanwege zijn prachtige gotische stijlen en zijn de glas-in-loodramen.

Vlakbij een andere kerk, St. Julien, is het Musée du Compagnonnage, over de geschiedenis van de gildes, erg interessant. Tours heeft ook een kasteel dat je kunt bezoeken, en een schitterend museum voor de Schone Kunsten. Tot slot raad ik je aan om een wandeling of fietstocht langs de rivier de maken, over en onder de mooie bruggen, heerlijk! Aan de rand van de stad, aan de oever van de Loire, vind je Lulu Parc. Een park van drie hectare met trampolines, draaimolen, waterspelletjes, ballenbad, treintje, waterglijbanen, speelweide, miniboerderij enzovoort.

Meer informatie vind je hier.

Amboise

Loire-vallei streek; mooiste steden en bezienswaardigheden - Reisliefde

Dit mooie, kleine stadje, op 25 km van Tours was vroeger de thuisbasis van het Franse koninklijke hof. Chenonceau en Le Clos Lucé die ik in de andere blog heb beschreven, liggen hier in de buurt. Ook de Pagode van Chanteloup is dichtbij. In de smalle straatjes vind je mooie vakwerkhuizen en op het marktplein vind je een fontein van Max Ernst. Er is een leuk museum over de Postbezorging en een klokkentoren/poort.

Het belangrijkste monument is natuurlijk het prachtige kasteel dat boven de rivier uitstijgt. In de 15de eeuw kwam het kasteel in handen van de koninklijke familie en werd het grondig verbouwd in de Frans flamboyante laatgotische stijl. Ten tijde van de aanwezigheid van het Franse Hof was er een ondergrondse gang tussen het kasteel Amboise en het kasteel/herenhuis le Clos Lucé. Leonardo da Vinci verbleef de laatste jaren van zijn leven aan het Franse Hof en in le Clos Lucé. Vlakbij het kasteel Amboise is ook een prachtige kapel Saint-Hubert. Hier ligt Da Vinci begraven.

Met kinderen is het natuurlijk superleuk om in een Safaritrein te stappen voor een rondleiding door het dierenpark “Beaumarchais”. Rondleidingen alleen in het Frans. Er zijn ook speeltoestellen voor de kleintjes.

Meer informatie vind je hier.

Angers

Loire-vallei streek; mooiste steden en bezienswaardigheden - Reisliefde

Dit is een Romeinse stad en is gebouwd op de oevers van de Maine en dus niet de Loire! De wijk naast de rivier is bekend vanwege de bloemenmarkten. De stad noemt zichzelf ook wel de meest bloemrijke stad van Europa. De stad heeft veel brede, rechte straten en parken. Het accent van de Angevins wordt door de Fransen gezien als het zuiverste Frans.

Het kasteel van Angers, een 13de-eeuws kasteel waar Apocalypse van Angers (eind 14de eeuw) tentoongesteld wordt. Deze unieke tapijten vormen het verhaal van de visioenen van Johannes. Er werd 7 jaar aan gewerkt voor het in 1380 werd bezorgd en het is nog steeds het grootste wandtapijt ter wereld. De huidige lengte is ongeveer 100 meter en het hangt in een speciaal gebouwde ruimte in het kasteel. Ook indrukwekkend zijn de omwalling met 17 torens, de Franse tuin en de middeleeuwse tuin, de slotgrachten en de gotische kapel Saint-Laud.

De romaans-angevijns gotische kathedraal Saint-Maurice uit 12de-13de eeuw torent hoog boven de stad uit. Bekijk het gebrandschilderd glas van het koor en het waardevolle meubilair. Het houtsnijwerk van de kansel is prachtig en er is genoeg te zien, dus ga vooral even zitten. Misschien wordt je nog verrast door het prachtige orgelspel.

Heel bijzonder is Terra Bottanica, een gloednieuw botanisch park. Er zijn allemaal prachtige tuinen te zien, je kunt spelen met water, waterfietsen, luchtballon, filmpresentaties passend bij ieder onderdeel van het park, een doolhof, een grote zandbak waar kinderen nepfossielen kunnen uitgraven, een pirateneiland om op te spelen.

Meer informatie vind je hier.

Blois

Loire-vallei streek; mooiste steden en bezienswaardigheden - Reisliefde

Deze prachtige stad ligt op een strategisch punt tussen twee heuvels aan de rechteroever van de Loire. Door de talrijke steile en kronkelige straatjes, die op sommige plaatsen door trappen met elkaar zijn verbonden, en door de harmonieuze, oude gebouwen lijkt het alsof je in de Middeleeuwen bent. Vanaf de kades heb je, vooral bij zonsondergang, een goed uitzicht op de rivier en de Pont J. Gabriel.

De kathedraal Saint Louis is uit de 12de eeuw, maar werd in de 17de eeuw door een orkaan verwoest en is daarna opnieuw gebouwd in de huidige stijl. In de Crypte Saint-Solenne onder het koor van de kathedraal werden in 1936 de resten ontdekt van de Karolingische kerk, eind 10de eeuw gebouwd door de graven van Blois, om de relieken van de Heilige Solenne te bewaren. Deze was in de 5de eeuw bisschop van Chartres. Ook de kerken Saint-Nicolas (een voormalige benedictijner abdij en gebouwd in vroege gotiek) en de basiliek Notre-Dame de la Trinité zijn een bezoekje meer dan waard.

Hét hoogtepunt van Blois was voor mij het koninklijk kasteel, een 13de-eeuwse burcht van de graven van Blois (de zaal van de Standenvergadering is nog origineel). Koning Lodewijk XII liet hier aan het einde van de 15de eeuw een nieuw kasteel bouwen in Italiaanse renaissancestijl, met (nu verdwenen) Napolitaanse tuinen. Frans I vormde het kasteel in het begin van de 16de eeuw om in Franse renaissancekunst, door een vleugel bij te bouwen met daarin de wereldberoemde open wenteltrap en de “gevel met de loges”.

Het kasteel liep zware schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar is volledig gerestaureerd en herbergt nu verschillende musea: het ‘Musée des Beaux-Arts‘ (wandtapijten, schilderijen en tekeningen), het ‘Musée Archéologique‘, het ‘Musée Lapidaire‘ (stenen voorwerpen die ooit deel uitmaakten van het kasteel). Op zomeravonden wordt de geschiedenis van het kasteel uitgebeeld in muziek en lichtspel. Er wordt regelmatig een show uitgevoerd met schermen en zwaardvechten. Helemaal bovenin heb je natuurlijk een prachtig uitzicht.

Meer informatie vind je hier.

Chinon

Loire-vallei streek; mooiste steden en bezienswaardigheden - Reisliefde

Dit mooie stadje is goed bewaard gebleven. Er staan nog veel middeleeuwse vakwerkhuizen en het kent de typische kleine straatjes die omhoog leiden naar het kasteel. In de Rue du Commerce, Rue Rabelais en Rue Voltaire vind je enkele kleine leuke winkeltjes waar je zelfs middeleeuwse manuscripten, maar ook leuke snuisterijen kunt kopen. Op de pleintjes waar deze straten uitkomen is het goed toeven.

Belangrijkste bezienswaardigheid van Chinon is uiteraard het kasteel. Het kasteel torent hoog boven de stad uit. Van welke kant je ook komt aanrijden is dit het eerste wat je ziet. Het werd in de vroege middeleeuwen gebouwd als bolwerk tegen de Engelsen met wie de Fransen een kleine honderd jaar in oorlog waren. Jeanne d’Arc verbleef hier tijdens deze oorlog enkele maanden. Het kasteel is nog steeds te bezoeken en hoewel het grotendeels een ruïne is wordt met veel beeld- en filmmateriaal de geschiedenis van het kasteel verteld. Het complex bestaat uit drie kastelen:

 • Het Fort Saint-Georges ligt aan de oostkant. Van de eerste burcht is maar weinig overgebleven. Het Château du Milieu ligt in het midden. Je komt binnen via de Tour de l’Horloge (14de eeuw). In de klokkentoren bevindt zich een permanente tentoonstelling over het leven van Jeanne d’Arc. Op de bovenste verdieping is er een schitterend uitzicht over de vallei van de Vienne.
 • Het kasteel van Chinon was trouwens ook hoofdresidentie van de koningen van Engeland (1154-1205). In het museum komt de geschiedenis van Frankrijk en Engeland samen. In het midden van deze burcht vind je het vorstelijk woonverblijf, de grote zaal van Karel VIII. Het is de grootste omwalling van de drie.
 • Het Fort du Coudray met de wachttoren Tour du Moulin en de Tour de Boissy, is de recentste omwalling aan de westkant. Voor een uitzicht over de stad moet je in de bovenste zaal van de Tour de Boissy zijn. In het Fort du Coudray werden door Filips de Schone verschillende tempeliers opgesloten.

Meer informatie vind je hier.

Gien

Loire-vallei streek; mooiste steden en bezienswaardigheden - Reisliefde

Het kasteel van Gien, ook wel Anne de Beaujeu genoemd is opgetrokken in bak- en natuursteen. Het Internationaal Jachtmuseum is in het kasteel gevestigd. Dit museum toont collecties over de jacht en dierlijke kunst: schilderijen, keramiek, wandtapijten, trofeeën en ook jachtknopen passeren de revue. Gien is bekend om haar traditie wat betreft faience.

Er is een Aardewerkmuseum, ondergebracht in een vroegere kelder, Met een prachtige collectie verfijnd aardewerk. De aardewerkfabriek is nog steeds actief, en kan bezocht worden om de technieken van het maken van aardewerk te ontdekken, of een bezoekje te brengen aan het museum met 2 eeuwen aan luxe aardewerkgeschiedenis. Er zijn ook moderne exposities. Ook erg mooi is de kerk van Sainte Jeanne d’Arc.

Vlakbij Gien ligt de Pont Canal de Briare. De kanaalbrug overbrugt de Loire. Het ontbreken van de kanaalbrug was een enorme hinder voor de scheepvaart. De schepen moesten het kanaal Lateral aan de Loire via de sluis van Mantelot verlaten en de Loire oversteken en na een kilometer weer door een sluis de weg door het kanaal vervolgen. De oversteek was niet zonder risico’s, er zonken gemiddeld 10 schepen per jaar, en de wachttijden konden lang zijn.

In 1880 werd een stoomsleepboot in dienst genomen die de oversteek vergemakkelijkte. Door de sterke verzanding kon de vereiste waterdiepte van 160 cm niet gehandhaafd worden. Aan het einde van de 19de eeuw was het voor het eerst mogelijk om staal te gebruiken. Tussen 1890 en 1896 werd gewerkt aan de kanaalbrug. Gustave Eiffel (bekend van de Eiffeltoren) was verantwoordelijk voor het ontwerp van de 14 brugpijlers en de vier pilasters.

Ook niet ver buiten Gien ligt het kasteel van Bussière uit de 17de eeuw. Het ligt schitterend omringd door water en het staat dan ook bekend als het Visserskasteel. Er is een tentoonstelling over de hengelsport. Maar ook als je niets met vissen hebt, is dit echt een aanrader met een leuke inrichting en een prachtig uitzicht over het water.

Meer informatie vind je hier.

Orléans

Loire-vallei streek; mooiste steden en bezienswaardigheden - Reisliefde

Een eeuwenoude stad die al in de Gallo-Romeinse Tijd en de Middeleeuwen een belangrijke stad was. De stad was altijd een strategisch punt op de Loire, want deze lag op het meest noordelijke punt van de rivier en was dus het dichtst bij Parijs. Er waren maar weinig bruggen over de gevaarlijke rivier de Loire , maar Orléans had er een en werd zo – met Rouen en Parijs – een van de drie rijkste steden van Frankrijk. Op de zuidelijke oever beschermde het “châtelet des Tourelles” de toegang tot de brug.

Hier is een belangrijke veldslag geweest op 8 mei 1429 met Jeanne d’Arc tijdens de Honderdjarige Oorlog. De inwoners van de stad zijn haar zo dankbaar gebleven, dat ze haar een burgerhuis in de stad schonken en het losgeld betaalden toen ze gevangen zat. Ze wordt de Maagd van Orléans genoemd. Orléans werd ook een belangrijke universiteitsstad, waar ook Calvijn nog gestudeerd en gewerkt heeft. Orléans is een belangrijke protestantse stad (geweest). Ten noorden van de kathedraal is nog een stuk Gallo-Romeinse stadsmuur te vinden.

Het hôtel de la Vieille Intendance (huis van de Koning) is een bakstenen kasteel in gotisch-renaissance stijl. Nu de administratieve rechtbank. De tuinen zijn te bezichtigen. Het Place du Martroi is het hart van de stad en er staat een standbeeld van Jeanne d’Arc. Er is ook een lange straat naar haar vernoemd die leidt naar de imposante kathedraal. Het prachtige gotische gebouw werd ingewijd op 8 mei 1829, 400 jaar na de bevrijding van Orléans door Jeanne d’Arc.

De Witte Toren is een van de weinige middeleeuwse verdedigingstorens die nog in de stad te vinden is (nog steeds in gebruik ten tijde van de belegering van Orléans). Verder staan er in de binnenstad vele mooie “Hôtels” uit de 16de en 17de eeuw. Er is een museum over Jeanne d’Arc en een prachtig museum voor de Schone Kunsten. Mocht je juist van moderne kunst houden, dan moet je beslist naar het FRAC Centre.

Meer informatie vind je hier.

Saumur

Loire-vallei streek; mooiste steden en bezienswaardigheden - Reisliefde

Ik ging destijds naar Saumur voor de Cadre Noir. Deze beroemde rijschool is vergelijkbaar met de Spaanse Rijschool in Wenen. Er zijn regelmatig evenementen te bezoeken. Net als veel andere steden in dit gebied heeft Saumur zijn eigen kasteel. Er zijn diverse musea zoals het Musée des Arts Décoratifs met kunstvoorwerpen, en het Musée du Cheval met een tentoonstelling over paarden, het Musée du Champignon (over champignons), Musée du Masque (met carnavalsmaskers), Musée de la Cavalerie (over de geschiedenis van de cavalerie) en het Musée des Blindés met de grootste collectie tanks ter wereld.

In het centrum van de stad zijn vele historische gebouwen, zoals twee mooie middeleeuwse kerken en enkele fraaie vakwerkhuizen.

Saumur staat ook bekend om zijn grotwoningen. Deze ontstonden doordat uit de rotsen in de buurt van de stad grote blokken werden gehakt. De arme bevolking uit de omgeving, vooral boeren, gebruikten de holen als woning. De gaten in de rotswanden werden verder uitgehakt en aan de voorkant werd er een gevel met ramen en deuren gebouwd.

Tijdens de Franse godsdienstoorlogen verscholen de hugenoten zich in deze grotwoningen. Ze worden tegenwoordig vanwege hun ideale temperatuur vaak gebruikt als wijnkelder of champignonkwekerij. Andere worden nog steeds bewoond of zijn als vakantiehuisje in gebruik.

Meer informatie vind je hier.

Als je alle geschiedenis en musea zat bent, dan is een fijn tochtje over het water natuurlijk ook heel erg leuk. Overal in de Loirevallei kun je kano’s of kajaks huren voor een tochtje door het prachtige gebied.


Overnachten in de Loire

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, een vakantiehuis of gite om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Of zoek je een huuraccommodatie al dan niet op doorreis naar het zuiden. Je hebt hier alle keuze.

 • TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
 • Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
 • Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
 • De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
 • Center Parcs; Voor fijne vakantiehuizen met veel privacy in een mooie omgeving is Center Parcs een aanrader. Genieten van luxe op een vakantiepark voorzien van alle faciliteiten en zeer geschikt met kinderen. Het aanbod vind je hier.
 • Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
 • Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
 • ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.
 • Suncamp Holidays; Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.
 • Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
 • Eliza was here; Op zoek naar een kleinschalige vakantiebestemming in een authentiek hotel of een rustieke B&B, dan is dit een aanrader. Compleet met vlucht en huurauto. Het aanbod vind je hier.
 • SNP- Actief en avontuurlijk; Ideaal voor als je van actieve en avontuurlijke vakantie houdt en graag wandelt. Het aanbod bestaat uit zowel groepsreizen als individuele rondreizen met een aanbod van campings of hotels. Het aanbod vind je hier.
Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.