Skip to Content

Marker Wadden; nieuw natuurgebied in Flevoland

Marker Wadden; nieuw natuurgebied in Flevoland

Afgelopen weekend bracht ik door op uitnodiging in Flevoland. Voorafgaand kon je kiezen uit een natuur- of waterprogramma. Aangezien ik het suppen liever aan anderen overlaat, koos ik voor de natuur en gingen we gedurende het weekend op bezoek bij drie verschillende natuurgebieden in Flevoland waaronder de Marker Wadden. Je hebt vast al eens gehoord van de Oostvaardersplassen waar ook de schitterende natuurdocumentaire is opgenomen, of misschien het Belevenissenbos bij Lelystad.

Er zijn echter nog veel meer schitterende gebieden. Zo bezochten we met een eco-car het Horsterwold waar we letterlijk oog in oog stonden met een groep wilde paarden, wandelden door het voormalig waterloopkundig laboratorium in het Waterloopbos en we brachten een bezoekje aan de Marker Wadden. Een gebied wat nu nog in ontwikkeling is! Het was heerlijk om je zo in de natuur te begeven en ik ging vol energie, en plannen zoals een nachtje paalkamperen, weer naar huis.

Een bezoekje aan de natuur kan altijd, is gratis en je raakt er zo geïnspireerd door. Dat je in het bos alleen maar kan wandelen of als je geluk hebt wat dieren spotten is allang niet meer zo. Staatsbosbeheer organiseert of faciliteert allerlei activiteiten waardoor je hier rustig een hele dag (of langer) kan doorbrengen! De natuur is allesbehalve saai. 

Marker Wadden, waar de natuur vrij spel krijgt

Het weekend sloten we af met een bezoek aan de Marker Wadden. Of tenminste, wat in de toekomst de Marker Wadden worden. Dit is een groep van vijf eilanden die worden opgespoten in de Markerwaard en een natuurgebied wordt en waar de natuur vrij spel krijgt. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Nu zijn ze nog bezig met het opspuiten van de eilanden.

Marker Wadden; nieuw natuurgebied in Flevoland - Reisliefde
Marker Wadden; nieuw natuurgebied in Flevoland - Reisliefde
Marker Wadden; nieuw natuurgebied in Flevoland - Reisliefde
Marker Wadden; nieuw natuurgebied in Flevoland - Reisliefde

Het eerste eiland zal in september 2018 geopend worden, er komt dan een haven waar de veerdienst aanlegt zodat je een wandeling kan maken over het eiland. Nu mochten we hier nog niet op omdat er gewerkt wordt en het een bouwterrein is. Wel zijn we met een rib-boot van de Waterhulpdienst heel dichtbij gekomen! Alleen al de tocht was een enorm gave ervaring.

Deze boten kunnen namelijk tot 100 km/uur. Een paar keer werd er flink gas gegeven en dan voelt het net alsof je over het water zweeft. Je krijgt hier het gevoel dat je in een soort woestijnachtig gebied zit, maar dan aan het water. Het is wel een beetje te vergelijken met de enorme zandvlakte op Vlieland. In de toekomst moet het hier een stuk groener worden en zullen er vogels en dieren vestigen. De oevers krijgen ook vrij spel om zelf het verloop te ervaren.

Zuiderzee Havendagen

Wil jij als een van de eerste hier voet aan land zetten en rondwandelen op deze zandvlakte? Tijdens de Zuiderzee Havendagen, waar het 100-jarig bestaan van de Zuiderzeewet wordt herdacht, op 15 en 16 juni kan je mee op een excursie naar het eerste eiland. Met de boswachter van Natuurmonumenten neem je een kijkje op het nieuwste stukje Nederland.

Overnachten eilandhuisje Marker Wadden

Op het zelfvoorzienende Haveneiland zijn bezoekers welkom en liggen vier energieneutrale eilandhuisjes, die voor een kort verblijf worden verhuurd door Landal GreenParks. Alle verhuuropbrengsten vloeien geheel terug naar de natuur. Bezoekers van het Haveneiland kunnen genieten van prachtige uitzichten en lange wandel- en vlonderpaden, een uitkijktoren en vogelkijkhutten. Op dit verder onbewoonde eiland ben je midden in de natuur en ver weg van het drukke dagelijkse leven.

Hier is het ’s nachts nog echt donker. In een kleine nederzetting zijn voorzieningen voor de ontvangst van bezoekers, zoals een eilandpaviljoen, gebouwtjes voor het beheer en toezicht, en een onderzoeksstation. De vier kleine eilandhuisjes die bij de havenkom liggen, zijn duurzaam ingericht door IKEA en geheel energieneutraal. De nederzetting is off-grid gebouwd; er is geen aansluiting op het centrale net en het geheel is zelfvoorzienend. De nutsvoorzieningen op Marker Wadden worden ter plekke opgewekt.

“Toen Natuurmonumenten ons polste over dit unieke project, hebben we geen moment getwijfeld. Als Landal GreenParks hebben we altijd het doel om onze gasten een onvergetelijk verblijf in de natuur te bieden. We nemen onze rol in natuur en duurzaamheid zeer serieus en blijven hierin investeren. We geven dan ook alle verhuuropbrengsten van deze eilandhuisjes terug aan de natuur. Deze unieke Marker Wadden ervaring komt ongetwijfeld bij veel mensen op hun bucket list!,” aldus Dirk Anbeek, algemeen directeur van Landal GreenParks.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.