Skip to Content

Maximapark Utrecht met Bosspeeltuin & Anafora

Maximapark Utrecht met Bosspeeltuin & Anafora

Onlangs waren mijn schoonouders veertig jaar getrouwd. Dat verdient natuurlijk een feestje. Nu wonen de kinderen echter verspreid over heel Nederland en heeft iedereen kinderen om rekening mee te houden. Daarom kwamen we uit op een feestje in het midden van het land. Namelijk in het Maximapark met een lunch in het restaurant Anafora. Het mooie hiervan is ook de Bosspeeltuin die ernaast ligt. Zodat je er een gezellig dagje uit van kan maken.

Maximapark

Bosspeeltuin maximpark Utrecht Vleuten Leidsche Rijn - Mamaliefde.nl

Centraal in Nederland, net ten oosten van de binnenstad vind je het Maximapark, vernoemd naar de huidige koningin. Een ruim en uitgestrekt park dat tussen het centrum van Vleuten ligt en de nieuwbouw van Leidsche Rijn bij Utrecht. Hier vind je voor iedereen wat; voor kunstliefhebbers, gezinnen met kinderen, sporters, voor evenementen, mensen die graag op een terrasje willen zitten. Er zijn drie ingangen, waarbij er ter hoogte van de Utrechtseweg 4 een gratis parkeerplaats is. Vanaf de laan bij de uil kan je het park in. Hier vind je ook enkele objecten waar je verloren voorwerpen kan ophangen of weer terugvinden.

Al in de Romeinse tijd woonden hier mensen, zo blijkt uit de archeologische opgravingen van het Castellum Hoge Woerden waar weer nieuw leven in geblazen wordt. Met als hoogtepunt het opgegraven Romeinse schip dat vanaf alle kanten te bekijken is. Over de Rijn die door dit park kronkelde hebben in het verleden ook Vikingschepen gevaren. Er wordt hard gewerkt om de oude loop van deze zijtak terug te brengen naar deze tijd waardoor het de toepasselijke naam Vikingrijn heeft gekregen. Daarnaast is er nog een oude boerderij te vinden uit de tijd dat hier een burcht stond.

Naast historische vondsten zijn er ook meerdere ‘parken’ te vinden zoals de, lelievijver, statige lanen maar ook kronkelpaden, een vlindertuin, de buitenhof en het babybomenbos te vinden. Er staan zelfs bomen die vanaf het Domplein hierheen zijn verhuist. Verspreid over het park vind je ook meerdere kunstwerken zoals het Observatorium naast de Bosspeeltuin waarin je over de diverse cirkels omhoog kan lopen. De komende decennia zullen de bomen steeds hoger worden zodat het steeds meer een park wordt.

Tot slot is er ook op het gebied van sport en spel hier veel te vinden. Zo vind je rondom het hele park het verharde lint om op te wandelen, hardlopen, fietsen of skaten. Hier en daar worden er ook lessen gegeven. In de groenstrook naast dit pad ligt er een ruiterpad. Er zijn meerdere sportverenigingen in dit gebied en voor de kinderen vind je er de Bosspeeltuin.

Bosspeeltuin

Bosspeeltuin maximpark Utrecht Vleuten Leidsche Rijn - Mamaliefde.nl
Bosspeeltuin maximpark Utrecht Vleuten Leidsche Rijn - Mamaliefde.nl
Bosspeeltuin maximpark Utrecht Vleuten Leidsche Rijn - Mamaliefde.nl
Bosspeeltuin maximpark Utrecht Vleuten Leidsche Rijn - Mamaliefde.nl
Bosspeeltuin maximpark Utrecht Vleuten Leidsche Rijn - Mamaliefde.nl

Het zal je vast niet verbazen dat we vooral lang in de Bosspeeltuin hebben gespeeld. Ideaal om hier te wachten tot het gezelschap compleet is, of om tijdens / na het eten en drinken lekker op pad te gaan. Dit was één van de weinige zonnige dagen dus het was lekker druk. Er zaten veel gezinnen die hier ook kwamen voor een picknick. En ik geef ze geen ongelijk.

Het fijne is dat er één ingang is zodat je maar één plek echt goed in de gaten hoeft te houden. Bij de ingang vind je een kleiner toestel met zandelementen, trappen en een glijbaan voor de kleinere kinderen. Al hebben ze wel wat hulp nodig om omhoog te komen. Aan de andere kant bij de ingang heb je ook nog twee muzikale speeltoestellen; een grote ‘piano’ waar je tegen aan moet slaan en een soort wip-wap waar je overheen kan lopen om geluid te maken.

Bij mooi weer is dit ook zeker de place-to-be, zo vind je er een kleine waterspeeltuin met pomp en stenen rivierbeddingen die eindigen in het zand. Tussen de riviertjes zijn er diverse sluisjes die open- en dichtgemaakt kunnen worden. Met behulp van zand worden er ook hele dammen gebouwd of kan je onderaan het water verder laten stromen. Op een andere plek onder een pagodezeil vind je meerdere waterstralen waar je bij zomers weer heerlijk doorheen kan rennen.

Centraal in deze speeltuin is echter het enorme bouwwerk met torens, netten, ladders, glijbanen en nog veel meer. Voldoende voor urenlang speelplezier. Dit biedt ook uitdaging voor de al wat oudere kinderen. Zeker weten dat ze hun beeldscherm even vergeten!

Parkrestaurant Anafora

Parkrestaurant Anafora Maximapark Vleuten Utrecht Leidsche Rijn - mamaliefde.nl
Parkrestaurant Anafora Maximapark Vleuten Utrecht Leidsche Rijn - mamaliefde.nl

Het ontwerp van het theehuis is van West 8 Landschapsarchitecten, die ook het ontwerp voor het Maximapark maakten. De architectuur is geïnspireerd op een nooit gebouwd paviljoen van architect Pierre Cuypers (1817-1921), de bouwmeester van het Rijksmuseum, het Amsterdam Centraal Station en kasteel De Haar. Van binnen heeft het restaurant een brede doorloop naar de speeltuin en acht meter hoge plafonds. De glazen deuren kunnen allemaal open zodat bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje naar de spelende kinderen en de bootjes op de Vikingrijn kunnen kijken. Bron

In het Maximapark vind je ook enkele horecagelegenheden zoals een bierbrouwerij, plattelandswinkel, lunchroom en parkrestaurant Anafora. Een jaar geleden waren we hier ook al geweest vanwege een offline ig-meeting. Het voordeel van zo’n centrale plek in Nederland die ook nog eens kindvriendelijk is. Rondom het gebouw is er een ruim terras met tafeltjes en stoelen maar ook relaxte loungeplaatsen. Echter is er ook binnen de nodige ruimte. Er zijn volop kinderstoelen aanwezig en een ruime verschoningsplaats in het toilet.

De vorige keer hebben we hier heerlijk gegeten vanaf de kaart waar je diverse gerechten op kan terug vinden met natuurlijke ingrediënten. Van een veggie lasagne, tot en met een broodje tonijnsalade, salades, diverse taarten, antipasti en borrelhapjes. Opvallend is dat ze voor de kinderen een speciale menukaart hebben, zonder patat en kipnuggets maar met gezonde alternatieven die uitdagen om te proeven.

Met de familie hebben we hier genoten van een brunch. Dit was heel leuk opgezet zoals een high tea / high wine die je hier ook kan nuttigen. Hier zaten diverse minicroissants op, chocoladebroodjes, broodjes met jam, bonbons, scrumbled eggs, gekookte eieren, fruit en kleine belegde broodjes. Ondertussen wordt je ruimschoots voorzien van koffie en thee en voor de kinderen was de limonade niet aan te slepen.

Als je wilt, kun je hier ook een zwanenboot of zelfs bbq-donut huren voor vertier op het water van de Vikingrijn,

Meer informatie vind je hier.

Zijn jullie hier wel eens geweest?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Volgmama schreef:

  Ziet er leuk uit! Ik ken het nog niet. En gefeliciteerd met het 40 jaar huwelijk van je schoonouders.

 2. Volgmama schreef:

  Ziet er leuk uit! Ik ken het nog niet. En gefeliciteerd met het 40 jaar huwelijk van je schoonouders.

 3. Marushi schreef:

  Ziet er echt super leuk uit! Volgens mij kunnen ze daar wel heel veel doen! -x-

 4. Marushi schreef:

  Ziet er echt super leuk uit! Volgens mij kunnen ze daar wel heel veel doen! -x-

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.