Skip to Content

Malaga stedentrip; bezienswaardigheden & activiteiten

Malaga stedentrip; bezienswaardigheden & activiteiten

Malaga wordt steeds populairder en wordt ook wel het Barcelona van het zuiden genoemd, het is na Sevilla de grootste stad van Andalusië. Met name het zonnige weer het hele jaar door (vooral in de lente en herfst is het een populaire bestemming) en de goedkope low-cost airlines spelen hierbij een rol.

Malaga is de ideale combinatie van strand, indrukwekkende musea en historische en culturele bezienswaardigheden. Je vindt er ook steeds meer hippe restaurantjes en winkeltjes.

Doordat de stad vrij compact is, kun je in korte tijd veel zien en doen tijdens een citytrip. Een perfect vervoersmiddel is de fiets. Deze stad is ook een goede uitvalsbasis om de rest van Andalusië te ontdekken, of als begin- of eindpunt voor een rondreis. Of als dagtripje tijdens een zonvakantie aan de Costa del Sol.

Malaga wordt al eeuwenlang bewoond, zo is er een nederzetting gevonden uit de 11e eeuw voor Christus toen de Feniciërs hier de eerste nederzettingen bouwden. Daarna werd een handelspost voor de Grieken en later de Carthagen. Totdat het onder heerschappij van de Romeinen een van de belangrijkste handelssteden in het zuidelijk deel van het Iberisch schiereiland werd.

Uit deze tijd is alleen nog het Teatro Romano terug te vinden. Andere historische gebouwen zijn het Moorse Fort Alcazaba uit de 9e eeuw. Aan het einde van de 15e eeuw is het tijdens de Reconquista heroverd door de Spanjaarden. De oudste kerk van Malaga, de ‘Iglesia de Santiago’ is gebouwd op de resten van een moskee.

In die tijd was Malaga nog een klein dorp van slechts 1000 inwoners. In de 19e eeuw had Napoleon hier ook nog twee jaar de macht. Tegenwoordig is het een van de grotere en belangrijke steden van Spanje waarbij de haven een belangrijke rol heeft gespeeld.

Alcazaba Málaga

De stam van het woord “Alcazaba” komt van het Arabische woord “al-qasbash” dat citadel / fort betekent. Je vindt deze gebouwen dan ook terug in meerdere Andalusische steden zoals Granada en Sevilla. Het geheel ommuurde fort Alcazaba de Málaga ligt op de helling van de Gibralfaroberg in het historische centrum.

De vesting is gebouwd tussen de 9e en 11e eeuw en werd later uitgebreid als onderdeel van de vestingsmuren van Malaga. Vanaf het hoger gelegen kasteel Gibralfaro kon deze vesting verdedigd worden, waardoor het een veilige plaats was voor vorsten en gouverneurs.

Het gebouw is prachtig voorzien van Arabische tekens, decoratie, mozaïeken en bogen. De Moren waren ook erg goed in het aanleggen van irrigatiesystemen, dat zie je nu nog terug in de vijvers en tuinen. Daarnaast vind je er enkele Romeinse invloeden zoals zuilen die afkomstig zijn van de sloop van het Teatro Romano. Het fort is een doolhof van gangen en muren met als doel om indringers te verwarren.

Tegenwoordig vind je hier onder andere het archeologische museum met o.a. een verzameling Moors aardewerk, restanten van het voormalige Moorse regeringspaleis en het Moorse paleis ‘Palacio Nazari’. Vanuit de tuinen en vestingsmuren van het fort heb je een panoramisch uitzicht over de historische stad, de haven van Malaga met de Muello Uno promenade en de bergen van Montes de Malaga. Tegen het Alcazaba ligt het Romeins theater. Van bovenaf heb je een prima beeld van de omvang van dit theater. Vanaf calle Alcazabilla in de stad kun je de muren goed zien.

Lees meer

Castillo de Gibralfaro

Het Kasteel van Malaga ligt bovenop de 130 meter hoge Gibralfaroberg, boven de paleizen en het fort van het Alcazaba. Het kasteel werd gebouwd in de 14e eeuw in opdracht van de Moorse sultan met als doel om de vesting Alcazaba te verdedigen. Het woord Gibralfaro komt van het Fenicische woord gebel-faro, wat vuurtoren-rots betekent. Waarschijnlijk heeft hier vroeger een vuurbaken gestaan om het scheepsverkeer in goede banen te kunnen leiden. Na de Reconquista in 1487 werden de Christenen hier weer de baas en werd de moskee afgebroken.

De verdedigingsmuren die over de bergrug van het Alcazaba naar het Gibralfaro kasteel lopen zijn vanuit de haven goed te zien. Aan de oostkant loopt een wandelpad dat dit gebouw met het fort aan elkaar verbindt. In het kasteel is een taverne en het 5-sterrenhotel Parador de Málaga Gibralfaro met publiek terras met prachtig uitzicht over de zee.

Binnen de stadsmuren waren vroeger een moskee, bakkersovens, uitkijktorens en een kruitmagazijn. Het kasteel zelf is niet heel bijzonder. Je kunt de kasteelmuren beklimmen, er is een klein museum met soldatenkleding en een maquette van Málaga tijdens de Moorse overheersing. Je krijgt hier een goed beeld van Málaga in die periode. Je ziet een stukje geschiedenis van Málaga, waarbij de haven nog een baai was en het historisch centrum werd beschermd door een vestingsmuur.

Daarnaast kun je vanuit het kasteel genieten van het uitzicht over de stad Malaga, de haven en kustlijn. Ook kun je zo goed neerkijken in de stierenvechtarena. Daarnaast kun je in het kasteel nog wat hoger bovenop de kasteelmuren klimmen om zo ook naar het noorden te kijken richting de bergen Montes de Málaga.

Het kasteel is te voet te bereiken, vanaf de voet van de berg is dit ongeveer 20 minuten wandelen. Het is wel erg steil en kan zeker in de zomer erg warm worden doordat er maar weinig schaduw aanwezig is. Er is ook een andere iets langere route, maar dan minder steil en meer schaduw en minder toeristen. Vroeg in de ochtend kun je hier genieten van de prachtige zonsopgang en rozerode lucht. Aan de noordkant van de berg ligt een weg zodat je ook met de auto of de City tourbus naar boven kan. Voor het kasteel vind je een parkeerplaats en kiosk.

Lees meer

Teatro Romano (Romeins theater)

Het Romeinse theater in het historische centrum komt uit de 1e eeuw voor Christus in opdracht van de Romeinse Keizer Augustus. Het is een van de oudste theaters in Spanje en werd gebruikt tot de 3e eeuw na Christus.. Een deel van het theater werd door de Romeinen zelf omgebouwd tot fabriek, en later is een ander deel gebruikt voor de bouw van het Alcazaba zoals de marmeren zuilen in de doorgang ‘Puerta de las Columnas’. Later werd het gebruikt als begraafplaats.

Het theater werd per toeval ontdekt tijdens opgravingen in 1951 tijdens de renovatie van La Casa de La Cultura. Aan het einde van de jaren ’80 is deze helemaal afgebroken zodat ze verder konden werken aan de archeologische opgravingen. De vorm van het theater was nog wel duidelijk. Ze zijn 30 jaar bezig geweest met de restauratie van het theater. Nog steeds worden er nieuwe gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd gevonden.

Het theater ligt aan de Calle Alcazabilla, vroeger hebben hier auto’s gereden. Tegenwoordig is het meer een plein. Het theater is gratis te bezoeken. In de zomer worden er regelmatig voorstellingen georganiseerd op het houten vlonder in het hart van de theater, ook is er een expositieruimte waar je meer te weten komt over de Romeinen in Andalusië. ’s Avonds wordt het prachtig verlicht.

La Santa Iglesia Cathedral Basilica de la Encarnación

Een andere bezienswaardigheid dat zeker de moeite waard is, is de kathedraal van Malaga dat ligt aan het Plaza del Obispo. De toren is vanuit vrijwel de hele stad te bewonderen. In 1528 begon de bouw op de fundering van een oude 8e-eeuwse moskee maar werd regelmatig onderbroken vanwege geldgebrek. Daarom duurde de bouw meer dan 200 jaar en vind je er diverse bouwstijlen terug zoals gotische bouw, barokke voorgevel en deuren in renaissance stijl. Deze verschillen zijn duidelijk te herkennen in de zijgevel aan de Calle Cister. De bijnaam van de kathedraal is ‘La Manquita’ (manke dame) omdat slechts één van de twee torens volledig is afgebouwd, omdat men in 1782 definitief stopte.

In de kerk vind je diverse kapelletjes, een 17e-eeuwse volledig uit hout gesneden priesterkoor met tientallen figuren, de glas-in-loodramen, het gedecoreerde plafond en indrukwekkende orgel uit 1871 met meer dan 4000 pijpen dat volgens deskundigen opvallend mooi klinkt. Je kunt zelfs tegen betaling het dak van de kathedraal bezoeken. Dit gaat alleen onder leiding van een gids, die iedere keer een ander deel opent zodat je kunt genieten van het uitzicht. Ook kun je 200 treden naar boven klimmen om te genieten van het 360° uitzicht vanuit de toren.

Plaza del Obispo

De kathedraal ligt aan het Plaza del Obispo, oftewel het plein van de bisschop. In het midden van het plein vind je een prachtige historische fontein uit 1785 met bovenop een ananas waar vroeger het water uit stroomde dat afkomstig was van het aquaduct van San Telmo. Nog steeds straalt dit plein een koloniale sfeer uit. Je vindt hier diverse terrassen waar je heerlijk wat kan drinken of eten.

Palacio Episcopal

Het bisschoppelijk paleis ligt aan hetzelfde plein als de kathedraal en werd gebouwd in de 18e eeuw. De barokke gevel in warme kleuren valt meteen op, net als het portaal in marmer. Een deel van het gebouw wordt nog steeds gebruikt door het bisdom, een ander deel is toegankelijk voor bezoekers waar je diverse kunstwerken (niet alleen religieus) kan bewonderen. Zo is er een permanente expositie met kunst uit Afrika. Ook een aanrader is een bezoek aan de beeldentuin met tegeldecoraties en hoge bogen.

Picasso museum Málaga

Málaga is de geboorteplaats van Picasso, daarom kan een museum dat gewijd is aan deze schilder niet ontbreken. Het museum aan het karakteristieke straatje San Augustin is gevestigd in het 16e-eeuwse Palacio de Bueanavisto dat is gebouwd op de resten van een Moors paleis waaraan de toren aan de oostzijde nog herinnert. De eerste bewoner was Diego Cazalla die namens de katholieke koningen Málaga onder zijn hoede had. Later werd het bewoond door de graven van Buenavista. Alleen al vanwege het gebouw zelf is een bezoek een aanrader. In 1997 werd het paleis eigendom van de Andalusische regering met als doel om hier de werken van Picasso tentoon te stellen. Dit paleis ligt vlakbij het geboortehuis van Pablo Picasso.

De meeste bekende werken van Pablo Picasso zijn te vinden in het Picasso museum van Barcelona en Parijs, en zijn bekendste werk “La Guernica” in het Reina Sofia museum in Madrid. Echter hier vind je hier sinds 2003 een aantal stukken die nog nooit ergens anders zijn getoond, in totaal zijn er meer dan 200 werken zoals schilderijen, sculpturen en etsen uit zowel de vroege als late periode van deze Spaanse schilder. De familie en erfgenamen van Picasso gaven destijds toestemming om hun familiebezit voor 50 jaar in dit museum tentoon te stellen. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen en een bibliotheek en auditorium.

In de kelder van het Picasso museum zijn resten te zien zien uit het verre verleden van de stad. Dit gaat tot ruim 3000 jaar terug. Opgravingen laten verschillende constructies zien uit de tijd van de Feniciërs en de Romeinen.

Lees meer

Plaza de Toros “La Malagueta”

La Malagueta is de stierenvechtarena, de naam “La Malagueta” is afgeleid van de gelijknamige wijk La Malagueta onderaan de Gibralfaroberg waar de arena ligt vlak achter het strand. In tegenstelling tot andere provincies in Spanje, is het stierenvechten hier nog niet verboden. Tussen april en september worden deze georganiseerd, met als hoogtepunt de Feria de Málaga (lokale feestweek) in augustus. Ook vinden hier concerten plaats.

Het gebouw is ontworpen door de architect Joaquín Rucoba en wordt sinds 1876 gebruikt voor stierenvechten. De arena is gebouwd in Neo-Mudejarstijl waarvan de vorm bestaat uit 16 hoeken. De arena biedt plaats aan 14.000 bezoekers. Onder de tribunes zijn de stallen voor stieren en paarden, de ziekenboeg en kleedruimtes. De vorm van de arena bestaat uit 16 hoeken en de piste heeft een doorsnede van 52 meter. Sinds de opening is er niet veel aan het gebouw veranderd, het is dan ook een beschermd monument. Je kan dit vrij bezoeken.

In een van de gebouwen vind je sinds 1999 het Museo Taurino Antonio Ordóñez (stierenvechtmuseum). Hier worden onder andere kostuums, foto’s en voorwerpen tentoongesteld. Sinds 2020 vind je hier een cultureel centrum met wisselende exposities op het gebied van kunst en fotografie.

Iglesia de Los Martirés

Deze kerk werd gebouwd in de 15e eeuw. Op de gevel vind je mooie azulejo’s waarop de patroonheiligen van de stad (Santa Paula en San Ciriaco) staan afgebeeld. Het barokke interieur is veel interessanter dan de buitengevel. Je vindt hier veel marmer, stucwerk en vergulde versieringen. Ook het gedecoreerde witte plafond is de moeite waard net als de zijkapellen.

Mercado de Atarazanas

De overdekte Mercado de Atarazanas is de grootste versmarkt in de stad (groter dan Mercade de Salamanca) en is gebouwd in neomúdejarstijl met gietijzeren dakconstructie, je betreedt de markthal via de moorse poort aan de voorkant. De markt werd geopend aan het einde van de 19e eeuw. Achterin de markthal vind je een glas-in-loodraam waarin de geschiedenis van de markthal wordt afgebeeld. De naam Atarazanas betekent scheepswerf in het Moors. Vroeger lag de waterlinie tot aan de oude stadsmuur en was de hoofdingang de Arabische poort in de stadsmuur waar deze scheepswerf lag. Toen later het gebied tussen de markt en haven droog kwam te liggen is dit bebouwd.

De Atarazanas-markt is verdeeld in drie markthallen; een uitgebreide vishal, een markthal voor groente en fruit en een markthal voor producten zoals vlees, noten en kaas. Natuurlijk kun je hier ook lokale producten proeven en genieten bij een van de tapasstalletjes van een tapas of drankje. De markt is dagelijks (behalve zondag) geopend tussen 8.00 en 14.00 uur.

Bodega Antiqua Casa de Guardia

Deze bodega is de oudste van de stad en staat hier al sinds 1840, in al die tijd lijkt het net alsof er niets veranderd is. Zo vind je tegenover de lange toog een rij met opeengestapelde wijnvaten. Veel toeristen komen hier om de verschillende Málagawijnen met de typische zoete smaak te proeven.

Plaza de la Constitución Málaga

Aan het einde van winkelstraat calle Larios vind je het Plaza de la Constitución, één van de mooiste pleinen in Málaga. Tot de 15e eeuw was dit het hart van Malaga en vond hier de markt plaats en vonden er stierengevechten plaats. Daarna werd het in 1812 omgebouwd tot plein waaraan tot 1869 belangrijke gebouwen zoals het stadhuis, het gerecht en de gevangenis waren te vinden. Op 6 december 1978 werd de Spaanse grondwet aangenomen. Grote metalen plakkaten verwerkt in de straat herinneren aan deze dag. Het zijn de voorpagina’s van Spaanse kranten die destijds schreven over de grondwet. Deze plakkaten kun je vinden voor de ingang van bakkerij La Canasta.

Op dit grote plein is het altijd levendig, je vindt hier terrassen, restaurantjes en winkels. Bij de bakkerij (broodjes en gebak) kun je tijdens een ontbijt of lunch op het terras of op het kleine balkon heerlijk mensen kijken. Ook worden er regelmatig muziekevenementen georganiseerd en is dit het centrale punt tijdens evenementen zoals de Semana Santa (Heilige week voor Pasen) en de Feria de Malaga (in augustus). Rond de kerst vind je hier een enorme kerstboom en kerstverlichting. Op oudejaarsavond vinden er diverse optredens plaats.

Calle Marques de Larios

Als je wil winkelen kun je niet om de winkelstraat van Malaga, de calle Marques de Larios, in het historische centrum van de stad heen. De straat is autovrij en je vindt hier statige panden met bekende winkels zoals Desigual, Mango en Zara. In de zomer wordt op hete dagen een deel van de straat overdekt met witte doeken om schaduw te creëren. Aan het einde van de straat vind je het prachtige Plaza de la Constitucíon.

Plaza de la Merced

Plaza de la Merced is een van de levendigste en mooiste pleinen in het centrum van Málaga en is ’s avonds een populaire ontmoetingsplaats. Op het plein vind je jacaranda bomen die als ze bloeien het plein omlijsten met een zee van paarse bloemen. Rondom het plein vind je diverse terrassen en barretjes. Zeker als Málaga CF voetbalt wordt het hier erg druk.

In het midden van het plein staat de Obelisco de Torrijos (obelisk) uit 1842 ter nagedachtenis aan een generaal die in 1813 op het strand werd geëxecuteerd. Ook vind je hier het Casa Natal de Pablo Picasso (geboortehuis van Pablo Picasso) dat een klein museum is. Schuin voor dit huis vind je een standbeeld van Picasso zittend op een pleintje. Vlakbij vind je de Mercado de la Merced, een hippe foodmarkt en versmarkt met theater.

Paseo de España – Parque de Málaga

Bij de Plaza de La Marina begint dit 800 meter lange stadspark. Langs één kant van het park vind je het stadhuis, het gebouw van de Banco de España, het Palacio de la Aduana en het kantoor van Universidad de Málaga in een voormalig postkantoor. Aan de andere kant loopt de boulevard Muelle Uno. Je vindt hier bomen en planten uit verschillende landen, zoals palmbomen en andere exotische soorten. Maar ook verschillende sculpturen, monumenten en beelden van mensen die belangrijk waren voor de stad en typisch Andalusisch tegelwerk met de wapens van alle gemeentes in de provincie Málaga. Aan het einde van de promenade kijk je uit op de Alcazaba.

Naast wandelen in de schaduw vind je hier ook een speeltuintje voor de kinderen. Veel oudere bewoners komen hier in de schaduw om een krant te lezen of het nieuws van de dag door te nemen, een kaartspel te spelen of naar de radio te luisteren. Ook bij buitensporters en verliefde stelletjes is dit een populaire plek. Tijdens feesten en evenementen worden er regelmatig activiteiten georganiseerd in het openluchttheater.

Jardín de la Concepción

De botanische tuinen van Málaga vind je 5 km ten noorden van het stadscentrum, het is een groene oase van rust. Een bezoek is zeker de moeite waard; het is een van de grotere botanische tuinen in Europa. Je vindt hier een grote diversiteit van meer dan 2000 soorten bomen, bloemen en planten van over de hele wereld en je kunt hier genieten van het uitzicht over de stad Málaga.

In 1855 kochten de markies en markiezin van Loring enkele landgoederen met olijf- amandel en citrusbomen op, zodat ze deze konden samenvoegen tot één grote tuin. Ze lieten door een Franse architect de tuinen aanleggen en ontwerpen. Het park is romantisch aangelegd met kronkelende paadjes, bruggen, vijvers, watervallen en beken. In 1911 werd het overgekocht aan een echtpaar uit Bilbao.

Sinds 1990 heeft de gemeente Málaga de tuinen overgekocht en werden ze in 1994 opengesteld voor het publiek. Er zijn diverse wandelroutes waaronder het pad ‘Ruta de los miradores’ met een aantal panoramapunten over de stad en de Montes de Málaga. Centraal in de tuin, naast de ingang vind je een klein paviljoen waar je wat kan eten of drinken.

Muelle Uno & Haven van Málaga

De Muelle Uno pier is onderdeel van de haven van Málaga, in tegenstelling tot het historische centrum vind je hier moderne architectuur. Na een flinke verbouwing is dit omgetoverd tot een prachtige promenade en openlucht winkelcentrum met terrasjes en restaurants. Ook vind je hier het Centre Pompidou met kleurrijke kubus en de vuurtoren. Ook vind je hier het Sealife Aquarium en het Museo Alborania. De haven van Málaga is de oudste haven van Spanje (en een van de oudste rondom de Middellandse Zee) en werd gesticht door de Feniciërs nog voordat de Romeinen hier kwamen.

Visserswijken Pedregalejo en El Palo

Naast het historische centrum vind je in het oosten van de stad de wijken Pedregalejo en El Palo. Als je langs de kust van Málaga naar het oosten fietst (of wandelt) kom je hier vanzelf uit. Twee van oorsprong visserswijken met een geheel eigen karakter. Zo is Pedregalejo net wat hipper, met veel bars en restaurantjes direct aan het water. Nog steeds kun je in beide wijken eten in een van de visrestaurants.

Streetart in Soho

Ooit was dit een vervallen wijk, maar is de laatste jaren volledig herbouwd. Ook vind je hier door straatartiesten volledig versierde gebouwen en gevels, sommige zelfs een paar verdiepingen hoog. Dit wordt dan ook wel de kunstwijk genoemd. De meeste streetart onder de naam MAUS (Malaga Arte Urbana Soho) vind je in de buurt van het Malaga Contemporary Art Centre (CAC), aan de oevers van de Guadalmedinarivier en in de nabijgelegen straten. In totaal zijn er 30 werken te bekijken van ROA, D*Face en Obey. Ook vind je hier ambachtelijke kunstgalerijen, restaurants en enkele trendy bars.

Musea in Málaga

In Málaga vind je maar liefst 30 verschillende musea, dit is dan ook niet voor niets de culturele hoofdstad van Andalusië. Naast het eerder genoemde Picasso museum vind je hier onder andere:

Lees meer

Museo de Málaga

In het neoclassicistische paleis Palacio de la Aduana in de haven van Málaga vind je het Museo de Malaga, een fusie van het Museum voor Schone Kunsten en het Archeologisch Museum. Voorheen werd het paleis gebruikt als douanegebouw voor de haven, een kazerne en zelfs een tabaksfabriek en stadskantoor. Het museum heeft onder andere een archeologische afdeling een collectie van 2000 archeologische voorwerpen, een ivoren plaquette uit Romeinse theaters en de botten van een Neanderthaler. Een Moorse afdeling en een Spaanse schilderafdeling met voornamelijk Spaanse schilderkunst uit de 19de eeuw van onder andere Picasso, Murillo, Ribera, Velazquez en Goya.

Centre Pompidou

Naast Parijs en Madrid vind je ook in Málaga een vestiging van het Centre Pompidou, zodat er meer kunstwerken getoond kunnen worden. Al is deze veel kleiner. De kleurrijke kubus biedt toegang tot het museum waar je 100 werken vind waaronder Picasso, Kahlo, Margritte. Deze behoren tot de vaste collectie, maar zijn nog steeds eigendom van het Pompidou in Parijs.

Lees meer

Carmen Thyssen museum

Dit museum vind je in een van de mooiste gebouwen van Málaga in een gerenoveerd 16e-eeuws paleis. Je vindt hier 3 verdiepingen met name veel 19e eeuwse werken van Andalusische kunstenaars, die zijn geschonken door Carmen Cervera, de weduwe van de gefortuneerde baron en privékunstverzamelaar Hans Heinrich Thyssen die in 2002 overleed. De schilderijen hebben vooral betrekking op lokale landschappen, de Flamencodans, religieuze feesten en stierenvechten. In het museum vind je ook een heerlijk museum-café. Het is een bijhuis van het bekendere museum Thyssen Bornemisza in Madrid.

Lees meer

Centro de Arte Contemporáneo de Málaga (CAC Málaga)

In dit enorme museum voor moderne kunst vind je een uitgebreide collectie van zo’n 800 kunstwerken. Het museum werkt met een leensysteem, waardoor kunstenaars hun werk kunnen uitlenen waardoor het aanbod blijft groeien. Je vindt hier onder andere foto’s, schilderijen, beelden en complete films. Ook zijn er regelmatig wisselende exposities van diverse kunstvormen.

Museo de Arte Flamenco

De Flamenco is een combinatie van Spaanse volksmuziek en dans, waarvan de oorsprong in Andalusië en Sevilla ligt. Ook in Málaga vind je een museum dat gewijd is aan deze dans. Het museum ligt aan de Calle Ramon Franquelo. Je vindt hier een collectie van 5000 voorwerpen zoals kleding, gitaren, posters en oude grammofoonplaten. Op maandag is het museum gesloten. Ook kun je hier een Flamencovoorstelling bijwonen.

Casa Natal Picasso Malaga

Dit is het geboortehuis van Picasso waar je meer te weten komt over zijn leven en persoonlijke bezittingen.

Museo Automovilistico y de la Moda

Een uniek museum dat een combinatie vormt van auto’s en mode. Je vindt dit museum in een historische tabaksfabriek. Je vindt hier maar liefst 85 oldtimers van tussen 1900 en 1960 in combinatie met mode uit dezelfde periode. Er klinkt zelfs bijpassende muziek.

Museo de Artes y Costumbres populares

In het museum van Kunst en volkstradities vind je een verzameling van gebruiksvoorwerpen, terracottabeeldjes, keramiek, klederdracht, sieraden, etc. om een beeld te krijgen van het leven van de traditionele man en vrouw in Málaga stad en provincie. Je vindt er zelfs een compleet nagebouwde woon- en slaapkamer.

Museum Revello de Toro

In dit museum vind je kunstwerken door Revello de Toro, hij is net als Picasso in Málaga geboren en leeft nog steeds. Hij schilder met name portretten van voorname dames.

 • Russisch Kunstmuseum biedt een collectie Russische kunstwerken aan in een oude tabaksfabriek.
 • Museum van Glas en Kristal, om de privé-collectie van een Andalusische aristocraat te bewonderen.
 • Nationaal Luchthaven- en Luchtverkeersmuseum.

Stranden Málaga

Bij Málaga begint de Costa del Sol en deze eindigt bij Gibraltar. Dit is een van de populairste vakantiegebieden van Spanje met onder andere Marbella, Torremolinos en Guengirola onder andere vanwege de vele zondagen. Je vindt hier dan ook veel stranden die behoren tot de mooiste van het land. Een aantal hebben een Blauwe vlag gekregen omdat ze schoon en veilig zijn. Het strand dat het dichtst bij Málaga ligt is het La Malaguetastrand op loopafstand van het historische centrum.

Playa de la Malagueta

De Playa de la Malagueta (vernoemd naar de wijk met onder andere de stierenvechtarena) is het 1200 meter lang strand van Málaga aan de Costa del Sol. Het is ook een populair strand, zeker op zonnige dagen en in het weekend, en over het algemeen heel schoon. Je kan hier goed zwemmen, vaak is de zee erg rustig. Langs het strand ligt de boulevard met chrininguitos (strandtentjes) waar je onder andere kan genieten van de verse vis waaronder de lokale specialiteit gegrilde sardientjes op bamboestokjes. Vanaf dit strand kun je ook doorlopen naar andere stranden.

Lees meer

Andere stranden zijn;

 • Pedregalejo. Dit strand ligt ten oosten van Malagueta in de wijk Pedregalejo en wordt goed onderhouden. Naast de inwoners komen hier veel studenten, onder andere vanwege het uitgaansleven langs de boulevards. Je vindt hier ook uitstekende café’s en restaurants waar je de lokale sfeer en keuken kan ervaren.
 • La Misericordia, 2 km lang en een van de meest populaire zandstranden in Málaga bij lokale inwoners. Dit ligt vlakbij het centrum aan de Paseo Maritimo Antonio Banderas. Naast leuke restaurantjes en café’s vind je hier faciliteiten zoals toiletten en douches en leuke speeltoestellen voor kinderen.
 • La Caleta; hier kan het erg druk zijn in de zomer.
 • El Palo in de visserswijk, dit is een populair strand bij gezinnen.
 • San Andrés; ook dit is een populair strand met gazons en een speeltuin
 • El Campo de Golf; dit strand is zeer populair bij kitesurfers.
 • Penon del Cuervo; dit strand is beroemd vanwege de rots die hier uit het water steekt. Hier komen veel jongeren om te feesten en barbecueën.
 • Banos del Carmen
 • Playa de Sacaba

Meer pittoreske stranden vind je bij de badplaatsen Torremolinos en Nerja.

Málaga met kinderen

Ook een stedentrip naar Málaga is prima te doen met kinderen. Er is meer dan genoeg te doen zoals een bezoek aan Sea Life Benalmadena, of het Museo Interactivo de la Música, een interactief museum waar je zelf ook een groot deel van de muziekinstrumenten kan uittesten.

In het Alcazaba voelen kinderen zich net een ridder of prinses als ze over de binnenplaats lopen. Op de pleinen kunnen ze heerlijk rondrennen, je kunt er heerlijk zwemmen en je vindt er meerdere speeltuintjes, onder andere in de parken en langs de boulevard.

Fietsen

Een unieke manier om deze stad te ontdekken is per fiets. De afstanden tussen bezienswaardigheden kunnen nog oplopen, en doordat het centrum autovrij is kun je je zo veilig verplaatsen.

Je kan zelf een fiets huren of deelnemen aan een rondleiding met een Nederlandstalige (of Engelstalige) gids die je meer kan vertellen over de stad, gebouwen en geschiedenis. Er zijn verschillende tochten zoals de City Bike Tour, een Coastal Bike Tour en een Wine & Tapas Bike Tour.

Lees meer

Tapas en tinto de verano proeven

Natuurlijk kun je ook in Málaga genieten van het heerlijke eten. Zo vind je hier heel veel typische tapasrestaurantjes. Op sommige plekken krijg je ook gratis een tapa bij een alcoholische drankje. Een zuidelijke traditie. Lokale mensen trekken ook wel van café tot café om te eten en drinken. Ook een aanrader is de tinte de verano, een verfrissende zomerdrank dat wordt gemaakt van rode wijn, frisdrank (sprite), ijsklontjes en en schijfje citroen en hier een stuk populairder dan de sangria.

Uitjes en excursies vanuit Málaga

Een stedentrip naar Málaga kun je prima combineren met een paar uitjes en excursies naar bezienswaardigheden in de omgeving waaronder het Alhambra in Grenada, Ronda met de kloof, de luxe badplaats Marbella en Antequera;

Sealife Benalmádena

Dit aquarium ligt ten zuiden van Málaga in Benalmádena en is onderdeel van de internationale Sealifeketen. Je vindt hier aquaria met diverse exotische en soms zelfs gevaarlijke soorten uit de zee.

Daarnaast functioneert dit ook als opvang voor zeehonden, dolfijnen en zelfs zeeschildpadden. Deze worden vervolgens weer uitgezet in de natuur. Daarnaast is het mogelijk om een behind-the-scenes tour te boeken. Een bezoek is dus niet alleen leuk, maar je helpt zo ook gewonde dieren in nood.

Lees meer

Natuurpark van de Montes de Malaga

Dit natuurpark ligt 5 km ten noorden van het centrum en wordt ook wel Málaga’s groene long genoemd. In het bezoekerscentrum vind je het eco-museum waar je onder andere kan leren hoe wijn, brod en olijfolie wordt gemaakt.

Het park beslaat 5.000 hectare en je vindt hier diverse wandelpaden voor verschillende niveaus en 2 mountainbikeroutes. Naast picknickplaatsen zijn er ook enkele restaurants die de lokale specialiteit Plato de los Montes serveren.

El Caminito del Rey

De Caminito del Rey is een van de meest indrukwekkende wandelroutes van Europa en loopt door een kloof heen. Deze route is ooit aangelegd voor de toevoer van materialen van een stuwdam. Hij heeft deze naam gekregen toen de koning over het pad liep om de dam te openen.

Om de kloof te bereiken moet je vanaf de parkeerplaats 1,5 of 2,7 km lopen, daarna is het wandelpad over smalle houten paden en een metalen hangbrug door de kloof een kleine 4 km. Daarna is het nog een stukje lopen naar de parkeerplaats waar je een busje kan nemen terug naar het begin.

Als je deze wandeling wilt doen is het een aanrader om op tijd (soms zelfs maanden van tevoren) kaartjes te reserveren, aangezien dit vrij populair is. Je moet dan ook een tijdsslot reserveren, houd hier rekening mee met de wandeling naar het beginpunt.

Lees meer

Nationaal Park El Torcal de Antequera

30 km ten noorden van Málaga vind je het El Torcal Nationaal Park, dit natuurpark staat vooral bekend om de unieke rotsformaties.

De kalkstenen rotsen zijn in de loop van tijd door erosie vervormd waardoor het lijkt alsof het een opeenstapeling lijkt van platte pannenkoeken die ook wel de bijnaam ‘pannenkoekengebergte’ krijgt.

Een van de meest unieke formaties is de 3,5 meter hoge El Tornillo. In de zomer groeien hier orchideeën en pioenrozen. Ook kun je hier steenbokken en hagedissen vinden.

Lees meer

Nerja grotten

Nerja ligt op 50 km oosten van Málaga en is met 320 zondagen per jaar een perfecte zonbestemming. Daarnaast is het niet alleen een van de bekende witte stadjes, maar komen veel mensen hier vanwege de grotten Cuevas de Nerja en het Balcón de Europa.

Bekende stranden in Nerja zijn onder andere de Playa de Maro en Playa de Burriana. Hier kun je ook terecht voor diverse watersportactiviteiten, kajakken en snorkelen. De Cuevas de Nerja werden per toeval ontdekt in 1959 door een groepje jongeren die op vleermuizen aan het jagen waren.

Het gangenstelsel is 5 km lang en heeft stalagmieten en stalactieten waarvan de langste stalactiet ter wereld met een hoogte van 33 meter.

Lees meer


Overnachten Malaga

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je kunt hier alle kanten op.

AC Hotel Málaga Palacio by Marriott

Dit stijlvolle viersterrenhotel ligt in het historische centrum van Malaga en biedt een prachtig uitzicht op de haven. Het hotel beschikt over een dakterras met een zwembad en een bar. Het Picasso Museum ligt op slechts 800 meter afstand.

Meer informatie vind je hier.

Vincci Selección Posada del Patio

Dit luxe vijfsterrenhotel is gevestigd in een gerestaureerd 19e-eeuws gebouw en biedt een spectaculair uitzicht op de kathedraal van Malaga. Het hotel beschikt over een wellnesscentrum met een sauna en een Turks bad. Het Picasso Museum ligt op slechts 600 meter afstand.

Meer informatie vind je hier.

Room Mate Valeria

Dit moderne viersterrenhotel ligt aan het strand van Malaga en beschikt over een buitenzwembad en een zonneterras met uitzicht op zee. Het hotel heeft ook een fitnessruimte en een restaurant. Het Picasso Museum ligt op 1,5 km afstand.

Meer informatie vind je hier.

Molina Lario

Dit elegante viersterrenhotel ligt in het hart van Malaga en biedt uitzicht op de kathedraal en het Alcazaba-fort. Het hotel beschikt over een dakterras met een zwembad en een bar. Het Picasso Museum ligt op slechts 600 meter afstand.

Meer informatie vind je hier.

Hotel MS Maestranza Málaga

Dit moderne viersterrenhotel ligt in de buurt van de haven van Malaga en biedt uitzicht op de zee. Het hotel beschikt over een fitnessruimte en een restaurant met uitzicht op de haven. Het Picasso Museum ligt op slechts 1,5 km afstand.

Meer informatie vind je hier.

Tip; de goedkoopste vliegtickets vind je via Expedia of je boekt direct bij Vueling of KLM.

Linda van Aken

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.