Skip to Content

Mamma Mia de musical recensie

Mamma Mia de musical recensie

Onlangs was ik met Amanda naar de voorstelling Mamma Mia in het Beatrix Theater in Utrecht. Toevallig hadden we het er een maand eerder al over dat we eigenlijk wel deze musical wilden zien. Dus toen de uitnodiging kwam om bij de 400ste voorstelling aanwezig te zijn was ik superblij dat ik mee mocht. Van de combinatie van een heerlijk verhaal, vrolijke muziek en dans en acteerwerk kan ik echt genieten. Als kind nam mijn moeder me al mee naar de musical Oliver Twist en ook zelf heb ik de kinderen al meegenomen naar De Leeuwenkoning. Naar deze musical gingen we echter lekker zonder kinderen!

Mamma Mia de musical recensie - Reisliefde

400 voorstellingen

Ter ere van deze mijlpaal deelde de cast voordat de voorstelling begon 400 kaarten uit aan het publiek. Sommige hadden hiervoor al de hele middag staan wachten om er zeker van te zijn dat ze erbij mochten zijn. Toen ik langs liep was het al behoorlijk druk, stiekem was ik erg blij dat ik daar niet tussen hoefde te staan.Wel was de sfeer heel erg goed.

Mamma Mia de musical

Super Trouper, Dancing Queen en I Have a Dream, wie kent deze beroemde liedjes van ABBA niet? Als je de muziek hoort blijft het vrijwel onmogelijk om stil te blijven zitten. Opgezweept door de beroemde muziek van ABBA en natuurlijk het happy end van het verhaal is dit een echt feestje! De musical is gebaseerd op het verhaal van de film, en speelt zich ook af op een Grieks eiland. Maar de karakters komen allemaal uit verschillende plaatsen van Nederland met de bijbehorende sterotypes. Dat zorgt wel voor de nodige herkenning.

In het begin moest ik er wel even in komen; naast de overeenkomsten zijn er ook een aantal verschillen. Zeker in het eerste liedje van Sophie als ze samen met haar vriendinnen in het dagboek leest. Dat is behoorlijk sexistisch en kan ik me niet herinneren uit de film, voor mij was het iets too much. Ik zag een paar kinderen in de zaal zitten, die ouders hebben na afloop wel wat uit te leggen. Gelukkig was dat al snel over en zat ik weer helemaal in het verhaal.

Mamma Mia de musical recensie - Reisliefde

Regelmatig verscheen er ook een enorme glimlach op mijn gezicht want er zit enorm veel humor verwerkt in de voorstelling. Soms met verwijzingen die een diepere onderlaag hebben. Een echte verrassing voor mij was Donna gespeeld door Antje Monteiro; wat een stem heeft zij! Deze rol was haar duidelijk op het lijf geschreven, want ze zette een geweldige moeder van de bruid neer met de bijbehorende ’troubles’.

Ook de vriendinnen van Donna; Roos en Tanja zijn geknipt voor hun rol en gaan er volledig in op. De muziek van ABBA maakt het allemaal af! De liedjes zijn vertaald naar het Nederlands en sluiten daardoor naadloos aan op de rest van het verhaal; waarin zang en gesproken tekst elkaar af blijven wisselen.  Zelfs het liedje waarbij er op flippers gedanst wordt ontbreekt niet tijdens de voorstelling.

Gedurende de voorstelling bouwt de spanning langzaam op met de bruiloft als ontknoping. Dan gaan ook alle emoties los en is het echt feest. Tijdens het afscheid maakt de cast er ook echt een feestje van compleet met een spetterend optreden van Donna en de Dynamo’s. Alle spanning ontlaadt en met een berg energie verlaten we de zaal! Wat een avond.

Meer informatie vind je hier.

Wil je ook nog naar deze musical? Dan moet je snel zijn want hij speelt nog maar tot 29 december!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.