Skip to Content

Maand van de geschiedenis

Maand van de geschiedenis

Oktober is de maand van de Geschiedenis. Je kunt op heel veel plekken in ons land terecht om de geschiedenis te beleven. Waarbij dit jaar ‘Wat een ramp!’ het thema is.

Meer dan 500 activiteiten zijn er te doen, te zien en te beleven. Waarbij ‘ramp’ staat voor heel uiteenlopende zaken. Van heksenvervolging tot de Bijlmerramp! Van rampen die ons overkomen tot rampen die we zelf veroorzaakt hebben! We geven hier een aantal voorbeelden van wat je zoal kunt doen.

Opening en slot

Op 2 oktober werd de maand officieel geopend via een live-uitzending van het VPRO-radioprogramma OVT. Dit gebeurde vanuit Arnhem, in het openluchtmuseum. De afronding zal zijn op 29 oktober met de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. De dag erna zal OVT opnieuw de uitzending eraan wijden en de Libris Geschiedenis Prijs uitreiken.

Rampenwandeling

Dagvanhetkasteel.nl biedt wandelingen aan rondom kastelen en buitenplaatsen. Het thema dit jaar is eveneens Rampen. Je kunt de wandelingen naar je telefoon downloaden door de QR-code te scannen. Je kunt dus ook nog oude wandelingen gebruiken.

Met kinderen

Met kinderen kun je zeker ook op zoek gaan naar de schatten van het verleden. Veel musea bieden tegenwoordig een leuk kinderprogramma. Tijdens deze Geschiedenismaand kun je bijvoorbeeld terecht bij:

  • Het Duivelshuis waar je kunt leren om een monster te tekenen met behulp van Eva Toorenent (illustrator) in Arnhem (15 en 16 oktober)
  • Kinder Doe Expo Onder Water in het Waterliniemuseum
  • Vlot knutselen tijdens de Dag van de Geschiedenis in De Cultuurfabriek in Veenendaal. Deze dag staan de watersnoodrampen en Veenendaal centraal. Deze dag is op 29 oktober. Je hoeft je niet aan te melden en inloop en activiteiten zijn allemaal gratis.
  • Op 8 en 9 oktober wordt de Slag op de Zuiderzee herdacht in de Hoornse binnenstad. Leuk om met het hele gezin naar toe te gaan.

Kunst

Ook exposities kunnen de geschiedenis natuurlijk uitbeelden. Houd je van kunst en geschiedenis, dan zit je goed bij de volgende evenementen:

  • Een recente ramp is natuurlijk de coronapandemie. Als reactie op deze vreemde tijd is er een stille omgang ontstaan. Deze tentoonstelling, waarbij kunstenaars een uitweg zochten tijdens de pandemie, is gesitueerd op het terrein rondom het Eemklooster in Amersfoort. Je kunt buiten rondlopen en de stilte ervaren rondom het klooster.
  • Het rampjaar 1672 was niet alleen maar een rampjaar. Ook nu was er bloeiende kunst en cultuur te vinden in Groningen. In de Gouden Eeuw liet de adel graag de weelde vastleggen op het doek. Helaas is daarvan veel verloren gegaan. Van de familie Tjarda van Starkenborgh zijn wel veel portretten bewaard gebleven en die kun je komen bekijken. Verder vind je in museum Borg (in Leens) nog meer geschiedenis. Gidsen vertellen je hier graag meer over, zowel binnen als rondom de borg. De app ‘Verhildersum to go’ maakt het allemaal nog boeiender, want het neemt je mee naar de kunst en cultuur van vroeger.
  • Audioboswandeling in Venray: met koptelefoon loop je door het Odapark en het bosgebied Het Vlakwater. Je hoort wat de bomen te vertellen hebben en de verhalen van de mensen uit Venray. De wandeling duurt ongeveer 70 minuten en is 2,8 km lang. Geschikt vanaf 12 jaar. Kaartjes koop je via de site.

Koloniale verleden

Natuurlijk zijn rampen ook voorgekomen in ons koloniale verleden. Vind je dit interessant, dan zijn de volgende activiteiten wat voor jou:

  • De vulkaanuitbarsting op Soembawa (voormalig Nederlands-Indië) in 1815 was de grootste die ooit is voorgekomen in de menselijke geschiedenis. Deze uitbarsting had veel gevolgen voor de wereld. Oogsten mislukten en de honger sloeg toe. Niet alleen ter plekke dus, maar ook in China, Europa en Amerika. Philip Dröge houdt een lezing hierover op 9 oktober om 14:30 uur in Arnhem. Dit is in de Indische Zaal van Museum Bronbeek.
  • ‘De Voormoeders’ is eveneens een lezing. Suze Zijlstra vertelt op 23 oktober om half drie over de sleutelrol van de vrouwen in Nederlands-Indië. Zij vormden ooit de raderen van de samenleving. Het is een activiteit die hoort bij het programma Indische Verhalen in Breda.
  • Toneelvertelling over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Het is door de regisseur Eric de Vroedt geschreven als ode aan zijn eigen moeder. Een verhaal over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en leven. De voorstelling wordt door het hele land opgevoerd en dit maar liefst 26 keer in de maand oktober. De voorstelling heet ‘De eeuw van mijn moeder’.

Beleef het met al je zintuigen

Proef het eten van toen, voel je een persoon uit de Middeleeuwen of … Kortom: beleef de geschiedenis met al je zintuigen en niet alleen maar met je ogen!

De Waterlinie Experience in Montfoort is er de hele maand. Het verhaal begint in het rampjaar 1672. Je beleeft de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie door middel van films, audiotours, streekproducten, speciale routes en echte verhalenvertellers.
Je kunt de spanning voelen als je in de rol kruipt van een boer bij wie het land onder water gezet wordt. Of wat dacht je een audiotour die je het rampjaar laat beleven door de ogen van een boerenzoon? Voor alle activiteiten kun je terecht op de site van Struinen en Vorsen.

Kannonenvoer op 1 en 15 oktober in Muiden. Of misschien iets fijner gezegd: het gaat over eten in rampzalige tijden. Einde zeventiende eeuw: de Hollandse Waterlinie is een feit en bij het Muiderslot worden de dijken doorgestoken. De soldaten hebben het zwaar. De Franse soldaten moeten de onder water gezette gebieden door zien te komen en de Nederlanders houden zich schuil achter de stellingen en de stadsmuren. Wat aten ze toen? Hoe kregen ze het voor elkaar om toch aan eten te komen? Je hoort er alles over én je kunt het ook nog eens proeven.

Op 11 oktober kun je met de bustocht mee naar de vrije koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. De gids neemt je mee naar het erfgoed hiervan, met de status van UNESCO Werelderfgoed. Je komt bij de proefkolonie in Frederiksoord en kunt hier onder andere de alleroudste koloniehuisjes zien (1818), de Gaarkeuken en de nieuwe huisjes uit de 21e eeuw. Er wordt gestopt op verschillende plekken en tijdens de wandelingen krijg je een lunch of bijvoorbeeld koffie en thee.

Meer dan 550 activiteiten

Natuurlijk is dit maar een bescheiden lijstje als je bedenkt dat er meer dan 550 activiteiten te doen zijn. We hopen wel dat je zo een beeld hebt gekregen van de veelzijdigheid van de dingen die georganiseerd worden.

Meer informatie en wat er allemaal te doen is, kun je uiteraard vinden hier op de site die bij deze Maand van de Geschiedenis hoort!

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.