Skip to Content

Low budget uitjes in Nederland

Low budget uitjes in Nederland

Wie wil er nou niet even lekker op uit? Gewoon, op een mooie zomerse dag, bijvoorbeeld, of natuurlijk tijdens je vakantie. Maar wat kun je doen zonder dat je meteen weer op kosten gejaagd wordt? Gelukkig zijn er heel veel leuke dingen te doen die niet meteen (veel) geld kosten!

Wandelen of fietsen

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende optie: lekker een wandel- of fietstocht maken. Je kunt hierbij ervoor kiezen om in je eigen omgeving een tocht te maken. Maar misschien ben je daar onderhand wel een beetje op uitgekeken.

Stap dan in de auto of de trein en bezoek een heel andere omgeving. Makkelijk als je wilt gaan wandelen, want dan hoef je immers alleen jezelf (en een goed gevulde rugzak…) mee te nemen. Wil je op stap met de fiets en heb je geen fietsendrager? Dan kun je in de omgeving waar je heen wilt een fietsverhuur opzoeken.

Of ga met de trein, want alleen in de spits mag je fiets niet mee. De rest van de tijd wel! Er moet dan alleen wel een vrije fietsplek zijn, anders moet je de volgende trein nemen. Je moet wel in het bezit zijn van een fietskaartje (vervoersbewijs voor je fiets). Deze kost €7,50. Overigens mogen bolderkarren, bakfietsen en fietskarren niet mee. 

Geocaching

Een andere manier van lekker buiten bezig zijn, is geocaching. Je hebt wel een app nodig op je smartphone en dan kun je op zoek naar de schat. Je maakt even een account en dan gebruik je de app om in de buurt waar jij wilt gaan zoeken een geocache te vinden.

Als je de ‘schat’ gevonden hebt, kan je in het logboek jouw naam opschrijven en de datum waarop je hem gevonden hebt. Daarna verstop je de geocache weer exact op dezelfde plek, want dan kunnen anderen ook leuk op zoek. 

Meer info vind je hier.

Op naar een museum

Kleine museums zijn niet alleen verrassend en leuk, maar vaak ook gratis of hooguit een paar euro. En schaf je een museumkaart aan, dan heb je die in een paar keer museumbezoek er al uit en kan je daarna dus eigenlijk gratis naar héél véél musea in Nederland.

Meer info over deze kaart vind je hier.

Vliegtuigen of treinen spotten

Vliegtuigen spotten is een vrij bekend fenomeen en ook dat is gratis. Hoewel…als je gaat spotten op Schiphol zelf dan moet je wel rekening houden met de parkeerkosten. Maar je kunt ook in de omgeving van een vliegveld vaak plekken vinden waar je mag gaan staan om vliegtuigen te kijken. Ben je meer van treinen?

Natuurlijk kan je ook op zoek gaan naar een plek waar je veel treinen kunt kijken. Een bezoek aan een groot station of het vliegveld is dan weer extra leuk omdat er vaak veel te zien is. Leuke winkeltjes, horeca en vooral ook ‘lekker mensen kijken’, want ook dat is gewoon een leuke bezigheid…

Meer info over vliegtuigspotten op Schiphol vind je hier.

Natuurspeeltuinen en kabouterpaden

Lekker het bos in en neem je kinderen mee? Bezoek dan een bos waar ook iets voor ze te beleven valt. Een leuke natuurspeeltuin bijvoorbeeld. Maar er zijn ook bossen of duingebieden die kabouterpaden hebben. Alleen een stukje wandelen kunnen kinderen al snel zat zijn, maar als er dan ook nog gespeeld kan worden, wordt het een heel ander verhaal! Natuurspeeltuinen van Natuurmonumenten komen op steeds meer plekken. 

Natuurspeeltuinen vind je hier.

Kabouterpaden vind je hier.

Naar de winkel

Een uitje naar een winkel? Echt wel! Natuurlijk moet het dan wel een grote winkel zijn, waar ook nog echt iets te zien is. Grote tuincentra voldoen hieraan of wat dacht je van een Ikea, waar je ook nog eens voor weinig geld lekker kunt eten?

Maar je kunt ook denken aan grote winkelcentra, met fijne horeca en terrasjes. Zeker bij slecht weer kan dit een prima alternatief zijn voor een middagje naar de stad. Want alles is nu immers overdekt. En nee hoor, je hoeft niet meteen van alles te kopen. Gewoon lekker snuffelen en een drankje nuttigen is helemaal prima.

In Leidschendam vind je het grootste overdekte winkelcentrum van ons land. The Westfield Mall. Je kunt je hier prima vermaken bij een regenachtige dag…want het heeft niet alleen winkels, maar ook genoeg horeca. De bovenverdieping is zelfs enkel horeca en je kunt er dan ook heerlijk je dag afsluiten met een lekker diner…

Gratis speelvijvers

Lekker naar het water is zeker met kinderen leuk. Over het hele land zijn er speelvijvers te vinden waar je gratis je dag kunt doorbrengen. Maar ook voor jezelf is het fijn om lekker even een duik te kunnen nemen in open zwemwater. Vaak zit er ook wel horeca bij en anders neem je gewoon zelf je eten en drinken mee.

Bij Zwemwater.nl kan je zien of het op dit moment veilig is om er het water in te gaan en daarmee dus ook meteen waar zwemwater te vinden is. Let wel even op of het er ook veilig is om met kinderen heen te gaan, want niet ieder zwemwater zal meteen een speelvijver zijn.

Je kunt bij Zwemwater.nl je postcode ingeven en dan kan je op een kaartje zien waar een zwemplek is en of je er wel of niet voor moet betalen en of er bijvoorbeeld een strandje bij is (dat gecontroleerd wordt op de kwaliteit van het water). 

Naar het strand

Ook het strand aan de Noordzee is natuurlijk een heerlijke plek om te recreëren. Ook in andere jaargetijden dan de zomer. Want naast zwemmen en zonnen kan je hier ook prima in het zand spelen als het kouder is. Of juist met wind is vliegeren leuk. Een heerlijke strandwandeling maken (met of zonder hond) is juist in de maanden fijn (en mogelijk) als er geen badgasten zijn.

Je kunt je bezoek aan het strand combineren met nog even lekker flaneren op de boulevard, een pierbezoek (in Scheveningen) of juist nog een wandeling door de duinen. Gelukkig weet ook de horeca dat er genoeg mensen op het strand afkomen, want op de meeste plekken vind je genoeg mogelijkheden om lekker iets te eten of te drinken.

Bekende toeristische plekken in Nederland bezoeken

Hang eens de toerist uit in eigen land en bezoek die plekken die veel toeristen aandoen. Gratis, omdat het niet echt een attractie is, maar voor ons net zo goed leuk om te zien. Hoewel je wel even creatief moet zijn als je geen parkeerkosten wilt betalen…

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.