Skip to Content

Luzern (Zwitserland) Bezienswaardigheden

Luzern (Zwitserland) Bezienswaardigheden

Luzern is een prachtige stad bij het Vierwoudenstedenmeer (Vierwaldstättersee) in Zwitserland. De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Reuss. Het water uit het meer stroomt via deze rivier weer weg. De twee delen van de stad worden aangeduid als Altstadt en Neustadt.

De stad is in het bezit van zes mooie bruggen die ervoor zorgen dat je beide kanten van de stad goed kunt bereiken. Luzern ligt daarnaast ook nog eens tussen bergen, zodat je werkelijk in een machtige omgeving bent aangekomen. Wat moet je zeker gezien hebben in Luzern?

Kapelbrug

De kapelbrug is een houten voetgangersbrug over de rivier. En ook nog eens de oudste van de wereld. De brug werd al gebouwd in 1333, zodat toen de rivier al overgestoken kon worden. Er is een achthoekige watertoren in het midden, die nog zo’n dertig tot veertig jaar ouder is. De toren is 39 meter hoog en heeft als uitkijkpost dienstgedaan.

De prachtige brug is misschien wel hét kenmerk van Luzern, dus je moet hier zeker even overheen wandelen. In 1993 heeft er brand gewoed. Hierdoor werd een groot deel verwoest. Maar gelukkig wist men de brug toch nog weer in ere te herstellen. Leuk detail: de brug is overdekt.

Meer informatie vind je hier.

Spreuerbrücke

Zoals gezegd heeft Luzern meerdere bruggen over de rivier. De Kapelbrug is de meest bijzondere van het zestal. Maar vergeet ook de Spreuerbrücke niet. Ook dit is een houten overkapte voetgangersbrug. De brug is 81 meter lang en dateert uit 1406. Omdat de brug nog altijd origineel is, zijn hier nog oude details te vinden, zoals de 17e-eeuwse schilderingen. 

Middeleeuwse Altstadt

Het oude gedeelte van de stad neemt je mee naar de tijd van weleer. Er zijn nog altijd huizen te vinden die al in de Middeleeuwen gebouwd zijn. De stad biedt een fraai aanblik met mooie geverfde huizen. En is ook nog eens autovrij. Natuurlijk is er ook horeca te vinden.

Ook het oude raadhuis is er nog, die gebouwd is tussen 1602 en 1606. En de toren die daar staat is zelfs al in de 14e eeuw gemaakt. Je vindt het raadhuis aan de Kornmarkt. Ook de Weinmarkt is een bezoek waard. Hier kan je middeleeuwse beelden en gildezalen bezichtigen. 

Hofkirche

De Hofkirche (of St. Leodegar in Hof) is een prachtige kerk die is gebouwd tussen 1633 en 1639. Voor de kerk stond hier een Romeinse basiliek die door brand verwoest is. Op deze restanten is dus de kerk verrezen. De kerk is opgetrokken in renaissancestijl. Je kunt de kerk bezoeken en het interieur bewonderen. Of ga mee met een rondleiding langs kerkschatten. Er zijn soms er ook orgelconcerten. 

Meer info vind je hier.

Jesuit kerk

Een andere kerk die mooi is om te zien, is de Jesuit kerk. Het is één van de oudste kerken van de stad. Hij dateert uit 1667.

Meer info vind je hier.

Leeuw van Luzern

Het Löwendenkmal is een sculptuur in een rotswand, die een stervende leeuw uitbeeldt. Het is ontworpen door Bertel Thorvaldsen, uit Denemarken. Het beeld is opgedragen aan de gesneuvelde soldaten van de Zwitserse Garde. Je vindt dit gedenkteken aan de Denkmalstrasse 4. 

Verkerhshaus

Verkehrshaus der Schweiz is een leuk museum, ook voor kinderen. Je komt hier niet alleen in aanraking met transport over de weg, maar ook door het water en de lucht. En ook het spoor is vertegenwoordigd. De collectie is enorm en voor de kinderen is het extra leuk omdat ze ook hier en daarin mogen en dan kunnen ‘rijden’ aan de hand van simulatoren. 

Meer info vind je hier.

Richard Wagner Museum

Richard Wagner is een Duitse componist die in Luzern gewoond heeft. Het herenhuis kun je bezoeken en hier kun je onder andere zijn vleugel zien, maar ook manuscripten, foto’s, brieven, meubilair, schilderijen en er is tevens een café voor als je trek hebt. 

Meer info vind je hier.

Gletsjermuseum

Hoe zag Luzern eruit in de tijd van de ijstijd? Het museum is gevestigd rond 32 kuilen die zijn overgebleven uit de laatste ijstijd en die werden ontdekt bij het bouwen van een wijnkelder. In die ijstijd lag Luzern 800 meter onder het ijs. Maar door nog oudere vondsten blijkt dat Luzern ooit subtropisch was! Er is trouwens ook een kinderroute.

Meer info vind je hier.

Natuurmuseum

Drie verdiepingen staan er op je te wachten met allerlei info over de natuur (en zijn dieren). Een leuk museum met kinderen, waarbij je zelf op ontdekking kunt gaan. Je kunt ook op ontdekking met een ontdekkingskist. 

Meer info vind je hier.

Historisch museum

Dit museum is gericht op culturele, historische en folkloristische cultuurgoederen uit kanton Luzern en Centraal-Zwitserland. Het draait hier om actualiteit en beleving. Zo zijn er tentoonstellingen, evenementen en in de museumloods spelen acteurs hun voorstellingen met cultuurhistorische inhoud. 

Meer info vind je hier.

Het water op

Even geen stadse dingen, maar genieten van de natuur. Want dat meer lokt natuurlijk ook. Je kunt een boottocht maken of bijvoorbeeld een waterfiets huren. Er zijn zelfs hele cruises die gehouden worden, zodat er ook entertainment is. Of ga je liever voor de oude radarstoomboten? Keuze genoeg!

Pilatus

De berg Pilatus ligt bij Luzern en is 2132 meter hoog. Pilatus heeft zijn eigen legenden. In de Middeleeuwen werd er bijvoorbeeld gesuggereerd dat de piek van de berg de plek was waar draken woonden, die genezende krachten zouden bezitten.

Je kunt met een tandradbaan naar boven. Het is de steilste in zijn soort en dateert al van 1889. De rit voert je mee door tunnels, bossen, alpenweiden en rotsen. Bovenop de berg kun je terecht voor horeca en er zijn zelfs hotels te vinden.

Meer info vind je hier.

Mount Rigi

Luzern ligt ook nog bij de Mount Rigi. De top hiervan is te bereiken met de tandradbaan vanuit Vitznau en Goldau. De berg is iets minder hoog dan de Pilatus. Je kunt hier ook heerlijk hiken! 

Titlis

De berg Titlis ligt verder weg, maar geeft je een prachtig uitzicht door zijn hoge ligging. Daarom toch maar even deze vermelding. Met de roterende kabelbaan ga je naar een hoogte van 3032 meter en je vindt hier het hele jaar rond sneeuw. Dus even lekker spelen in de sneeuw? Dat kan hier. De kabelbaan vertrekt vanuit Engelberg, dat ligt ongeveer 45 minuten van Luzern af.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.