Skip to Content

Mechelen Stedentrip: Bezienswaardigheden & Activiteiten

Mechelen Stedentrip: Bezienswaardigheden & Activiteiten

Veel mensen gaan een dagje of een weekendje naar Antwerpen of Brussel en misschien ook wel naar Brugge of Gent (waar ik eerder als eens een blog over schreef), maar tussen Antwerpen en Brussel ligt nog een erg leuke en mooie stad. Mechelen namelijk.

Je kunt hier een dagje naar toe, zoals ik dat zelf al een aantal keren heb gedaan, met een vriendin in 2004 en met mijn moeder in 2016, maar er is zoveel te zien en te doen dat je er met gemak ook een week kunt verblijven. Hierbij een aantal tips en voor ieder wat wils.

Grote markt

Mechelen Stedentrip: Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In de prachtige binnenstad van Mechelen loopt bijna iedereen in een rechte lijn naar de Grote Markt en dat is niet voor niets. Dit is een schitterend groot plein met vele bezienswaardigheden eromheen en prachtige oude geveltjes. Ook de restaurantjes en cafés zijn in die mooie oude gebouwen gevestigd. Als je hier gaat lunchen zoals ik destijds gezellig met mijn moeder deed, heb je ook een mooi uitzicht. Tot 2006 stond hier een standbeeld van Margaretha van Oostenrijk, maar die is verplaatst naar de Schoenmarkt.

Stadhuis Mechelen met Belfort en Lakenhal

Mechelen Stedentrip: Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Een aantal mooie, bijzondere gebouwen aan dit plein vallen direct op. Zoals bijvoorbeeld het stadhuis van Mechelen aan de oostzijde van het plein. Dit bijzondere en schitterende gebouw bestaat uit drie delen: het Paleis van de Grote Raad, het Belfort en de Lakenhal. Het Paleis van de Grote Raad is het linkse gedeelte in de neogotische stijl. De achterkant van het gebouw ligt aan de Befferstraat. Het werd in 1526 gebouwd om er de Grote Raad van Mechelen in onder te brengen. de Grote Raad was vanaf de 15de eeuw het hoogste rechtscollege in de Nederlanden. Geldnood zorgde ervoor dat het gebouw pas in 1911 helemaal af was.

In het Paleis is een prachtige trouw-, raad- en kolommenzaal te zien en een 16de-eeuws wandtapijt over de Slag bij Tunis (255 v. Chr. waarbij de Romeinen werden verslagen door de Carthagers). Het Belfort staat op de lijst van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed. Het is een gotisch gebouw, uit de 14de eeuw, maar heeft ook elementen uit de barok (17de eeuw). De toren werd nooit helemaal voltooid en in 1526 werd ook nog een deel afgebroken voor de bouw van het Paleis van de Grote Raad. De lakenhal is ook uit de 14de eeuw en werd gebruikt voor de handel in textielproducten. Er heeft brand gewoed en daarna werd het uitgebreid verbouwd.

Romboutskathedraal

Mechelen Stedentrip: Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De prachtige grote kerk die aan de rand van de Grote Markt staat is de Romboutskathedraal. Die kan je al van verre zien, zelfs al vanuit de trein. De toren is dan ook ruim 97 meter hoog en heeft twee beiaarden (klokkenspel, dat je bespeelt met een klavier). Ook deze toren staat op de lijst van UNESCO. De kerk is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De kerk is gebouwd in de 13de eeuw en is gewijd aan de Ierse missionaris Sint-Rombout. In de eeuwen erna is er nog veel bijgebouwd en veranderd.

Tijdens de reformatie in de 16de eeuw is veel van het oude meubilair en interieur vernield en verloren gegaan. De kerk is een tijdje protestants geweest, maar in 1585 werd hij weer door de Katholieken in ere hersteld. De kerk is gebouwd met witte Brabantse zandsteen en Doornikse kalksteen. Binnen is het barokaltaar met reliekschrijn van Sint-Rombout een echt hoogtepunt. Het schip is in gotische stijl en op de zuilen staan beelden van de apostelen. Ook de preekstoel moet je bekijken, schitterend houtsnijwerk.

De toren heeft zeven niveaus:

  1. De kraankamer is de ruimte waar een hijsinstallatie staat die de klokken kan optakelen. Hiervoor waren wel 9 mensen nodig die in een tredrad liepen.
  2. De smidsekamer is de ruimte waar de smid reparaties uitvoerde. Ook hangen hier de gewichten voor het uur-, slag- en trommelspeelwerk.
  3. De klokkenkamer is de plek waar de oude beiaard staat. Hier is een museum.
  4. In de uurwerkkamer staan een 17de-eeuws uurwerk met slagwerken voor het hele en halve uur en een speeltrommel.
  5. De beiaardkamer is relatief nieuw, omdat pas sinds de jaren 80 hier de nieuwe beiaard geplaatst is. Deze beiaard wordt elektromagnetisch aangedreven.
  6. De askelder is helemaal bovenaan, maar was bedoeld als de kelder van de (nooit gebouwde) spits.
  7. De SkyWalk is een glazen uitkijkpunt. Bij helder weer kun je heel ver weg kijken, Antwerpen aan de ene kant en Brussel aan de andere.

Vele beroemdheden zijn je voor gegaan om deze toren te beklimmen: Lodewijk XV, Napoleon Bonaparte, Koning Albert I en Koning Boudewijn met zijn vrouw.

Paleis van Margaretha van Oostenrijk

Mechelen Stedentrip: Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In de Keizerstraat vind je het Paleis van Margaretha van Oostenrijk. Zij was van 1507 tot 1530 landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden. Dit was haar woonpaleis. Ook was dit gebouw het eerste renaissancegebouw in de lage landen. Het is een schitterend gebouw dat je echt even moet bekijken. In de 17de en 18de eeuw huisde hier de Grote Raad. Op de gevel vind je het wapenschild van Margaretha, naast het wapenschild van keizer Karel en een beeld van Vrouwe Justitia. Aan haar hof zijn kunst en wetenschap zeer belangrijk. Belangrijke kunstenaars en filosofen verblijven in het paleis.

Brusselpoort

Mechelen Stedentrip: Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Brusselpoort is een bijzonder, massief gebouw uit de 13de eeuw en staat in de ring van Mechelen. De oude stadspoort is de hoogste van 12 poorten die gebouwd werden als stadsomwalling. In het gebouw is een atelier geweest van Alfred Ost. Sinds 2010 zit het Figurentheater in Vlaanderen in dit gebouw.

Musea in Mechelen

Er zijn een aantal interessante musea in Mechelen.

Hof van Busleyden

Hof van Busleyden is een stadspaleis, gebouwd in vroege renaissancestijl. Busleyden was een Luxemburgse geleerde en medewerker van de Grote Raad van Mechelen. Ook werd hij priester van Sint-Rombouts. Hij ontving hier bekende geleerden en filosofen zoals Erasmus en Thomas Moore. Het gebouw bestaat uit die vleugels rond een rechthoekige binnenplaats. Ook zie je mooie toren.

De oorspronkelijke aankleding en versiering is bijna helemaal vernield in de brand van 1914, maar in de ontvangstruimte zijn muurschilderingen met tempera bewaard gebleven uit 1507. Het is nu een stadmuseum, sinds maart 2018 geopend. Het richt zich op de periode van de 15de tot de 17de eeuw. Op hun website staat dat ze ook een route hebben voor kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Speelgoedmuseum

Mechelen Stedentrip: Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het Speelgoedmuseum heeft een unieke collectie oud en modern speelgoed. Op een oppervlakte van 7000 vierkante meter zijn er verschillende afdelingen zoals: circus & kermis, constructiespeelgoed, leerzaam, knuffeldieren, mechanisch speelgoed, poppen, puzzels, spellen, soldaatjes, treinen en nog veel meer. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen en er is een uitgebreide educatieve dienst aanwezig.

Meer informatie vind je hier.

Kerkelijk Erfgoed

Mechelen Stedentrip: Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Sint-Janskerk is een 15de-eeuwse gotische kerk, gewijd aan Johannes de Doper en Johannes de Evangelist. Tijdens de Reformatie is de kerk eerst geplunderd en daarna zelfs als kazerne gebruikt voor de troepen van Alva (ja die van “Den Briel”). De kerk is nog niet zo lang geleden zowel van buiten als van binnen gerestaureerd. Binnen zijn de schilderijen van Pieter Paul Rubens de hoogtepunten. Vooral het triptiek van het hoogaltaar is schitterend. Verder zie je nog meer prachtige schilderijen in deze kerk hangen van onder andere Jordaens en De Crayer. Ook de preekstoel en de kerkmeestersbanken in de middenbeuk zijn erg mooi.

De St.-Katelijnekerk of ook wel Catharinakerk genoemd, is ook een gotische kerk, maar dan uit de 14de eeuw. Het heeft een driebeukige kruisbeuk en een vierkante toren. In de 17de eeuw zijn de twee zijkapellen aangebouwd. Dit is een wat eenvoudige kerk, omdat er destijds weinig geld was. Er zijn eenvoudige materialen gebruikt bij de bouw zoals een houten gewelf in plaats van een stenen variant. het interieur was vroeger wel degelijk rijkversierd, maar is in de 19de eeuw versoberd.

De Onze-Lieve-Vrouwe-over-de-Dijlekerk is een kerk in de stijl van Brabantse gotiek, waarvan de oudste parochie al in 1236 werd opgericht. De huidige kerk is gebouwd in de 14de en 15de eeuw omdat de oorspronkelijke kerk waarschijnlijk is vernield bij de stadsbrand van 1342. In de 17de eeuw werden er nog drie kapellen aan toegevoegd. De mooie 19de-eeuwse ramen zijn vernield in 1945, maar de moderne ramen zijn ook mooi en zorgen vooral aan het eind van de middag voor een mooie lichtinval in de kerk.

Ondanks de rampspoed uit de Tweede Wereldoorlog zijn er toch nog vele kunstschatten bewaard gebleven, zoals enkele 16de-eeuwse fresco’s, een aantal Mariabeelden (eentje uit de 14de eeuw), een barokke preekstoel uit 1718, een hoogaltaar uit 1690 en een zeer beroemd schilderij van Pieter Paul Rubens. “De wonderbare visvangst” is uit 1619.

Het Groot Begijnhof is gesticht in de 13de eeuw en sinds de 16de eeuw hoort het bij de stad Mechelen. Het staat op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. Rond 1245 ontstond er een gemeenschap van vrouwen die samen een stuk grond hadden gekocht om te wonen en te werken. Dit was van oorsprong achter de St.-Kathelijnekerk.

Dit was het Klein Begijnhof. Ze verzorgden er zieke priesters of zieke of zwakke begijnen. De groep groeide in de jaren erna snel en vandaar dat zij een ander stuk grond toegewezen kregen buiten de toenmalige stadswallen. Dit was een afgesloten plaats onder toezicht van een kapelaan. In 1370 waren hier al meer dan honderd huizen. In 1550, op het hoogtepunt, waren er 1500 begijnen!

De Beeldenstorm van 1566 was verschrikkelijk. Er waren vele vernielingen, plunderingen en uiteindelijk werd het gehele Begijnhof in brand gestoken. De overgebleven begijnen vluchtten naar Leuven, Brussel en Antwerpen. In de 17de eeuw keerden de begijnen terug in Mechelen op de huidige locatie. In 1637 werd de Begijnhofkerk gebouwd in barokstijl. In de 18de eeuw liep het aantal begijnen terug en tijdens de Franse Revolutie werden de bezittingen verkocht. Na de Franse periode is het Begijnhof opnieuw in gebruik genomen.

De laatste twee begijnen zijn hoogbejaard gestorven eind jaren 80. Veel gebouwen zijn nu inprivébezit en gerestaureerd. Het is nu een gezellige buurt met vele activiteiten. Je kunt een rondwandeling met stadsgids boeken, maar je kan ook met een plattegrond en informatie op pad. Bekijk de poortjes, de mooie gebouwen, het kerkje en snuif de sfeer op die hier hangt.

De natuur in

Mechelen Stedentrip: Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Kruidtuin

De Kruidtuin is het grootste openbare park midden in de binnenstad. Rond het standbeeld van Dodoens werden 250 verschillende kruiden geplant. De hoofdingang is langs de Bruul. Er wordt een evenement georganiseerd op elke donderdagavond in juli en augustus: Parkpop. Het park dient sinds de middeleeuwen als tuin voor de Commanderij van Pitzemburg. In 1588 werden hier de eerste aardappelen geplant. Na de afschaffing van de ridderorde wordt in de 19de eeuw een Engelse landschapstuin aangelegd. Na de Eerste Wereldoorlog werd het opengesteld voor het publiek. Het is er heerlijk wandelen en niet ver van het centrum en het station.

Vrijbroekpark

Het Vrijbroekpark is met meer dan 50 hectare groen de ideale plaats om te wandelen, te sporten, te genieten van de planten of op een terrasje te zitten. Het park ligt aan de rand van de stad en heeft waterpartijen en een rozentuin in het hart van het park. Die tuin heeft een belangrijke prijs gewonnen. Verder zijn er plantenborders, een cannatuin en een ecotooptuin met kruiden en fruitbomen die een stukje Belgische tuinbouwkunst tonen.

Veel basisscholen uit de regio komen jaarlijks naar dit park voor een speel-leerwandeling waarbij natuurbeleving centraal staat. In het park worden wandelingen, workshops en feesten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld de Rozenfeesten. Er zijn drie wandelroutes te vinden in het park met gekleurde paaltjes. Ook is er een fietsroute die aansluit op de knooppuntenroute.

Er zijn een aantal plekken te vinden waar je iets kunt eten en drinken. Verder zijn er verschillende sportclubs, maar je kunt ook individueel sporten, zoals joggen en tennissen. Speciaal voor de kinderen is er een leuke speeltuin met toestellen en schuilhut. Ook is er een verkeerstuin, waar je de verkeersregels met je kinderen kunt oefenen.

Mechels broek

Het Mechels Broek ligt net buiten het centrum van Mechelen en is een moerassig gebied naast de rivier de Dijle. Er zijn hier veel verschillende soorten vogels aanwezig en amfibieën vanwege de vele waterpartijen. Verder grazen hier Galloway-runderen. Je kunt hier heerlijke lange wandelingen maken door de natuur en de natuur observeren vanaf de uitkijktoren en een vogelkijkhut langs de twee meren en het riviertje.

Door het vele water kan het wel wat drassig zijn, ook op de paden, dus neem eventueel laarzen mee. Vlakbij ligt ook het sport- en recreatiedomein De Nekker en de evenementen- en tentoonstellingenhal Nekkerhal. Er worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd in het Mechels Broek voor jong en oud.

Meer informatie vind je hier.

Mechelen met kinderen

Mechelen Stedentrip: Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Rondvaart water

Een stad bekijken vanaf het water zorgt ervoor dat je net weer wat andere dingen ziet. En zeker kinderen vinden het natuurlijk heel erg leuk om in zo’n bootje te zitten. Ook als ze een beetje moe zijn geworden van het vele wandelen. Dus tijd voor een mooie rondvaart! Tussen de Vismarkt en de Haverwerf vertrekken de boten voor een mooie tocht langs alle bezienswaardigheden.

De vroegere stadswallen, de Kraanburg, de Winketpoort en de sluis en door de binnenstad langs allerlei handelspanden en het klooster van Diependael, waar het eerste ziekenhuis van Mechelen was gevestigd. En nog veel meer. Ook zijn er combinaties mogelijk met step of wandeling.

Meer informatie vind je hier.

Zoo Planckendael

Mechelen Stedentrip: Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Planckendael is een dierentuin in Muizen, vlakbij Mechelen. Het park is ingedeeld in continenten met de bijbehorende dieren. Sommige delen in het park zijn grote open ruimtes die niet bewerkt worden, waardoor je er het hele jaar wilde bloemen en planten kunt vinden. Per continent is een “ambassadeur”, een dier dat met uitsterven bedreigd wordt. Bijvoorbeeld de ooievaar in Europa en de Indische leeuw in Azië. Het Aziëgedeelte heeft sinds 2006 een tropische kas met tijgerpythons, argusfazanten en neushoornvogels etc.

Er is een restaurant Toepaja en een speeltuin. In 2012 is er een stuk geopend waar Aziatische olifanten leven. Vijf vrouwtjesolifanten kwamen over uit Antwerpen en in april 2015 werd hieruit de eerste olifant geboren, die helaas snel overleed. Maar daarna zijn er nog meer kleintjes geboren en die zijn wel gezond. In 2008 kwam er een savannebiotoop waarin de omgeving van Niger en Soedan wordt nagebootst. Er is een soort avonturenparcours gemaakt.

Sinds 2017 is er in het Oceaniëgedeelte een groepje Tasmaanse duivels. In het Europagedeelte zie je dieren die in het wild zelden gezien worden, zoals de das, de bever en uilen. Ook is hier een knuffelgedeelte voor konijnen. Er zijn vier restaurants met hun eigen specialiteit. De Bonobo en de Ooievaar liggen vlak aan een speeltuin. Verder kun je in “Azië” een wandelparcours door boomkruinen lopen en in “Amerika” is er een klim- en evenwichtsparcours.

Meer informatie vind je hier.

Domein Tivoli

Ten noorden van het centrum van Mechelen vind je dit domein. Er is hier een kasteel (nu een horecazaak) en een 19de-eeuwse kasteelpark eromheen waar je heerlijk kunt wandelen. Er is een Engelse landschapstuin met grote vijver en ringgracht. Erg romantisch wandelen met waterpartijen en bruggetjes, grillige wandelpaadjes en beschutte stukken gras en natuur. Er zijn drie looproutes uitgezet van 800, 1000 en 1300 meter. Er is ook een apart gedeelte waar honden zich kunnen uitleven: de hondenloopweide. Hier mogen ze los en kunnen ze fijn ravotten. Ook is er een leuk speelterrein voor de kinderen.

Voor de kinderen is de kinderboerderij het leukst. In Kinderboerderij Tivoli kunnen de kinderen genieten van allerlei boerderijdieren en er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Je kunt hier ook wat dierenrassen vinden die bedreigd worden. Er is een knuffelhoek met aaibare dieren. En wil je dat je kindje van zijn speen af gaat, dan heb je hier “tuttenbomen”. Daar kan je kindje samen met andere kinderen zijn “tutje” achterlaten en troost vinden bij de dieren, is de gedachte erachter.

Er is ook een blote voetenpad, maar alleen onder begeleiding van een gids. Hier kun je ervaren hoe het voelt om over verschillende ondergronden te lopen: hout, steen, boomsnippers, gras, grind, warm, koud, vochtig of droog etc. Langs het pad zijn planten waar je aan kan ruiken of die je mag proeven. Er is ook een vlinderborder met planten die geschikt zijn voor rupsen en vlinders.

Het boerderijpad is een bewegwijzerd wandel- en doepad voor kinderen tussen 4 en 10 jaar dat langs leuke en speelse informatiehuisjes loopt. je wordt geleid door de mascotte van het domein: Kadodder. In de bijenhal verzorgt de imker zo’n 15 bijenvolkeren. Ook is hier een tentoonstellingsruimte waar je meer te weten komt over de honingbij en het werk van een imker.

Meer informatie vind je hier.

Technopolis

Technopolis Mechelen; Vlaams doe-museum voor kinderen ervaringen blog - Reis-liefde.nl

Bij Technopolis experimenteer je op een interactieve manier. Hun motto is: “Ik hoor en ik vergeet. Ik zie en ik onthoud. Ik doe en ik begrijp.” Het is dan ook specifiek op kinderen gericht om hen iets bij te leren over de basisprincipes van wetenschap en technologie. Er zijn meer dan 350 permanente interactieve opstellingen met verschillende thema’s.

Bijvoorbeeld: Lucht&Wind, Waterkant, Ruimtevaart en Actie&Reactie. Het Technopolis vormt ook het decor van de televisieserie Hoe?Zo!. Voorbeelden van dingen die je er kunt doen zijn: Fietsen op een kabel op 5 meter hoogte, een dutje doen op een spijkerbed, wandelen op de maan, een auto optillen en je haren rechtzetten met elektriciteit (vandegraaffgenerator).

Leuk en leerzaam is een bezoek aan Technopolis in Mechelen. Jong en oud maakt er kennis met natuurwetten als zwaartekracht, elektriciteit en opwaartse druk. Zintuiglijke waarneming is heel belangrijk, maar het kan je ook foppen. En zien of horen alleen is niet voldoende, het motto is: ‘Ik doe en ik begrijp’. Er zijn shows en demonstraties van de ‘edutainers’, medewerkers die voorstellingen geven rond allerlei thema’s.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Technopolis Mechelen; Vlaams doe-museum voor kinderen

Overnachten in Mechelen

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je hebt hier alle kanten op.

Martin’s Patershof

Dit unieke hotel is gevestigd in een voormalige kerk en biedt prachtig ingerichte kamers en suites. Het hotel ligt op een steenworp afstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van Mechelen.

Meer informatie vind je hier.

Novotel Mechelen Centrum

Dit moderne hotel ligt in het hart van Mechelen, op slechts 5 minuten lopen van de Grote Markt. Het hotel beschikt over comfortabele kamers, een fitnesscentrum en een bar.

Meer informatie vind je hier.

NH Mechelen

Dit hotel ligt op 10 minuten lopen van het treinstation van Mechelen en biedt kamers met airconditioning en gratis WiFi. Het hotel heeft ook een bar en een restaurant dat lokale en internationale gerechten serveert.

Meer informatie vind je hier.

Mercure Mechelen Vé

Dit hotel ligt op 5 minuten lopen van het treinstation van Mechelen en biedt moderne kamers met gratis WiFi. Het hotel heeft ook een restaurant en een fitnesscentrum.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Elisabeth

Dit charmante hotel ligt in het historische centrum van Mechelen, op slechts een steenworp afstand van de Sint-Romboutskathedraal. Het hotel beschikt over gezellige kamers en een restaurant dat Belgische specialiteiten serveert.

Meer informatie vind je hier.

Zijn jullie al eens in Mechelen geweest?

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.