Skip to Content

Luik (België); bezienswaardigheden & activiteiten

Luik (België); bezienswaardigheden & activiteiten

Wat kun je allemaal doen en bewonderen in Luik? Deze mooie stad is gelegen aan de Maas en ligt zo’n 30 km van Maastricht.

Het is zeker een bezoek waard en wij vertellen je graag wat je er dan allemaal kunt tegenkomen of er kunt gaan doen. 

Wetenswaardigheden over de stad zelf

Luik, of op z’n Frans Liège, ligt in Wallonië en ligt maar 30 km van Maastricht vandaan. De stad was halverwege de 20e eeuw nog een onderdeel van de mijnbouw en de staalindustrie, maar toen dit afnam, nam ook de glorie van de stad af.

Tegenwoordig wordt Luik echter steeds meer een trekpleister voor toeristen en is er genoeg te zien en te beleven.

En één ding: Je kunt niet naar Luik gaan en dan geen wafels eten! De Luikse wafel is gemaakt van beslag van boter, suiker en bloem en met vanille of kaneel wordt het op smaak gebracht. 

Aquarium-museum van Luik

In dit Aquarium-museum vind je meer dan 2500 vissen en andere waterdieren. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld haaien, tropische vissen, kwallen en zeepaardjes. Naast de vele aquaria zijn er ook educatieve activiteiten, zoals workshops en animaties. 

Meer informatie vind je hier.

Kathedraal Saint-Paulus 

Het Saint-Paulus kathedraal van Luik, of cathédrale Saint-Paul de Liège, stamt uit de tiende eeuw en werd gesticht op een eiland. Dit eiland werd omsloten door twee armen van de Maas.

Het huidige kerkgebouw is ontstaan in de dertiende tot vijftiende eeuw. De kerk is een mooi voorbeeld van gotische architectuur. Eén van de pronkstukken is het orgel. Deze werd gebouwd in de 18e eeuw en is één van de grootste van België

Meer info vind je hier.

Les coteaux de la citadelle: parken, musea en meer

Les coteaux de la Citadelle is een prachtig groen gebied en vormen de hellingen waarop de Citadel van Luik gebouwd is. Het biedt een prachtig uitzicht. Je vindt er diverse parken, tuinen en wandelpaden. Je vindt er ook een botanische tuin.

De Citadel is trouwens een vestingwerk dat gebouwd werd in de 19de eeuw en onderdeel was van een grootschalig militair bouwprogramma in België. De Citadel heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de stad en was in gebruik tijdens de twee wereldoorlogen als militaire basis.

En tevens als gevangenis tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Nu is het een toeristische attractie en een belangrijk cultureel centrum. Je vindt hier ook verschillende musea

Montagne de Bueren

De Buerenberg is de naam van de helling naar de Citadel van Luik. Het is een straat die bestaat uit traptreden om zo het hoogteverschil makkelijker te kunnen overbruggen. De straat is 260 meter lang, waarvan het hoogste stuk dus uit treden bestaat. En dit zijn er maar liefst 374.

Uiteraard kan je vanaf die trap prachtig uitkijken over Luik en over de Maas. Ben je er begin oktober? Onthoud dan dat je op de eerste zaterdag van deze maand er zeker even moet gaan kijken. Dan worden namelijk de trappen verlicht met ongeveer 3000 kaarsen!

Ansembourg Museum

Dit museum is een museum van toegepaste kunst in Luik. Het is gevestigd in het historisch centrum van de stad. Op het moment van schrijven is het museum tijdelijk gesloten, dus check de site voor de huidige stand van zaken!

Meer info vind je hier.

La Boverie

La Boverie is een kunstmuseum en cultureel centrum in Luik. Het bevindt zich in het hart van de stad, op een kunstmatig eiland in de rivier de Maas, tegenover het Parc de la Boverie. Je vindt hier onder andere schilderijen, beeldhouwwerken, installaties en foto’s. Zowel lokale als internationale kunstenaars krijgen hier aandacht.

Meer info vind je hier.

Brasserie C en Brouwerij Curtius

Een rondleiding door een brouwerij? Dat kan bij Brouwerij Curtius. Of doe een workshop brouwen of een andere lekkere activiteit bij Brasserie C/Brouwerij Curtius. 

Meer info vind je hier.

Treinstation Luik-Guillemins

In Luik vind je een prachtig nieuw treinstation wat een bezoek meer dan waard is. Omdat de Thalys en het oude station niet echt samengingen, is er geïnvesteerd in vernieuwing.

Het gebouw bestaat uit glas, wit beton en Belgisch blauwe hardsteen. Er is een overkapping die gigantisch is. Je vindt er restaurants en winkeltjes. Tevens moet je hier zijn als je op zoek bent naar het VVV.

Het Grand Curtius Museum

Dit museum wordt gezien als één van de belangrijkste musea van de stad. Het heeft een uitgebreide collectie van wapens, harnassen, kunstvoorwerpen, aardewerk en bijvoorbeeld archeologische vondsten uit de regio.

Werken van onder andere Rubens, Rembrandt en Delvaux zijn hier te bewonderen. Het museum is gevestigd in een 17e-eeuws pand, wat ook al prachtig is om te zien.

Meer info vind je hier.

Paleis van de Prins-bisschoppen

Het Paleis van de Prins-bisschoppen is een historisch gebouw. Het doet dienst als gerechtsgebouw en is helaas niet toegankelijk. Maar het gebouw is zeker wel even een bezoek waard om het pand op zich aan de buitenkant te bewonderen. Je vindt het aan Place Saint-Lambert 4.

Fly-in

Meer zin in iets spectaculairs? Dan is de Fly-in, gelegen naast het vliegveld van Luik (in Bierset) misschien een goed idee. De breedste vrije val simulator van de wereld staat hier op je te wachten! 

Meer info vind je hier.

Kidikids

Op zoek naar een leuke bezigheid voor de kids? Kidikids is een binnenspeeltuin voor kinderen tot 12 jaar. Er is een speciale hoek voor de kleintjes tot 3 jaar en natuurlijk is er horeca aanwezig. Kidikids ligt niet in Luik zelf, maar wel vlakbij (in Ans).

Meer info vind je hier.

Escaperooms

In Luik kan je op meerdere plekken escaperooms boeken. Bijvoorbeeld bij The Right Escape, waarbij je kunt kiezen voor een ‘Alternatieve werkelijkheid’ of ‘De magie van de Draak’.

Je wordt meegenomen op een onvergetelijke reis. Door het oplossen van raadsels en puzzels en goed samen te werken moet je binnen een uur zien te ontsnappen.

Meer info vind je hier.

Rondleidingen

Er worden diverse rondleidingen georganiseerd door de stad. Zo leer je de stad natuurlijk op z’n best kennen. Neem bijvoorbeeld de rondleiding door het historisch centrum.

Deze rondleiding kan je hier boeken.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.