Skip to Content

Mooiste bezienswaardigheden Marseille

Mooiste bezienswaardigheden Marseille

Geschiedenis, natuur en cultuur bij elkaar. De havenstad Marseille is na Parijs de grootste stad van Frankrijk. Er is van alles te beleven en te doen in deze stad. Of je nu van het strand houdt of liever cultuur opsnuift, Marseille is dé plek.

Zo is er een aantal heerlijke zandstranden waar je lekker kunt genieten van de zon. Geschiedenisliefhebbers zouden zeker eens een bezoek moeten brengen aan de Notre-Dame de la Garde en de Catédrale de la Major.

Artlovers kunnen streetart bewonderen in de wijk Le Panier. Houd je liever van de natuur? Dan is een uitstapje naar National park Calanques een mogelijkheid, op een half uurtje rijden van de stad. Hieronder vind je twaalf bezienswaardigheden die je in en rondom Marseille kunt zien en doen.

Le Vieux Port

Deze eeuwenoude jachthaven is het icoon van Marseille. In het gezellige gebied vind je veel hotels, cafés en restaurants waar je kunt genieten van de Franse keuken. Vooral visliefhebbers kunnen hier hun lol op in één van de visrestaurants.

Daarnaast is het erg leuk om een bezoekje te brengen aan de vuurtoren en twee forten, die onder leiding van koning Lodewijk X|V zijn gebouwd ter bescherming van de stad. Ook is het mogelijk om een bootexcursie te doen, bijvoorbeeld naar de Frioul-eilanden.

Een wandeling langs de kade leid je langs mooie jachten en grote (vracht)schepen en plezierbootjes. De haven wordt nog steeds gebruikt als jacht- en vissershaven. Als de zon ondergaat wordt de haven verlicht en zorgen straatmuzikanten voor een heerlijk sfeertje.

Notre-Dame de la Garde

De Nottre- Dame is een van de populairste toeristenattracties van Marseille. De prachtige kerk uit de 19e eeuw wordt door bewoners als ‘beschermer van de stad’ gezien. Ze is absoluut een bezoekje waard. Het tien meter hoge vergulde Mariabeeld is erg imposant.

Bij het interieur van de Notre Dame is voornamelijk gebruikt gemaakt van marmer. Je vindt er o.a. beelden en schilderijen die je kunt bewonderen. De kerk ligt aan de rand van de stad op een heuvel. Je hebt dan ook een fenomenaal uitzicht over de stad en de Middellandse Zee.

Palais Longchamp

Om de realisatie van Canal de Midi in de 19e eeuw te vieren, werd dit paleis gebouwd. De bewoners van de stad konden middels dit kanaal van drinkwater worden voorzien. Er zijn twee musea gevestigd in het gebouw: Het Musée des Beaux Arts en het Muséum d’Histoire Naturelle.

Heb je zin om na al dat lopen even heerlijk te ontspannen? Dan kun je een bezoekje brengen aan de Jardin du Plateau, oftewel: de botanische tuin.

Stranden van Marseille

Marseille ligt aan de kust en je kunt er dan ook lekker uitwaaien of van de zon genieten op een van de stranden. Bij het kiezelstrand Plage du Prado vind je veel restaurants. Ben je met kinderen op vakantie, dan zijn de zandstranden Point Rouge en Plage des Catalans goede opties.

Cathédrale de la Major

Cathédrale de la Major is een populaire bezienswaardigheid en dat is niet voor niets. De kerk is gebouwd in de 12e eeuw, maar na loop van jaren zijn er meerdere renovaties uitgevoerd. Voor de bouw van de kathedraal en de koepel is gebruik gemaakt van wit marmer, stenen en mozaïek uit Italië. In de kathedraal zelf vind je orgels, mozaïekvloeren, standbeelden en glas-in-loodramen.

Frioul-archipel en Château d’If

De Frioul-archipel is een groep van vier eilanden voor de kust van Marseille. Hier kun je wandelen door de prachtige omgeven, heerlijk lunchen én het Château d’If bezoeken. Dit middeleeuwse fort stamt uit de 16e eeuw. In eerste instantie was het een verdedigingsfort tegen zee-aanvallen. Maar het fort deed ook tot de 19e eeuw dienst als gevangenis. Vanaf de haven kun je de boot nemen naar de Frioul-archipel.

Hotel de Ville

Hotel de Ville is het stadhuis van Marseille. Dit bijzondere gebouw is een van de weinige overgebleven gebouwen in de haven van Marseille na de slag om Marseille in 1943. Het is leuk om er eens langs te wandelen en de mooie architectuur te aanschouwen.

MuCEM

Het Museum of European and Mediterranean Civilisation’, oftewel: MuCEM is één van de populairste musea van Marseille. Je vindt er verschillende collecties met historische voorwerpen. Daarnaast worden er filmpjes van de voorwerpen vertoond.

Het moderne gebouw ligt aan het water en je hebt dan ook een prachtig uitzicht over zee. Er loopt een lange brug naar het oude Fort Saint-Jean. Ook het buitenterrein van MuCEM is ontzettend mooi. Wandel door de mediterrane tuin en geniet van het zonnetje.

Massif des Calanques

Houd je van de natuur? Dan is het absoluut de moeite waard om een uitstapje te doen naar Massif des Calanques. Dit gebied wordt ook wel gezien als één van de mooiste natuurgebieden van de Provence.

Een heerlijk stukje natuur waar je kunt hiken door de gebergtes, fietsen, varen of relaxen in één van de prachtige baaien met azuurblauwe zee en idyllische stranden. Je hebt vanaf hier een mooi uitzicht over de omgeving. Massif des Calanques ligt op zo’n 30 minuten rijden vanaf Marseille.

Musée du Savon de Marseille

Overal in de winkeltjes vind je de karakteristieke zeep van Marseille. In dit ‘Zeepmuseum’, gevestigd in een 18e-eeuwse zeepfabriek, leer je op een interactieve manier over de geschiedenis en over de productie van de bijzondere zeep. Ook is het mogelijk om je eigen zeep te maken. Er is een winkel waar je uit een hele collectie aan Savon de Marseille kunt kiezen.

Le Panier

De volkswijk le Panier is één van de oudste wijken van Marseille. Het is een echte kunstbuurt. In de smalle straatjes vind je souvenirswinkels, boetiekjes, gezellige restaurants en cafés. In deze artistieke wijk vind je veel ateliers en overal kun je muurschilderingen bekijken. De bovengenoemde bezienswaardigheden Hotel de VIlle en Palais Longchamp zijn in het levendige Le Panier te vinden.

Musée de la Marine

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de scheepvaart in Marseille? Dan kun je de stad eigenlijk niet verlaten zonder een bezoekje te brengen aan het Musée de la Marine. Je kunt er schaalmodellen van eeuwenoude jachtboten vinden. En schilderijen en documenten laten je het maritieme leven van de 17e eeuw tot nu zien. Het museum is gevestigd in het Palais de la Bourse.

Carmen van Verseveld

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.