Skip to Content

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden

Wil je even heerlijk van een zonvakantie genieten? Dan is het Portugese Madeira zeker een aanrader. Het is een prachtig eiland 700km ten westen van Afrika, en 850km ten zuidwesten van de Portugese kust.

In Madeira valt van alles te doen, van mooie wandelingen, tot excursies en sportieve bezigheden. Madeira is ook de geboorteplaats van topvoetballer Cristiano Ronaldo, op het eiland is onder meer een standbeeld van hem te vinden.

Madeira is een prachtig eiland waar de verveling niet snel zal toeslaan. De benoemde activiteiten en bezienswaardigheden zijn nog maar een tipje van de sluier, want er is nog veel meer te doen op Madeira. De bevolking is gastvrij, en de sfeer is gemoedelijk. Voor jong en oud is er genoeg te doen. Of je nu heerlijk tot rust wilt komen, of sportief bezig wilt zijn, Madeira is the place to be.

Bezoek Funchal

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

Funchal is één van de mooiste steden op Madeira, sommige mensen beweren zelfs dat het de mooiste stad is op het eiland. Het is tevens ook de hoofdstad. Bezoekers noemen het ook wel klein Lissabon, dus wanneer je al eens in Lissabon bent geweest, weet je wat ik bedoel. Denk bijvoorbeeld aan de sfeer en de zwartwitte stoeptegeltjes. Je kunt er heerlijk eten en shoppen, maar er zijn ook genoeg activiteiten beschikbaar.

Kabelbaan Monte & Monte Palace Tropical Garden

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

Wanneer je een mooi overzicht over de stad wilt hebben, is het aan te raden om vanaf het dorpje Monte, de kabelbaan naar de haven van Funchal te nemen. Deze loopt recht over het centrum van de stad heen. Het is een best lange rit van 15 tot 20 minuten, maar zeker de moeite waard. Boven op de berg kun je terecht bij Patio das Babosas, dit is een restaurant met heerlijk eten, en een adembenemend uitzicht.

Ga je met de kabelbaan naar boven? Koop dan een combiticket voor Monte Palace Tropical Garden. Je zal terechtkomen in een prachtige tropische tuin, veel mensen zeggen dat je dit bezoek zeker niet mag overslaan als je in Funchal bent. Het zal je misschien verbazen, maar in de tuin zijn veel Japanse elementen terug te vinden. Met een oppervlak van 70.000 m2 is het een enorm grote tuin, je zal dus wel een aantal uurtjes nodig hebben om alles te zien. Doe ook stevige schoenen aan, omdat je veel omhoog en omlaag moet lopen.

Een aanrader is om met de toboggan weer naar beneden te gaan; dit zijn rieten sleeën die zijn ontwikkeld om producten snel van de berg naar beneden te brengen. Later werden ze ook gebruikt voor personenvervoer en nu dus als toeristische attractie.

Porto Moniz

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

Porto Moniz is één van de mooiste dorpen van Madeira, en ligt in het zuidwesten. Het dorp is vooral bekend om zijn natuurlijke vulkanische meren, en het kleine prachtige aquarium. Dit aquarium kun je vinden in het historische Fort van João Batsta. Dit fort staat er al sinds 1730, en was bedoeld om aanvallen van piraten tegen te gaan. Jonge kinderen zullen het dus zeker leuk vinden om deze plek te bezoeken. In het aquarium zijn roggen en haaien te vinden.

Heerlijk eten? En winkelen? Bezoek dan de boulevard van Porto Moniz, daar zijn namelijk veel leuke winkeltjes en restaurants te vinden. Vooral de visliefhebber zal helemaal in zijn element zijn, in dit dorpje kun je namelijk een specialiteit van Madeira proeven, zwarte degenvis met banaan. Het klinkt als een vreemde combinatie, maar het is zeker het proberen waard.

Ook kun je er zwemmen in vulkanische baden, die gevuld zijn met water uit de Atlantische Oceaan. Het water is vaak iets warmer, en ook zal je minder last hebben van enorm hoge golven. Wil je een prachtig uitzicht over Porto Moniz? Bezoek dan het uitkijkpunt Miradoura da Santa. Ook vind je hier de Seixal Harbour Beach met zwart lavazand.

Santana

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

Santana ligt in het heuvelachtige binnenland van Madeira en is populair bij dagtochten en excursies. Dit vanwege de typische driehoekige huisjes, ook wel Palheiros geheten. De meeste worden niet meer bewoond en zijn nu in gebruik als winkel waar je lokale producten kan vinden. Vlakbij het gemeentehuis is er echter nog eentje die wel bewoond wordt.

Musea de Baleia

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

Musea de Baleia is een walvismuseum dat gaat over de walvisvaart en interessant is voor jong en oud. In Musea de Baleia kom je permanente tentoonstellingen tegen, maar ook tijdelijke tentoonstellingen. Je ontdekt de zeeën van Madeira, en komt meer te weten over rijkdommen, walvissen, dolfijnen, en ander levende wezens die voorkomen in de wateren van Madeira. Daarnaast kom je meer te weten over de geschiedenis van de walvisvangst op Madeira. Uiteraard zijn er ook leuke souvenirs te koop.

Cristo Rei

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

Als je het hebt over het Cristo Rei beeld denkt vrijwel iedereen aan Rio de Janeiro, hier vind je echter net zoals in Lissabon een kleiner broertje van 14 meter hoog. Deze werd hier aangelegd in 1927 om zo alle bezoekers vanaf zee met open armen te ontvangen. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht over de oceaan en de baai van Funchal. Met een kabelbaan kan je afdalen naar het strand onderaan de kliffen en het duikgebied. Het strand ligt in het zeereservaat Garajau waar het water bijzonder helder is. Het is dus een perfecte duik- , en snorkellocatie op Madeira.

Mercado dos Lavradores

In de historisch wijk Santa Maria in Funchal vind je de Mercado dos Lavradores. Dit is een overdekte markt die in de jaren ’30 werd aangelegd en die bestaat uit twee verdiepingen. Bij de ingang vind je traditionele azulejotegels. De markt is zowel populair bij toeristen als de lokale bevolking. Op de benedenverdieping wordt vis en vlees verkocht, en op de bovenverdieping verse en exotische vruchten, allerlei groenten, specerijen en de prachtige bloemen. Bijzonder is dat de traditie en de folklore hier nog steeds aanwezig zijn. Zo zijn veel verkoopsters uitgedost in de lokale klederdracht in vrolijke kleuren.

Pico do Arieiro

De op drie na hoogste bergtop van Madeira is Pico de Arieiro met 1.818 meter, deze is wel het meest bekend omdat je met de auto tot vlakbij het uitzichtpunt op de top kan komen. Het is ook één van de meest bekende bezienswaardigheden op dit eiland vanwege de indrukwekkende uitzichten over de verschillende valleien. Vanaf hier kun je ook de PR1zwandelroute lopen naar de Pirco do Torres en Pico de Ruivo, de twee hoogste bergtoppen. Je kunt kiezen uit een route van 7 of 5,6 km. Dit wordt ook wel gezien als de mooiste wandeling op het eiland. Wel is het een vrij intensieve wandeling met veel hoogteverschillen.

Pico Ruivo

Dit is het hoogste punt van Madeira met 1.861 meter. Je kunt hier komen door de wandeling te maken vanaf de Pico do Areiro. Iets makkelijker is echter de parkeerplaats bij Achado do Teixera, vanaf hier is het 2,8 km wandelen. Over het algemeen is de wandeling goed te doen, op het einde zijn er echter een aantal trappen. De uitzichten zijn zeker de moeite waard. Wel kan het hier vrij mistig zijn wat het zicht beperkt, maar ook wel weer een bijzonder sfeertje geeft.

Cabo Girão met Skywalk

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

De Cabo Girão is de hoogste kaap van Europa met een hoogte van 580 meter. Vanaf het water ziet dit er erg indrukwekkend uit hoe deze rotsen recht vanuit het water omhoog rijzen. Vanaf hier heb je een indrukwekkend uitzicht op de Rancho en Cabo Girão, de oceaan maar ook op Funchal. Het uitkijkpunt is recent gerenoveerd, sindsdien is er ook een skywalk aan toegevoegd met een glazen plafond. Ook is dit een populaire plek voor paragliding en basejumpen. Vlakbij vind je de kapel van Nossa Senhora de Fátima (Onze Lieve Vrouw van Fátima), gebouwd in 1951 en één van de belangrijkste bedevaartsoorden van het eiland.

Mirodouro Ponta do Rosto

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

Wanneer je extreem jonge kinderen hebt is het misschien niet echt aan te raden om een bezoek te brengen aan Mirodoura Ponta do Rosta. Maar wanneer je kinderen iets ouder zijn, en van avontuur houden, is het zeker de moeite waard. Je zult een prachtig uitzicht hebben over zee, en prachtige rotsen. Het is een perfecte plek voor goed scorende Instagramfoto’s. Je kunt er heerlijk wandelen, maar ook de omgeving verkennen met een terreinwagen. Er zijn verschillende tours beschikbaar, ook voor mensen met een rolstoel.

Ilheus da Ribeira & Ilheus da Janela

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

Ilheus da Ribeira en Ilheus da Janela zijn twee unieke rotsformatie voor de kust van Madeira vlakbij Porto Moniz. Deze liggen vlakbij een rotsstrand en is zeker een aanrader om in de zomer van de zonsopgang te genieten. In de winter verdwijnt deze achter de bergen. Vlakbij het strand is er een parkeerplaats vanwaar je deze rotsformaties kan spotten.

Sao Vicente grotten

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

De grotten van São Vicente zijn meer dan 890.000 jaar geleden gevormd door een vulkaanuitbarsting, die plaatsvond in Paul da Serra. Het buitenste deel van de lava dat werd blootgesteld aan lagere temperaturen, stolde snel terwijl de binnenkant vloeibaar bleef met veel gassen, waardoor een reeks lavabuizen werd gevormd. Sinds 1996 zijn deze geopend voor het publiek die hier een ondergrondse wandeling van ongeveer een kilometer kunnen maken. De hoogte van de grotten varieert van 5 tot 6 meter.

Je eindigt de tour in het Volcano Centre waar je een tentoonstelling vindt met meer informatie over de geologische evolutie van de grotten, de uitbarsting van een vulkaan en zelfs een simulatie van de geboorte van de Madeira-eilanden.

Watervalweg; Ponta dol Sol

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

Een unieke ervaring met kinderen in een huurauto is de zogenaamde watervalweg. Dit is de weg naar Ponta dol Sol en staat vooral bekend vanwege de watervallen die je onderweg tegenkomt en onderdoor rijdt. Als het erg rustig is kun je ook bij een parkeerplaats langs de weg stoppen om een foto te maken.

Laurisilva

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

De laurisilva van Madeira is een bijzonder overblijfsel van een laurierbos en bestaat naar schatting voor 90% uit oorspronkelijk bos. De laurierbossen zijn van grote ecologische waarde en spelen een belangrijke rol in de hydrologische balans van het eiland. Je vindt hier groene bomen en struiken, met vlakke, donkergroene bladeren. Er zijn 20 soorten mos opgenomen als zeldzaam of bedreigd. Dit gebied is dan ook Unesco werelderfgoed.

Dolfijnen en walvissen spotten

Iets wat indrukwekkend is voor jou en jouw kinderen, is het spotten van dolfijnen en walvissen. Vanaf de haven van Funchal vertrekken dagelijks boten, die op zoek gaan naar dolfijnen en walvissen. Het is misschien wel belangrijk om te weten dat dit op een diervriendelijke manier gedaan wordt. Zo worden de dolfijnen en walvissen niet door meerdere boten opgejaagd, dit geeft ze namelijk stress. Wanneer er dolfijnen en walvissen worden gespot, blijft de boot 5 minuten liggen om ze te kunnen zien, maar de boot zal ze niet achtervolgen. Jij en jouw kinderen zullen deze ervaring nooit meer vergeten.

Boottocht naar Porto Santo

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

Vanaf de hoofdstad Funchal kun je met een veerboot naar Porto Santo. Je zal het eiland binnen 2 uren en 30 minuten bereiken. Het is dus verstandig om vroeg te vertrekken, wanneer je de intentie hebt om veel van Porto Santo te zien.

Het is voor veel mensen een onbekende plek binnen Europa, die je zeker een paradijs van rust en ongereptheid mag noemen. De lokale bevolking straalt pure rust uit, en er zijn bijna geen incidenten. De lokale politie heeft er weinig te doen. Het is er zo gemoedelijk dat de meeste mensen hun auto’s en huizen niet eens op slot doen.

Je kunt Porto Santo vergelijken met onze Waddeneilanden. De mensen van Madeira bezoeken het om even heerlijk tot rust te komen. Op het eiland is een 9km lang strand te vinden, waar je heerlijk kunt wandelen, zonnen en zwemmen. Ook voor kinderen is het strand erg geschikt, omdat het water rustig en ondiep is.

Stranden Madeira

Madeira vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde

Op Madeira vind je enkele natuurlijke stranden, aangezien dit een vulkanisch eiland is zijn deze stranden dan ook bedekt met zwart lavazand of kiezelsteentjes dat in de zomer erg warm kan worden of niet fijn is voor je voeten.

Echter zijn er ook een aantal zandstranden te vinden, deze zijn aangelegd met zand dat vanuit de Sahara is geïmporteerd. Met het importeren van dit zand zijn er ook krabbetjes meegekomen die een bedreiging vormden voor de lokale flora en fauna.

Drie populaire zandstranden zijn; Ribeira Brava, Calheta Beach en Praia de Machico.

Overnachten Madeira

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je hebt hier alle kanten op.

  • TUI: Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
  • Prijsvrij: Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaalt. Het aanbod vind je hier.
  • Vakantiediscounter: Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vind je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
  • De Jong Intra Vakanties: Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
  • Travelstore: Een uitgebreid aanbod van hotels en appartementen, inclusief luxe accommodaties met zwembaden etc. Het aanbod vind je hier.
  • Belvilla: Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
  • Natuurhuisje: Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
  • Eliza was here: Op zoek naar een kleinschalige vakantiebestemming in een authentiek hotel of een rustieke B&B, dan is dit een aanrader. Compleet met vlucht en huurauto. Het aanbod vind je hier.
Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.