Skip to Content

Meivakantie; de leukste uitjes en activiteiten wat te doen met kinderen

Meivakantie; de leukste uitjes en activiteiten wat te doen met kinderen

De meivakantie, ook wel bekend als de voorjaarsvakantie is het ene jaar in mei, maar kan ook al in april plaatsvinden. Vaak valt het tegelijk met Koningsdag, of 4 en 5 mei. 1 week is verplicht, maar veel scholen plannen vanwege de feestdagen het rooster zo dat je twee weken vrij bent.  Ook in de meivakantie worden er allerlei activiteiten georganiseerd in Nederland. In deze vakantie vallen er een aantal feestdagen die op extra evenementen kunnen rekenen zoals de Lammetjesdagen, Pasen, Koningsdag en de 5 mei bevrijdingsfestivals.

Koningsdagfeesten & vrijmarkt

Meivakantie; de leukste uitjes en activiteiten wat te doen met kinderen - Reisliefde

Ook in het kader van Koningsdag worden er overal feesten georganiseerd in de avonduren of overdag. Natuurlijk vinden ook de traditionele vrijmarkten plaats. Kan je gezellig met je kind op zoek gaan naar nieuwe schatten, of misschien wel verkopen om zo meer ruimte te maken in huis. Natuurlijk mogen oranje of een rood-wit-blauwe outfit niet ontbreken net als de oranje tompouce van de Hema.

Lees ook: Vrijmarkten in Nederland; De leukste rommelmarkten om op Koningsdag te bezoeken

Nationale Kinderherdenking

De Nationale Kinderherdenking 4 mei is een interactieve herdenking voor, door en met alle kinderen van 8 tot 14 jaar in Nederland en wordt op 4 mei vanaf het voorplein van Madurodam live uitgezonden. Door kritisch na te denken, je in te leven én op te staan voor anderen, kunnen we onze vrijheid behouden. Want vrijheid geven we door.

Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsfestivals

Meivakantie; de leukste uitjes en activiteiten wat te doen met kinderen - Reisliefde

Lekker dansen op muziek, een feestje vieren, wat eten of meedoen aan één van de vele andere activiteiten die worden georganiseerd? Tijdens de bevrijdingsdagfestivals kan dat! Niet alleen meer voor volwassenen maar steeds meer festivals zijn ook leuk voor kinderen, of worden speciaal daarvoor georganiseerd. Veel van deze festivals zijn ook gratis te bezoeken!

Lees ook: De leukste bevrijdingsdagfestivals met kinderen

Bioscoopfilms

In de meivakantie zijn er ook meerdere bioscoopfilms die je kan bekijken in de bioscoop. Dit jaar zijn dat onder andere;

  • Nick Jr. Voorjaarbios zit bomvol leuke avonturen! Zo zie je Bubble Guppies, Blaze en de grote pizza race, Pups redden een waterloper en Pups redden een windsurfer.
  • Onze favoriete blauwe egel beleeft een spectaculair nieuw avontuur in Sonic The Hedgehog 2. Sinds Sonic in Green Hills woont, wil hij maar wat graag laten zien dat hij een echte held is. En die kans krijgt hij als Dr. Robotnik terugkeert, die met zijn nieuwe partner Knuckles op zoek is naar een smaragd met een allesvernietigende kracht. Samen met zijn eigen sidekick Tails reist Sonic de wereld over om de smaragd te vinden voordat deze in de verkeerde handen valt.
  • Piraten van Hiernaast; De Ninja’s van de overkant. De sfeer in het rustige Zandwijk bekoelt als er ninja’s in de straat komen wonen bij de Piraten van Hiernaast. Piraten en ninja’s zijn immers gezworen vijanden. De stoere piratenfilm vol vriendschap en avontuur voor het hele gezin! De sfeer in het rustige Zandwijk bekoelt als er ninja’s in de straat komen wonen bij de Piraten van Hiernaast. De piraten dagen de ninja’s uit om de ultieme strijd aan te gaan tijdens de jaarlijkse zeskamp in het dorp. Wie zal de wedstrijd winnen? Ninja’s zijn natuurlijk sneller en leniger, maar piraten zijn de beste valsspelers van de zeven zeeën…
  • Bad Guys; Het beruchte team van de Foute Jongens bestaat uit vijf vrienden. Na jarenlang ontelbare roofovervallen te hebben gepleegd, worden de meest gezochte criminelen toch een keer gepakt. Mr. Wolf sluit een deal (al is hij niet van plan om zich eraan te houden) om te voorkomen dat ze de gevangenis in moeten: de Foute Jongens worden goed. Maar intussen komt Mr. Wolf erachter dat goed doen hem de acceptatie oplevert die hij altijd al gewild heeft. Als er dan een nieuwe schurk de stad onveilig maakt, moet Mr Wolf de rest overtuigen om de ‘Goede Jongens’ te worden.
  • De Drekkies zoeken een nieuwe plek om te wonen. Ze komen terecht in Stinkiestad, een prachtig en rustig plaatsje. Helaas heeft Stinkiestad last van een vreselijk stinkende vuilnisbelt. Daar moet iets aan gedaan worden!
  • In Sing 2 bereiden koala Buster Moon en zijn talentvolle groep dierenartiesten het meest extravagante optreden ooit voor in een wereldstad volop entertainment, glitter en glamour. Er is alleen een probleem: ze moeten ’s werelds grootste rockster ervan overtuigen om mee te doen aan dit spektakel.

Bloemen uitjes & festivals

Floriade – Almere

Een groene stad is de leukste stad die je je maar kan voorstellen. Dat gaan kinderen beleven tijdens Floriade Expo 2022. Een unieke combinatie van spelenderwijs leren over tuinbouw, natuur en duurzaamheid én samen plezier maken.

Het rijke kinderprogramma op de Expo is gevuld met onder ander theater van BonteHond, de inzending Waterworld van boomkwekerij Ebben, een ecologische footprint, een heuse expeditieroute en de duurzaamste speeltuin van de wereld. Floriade stelt zich ten doel kinderen, jeugd en studenten bij de Expo te betrekken. Voor een groene toekomst hebben we jongeren namelijk nodig.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Floriade Expo 2022 Almere met kinderen bezoeken

Keukenhof – Lisse

Ieder voorjaar staan in de Keukenhof meer dan 7 miljoen bloembollen in bloei met wel 800 verschillende soorten tulpen. Dit is een unieke en onvergetelijke belevenis, niet alleen voor toeristen maar ook met kinderen. Naast de ruim 32ha aan bloemen zijn er speciale shows, is er een kinderboerderij, kan je een tochtje maken met de boot of een stukje fietsen.

Lees ook: Keukenhof Lisse met kinderen

Meer informatie vind je hier.

Orchideeënhoeve met Jungle Freakshow

Ga in de meivakantie op avontuur in de geheel overdekte Orchideeën Hoeve en beleef een werelds dagje uit. Test jouw junglekennis tijdens de spannende Jungleshow Broodje Aap, ontmoet de sterren van het nieuwe Makirijk en ravot er op los in de waterrijke speeltuin. Kies dit jaar voor een avontuurlijk dagje uit met Koningsdag en beleef samen met jouw gezin een onvergetelijk avontuur. Voer de grote riviermonsters, ontdek de geheime junglepaden met de avontuurlijke speurtocht en bewijs dat jij de koning van de jungle bent in de waterrijke speeltuin.

Meer informatie vind je hier.

Pretparken & Dierentuinen

Veel pretparken openen in april weer de deuren voor het zomerseizoen, precies op tijd voor de meivakantie.

Spelerij – Uitvinderij – Nijmegen

Het leukste idee voor activiteiten in de meivakantie? Een uitje naar De Spelerij – De Uitvinderij. Of het nu plenst of het zonnetje schijnt, vermaken doe je je sowieso. Dus, kom naar ons toe. De tijd vliegt en je komt ogen, oren en handen tekort! Hoewel de dingen een beetje anders zijn geworden en we een paar aanpassingen hebben moeten doorvoeren om aan de nieuwe regeltjes te voldoen blijft spelen in De Spelerij zoals je het gewend bent: helemaal te gek!

Meer informatie vind je hier.

Linnaeushof – Heemstede

Laat je kinderen lekker buiten uitrazen in Europa’s grootste speeltuin: Linnaeushof die altijd rond deze tijd opengaat.  Bij de opening van het nieuwe speelseizoen presenteert Linnaeushof een fantastisch nieuw klim en klauter speeltoestel waarop je een behendigheidsparcours kunt afleggen. Het toestel (zie impressie beneden) is maar liefst vijftien meter lang en vijf meter breed. Met tien overgangen van eucalyptushout en touw leg je er een sportief en vrolijk parcours op af, slingerend en springend van paal tot paal en over eilandjes.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Linnaeushof

Julianatoren – Apeldoorn

Het pretpark, met méér dan 60 te gekke attracties, spectaculaire shows en grote evenementen biedt een onvergetelijke dag uit aan gezinnen met kinderen van 2 tot circa 10 jaar. En het is natuurlijk de plek waar je je favoriete TV-sterren Jul & Julia in het echt ontmoet! Nieuw dit jaar is de attractie Texas Twister.

Lees ook: Julianatoren

Meer informatie vind je hier.

Ocean Bricks Burgers’ Zoo – Arnhem

Van zaterdag 23 april tot en met zondag 19 juni 2022 ‘zwemmen’ in en rondom onze Ocean ruim 30 spectaculaire zeedieren! Deze dieren zijn levensecht nagebouwd met maar liefst 1,3 miljoen kleurige steentjes. Laat je op je tocht door het park verrassen door kleurrijke creaties van charismatische dierfiguren als orka’s, makohaaien, reuzeninktvissen, dolfijnen, roggen, zeehonden, zeekoeien, pinguïns en enkele bekende bewoners van het tropisch koraalrif.

De locaties van de ruim dertig verschillende dierfiguren op een centrale route door het park staan duidelijk aangegeven op een speciale plattegrond, die bezoekers aan het evenement bij de hoofdingang ontvangen.

Lees ook: Burgers’ Zoo

Meer informatie vind je hier.

Animal Event Speelland Beekse Bergen – Hilvarenbeek

Op 6, 7 en 8 mei wordt het terrein van De Beekse Bergen in Hilvarenbeek (nabij Tilburg) omgetoverd tot een waar (huis)dierenfestival. Animal Event is hét event voor dierenliefhebbers uit Nederland en België, en vindt dit jaar voor de veertiende editie plaats. Het evenement leent zich perfect voor een gezellig dagje uit met vrienden of familie, en natuurlijk mag je hond ook mee!

Een leuk dagje weg, andere dierenliefhebbers ontmoeten, kennis maken met verschillende rassen, meer leren over het gedrag van onze huisdieren, het zijn allemaal elementen binnen Animal Event. Of je nu van konijnen, paarden, schapen, katten of reptielen houdt, er is voor jong en oud vanalles te beleven. Spectaculaire dierenshows, interactieve workshops, sfeervolle foodcourts en de 160 verschillende winkeltjes maken je bezoek aan Animal Event compleet.

Meer informatie vind je hier.

Musea

Veel musea organiseren speciale activiteiten tijdens de meivakantie

Aviodrome – Lelystad

Kom auto’s en vliegtuigen spotten en machtige machines bewonderen tijdens Brute kracht: Planes en Cars. Stel ook je eigen kracht op de proef en klim naar grote hoogte op het ‘krachtveld’ tijdens dit stoere evenement! Zelf een echt vliegtuig besturen? Dat is de droom van menig kind! Tijdens de Kindervliegdagen hanteren jonge piloten van 8 tot en met 16 jaar de stuurknuppel van een Cessna 172. En op 5 mei brengt Andre Kuipers een bezoek aan het museum.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Luchtvaart & Themapark Aviodrome Lelystad review 

NEMO Science Museum – Amsterdam

In de meivakantie is er bij NEMO van alles te beleven. Van 23 april t/m 8 mei 2022 kun je genieten van extra workshops en demonstraties, met extra aandacht voor water. NEMO is in de vakantie ook op maandag open. Op Koningsdag (27 april) is NEMO gesloten.

In de meivakantie is er in NEMO extra aandacht voor: water. Bezoek de vernieuwde tentoonstelling Zuiver Water op verdieping 2. Hier ontdek je alle stappen die nodig zijn om in Amsterdam drinkwater uit de kraan te krijgen. In workshops kun je zelf slootwater schoonmaken en zeepbellen onderzoeken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: NEMO Science Museum Amsterdam met kinderen

Scheepvaartmuseum – Amsterdam

Van 23 april t/m 8 mei is het meivakantie in Het Scheepvaartmuseum! Stap aan boord en bezoek, beleef en ontdek van alles met je familie. Bouw samen blokkenbootjes op het Plein, help een kleine schepeling met zijn heimwee of verken het museum met een gratis kijktocht of de junior audiotour. In het museum, buiten op de steiger óf aan boord van de schepen… tijdens de meivakantie is er voor iedereen die familie heeft, wat te doen!

Let op: op Koningsdag (27 april) is het museum gesloten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Scheepvaartmuseum met kinderen

MuZIEum – Nijmegen

Bij het muZIEum brengen ze hun tijd graag door in de tuin! En daarom organiseren ze een leuke activiteit waarin je de lente kunt beleven zoals onze blinde collega’s en dus in het pikkedonker! Hoe werk je in de tuin als je blind of slechtziend bent? Hoe pak je dat aan? Bij het muZIEum kun je het in de meivakantie gaan ervaren! Samen met een blinde of slechtziende gids ga je de muZIEumtuin in en ervaar je het buitenleven, maar dan zonder iets te zien. De gids is dé ervaringsdeskundige en kan je hier van alles over vertellen.

Meer informatie vind je hier.

TextielLab Textielmuseum – Tilburg

Breng deze meivakantie tussen 30 april en 8 mei een bezoek aan het TextielMuseum. Hier is van alles te beleven voor jong en oud! Er gaat een wereld van kleuren open in de nieuwe familie tentoonstelling ‘Kleurstof’. Volg met de (klein)kinderen het kleurenspoor om te ontdekken waar de kleuren in onze kleding vandaan komen door ze te voelen, horen, ruiken en zélfs proeven. Kijk in het TextielLab hoe echte kunstenaars en ontwerpers vernieuwende dingen maken van textiel. Of laat de kids meedoen met De TextielClub workshops, waar ze zelf creatief aan de slag gaan.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Nieuwe expositie Kleurrijk Textielmuseum Tilburg

Romeinenweek – Archeon

De Nationale Romeinenweek bestaat sinds 2014. In heel Nederland organiseren inmiddels ruim honderd organisaties allerlei activiteiten rond de Romeinse geschiedenis en de limes om gezamenlijk deze bijzondere periode uit de geschiedenis op de kaart te zetten. In het Archeon is de Restauratiewerf is te bezoeken waar momenteel hard wordt gewerkt aan de restauratie van de Zwammerdamschepen. Een unieke restauratie waarbij men zelf kan zien hoe deel voor deel, plankje voor plankje het te restaureren schip wordt voltooid.

Daarnaast vindt er dagelijks het spectaculaire gladiatorengevecht plaats, de tempelceremonie bij de tempel van Nehalennia en worden de rituelen en gebruiken rondom het badhuis getoond. De Romeinse muur, die ooit in Albanianae (Alphen aan den Rijn) heeft gestaan is zeker een bezoek waard zodat je mooi overzicht hebt van de Romeinse stad in Archeon. Kinderen kunnen zelf een Romein worden en kunnen meedoen aan de verschillende Romeinse activiteiten en natuurlijk een eigen selfie maken als Romeinse legionair.

Meer informatie vind je hier.

Kinderpodcastdagen – Beeld en Geluid Den Haag

Wil jij weten hoe podcasts worden gemaakt? De makers van jouw favoriete podcasts nemen je mee in de wereld van podcasts maken en geven je een kijkje achter de schermen. Misschien ben jij straks wel te horen in de volgende aflevering van Filosoofje, staat jouw lievelingsboek centraal in de workshop van De Waanzinnige Podcast, stel je jouw meest prangende vraag aan de makers van de NOS Jeugdjournaal Podcast óf los jij het mysterie op uit Sara’s Mysteries.

Meer informatie vind je hier.

Kastelen bezoeken

Kasteel Doorwerth – Doorwerth

Bij kasteel Doorwerth worden er tijdens de meivakantie diverse activiteiten en rondleidingen georganiseerd, speciaal voor kinderen. En is het kasteel extra geopend. Zo is er 30 april, een Ommetje rond het kasteel, en houdt de kasteelgids uitgebreid verhaal over kasteel, landgoed en haar illustere bewoners. Op dinsdag 3 mei kunnen kinderen weer avonturen beleven met Professor Bombasticus. In zijn magische theater lijkt er altijd van alles mis te gaan, maar is dat wel zo? 4 mei kunnen ze de ridderproef doen en op 5 mei brengt Hendrik van Doorenweerd, één van de eerste bewoners een bezoek.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel en park Rosendael – Arnhem

In de meivakantie is er van alles te beleven in kasteel en park Rosendael. Het kasteel is van dinsdag t/m zondag dagelijks geopend. Ga mee met de rondleiding of bezoek het kasteel op eigen gelegenheid met de IZI Travel app. Op zondag 1 mei ontmoet u de kasteelbewoners in kostuum. Geniet van de prachtige kleding en maak ook gerust even een foto! Kasteel Rosendael geeft een mooi beeld van hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. Er is een bijzondere collectie meubels, zilver en porselein te zien. Het imposante, historisch ingerichte kasteel is omringd door een park met veel bezienswaardigheden.

Meer informatie vind je hier.

Kinderrondleiding kasteel Ammersoyen – Ammerzoden

Tijdens de meivakantie van 23 april t/m 8 mei staan de poorten van kasteel Ammersoyen zeven dagen per week voor je open. Kom ook een kijkje nemen en beleef de middeleeuwen! Bezichtig de middeleeuwse waterburcht op eigen gelegenheid, doe de Speuren & Spelen tocht met het hele gezin, bezoek de Middeleeuwse Ontmoetingen of neem een kijkje tijdens Restauratie op Locatie.

Voor kinderen is er van alles te beleven. Ze zullen zich vergapen aan de schatkisten, plonsplees en de vele spannende luikjes en trappen. Op de museumzolder zijn allerlei leuke doe-activiteiten en in de wapenkamer kunnen bezoekers onderdelen van een harnas uitproberen.Na afloop van je bezoek kun je een kijkje nemen in de kasteelwinkel of een drankje en hapje nuttigen op het terras van het Koetshuis op de voorburcht van het kasteel.

Meer informatie vind je hier.

Huis Verwolde

Ook bij Huis Verwolde worden er in de meivakantie extra activiteiten georganiseerd voor kinderen. Zo kunnen kinderen weer op stap met de een knapzak met poffertjes na afloop! Op 4 mei kunnen kinderen van 5 tot en met 8 jaar samen met de gouvernante een bijzondere wandeling maken door het huis. Ze komen natuurlijk langs de kinderkamer en de prachtig gedekte tafel in de eetzaal. Kinderen mogen verkleed komen.

Op 5 mei komt professor Bombasticus naar huis Verwolde met zijn magische laboratorium van de geschiedenis. Op 8 mei speelt Hanna’floor van theater De rode maan de voorstelling ‘De baron die niet spelen kon’. Voor deze activiteiten moet wel extra betaald worden en vooraf gereserveerd.

Meer informatie vind je hier.

Workshops en events

Slijm maken van Aloë vera planten

Dr. Green organiseert enkele leuke interactieve kinderexcursies tijdens de meivakantie! Tijdens een workshop maken kinderen kennis met de natuur in de Aloë vera kwekerij in Naaldwijk, Zuid-Holland. De excursie start met een rondleiding door de kas waar duizenden Aloë vera planten staan. Natuurlijk mogen alle vragen gesteld worden en kunnen er toffe foto’s en selfies gemaakt worden tussen de Aloë’s. Na de rondleiding gaan de kinderen zelf aan de slag om met de gel uit de Aloë vera natuurlijke slijm te maken. Na afloop krijgen bezoekers een plantje en de slijm mee naar huis.

Meer informatie vind je hier.

Circusstad Festival – Rotterdam

De magie van circus is bijna niet onder woorden te brengen. Circus doet iets met je, ongeacht je leeftijd. Deze verwondering voert vijf dagen lang de boventoon tijdens Circusstad Festival Rotterdam. Je zit geheid op het puntje van je stoel tijdens onze spectaculaire voorstellingen en oogverblindende acts.

Circusstad Festival wordt alom geroemd om zijn hedendaagse, originele producties. Van dynamisch tot poëtisch, alle stijlen komen aan bod. Van over de hele wereld zijn uitsluitend topvoorstellingen geselecteerd.

Circusstad Festival is onderverdeeld in drie speelvlakken: Theater Rotterdam, het oude Luxor Theater en het Schouwburgplein. Op het gezellige festivalterrein zijn doorlopend workshops te volgen in en rond het Opticum, de Arena en het Chapiteau. Wil je vliegen, balanceren of jongleren met bizar veel ballen? De artiesten verklappen alleen aan jullie hun diepste geheimen. Ondertussen goochelen diverse koks vanachter hun pannen. Aan gekoeld bier en gezonde sappen geen gebrek. De trukendoos gaat nog verder open als de livemuziek start. Volledig betoverd walst het gemêleerde publiek huiswaarts.

Meer informatie vind je hier

Dordts Circus

Een unieke gebeurtenis die je niet mag missen! Een circusshow vol spanning, sensatie en een gulle lach voor, door en met uitsluitend Oekrainse circusartiesten die in Europa zijn gestrand en zijn gevlucht. Uitsluitend het beste van het beste wat er tot nu toe in Dordrecht is vertoond, met prijswinnaars van vele grote circusfestivals.

De opbrengst van de gehele kaartverkoop gaat naar Oekraïne. Zorg dat je snel je kaarten reserveert want er zijn maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Meer informatie vind je hier.

Maaspodium – Rotterdam

In de meivakantie worden er in het Maaspodium diverse familievoorstellingen voor diverse leeftijden geprogrammeerd waaronder Ik ben er Even niet. Voor én na de voorstellingen is er van alles te doen in en rondom het Maaspodium. Zo gaan de deuren naar het Maasterras wagenwijd open en grazen er schapen op ons grasveld. Na afloop van elke voorstelling scheert de stadsherder een schaap. Na het scheren is er een demonstratie waarin de net geschoren wol wordt gekaard. In foyer kan je zelf vilten. Daarnaast zijn er extra activiteiten Binnen en buiten.

Meer informatie vind je hier.

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek en de bijen te tellen in hun tuin.

Meer informatie vind je hier.

Landal weekendje weg

De meivakantie is het ideale moment om met het gezin samen te zijn en eropuit te gaan. Er zijn volop extra activiteiten op de parken van Landal. Of wat dacht je van een lang weekend tijdens Pasen? Als je een verblijf boekt in de meivakantie (ook tijdens het Paasweekend), ontvang je tot 25% korting.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Landal vakantieparken Nederland; Overzicht kindvriendelijke parken en ervaringen

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.