Skip to Content

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Madrid, de hoofdstad van Spanje, een koninklijke stad in het midden van het land. De meeste Nederlanders gaan naar de kusten van Spanje en pakken dan eventueel Barcelona of Malaga mee als stedentrip. Madrid is misschien wel bekend bij veel voetballiefhebbers (Real Madrid), maar er is veel meer te zien en te doen in deze mooie stad. Ga niet in het midden van de zomer, want dan is het veel te warm.

In de winter kan het best koud/fris zijn, maar het is vaak wel droog. Zo tussen maart en juni is denk ik het beste moment om te gaan voor een fijne stedentrip. Zelf was ik er twee weken in februari/maart 2015.

Als je graag musea bezoekt, kijk dan van te voren even op de websites, want veel musea hebben een gratis dag in de week. Dan kun je van het uitgespaarde geld nog een lekkere choco drinken of een ijsje eten! Een heerlijke stad, dus hierbij mijn tips!Koninklijk Paleis

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het koninklijk paleis is gebouwd met de bedoeling indruk te maken. Op deze plaats stond eeuwenlang een fort, maar na de verwoesting in 1734, gaf Filips V de opdracht hier een echt koninklijk paleis te bouwen. De huidige koning woont er niet meer, maar het paleis wordt nog wel gebruikt voor staatsaangelegenheden. Bekijk de wisseling van de wacht en er zijn ook activiteiten voor kinderen. En speeltuintjes in de buurt.

Hoogtepunten:

 • Eetzaal
 • Carlos III-zalen
 • Troonzaal
 • Kapelzalen
 • Apotheek

Meer informatie vind je hier.

Plaza de Oriente

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Tijdens de regering van Joseph Bonaparte (José I) is dit stijgbeugelvormige plein aangelegd te midden van een wirwar aan gebouwen ten oosten van het Palacio Real, zodat het uitzicht vanuit het paleis verbeterde. Ook vanaf het plein is het zicht op het paleis goed. De vele standbeelden waren bedoeld voor op de dakrand, maar ze bleken te zwaar.

De Madrileense opera staat tegenover het Palacio Real op de Plaza de Oriente. Het is en indrukwekkend zeszijdig grijs bouwwerk dat nog meer indruk maakt doordat er zes verdiepingen onder de grond bevinden en ook nog eens negen boven de grond.

Campo del Moro (Het Veld van de Moor) is een aangenaam park dat vanaf de Río Manzanares steil omhoog loopt en een prachtig uitzicht biedt op de Palacio Real. In 1109 bivakkeerde hier een Moors leger en later werd het terrein door christelijke ridders als toernooiveld gebruikt. In de 19de eeuw diende het als speelterrein voor prinsjes en prinsesjes en werd het park in Engelse stijl aangelegd, met slingerpaden, grasvelden, fonteinen en standbeelden.

Plaza Mayor en omgeving

Dit is een prachtig rechthoekig plein, omgeven door balkons, siertorens, dakkapellen en leien puntdaken. Het heeft een theaterachtige sfeer en is typisch Castilliaans.

 • Puerta del Sol: Poort van de Zon, het centrum van Madrid met veel lawaai en drukte. Ooit waren hier kerken, maar sinds de 19de eeuw is het plein het uitgaansgebied van Madrid. In het midden staat een indrukwekkend ruiterstandbeeld van Carlos III. Het rode bakstenen gebouw is het voormalige postkantoor en sinds 1847 het ministerie van Binnenlandse Zaken.
 • Plaza de la Villa: Eén van de meest sfeervolle plekjes van Madrid, omgeven door historische gebouwen. Het oudste is de vroeg-15de-eeuwse Torre de los Lujanes met een gotisch portaal en hoefijzervormige bogen. Frans I van Frankrijk werd hier gevangengezet, naar verluidt, na zijn nederlaag bij Pavia in 1525.
 • Het Casa de Cisneros is in 1537 gebouwd door de neef van kardinaal Cisnores, oprichter van de Universiteit van Alcalá. Gebouwd in Spaanse vroegrenaissance.
 • Door een overdekte brug is dit gebouw verbonden met het stadhuis (ayuntamiento) dat omstreeks 1640 is ontworpen.
 • Mercado de San Miguel: Hoewel er grotere markten zijn in Madrid, is dit de laatste stalen markthal en erg bijzonder. In het weekend zeer druk

Retiro

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Een heerlijk park om te bezoeken, zeker op een zondag, want er is dan van alles te doen, ook voor kinderen. Toen ik er was (maart 2015), zag ik goochelaars, clowns, muzikanten en een draaimolen. Ook kun je in kleine roeibootjes varen op het meer.

Hier stond ooit het paleis van Filips IV, tegenwoordig zijn alleen het Casón del Buen Retiro en het Museo del Ejército over van dit complex. Sinds 1869 is het park opengesteld voor publiek. Er is een groot meer met op één van de oevers een zuilengalerij in de vorm van een halve maan met daarvoor een ruiterstandbeeld van Alfonso XII op een zuil. Aan de overkant vind je portretschilders en waarzeggers. Ten zuiden van het meer liggen het Palacio de Velázquez en het Palacio de Cristal.

Museum Prado en omgeving

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het Prado is natuurlijk het meest bekende museum van Madrid (en Spanje). Hier hangt de grootste collectie Spaanse schilderkunst ter wereld. De collectie omvat ook buitenlandse werken van vooral Italiaanse en Vlaamse meesters. Het museum is sinds 1819 geopend. Bij je entreeticket kun je kiezen voor verschillende opties, waaronder één inclusief een gids over het Prado. Als je echt van kunst houdt, kan ik die zeer aanraden. Het is een schitterende gids waarin je later nog eens rustig kunt bladeren. Bij je bezoek zie je misschien niet alles of het overweldigt je zo dat je niet alles meer onthoudt. Ideaal om dan nog eens terug te kijken.

Hoogtepunten:

 • Velázquezcollectie en El Greco, Goya en Rubens (1e verdieping)
 • Jeroen Bosch, Fra Angelico enz. (beneden)
 • Ook: Botticelli, Rafaël, Caravaggio, Titiaan, Dürer en Cranach.

Na je bezoek aan het Prado kun je in de omgeving nog even rondkijken. Dat doet bijna niemand, dus geniet je daar van de rust na de drukte in het museum.

Iglesia de San Jerónimo el Real: Dit is de koninklijke kerk van Madrid is in de 16de eeuw gebouwd voor koningin Isabella I.
Real Jardin Botánico: De koninklijke Botanische tuin, een goede plek om tot rust te komen na het Pradobezoek. Het heeft een grote diversiteit aan bomen, struiken en kruiden.

Meer informatie vind je hier.

Interessante musea

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Buiten het Prado heb je natuurlijk nog veel meer musea in de stad. Ik kan ze hier onmogelijk allemaal noemen, dus ik kies een paar bijzondere uit.

 • Real Academia de Bellas Artes: Deze kunstacademie, waar o.a. Dali en Picasso hebben gestudeerd, is gevestigd in een 18de-eeuws gebouw. Er hangt een grote collectie werken, van Rafael, Titiaan, Rubens, Van Dyck, Ribera, Murillo, El Greco enz.
 • Museo del Romanticismo: Dit neoclassicistische herenhuis is sinds de jaren ‘20 een museum. Markies de Matallana doneerde zijn kunstverzameling met voornamelijk 19de-eeuwse schilderijen, boeken en wat meubilair. Veel kunst gaat over het dagelijks leven in Andalusië en Madrid.
 • Museo de Historia (Municipal): Alleen al interessant vanwege de prachtige barokke ingang. Het museum is gevestigd in het vroegere St.-Ferdinandusziekenhuis. Het bezit mooie kaarten en maquette van Madrid. In de tuin staat een fontein.
 • Museo de Sorolla: Het vroegere herenhuis annex atelier van de Valenciaanse impressionistische schilder is inmiddels een museum waarin zijn schilderijen hangen. Het ziet er ongeveer zo uit als toen hij in 1923 stierf.  Het huis werd gebouwd in 1910 en is omringd door een tuin in Andalusische stijl, die ontworpen is door de schilder Sorolla zelf.
 • Museo Thyssen-Bornemisza: Critici zien de verzamelde collectie kunst hier aanwezig als de belangrijkste ter wereld. De geschiedenis van de westerse kunst, van 14de eeuw t/m de 20ste eeuw.

Bijzondere kerken

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Catedral de la Almudena: De bouw van deze kathedraal begon in 1879, maar was pas in 1993 voltooid. Aan de bouw, die tijdens de burgeroorlog stillag, hebben diverse architecten gewerkt. in de crypte bevindt zich een afbeelding van de Maagd van Almudena uit de 16de eeuw.

Colegiata de San Isidro: Deze barokke jezuïetenkerk met zijn twee gelijke torens stamt uit de 17de eeuw. Het was tot 1993 de kathedraal van Madrid. Nadat Carlos III in 1767 de jezuïeten uit Spanje had verdreven, werd de kerk verbouwd. In de 19de eeuw is de kerk teruggeven aan de jezuïeten onder Koning Fernando VII.

Basilica Pontificia de San Miguel: Deze basiliek, gebouwd op de plaats van een oude romaanse kerk die was gewijd aan twee lokale, door Romeinen ter dood gebrachte kindmartelaren, is een zeldzaam voorbeeld van Bourbonbarok. Opgericht door de jongste zoon van Filips V, die al op vijfjarige leeftijd aartsbisschop van Toledo was. In de 18de eeuw gebouwd en het fronton en de twee klokkentorens werden later toegevoegd. De basiliek wordt bestuurd door Opus Dei.

Iglésia de Santa Bárbara: Kosten noch moeite zijn gespaard bij de bouw van deze schitterende, barokke kerk. De kerk is gebouwd halverwege de 18de eeuw, maar de hoofdingang (te bereiken via een mooie tuin) is uit 1930. Het centrale medaillon op de façade beeldt de visitatie uit van Maria en Elizabeth. De engelen aan beide zijden dragen het kruis en de stenen tafelen met de tien geboden. Het interieur is extravagant met mooie schilderijen en de tombes van Fernando VI en Bárbara.

El Escorial (uur vanaf Madrid)

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Voor mij persoonlijk één van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Madrid. Als je meer dan een weekendje er bent, wil ik dit echt aanraden.
Het imponerende grijze kloosterpaleis van Filips II steekt duidelijk af tegen de bergen van de Sierra de Guaderrama. Het werd tussen 1563 en 1584 gebouwd en aan St.-Laurentius gewijd. De strenge, sobere bouw leidde tot een nieuwe bouwstijl die één van de meest invloedrijke in Spanje zou worden. Het interieur is eerder bedoeld als mausoleum en plaats van inkeer, dan als schitterende residentie. De artistieke rijkdom, waaronder enkele zeer belangrijke kunstwerken van de koninklijke verzameling, bevindt zich in de musea, de Kapittelzalen, de kerk, het pantheon en de bibliotheek. De koninklijke vertrekken zijn sober ingericht.

Filips II bouwde dit kloosterpaleis als laatste rustplaats voor zijn vereerde vader, keizer Karel V (koning Carlos I van Spanje), die hij in 1556 opvolgde. Het gigantische gebouw heeft een prachtig uitzicht over het Spaanse land. De officiële rondleiding gaat in 45 minuten door de Koninklijke Vertrekken en het Koninklijk Pantheon.

Verder te zien en te doen:

 • Kapittelzalen: in de zuidoostelijke hoek van het klooster. Het zijn vier lichte en ruime zalen met mooie, gewelfde plafonds en ingericht met talloze schilderijen.
 • Bibliotheek: de Regia Laurentia was de eerste Openbare Bibliotheek van Spanje. De lange bibliotheekzaal heeft een marmeren vloer en een gewelfd plafond met fresco’s. verder zie je Dorische houten boekenkasten.
 • Basiliek: burgers mochten hier nooit komen. Het monnikenkoor boven is nog altijd niet toegankelijk voor publiek. In de basiliek staan 45 altaren. De gekruisigde Jezus is één van de indrukwekkendste beelden. Naast het hoofdaltaar staan bronzen beelden van Karel V en Filips II.
 • Paleis van de Bourbons: in tegenstelling tot de Koninklijke Vertrekken, zijn de ruimten hier luxueus gemeubileerd.
 • Musea: architectuurmuseum en Kunstmuseum zijn de belangrijkste.

Meer informatie vind je hier.

Templo de Debod

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De authentieke Egyptische tempel van Debod is in de 4de eeuw voor Christus gebouwd. Hij is in 1968 door de Egyptische regering aan Spanje geschonken als eerbetoon aan de Spaanse ingenieurs die betrokken waren bij het redden van oude monumenten in het gebied dat onder water kwam te staan na de bouw van de Aswandam in de Nijl. De reliëfs beelden Amen uit, de Thebaanse god aan wie de tempel is gewijd, met een ramskop als symbool van leven en vruchtbaarheid.

Gelegen boven de Río Manzanares en omgeven door Parque del Oeste, staat de tempel op één lijn met twee van de oorspronkelijke drie poorten. Van hieruit heb je een schitterend uitzicht over het park Casa del Campo dat zich uitstrekt tot de Guadarramabergen.

Meer informatie vind je hier.

Palacio de El Pardo (20 minuten vanaf Madrid)

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit koninklijke jachtslot en paleis is gelegen in een park. Een gids leidt je door de Habsburgse vleugel. Het interieur is versierd met fresco’s, verguld lijstwerk en wandtapijten. Het wordt nog steeds gebruikt voor officiële ontvangsten en is dan ook vaak gesloten. Kijk voor je bezoek op de website of het geopend is. Het dorp is echter ook leuk en vlakbij is een mooi eikenbos. Ook kun je nog naar een kerkje bovenop de berg in de buurt.

Lees meer

Parque de Atracciones

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het attractiepark van Madrid ligt in Casa del Campo, de groene zone in het westen van de stad. Voor een geslaagd gezinsuitje zit je hier altijd goed. Er zijn attracties voor elke leeftijd, voor zowel de allerkleinsten als voor durfals: van treintjes tot wildwater- en achtbanen. Het park is onderverdeeld in verschillende zones; de meest spectaculaire attracties vind je in ´Zona de maquinismo´. Wil je het liever iets rustiger aandoen, probeer dan ´de zona de la Tranquilidad´, waar je een boottochtje door de jungle kunt maken. In het park zijn verschillende restaurants, maar je kunt ook picknicken.

Lees meer

Teleferico

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Erg leuk om met de kinderen te doen is het kabelbaantje (teleférico), die van de Paseo Pintor Rosales (metro Argüelles) naar het bos Casa de Campo in het westen van Madrid gaat. De 11 minuten durende rit gaat over parken, monumenten en bos. Aan de overkant is een restaurant met een terras waar je kunt lunchen (er bestaan combitickets kabelbaan inclusief een menu). Maar je kunt natuurlijk ook zelf broodjes meenemen en die in het bos opeten. Je kunt vervolgens weer terug wandelen vanuit Casa de Campo, maar ook een retourtje of de metro terugnemen. In de lente en zomer is de kabelbaan is iedere dag geopend. De exacte openingstijden vind je op de website.

Lees meer

Zoo Aquarium Madrid

Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Zoo Aquarium Madrid is de dierentuin van de Spaanse hoofdstad Madrid. Het bevindt zich in Casa de Campo en heeft meer dan 5.000 dieren van meer dan 500 soorten in de collectie en is opgezet volgens het Geo-Zoo-principe, waarbij de dieren naar regio van herkomst zijn ondergebracht, een aquariumgebouw, een terrariumgebouw (Naturaleza misteriosa) en drie demonstratieterreinen.

Er zijn vijf geografische gebieden: Azië, Amerika, Afrika, Australië en Europa. In het Aziatische deel bevinden zich de reuzenpanda’s, de grootste blikvangers van Zoo Aquarium Madrid. Het huidige paartje kwam in september 2007 vanuit China naar Madrid, nadat de dierentuin in het verleden al eens succesvol reuzenpanda’s had gehouden. Andere bijzonderheden in de dierentuin zijn de koala’s en de Berberleeuwen, die in het wild zijn uitgestorven en alleen nog in een beperkt aantal dierentuinen te zien is.

In het aquariumgebouw gelden als grootste blikvanger de aquaria met de haaien, een diergroep waarvan Zoo Aquarium Madrid vijf soorten heeft. Dagelijks zijn er in Zoo Aquarium Madrid demonstraties in het Dolfinario met tuimelaars, vrijevlucht-demonstraties met roofvogels en papegaaien, en een zeeleeuwendemonstratie.

Lees meer

Overnachten in Madrid

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

Gran Vía Capital

Dit moderne aparthotel ligt aan de bekende Gran Vía in Madrid en biedt ruime appartementen met een eigentijdse inrichting en moderne voorzieningen. Het hotel heeft een dakterras met uitzicht op de stad en een fitnessruimte. Gasten kunnen genieten van een ontbijtbuffet in de ochtend.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Riu Plaza España

Dit luxe hotel ligt op een steenworp afstand van het beroemde Plaza España en biedt kamers met een moderne inrichting en moderne voorzieningen. Het hotel heeft een restaurant dat internationale gerechten serveert, een bar en een fitnessruimte. Gasten kunnen genieten van een ontbijtbuffet in de ochtend.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Regina

Dit historische hotel ligt in het hart van Madrid en biedt kamers met een klassieke inrichting en moderne voorzieningen. Het hotel heeft een restaurant dat regionale gerechten serveert, een bar en een fitnessruimte. Gasten kunnen genieten van een ontbijtbuffet in de ochtend.

Meer informatie vind je hier.

VP Plaza España Design

Dit stijlvolle hotel ligt aan het Plaza España en biedt kamers met een moderne inrichting en moderne voorzieningen. Het hotel heeft een restaurant, een bar en een fitnessruimte en biedt ook massages aan. Gasten kunnen genieten van een ontbijtbuffet in de ochtend.

Meer informatie vind je hier.

ME Madrid Reina Victoria

Dit luxe hotel ligt aan de beroemde Gran Vía in Madrid en biedt kamers met een elegante inrichting en moderne voorzieningen. Het hotel heeft een restaurant dat internationale gerechten serveert, een bar en een fitnessruimte. Gasten kunnen genieten van een ontbijtbuffet in de ochtend.

Meer informatie vind je hier.

Zijn jullie al eens in Madrid geweest?

Astrid Tillemans

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.