Skip to Content

Meppel; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Meppel; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Meppel is een leuk klein stadje niet ver van het populaire Giethoorn. Dus is dit leuk om te combineren voor een dagje in deze regio, maar natuurlijk ook leuk in een lang weekend of zelfs een vakantie in deze regio. Nu we deze zomer massaal in ons mooie Nederland blijven, kun je dit soort tips misschien goed gebruiken.

Bezienswaardigheden Meppel

Meppel is een kleine stad, maar het heeft relatief veel bezienswaardigheden. Dit komt uiteraard door het rijke handelsverleden van de stad. Er zijn veel oude gebouwen afgebroken, maar toch is er vrij veel te zien in Meppel.

Historische binnenstad

Meppel; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In het centrum van Meppel staan een flink aantal mooie gebouwen uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Een paar voorbeelden:

  • Huis uit de vroege 17de eeuw met trapgevel met natuurstenen sierdelen, Hoofdstraat 50.
  • In het voormalig raadhuis uit 1831 is het Expositiecentrum De Secretarie gevestigd. Er zijn hier wisselende exposities, maar ook het beschilderde behang uit de 18de eeuw is het bekijken waard. Hoofdstraat 22. Meer informatie vind je hier.
  • Stadswaag uit 1617, Hoofdstraat 52. Handelaren waren vroeger verplicht om producten die zij wilden verhandelen, en zwaarder waren dan 10 pond in de stadswaag te laten wegen. Zo werd er gezorgd voor een eerlijke handel en werd Meppel een belangrijke marktplaats. Met het woord waag werd eerst alleen het weeginstrument bedoeld, maar later ook het gebouw. De waag werd gebruikt tot 1796.
    Huis met gevel met rechte kroonlijst en voordeur met pilasteromlijsting uit 1860, Kerkplein 14.
  • Huis uit het begin van de 17de eeuw, met een gepleisterde trapgevel met zandstenen waterlijsten en afdekplaten en halfronde top met pilasters en voluten, Kruisstraat 12.
  • Woonhuis met gedeeltelijk gepleisterde trapgevel uit 1600, met zandstenen waterlijsten en afdekplaten en toppilaster met een mooie leeuw, Kruisstraat 15.
  • Het Tolhuis uit 1777, Reggersweg 6-8. De boerderij achter het Tolhuis ging in 2013 in vlammen op, maar het Tolhuis bleef gespaard. Inmiddels is een en ander herbouwd en gerenoveerd en aan de gevel van het Tolhuis is het oude tolbord ook weer teruggekeerd. Bijzonder om te zien.
  • De drie kalkovens uit 1875 aan de Steenwijkerstraatweg 98. In het verleden werden er scheepsvrachten vol schelpen aangeleverd bij de kalkovens, waar het met turf tot een soort kalkspecie werd verbrand. Later werden de monumentale ovens verbouwd tot restaurant De Drie Kalkovens. Nu heet het Villa Kalkoven. Meer informatie vind je hier.
  • De Joodse begraafplaats is uit 1895 en vind je aan de Steenwijkerstraatweg 92. Tot 1767 begroeven de joden van Meppel hun doden in Zwartsluis. In dat jaar werd een begraafplaats aangekocht. Dit stukje grond werd korte tijd later verruild voor een terrein aan de Zomerdijk in Nijeveen. Van deze begraafplaatsen zijn geen sporen meer. Aan het einde van de achttiende eeuw groeide de joodse gemeente van Meppel zo snel, dat aan de Touwstraat een openbare synagoge gesticht werd. Deze is in 1865 gerenoveerd en vergroot. Ook de in 1819 aangelegde tweede begraafplaats van de joodse gemeente, aan de Steenwijkerstraatweg was al snel te klein en werd daarom in 1850 uitgebreid. Na de oorlog keerden slechts enkele joden naar Meppel terug. De joodse gemeente is in 1964 officieel opgeheven en bij die van Zwolle gevoegd. De synagoge, die kort na de oorlog verkocht was, is in 1960 afgebroken, net als de joodse school in de Touwstraat. De begraafplaats is in 1998 door vrijwilligers gerestaureerd met financiële steun van “Stichting Burgerweeshuis”. Op de begraafplaats staat een metaheerhuis. Dat is een lijkenhuis, typisch voor joodse begraafplaatsen.
    De watertoren is gebouwd in 1883. Hij staat aan het begin van de Steenwijkerstraatweg. De watertoren heeft een hoogte van 39,60 meter en heeft een waterreservoir van 230 m³. De toren is gerenoveerd in 1955. De toren staat te koop en moet 100.000 euro opbrengen.

Oud-Zuid (Stationsweg/Zuideinde)

Meppel; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit is een oude buurt met veel monumentale huizen. Het stadsdeel heeft de status van beschermd stadsgezicht. Ook het monumentale gebouw van de voormalige Rijks Hogere Burgerschool is hier gevestigd. Als je door deze buurt loopt zie je veel mooie, grote huizen van rond 1900. Een paar voorbeelden:

  • Vrijstaand herenhuis uit 1910 in Art Nouveau-stijl, Stationsweg 36
  • Herenhuis in een eclectische stijl uit 1910 met versieringen in Art Nouveau-stijl, Stationsweg 34
  • Villa in Art Nouveau-stijl, Stationsweg 29
  • Voormalige doopsgezinde pastorie uit 1895, Stationsweg 20
  • Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl uit 1895, Stationsweg 18
  • Vrijstaande villa in eclectische stijl uit 1890, Stationsweg 2
  • Dubbel woonhuis in Art Nouveau-stijl uit 1906, Zuideinde 60-62
  • Vrijstaand woonhuis in Art Nouveau-stijl uit 1908, Zuideinde 46
  • Vrijstaande villa in eclectische stijl uit 1899, Zuideinde 37

Wilhelminapark

Meppel; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Laten we maar beginnen bij het oudste park van Meppel, wat je vlak bij het (monumentale) station vindt. Het werd in 1914 ontworpen door de tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer. Het werd het ‘Wandelpark’ genoemd, totdat het op 31 augustus 1930 werd omgedoopt tot Wilhelminapark, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koningin Wilhelmina. De vroegere oeverlanden, die vaak overstroomden, zouden hiervoor moeten worden opgehoogd. Hierdoor zouden de kwalijke dampen die opstegen uit de oeverlanden tot het verleden behoren. In de zomer van 1918 begonnen werklozen met het graven van een vijver van 1 hectare. Men verwachtte een deel van de aanlegkosten te dekken door de turf die uit de ontgraving zou worden gewonnen. Er bleek echter geen turf te winnen. Het park werd op 8 juni 1919 geopend voor het publiek. In 1922 kwam er in het park een hertenkamp, waarvoor Prins Hendrik in 1928 een tweetal mannelijke damherten schonk. Na de Tweede Wereldoorlog werd in het Wilhelminapark een rosarium aangelegd, met een monument voor de Meppeler oorlogsslachtoffers. In 1954 kwam er in het park een theekoepel, die tot 1954 op een andere plek aan de Reest stond, en door vrijwilligers steen voor steen werd verplaatst.

Drukkerijmuseum

Het Drukkerijmuseum is gevestigd in de monumentale pakhuizen Houwink aan de Kleine Oever, midden in het centrum. Dat er in Meppel een drukkerijmuseum is, heeft er mee te maken dat Meppel van oudsher een drukkerijstad is, waar vele drukkerijen gevestigd waren en nog steeds zijn.

Sinds de opening op 22 mei 1986 werd aan het museum de naam Grafisch Museum Drenthe gegeven. Dit werd echter in 1995 veranderd in Drukkerijmuseum Meppel. Hiermee moet de doelstelling van het museum duidelijker worden, namelijk een zo volledig mogelijk inzicht te geven in de geschiedenis van het drukkersvak.

Het museum wordt door een groot aantal vrijwilligers, veel oud-grafici, beheerd. Zij geven dagelijks demonstraties in papierscheppen, steendrukken, handmatig en machinaal zetten, boekdrukken op oude persen en boekbinden. Het museum heeft ook regelmatig wisselende exposities van het werk van grafische kunstenaars: onder andere etsen, fotografie, houtsneden, steendrukken en bijzondere boekuitgaven. Ook zijn er exposities gehouden van illustratoren zoals Dick Bruna, Cornelis Jetses, Jan Kruis en W.G. van de Hulst.

Meer informatie vind je hier.

Grote Kerk (Mariakerk)

Meppel; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het oudste, zuidelijke, deel van de kerk is gebouwd in de 15e eeuw. Uit deze tijd komt dan ook de naam Mariakerk, hoewel de kerk altijd al Grote kerk genoemd werd. Rond 1520 is de kerk vergroot met de aanbouw van de noordelijke beuk. Rond 1780 is de kerk nog een keer vergroot omdat er niet genoeg plaats was om de rijken te begraven. Bij deze verbouwing is ook de classicistische gevel aan de Hoofdstraat ontworpen. De hele uitbreiding was voor niets, want niet veel later verbood Napoleon het begraven in een kerk.

De kerk was in Meppel het enige grote gemeenschapshuis, daarom mochten de schippers er ’s winters hun zeilen drogen. Om de zeilen op te kunnen hangen zijn bovenin de pilaren zware ijzeren ogen bevestigd die nog steeds te zien zijn. In 1614 klaagde de toenmalige pastoor dat hij niet overal goed te verstaan was. Daarna werd besloten dat de middenruimte vrij moest blijven. De toren van de kerk is 45 meter hoog en waarschijnlijk tegelijk met de kerk gebouwd. Van de twee kogels die zich aan de voorkant bevinden wordt gezegd dat ze daar door “Bommen Berend” zijn gekomen. Hij was bisschop van Munster en vocht in 1672 tegen de Verenigde Nederlanden.

Meer informatie vind je hier.

Molen De Weert

Meppel; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De molen is een achtkantige stellingmolen en was bedoeld als schorsmolen voor de leerlooierijen in Meppel. Tegenwoordig wordt er ook koren gemalen. De molen is geheel gerestaureerd in 1999, de onderbouw dateert oorspronkelijk uit 1807. De officiële heropening vond plaats op 13 mei 2000 tijdens de Nationale Molendag. Eigenaar is de stichting “Molen De Weert”. De molen wordt beheerd en onderhouden door vrijwillige molenaars. De kap heeft een voeghouten kruiwerk, dat bediend wordt door een kruiwiel.

Meer informatie vind je hier.

Molen De Vlijt

Meppel; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Deze molen staat aan de Sluisgracht en is sinds 2002 herbouwd op een onderbouw uit 1859 en heeft een vlucht van 21,80 meter. Het is een achtkantige houten stellingmolen op een stenen onderbouw. Hij heeft grote landschappelijke waarde. De molen is niet in gebruik, dit in tegenstelling tot molen De Weert. De molen is echter wel draaivaardig. Verder is er een maalstoel aanwezig. De stenen onderbouw van de molen is sinds 1999 in particulier bezit en is thans in gebruik als woning en advocatenkantoor.

Eén van de oorspronkelijke functies van deze molen was die van mosterdmolen. De Stichting Stadskorenmolen De Vlijt wil deze molen in ere herstellen en weer als mosterdmolen in gebruik nemen.

Bad Hesselingen

Meppel; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In Meppel vind je dit veelzijdige, kleurrijk en kindvriendelijk zwemparadijs met een speeltuin en de gave Mosquito Slide. Voordat je de Mosquito Slide afgaat kun je bovenaan op een controlepaneel een keuze maken uit diverse programma’s met verschillende thema’s en moeilijkheidsgraden. Onderweg in de glijbaan is er een ‘kleur- en lichtsensatie’ naar keuze wat alleen al gaaf klinkt! Met het meppen scoor je punten. Als je van de glijbaan gaat wordt er een foto van je gemaakt die je beneden op het tv-scherm terugziet en je ook nog via de tablet naar jezelf kan mailen! Hoe gaaf is dat! Naast het zwembad is nu een groot kinderspeelparadijs met klim-, hang- en glijbanen.

Meer informatie vind je hier.

Overnachten in de omgeving van Meppel

Camping LandClub Ruinen – Ruinen

Meppel; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Circa 15 kilometer van Meppel ligt camping LandClub Ruinen, midden in het Nationaal park van Drenthe. Je kunt hier heerlijk kamperen, midden in de natuur. Het terrein (16 ha) heeft ruime veldjes en de plaatsen zijn groot, zodat je nog eventjes een extra gevoel van ruimte hebt. De camping heeft een overdekt zwembad met wellness corner en een afgezet peuterbad.

Verder kun je er een kinderboerderij vinden en is het zelfs mogelijk om op een pony te rijden. Kinderen kunnen heerlijk spelen in de indoorspeeltuin of meedoen met de activiteiten van het recreatieteam, zoals bijvoorbeeld vossenjacht, hutten bouwen en dansen in de disco. Verder maak je gebruik van de schone, verwarmde en vernieuwde sanitairgebouwen.

Tijdens “slecht” weer kunnen kinderen zich vermaken in de binnenspeeltuin, waar ze kunnen klimmen en klauteren totdat er bij neervallen. Wat nieuw is bij LandClub Ruinen is de natuurspeeltuin met zand- en wateravontuur. Met een waterpunt op hoogte en diverse verloopjes, stroomt het water uiteindelijk in een lage plas, waar de kids heerlijk kunnen spetteren. Een kabelbaan en uitkijktoren maken het geheel helemaal af.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Vakantiepark & camping Landclub Ruinen Drenthe

Een stukje geschiedenis:

Meppel werd al in 1141 genoemd in een oorkonde. Er stond op deze plaats een groepje boerderijen. In 1422 mocht Meppel een kerk bouwen. Deze Grote of Mariakerk staat er nog steeds, al is er in de loop der eeuwen veel aan veranderd. In de 16e eeuw kwam het gebied tot bloei vanwege de turfafgravingen; de stad was een belangrijke doorvoerhaven vanwege de verbinding met de Drentsche Hoofdvaart en de Hoogeveense Vaart aan de ene kant en het Meppelerdiep aan de andere kant. Via het Meppelerdiep kon bij Zwartsluis de Zuiderzee bereikt worden. Hierlangs werd vanuit heel Drenthe de turf uitgevoerd naar het westen van Nederland. In de 17e en 18e eeuw kwamen er veel binnenschippers naar Meppel. In 1644 kreeg de plaats van de drost van Drenthe stadsrechten en er woonden nu meer dan duizend inwoners.

Door het centrum van Meppel lopen een aantal grachten. Mede vanwege de namen Heerengracht, Keizersgracht en Prinsengracht wordt de stad ook weleens het Mokum van het Noorden genoemd. Ook om andere redenen wordt Meppel met Amsterdam vergeleken. Zo zijn er al eeuwenlang banden tussen beide steden en was er een grote Joodse gemeenschap voor de Tweede Wereldoorlog in Meppel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bijna alle Joden naar de concentratiekampen vervoerd en vermoord. Van de 250 Meppelse Joden keerden er slechts 18 terug. Straatnamen zoals de Synagogestraat herinneren aan die tijd. Bovenstaande grachten liggen allen langs het oude tracé van de Hoogeveense Vaart en de Beilerstroom door het centrum van Meppel. In de twintigste eeuw zijn enkele grachten gedempt die dwars door het centrum van de stad liepen. Ook zijn enkele ophaalbruggen vervangen door vaste bruggen. Sindsdien is het onmogelijk geworden door Meppel heen Drenthe binnen te varen. In 2008 is een deel van de Gasgracht, tot aan het Prinsenplein in het centrum weer open gegraven. Ter hoogte van de oude “Tipbrug” is een opklapbrug over de Gasgracht gebouwd. Deze brug is gebouwd naar het voorbeeld van de Tipbrug en heet “Prinsenbrug”. Er zijn plannen om meer grachten opnieuw open te graven.

Landbouw en scheepsbouw waren belangrijk voor de economie van de regio. Ook de markt had een belangrijke regionale functie waar vele producten via de beurtvaart binnenkwamen en verkocht of doorgevoerd werden. De huidige veevoederfabriek en silo-opslagplaats zijn overblijfselen van deze aanvoerroute van landbouwproducten. De markt wordt op het Kerkplein elke donderdagmorgen en zaterdag gehouden. Meppel heeft een centrumrol vervuld in drukkerij, grafische industrie en uitgeverswezen. Er zijn drukkerijen gevestigd naast een aantal uitgevers als Boom. In Meppel wordt ook een eigen nieuwsblad uitgegeven.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.