Skip to Content

De mooiste meren en recreatie plassen in Nederland (om te zwemmen)

De mooiste meren en recreatie plassen in Nederland (om te zwemmen)

Nederland is het land van het water. Je kan er dan ook niet omheen. Of je nu in de stad bent of in the middle of nowhere. Overal vind je plassen, meren en natuurlijk onze eigen Waddenzee en Noordzee. Een overzicht van de leukste recreatieplassen en meren met zwemwater in Nederland.

Inhoudsopgave verberg

Schoon zwemwater

Tip: Ben je op zoek naar schoon zwemwater waar je veilig kan zwemmen zonder blauwalg of andere verrasingen; kijk dan eerst even op deze website hier.

Meren en recreatieplassen Brabant

Aquabest – Best

Luieren op een prachtig zandstrand of samen met de kinderen een sprookjesachtig zandkasteel bouwen en daarna lekker pootje baden of een frisse duik nemen in het heldere schone water? Zonaanbidders kiezen uit zandstrandjes of het zachte gras van de ligweiden. Het kan allemaal op het strandpark van Recreatiepark Aquabest; het gastvrije zwem- en strandparadijs voor jong en oud aan de A2 bij Best.

E3 Strand – Eersel

Midden in het bos, vlakbij Eersel, ligt een uniek plekje: het E3-strand. Het uitgestrekte, helderwitte zandstrand van de bosrand tot de waterkant. Voor degene die niet houdt van zand tussen de tenen. zijn er diverse groene ligweiden. In de zon, in de schaduw, in het geroezemoes of in een rustig deel: ieder vindt een ideaal plekje op het ruime terrein. Het heldere zwemwater nodigt uit tot plezier voor jong en oud. In het ondiepe deel kunnen de kleinste lekker poedelen. Het diepen gedeelte biedt alle ruimte aan de echte zwemmers.

Experience Island ’t Blauwe Meer – Tilburg

Twee grote stranden met ligweides, kraakhelder zwemwater én een prachtig terras met uitzicht over ’t Blauwe Meer. Voor een dagje strand hoef je niet speciaal naar de kust. Experience island heeft alle ingrediënten in huis voor een heerlijke dag aan het water. Het meer heeft een geschatte gemiddelde diepte van 13,5 meter met een maximale diepte van 28 meter.

Op het diepste punt van het meer zit een wel wat zorgt voor een lichte onderwater stroming. Dit zorgt voor het uitstekende waterkwaliteit van ’t Blauwe Meer, hierdoor heeft ’t Blauwe Meer de afgelopen 15 jaar nog nooit blauwalg gehad en behoort bij de schoonste wateren van het land.

De Kuilen – Langenboom

Bij natuur- en recreatiegebied De Kuilen kan zowel jong als oud hun hart ophalen! Zwemmen in het strandbad, genieten van het paviljoen of een van de fiets- of wandelroutes volgen. Het gehele jaar vrij toegankelijk en gratis parkeren.

Rooye Plas – Handel

Een leuke plek om lekker aan een meer te liggen is de Rooye Plas in Handel. Heerlijk omdat ze aan het meer een soort ministrand hebben en daarnaast ook lekker veel gras om op te liggen. Daarnaast is er geen entree, dus ideaal om heen te gaan! Er is een bar aanwezig voor koude drankjes en lekkers, maar je mag natuurlijk ook je eigen versnaperingen meenemen.

Meren en recreatieplassen Drenthe

Baggelhuizerplas – Assen

De recreatieplas Baggelhuizen ligt aan de westkant van Assen! De plas heeft een groot strand, speeleiland en vlonder in het water met glijbaan en kabelbaan. Het water is zo’n 2,5m diep. Op het terrein vind je ook een kiosk, toiletten, een douche en sportvelden (volleybalveld en voetbalveld). Nabij de badzone is een speciale BBQ-/picknickplaats. Het is er netjes onderhouden en er is voldoende parkeergelegenheid.

Het Blauwe Meer – Hoogersmilde

Omringd door bomen, ligt Het Blauwe Meer. In de zomermaanden is dit een aangename plek om verkoeling te zoeken. Het meer ligt binnen het natuurgebied Leggelderveld en is ontstaan door zand-zuig werkzaamheden. Per schip was het Leggelderveld makkelijk te bereiken en aan wit zand (nog steeds) geen gebrek.

Door het zand zuigen is het Blauwe meer erg diep. Je kunt er goed dobberen met bootjes. Voor de kleinsten is er een gedeelte afgezet in het water, zodat zij niet te diep kunnen gaan. Naast het zandstrand van ongeveer 300 meter, zijn er voldoende toiletten aanwezig en is het mogelijk om op zomerse dagen snacks te kopen.

Ermerstrand – Erm

In een natuur- en recreatiegebied aan de rand van Erm, een klein dorp bij Emmen, ligt Ermerstrand. Het park heeft een oppervlakte van 80 hectare waarvan ongeveer de helft water is. Alle faciliteiten zijn rond deze recreatieplas gebouwd en bezoekers hebben dan ook overal uitzicht op het water. Met binnenspeelparadijs DOL-FIJN staat Ermerstrand voor kinderen gelijk aan genieten.

 Ieberenplas – Schoonloo

Naast Schoonloo is de speelvijver Ieberenplas te vinden, deze ligt in de omgeving van boswachterij Grolloo. De maximale diepte van de plas is 2 meter en de plas beschikt over een groot zandstrand. Bij de speelvijver hoort ook een kiosk, welke op zomerse dagen geopend is, toiletten en picknickplaatsen. Vanaf de Ieberenplas kunnen wandelingen gemaakt worden in het prachtige aangrenzende bos en natuurgebied.

Kibbelkoele – Noord-Sleen

In boswachterij Sleenerzand ligt Kibbelkoele, een heerlijke, schone zwemplas met een ruim zandstrand waar ook de allerkleinsten spetterplezier kunnen beleven. Bij de kiosk kun je terecht voor eten en drinken en er is volop picknickgelegenheid. En er zijn ook toiletten (waarvan één voor gehandicapten) aanwezig.

’t Nije Hemelriek – Gasselte

Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger, tussen Gasselte en Anderen, ligt zwemvijver ’t Nije Hemelriek. Het zandstrand en de speelweide biedt veilig speel- en spartelplezier voor kinderen. Door het tropisch gekleurde water, de haast ondoordringbare bosjes om de plas heen en het witte strand zoeken veel mensen hier verkoeling. Er zijn ook speeltoestellen en toiletten. Neem je eigen eten en drinken mee voor de picknickplek, of kom langs bij de kiosk of restaurant ’t Hemelriek.

Schoonhoven – Hollandscheveld

Zwemplas Schoonhoven ligt tussen Elim en Hollandscheveld in een klein natuurgebied. De plas wordt omringd door begroeiing en bestaat uit twee afzonderlijke plassen; een grote plas met een maximale diepte van 1,60 meter, en een kleine plas van maximaal een halve meter diep.

Een deel van de recreatieplas beschikt over een mooi zandstrand en ligweide en je vindt er verschillende sport- en speelmogelijkheden. Aan het strand ligt ook strandpaviljoen met een groot terras, inclusief een prachtig uitzicht over het water. Op het terrein vind je drie goed ingerichte toiletgebouwen. Er zijn ruime mogelijkheden voor zwemmen, surfen en vissen. Een deel van het strand is speciaal ingericht voor de allerkleinsten.

Ter Horsterzand – Beilen

Recreatieplas Ter Horsterzand ligt in een bosrijk gebied tussen Beilen en Spier en heeft een zandstrand van ongeveer 20m breed. Het water is ondiep; maximaal 1 meter en daarom zeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Op het terrein zijn geen toiletten en horeca aanwezig. De plas ligt in een bebost stuifzandgebied, dat onderdeel uitmaakt van de uitgestrekte heide en stuifzandgebieden ten oosten van Dwingeloo. Je vindt er bos, heide en vennetjes. Een prachtig natuurgebied dus waar je ook heerlijk kunt wandelen.

Meren en recreatieplassen Flevoland

Veluwemeer

Het Veluwemeer heeft meerdere stranden waar je kan zwemmen, wij bezochten het strand van Europarcs Resort Zuiderzee. Dit strandje is particulier eigendom en alleen toegankelijk voor campinggasten of voor daggasten. Als je de dijk oversteekt kom je eerst bij de haven waar je een ligplek kan huren en de havenmeester vindt en als je langs de beachclub loopt, kom je uit bij het strand die ook helemaal langs de camping loopt.

Het is heel fijn dat het heel weinig afloopt, zelfs een flink aantal meters verder zag ik kinderen die nog maar met hun knieën in het water stonden. Daarna werd het wel dieper en zie je de jacht- en zeilboten voorbijkomen. Het strand is niet heel breed, zodat je lekker dicht bij de begroeiing in de schaduw kan zitten en op het strandje lekker met water en zand spelen. Iedere keer als er een boot voorbijkwam ontstonden er kleine golven die voor meer verkoeling zorgden.

Wellerwaard – Emmeloord

Wellerwaard is, net als de rest van Noordoostpolder, ontstaan op de tekentafel. Alle kavels in Noordoostpolder hebben een vaste maat. Zij zijn 300 meter breed en 800 meter lang. De plas in Wellerwaard ligt op zo’n kavel. Wellerwaard is het jongste recreatie- en natuurgebied in Noordoostpolder. Het is groot, ruim van opzet en het is er voor iedereen die wil genieten van de natuur, die houdt van zwemmen, wil spelen op het strand, graag wandelt of wil uitwaaien met de hond.

Meren en recreatieplassen Friesland

De Groene Ster – Leeuwarden

De Groene Ster is al sinds het ontstaan van het recreatiegebied, een belangrijke zwemlocatie voor Leeuwarden. De 3 recreatiestranden met zwemgelegenheid liggen in het westelijke deel van de Groene Ster. Op de stranden is geen bad toezicht aanwezig, het zwemmen en recreëren is op eigen risico.

Voor alle stranden geldt dat honden niet zijn toegestaan op het strand en de ligweiden. Je kan hier gratis parkeren. Na het sluiten van alle openluchtzwembaden, waaronder ook die bij de Kleine Wielen, is het nu de enige buitenzwemgelegenheid in Leeuwarden.

Sneekermeer

Eén van de bekendste meren van Friesland is het Sneekermeer. Met kinderen is een hele dag op het water misschien wat lang, maar dat is in Sneek geen enkel probleem. Ga eerst varen met een fluisterbootje en daarna het stadje in. Voor kinderen is het Fries Scheepvaart Museum erg leuk om te bezoeken. Daar leren ze spelenderwijs meer over de scheepvaartgeschiedenis van Friesland en daarmee ook over de Friese meren. Ook vind je bij het Sneekermeer Kameleondorp en kameleoneiland en is het Meer van Lenten in Terherne een absolute aanrader.

Tjeukermeer

Strand De Ulespronga is een mooi gelegen strand aan de bovenzijde van het Tjeukermeer, dit is het grootste meer van Friesland en net zoals de rest van de Friese meren populair om te zeilen. Doordat deze locatie aan de A6 snelweg tussen Lemmer en Joure ligt wordt het in de zomer vaak druk bezocht. Het is goed bereikbaar en van veel gemakken voorzien. De toegang van strand De Ulesprong is volledig gratis.

Meren en recreatieplassen Gelderland

Bussloo

In de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen vind je één van de meest veelzijdige recreatiegebieden van Nederland: Bussloo. Het recreatiegebied Bussloo ligt direct aan de A1. Diverse zandstranden, ruime ligweiden en vele voorzieningen maken Bussloo tot de ideale plek voor een dagje uit. Kinderen vermaken zich uitstekend op het strand en bij de verschillende speeltoestellen, vooral bij het Kinderstrand van de Withagen of bij de Robberskamp. Bij de diverse kiosken kun je terecht voor lekkere versnaperingen.

Eiland van Maurik – Maurik

Het Eiland van Maurik is een waterparadijs voor jong en oud. Er is van alles te doen; van zwemmen en zonnen tot zeilen, waterskiën en vissen. Het bevindt zich in een prachtig natuurlijk gebied vlakbij Maurik, ook wel ‘de oogappel van de Betuwe’ genoemd. Het is uitgegroeid tot een populair, groen waterrecreatiegebied voor dagrecreatie. Het heeft een fijn strand, ligweides en goed zwemwater, ook is er een vakantiepark.

De Gouden Ham – Appeltern

Recreatiepark de Gouden Ham is een zeer groot, indrukwekkend en veelzijdig waterrecreatiegebied van Uiterwaarde in Het Land van Maas en Waal. Het ligt tussen de dorpskernen van Appeltern en Maasbommel. Het totale gebied bestaat grotendeels uit water met een open verbinding naar de Maas. Er zijn drie schiereilanden en een natuurgebied aan de rand. Het zandstrand van De Gouden Ham is maar liefst 700 meter lang. Riverside, Strand Maaslanden is gelegen op de kop van het schiereiland van waterrecreatiegebied De Gouden Ham.

Lingebos – Vuren

De recreatieplas in het Lingebos is een ideale plek om verkoeling te zoeken op warme dagen. De zwemplas van wel 10 hectare groot heeft meerdere ‘zwemzones’: je kunt er zwemmen in het diepe zwemgedeelte, of spelen met de kinderen op het strandje.

Het water rond het strand is met een drijflijn afgesloten, zodat de kinderen niet in het diepe water terecht kunnen komen. Ook loopt het strandje geleidelijk af, naar water van maximaal 1 meter diep. Rond de zwemplas vind je allerlei leuke (water-)speeltoestellen.

De Meent – Beusichem

De Meent is een mooi en gezellig recreatiepark bij Beusichem in de gemeente Buren. Je kan hier zwemmen, luieren, vissen, wandelen, sporten, spelen en kanoën. Kinderen zijn de hele dag zoet op het Jutterseiland. Met boomstammen is er een uniek avontuurlijk klim- en klauterparadijs gemaakt. Het speeleiland in het water is bereikbaar via het strand, een trekpontje en een mooie loopbrug. Ook is er een echte retro trimbaan. Rond de recreatieplas lopen verschillende wandel- en fietspaden. Daarnaast is er een nieuwe beachclub op De Meent.

Rhederlaag – Giesbeek

Het uitgestrekte recreatiegebied Rhederlaag heeft alles voor een heerlijk ontspannen dag in de buitenlucht. Het is een geliefd oord voor watersporters. Maar ook lekker lui zonnen op een zandstrand, een verblijf op een camping of een bezoek aan een charmant dorp, het kan allemaal op Rhederlaag, een uniek recreatiegebied ten oosten van Arnhem met een directe verbinding aan de IJssel.

De mooie stranden bij Giesbeek en Lathum zijn zeer geschikt om te zwemmen, zonnen, spelen of surfen. Uiteraard zijn er toiletten (ook voor minder validen) en kiosken. De toegang tot het recreatiegebied is van gratis, parkeren is wel betaald.

Rijkerswoerdse Plassen – Elst

Het recreatiegebied De Rijkerswoerdse Plassen is een recreatiegebied waar je prima een dag kan genieten. Je kan hier heerlijk zwemmen, luieren, vissen, surfen, duiken of kanoën. Maar ook voor wandelaar en fietsers zijn er in dit gebied voldoende mogelijkheden. Daarnaast is er een Outdoor Fitness Zone, TORO, trimbaan en buiten fitness toestellen. Kinderen vermaken zich geweldig bij de watergoot, het speelveld of het duikvlot. De Rijkerswoerdse Plassen zijn het hele jaar gratis toegankelijk.

Strandpark – Slijk-Ewijk

Strandpark Slijk-Ewijk is een recreatiegebied met ruime ligweiden en zandstranden. Kinderen willen niet meer weg als het speelschip of het avontureneiland ZandZieBar hebben ontdekt waar ze via een avontuurlijke oversteek, hangbrug of trekpontje kunnen komen. Het Strandpark Slijk-Ewijk nabij Valburg biedt alle mogelijkheden om heerlijk te zwemmen, windsurfen, kanoën en vissen. Ook wandelen en fietsen zijn populaire bezigheden in dit gebied. ZandZieBar is gratis toegankelijk maar voor het parkeren moet je betalen.

Stroombroek – Braamt

Het recreatiegebied met strand is geen onderdeel van het Landalpark Stroombroek, maar er zijn meerdere toegangen en paden om daarheen te gaan. Op het strand en om het meer vind je een aantal speeltuintjes. Geef de kinderen zand en water en ze zijn de hele dag zoet, je kan eten en drinken meenemen of je loopt gewoon even terug naar het huisje.

Op het strand zijn er ook twee snackpunten, die waren nu gesloten. Fietsen op het strand is niet toegestaan van mei tot oktober, er zijn diverse toegangen die dat onmogelijk maken maar je kan er wel omheen. Op de recreatieplas is het ook mogelijk om te waterskiën en je vind hier het A-B-C dierenpad.

De Zanding – Otterlo

De Zanding is een prachtig natuurgebied en grenst aan Het Nationale Park de Hoge Veluwe, met stuwwallen aan de zuidkant. Het gebied bestaat uit heide, zandverstuivingen, grove den, eiken, berken enz. Er leven edelherten, reen, zwijnen, dassen en komen er zeldzame vlinders en sprinkhanen voor. Er is ook een klein meertje met het spannende Avonturen Survival Eiland. Kleine kinderen vermaken zich op de speeltoestellen, terwijl de wat oudere kinderen de hoogte opzoeken in het 11 meter hoge superklimnet. Ook kun je lekker op het strand liggen en een hapje eten.

Meren en recreatieplassen Groningen

Hoornse plas – Haren

Dit is echt een onwijs mooi pareltje, verstopt in de stad Groningen. Eigenlijk is hier alles voor een perfecte dag ontspanning aanwezig. Veel gras om lekker in te zitten of te op één van de velden te voetballen, zand bij het water om lekker te graven en zandkastelen te bouwen.

En een grote plas (meer) om in te zwemmen, dit is voor de kleintjes afgezet met drijvers in het water. En dit alles is tussen bomen en zo ben je dus echt helemaal afgesloten van de stad. Je kan er ook heerlijk wandelen. Er is een leuke speeltuin, ook een deel in het water bij. En een restaurant in de buurt en op warme dagen zijn de kiosks open.

Zuidlaardermeer – Hoogezand

Het Zuidlaardermeer ligt tussen Hoogezand en Zuidlaren op de grens tussen Groningen en Drenthe met een oppervlakte van maarliefst 671 ha. Het is een zeer vogelrijk gebied met een uniek vloedmoeras (Leinwijk) en stukken grasland met vele weidevogels. Bij/ in het meer is veel te doen: zonnebaden (mooi zandstrand), zwemmen, windsurfen, wandelen, fietsen, vogels kijken en varen. Je vindt er speeltoestellen, horeca, toiletten en douches. Er is voldoende parkeergelegenheid en het terrein wordt regelmatig schoongemaakt.

Meren en recreatieplassen Limburg

BillyBird Park Drakenrijk – Beesel

Op het overzichtelijke en gemoedelijke familiepark is het van mei tot en met eind september altijd vakantie. Het hart van het park bestaat uit een prachtig strandbad. Rondom het strandbad vind je een buitenspeeltuin, een voetbalveld en een volleybalveld. Geniet met je gezin van een lekker dagje uit. Kom pootjebaden, zandkastelen bouwen en spelen in de buitenspeeltuin vol ‘echte’ draken. Heb je het warm en wil je afkoelen, neem dan een verfrissende duik in het strandbad. Sinds 2020 heeft het park voor de echte waaghalzen ook een AquaFunPark.

Lees ook: BillyBird Park Drakenrijk

Fun Beach – Panheel

Wie Cote d’Azur zegt, zegt ook azuurblauw water. En zo kraakhelder als op Fun Beach The Beach is het water bijna nergens in Limburg. Sterker nog: Fun Beach Event & Leisurepark is als eerste strand van Limburg onderscheiden met de Blauwe Vlag, een internationale erkenning voor stranden die voldoen aan de allerhoogste eisen op het gebied van waterkwaliteit en veiligheid. Daarnaast is Fun Beach door de ANWB uitgeroepen tot één van de tien beste stranden van Nederland.

Leukermeer – Well

Van wakeboarden en banaanvaren, kanoën, surfen of zeilen tot vissen en gewoon lekker luieren en zonnen op het strand. Kinderen spelen eindeloos in het zand en het water. Er is een hele gave waterspeeltuin! En de vraag is natuurlijk: wie zwemt er het snelst naar het eiland?

Of, wie bouwt het mooiste zandkasteel? Vervelen is dus eigenlijk onmogelijk… ontdek op deze pagina wat er allemaal te doen is op en rondom het Leukermeer. Dit strand is onderdeel van een vakantiepark, maar ook tegen betaling toegankelijk voor daggasten.

Maasplassen – Roermond

Ook in Midden-Limburg kan je heerlijk naar het strand. Hier liggen namelijk diverse stranden rondom de Maasplassen. Je kunt er heerlijk relaxen. Geniet van faciliteiten als een ligweide, een loungeterras, waterfietsverhuur, glijbanen en andere watersport mogelijkheden. Om het relaxte gevoel van de kust te ervaren kun je dus uitstekend terecht aan de Maasplassen in het Limburgse land.

Meren en recreatieplassen Noord-Holland

Loosdrechtse Plassen – Loosdrecht

De Loosdrechtse plassen zijn heerlijk, omdat het een mooie omgeving is waar je heerlijk kunt zeilen of andere watersporten kunt beoefenen, maar ook leuke strandjes en fietsen erlangs is ook leuk. In de winter is dit ook heel populair als het vriest om te schaatsen.

Toolenburgse Plas – Hoofddorp

In de buurt van Hoofddorp vind je de Toolenburgerplas. Dit is een aangelegde plas wat kleinschalig is en leuke speelgelegenheden heeft. Het grote voordeel is ook dat hier een apart strandje is voor honden. Zo kunnen zowel de liefhebbers als de tegenstanders uit de voeten. De ligweiden zijn niet breed waardoor je jouw kleintje goed in de gaten kunt houden.

Uitgeestermeer – Uitgeest

Bij het Uitgeestermeer, niet ver van de A9 bij Uitgeest, kun je surf- en zeillessen nemen of een bootje huren. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen al leren zeilen in een ‘Kindervalk’, uiteraard met een zwemvestje aan. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker gaan zwemmen bij één van de strandjes aan het meer. Wie lekker wil eten kan dat met uitzicht op het water bij restaurant Havenrijk, of bij Bistro ’t Stokpaardje of restaurant ’t Schippersrijk in de jachthaven van Uitgeest. Het Uitgeestermeer loopt over in het grotere Alkmaardermeer.

Duinmeer Het Wed – Overveen

Dit is een fijne plek om te vertoeven bij mooi weer! Makkelijk parkeren en dan na een korte maar mooie wandeling neerploffen in het witte zand van de Kennemer Duinen. Het meer wordt maar geleidelijk diep, ideaal met kinderen. Een andere fijne plek in de duinen is duinmeer Oosterplas; wat moeilijker bereikbaar (te voet of met de fiets) en daardoor een stuk rustiger.

Meren en recreatieplassen Overijssel

Agnietenplas – Zwolle

De Agnietenplas aan de Haersterveerweg is 1 van de drie stranden in Zwolle. Het is een gemeentelijke zwemplas met een heerlijk zandstrand. Het zwemwater wordt door de provincie gecontroleerd en er is een heerlijk zandstrand bij, waar je lekker kunt spelen. Een deel van het water is afgezet op een maximale diepte van 1.20 mtr.

Hulsbeek – Oldenzaal

Het Hulsbeek een onvergetelijke recreatieplek, vol spetterende waterpret, sportieve uitspattingen en een indrukwekkende natuur. Bos waterpartijen met stranden en ligweiden, heidevelden, vennetjes, weilanden en recreatieve voorzieningen. Het park bestaat uit bossen, heidevelden, vennetjes en weilanden en geeft bezoekers de mogelijkheid om op vele manieren te ontspannen in de buitenlucht.

Er zijn zwemvijvers, ligweiden en veel recreatieve voorzieningen. Ook zonaanbidders, vissers en liefhebbers van actieve buitenrecreatie kunnen op het park hun hart ophalen. Zo is er de grootste outdoor skateboardbaan van Europa, een trimbaan, een mountainbikeroute en een wielerbaan.

Het Lageveld – Wierden

Het Lageveld is een recreatiepark met veel voorzieningen voor gezinnen. Zo zijn er voor de allerkleinsten onder ons een speciaal peuterbad. Deze waterspeeltuin is geschikt voor kinderen van 1 tot 5 jaar. Daarnaast is er ook een speciale kleutervijver.

Dit water is maximaal 80 cm diep en is voorzien van een lekker ruim zandstrand en een stoer trekvlot naar het eiland. Dit levert gegarandeerd speelplezier op voor jou en je kleuter. Ook zijn er diverse speeltoestellen geplaatst, zoals een familieschommel, diverse veerelementen, wipwappen, klimtoestellen, trekvlot, pingpongtafel, pannadoeltjes etc. Voor de sportieve mensen hebben ze in het terrein fitnesstoestellen staan.

Rutbeek – Enschede

Je kan hier heerlijk zwemmen in een schone recreatieplas dat met regelmaat wordt gecontroleerd door het waterschap en de provincie Overijssel! Kinderen kunnen hier naar hartenlust kunnen spelen in de speeltuin of zandkastelen bouwen op het strand. De ondiepe delen van het water zijn duidelijk gemarkeerd met drijflijnen (geel tot 0,80 m en rood tot 2,50 m). Voor de aller kleinsten zijn er de mooie stranden, waarop ze de mooiste zandkastelen en watergangen kunnen maken. Elk strand heeft zijn eigen kleur (toiletgebouw en afvalbakken).

De Zwarte Dennen – Staphorst

Meer De Zwarte Dennen is een superleuke bosvijver in Staphorst, dichtbij Meppel. Dit meer, Yvonne noemt het de zwemvijver, ligt midden in het bos, een onwijsmooie omgeving dus. Zij komen hier meerdere keren per jaar. De kinderen spelen hier graag in het zand, en in het water. De bosvijver is echt heerlijk om even in af te koelen. De kinderen kunnen uren graven in het zand, of zelf een kleine vijver maken voor de kikkervisjes of kikkertjes die ze er vangen.

Meren en recreatieplassen Utrecht

Haarrijnseplas – Utrecht

In het afgeschermde deel van de plas kunt u veilig zwemmen. Er is een lekker zandstrand met speelse duinen en een lig- en speelweide met voorzieningen om te sporten en te spelen. Om ervoor te zorgen dat kinderen hun ouders niet zo snel kwijtraken en als aanrijdbaken voor hulpdiensten zijn de herkenbare oriëntatiepalen. De toegang is gratis. Op het strand vind je lounge restaurant Key West Beachhouse; een strandpaviljoen met zee-elementen. Bij mooi weer is er toezicht aanwezig.

Henschotermeer – Woudenberg

Het Henschotermeer, een uniek recreatiegebied middenin de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Een plek om er even helemaal tussen uit te zijn. Of je nu zin hebt om lekker te luieren en te genieten van de mooie omgeving, te bouwen aan je eigen zandkasteel op het lang gerekte zandstrand, te zwemmen of gewoon heerlijk rond te dobberen op het meer of misschien heel sportief een rondje om het meer te wandelen… er is echt voor iedereen wel iets te doen!

Maarsseveense Plassen – Maarssen

Lekker zwemmen, spelen, en luieren in ons strandbad met haar mooie zandstrand, water en ruime ligweides. Kinderen vermaken zich uren op de vele speeltoestellen. Het fantastische speeleiland heeft twee waterglijbanen en het waterdoolhof.

Voor de allerkleinsten zijn er twee kleuterbadjes, piratenbootjes en andere speelvoorzieningen. Er liggen drijflijnen op 70 cm en 160 cm. Vanaf het speeleiland kan er vanaf de rand gedoken worden. Er zijn toiletten en bij de hoofdingang van het strandbad bevindt zich een pannenkoekenrestaurant, en een ijs- en snackbar.

Vinkeveense Plassen – de Ronde Venen

De Vinkeveense Plassen is heel veelzijdig op het gebied van recreatie en natuur. Op de Noordplas is een ring van 12 zandeilanden aangelegd. Deze eilanden beschikken over aanlegvoorzieningen en diverse zwemplaatsen. De zandeilanden zijn ideaal voor de varende recreant. De eilanden 1/2 (Winkelpolder) en 4/5 zijn via een vaste oeververbinding vanaf het land bereikbaar. Hier zijn tevens parkeervoorzieningen. Bij eiland 4 is een duikzone aanwezig. Aan de zandeilanden mag 3×24 uur worden afgemeerd.

Meren en recreatieplassen Zuid-Holland

Bergse Achterplas – Bergschenhoek

Ten noorden van Rotterdam vind je in Bergschenhoek de Bergse Achterplas. Dit is het meer waar ook het Plaswijckpark aan ligt. In het meer liggen diverse eilandjes. Daar rondomheen kun je op verschillende plaatsen vanuit een restaurant naar het water kijken of met een rondvaartboot een rondje varen.

Brielse Meer – Brielle

De Brielse Maas, beter bekend als het Brielse Meer, is een fraai recreatiegebied. Dit gebied is ontstaan door afdamming van de Brielse Maas in 1950 waarna het werd ontwikkeld tot watersport- en recreatiegebied. Naast de vele mogelijkheden om op het land de vrije tijd door te brengen, biedt de waterplas volop gelegenheid om watersport te beoefenen. Aan weerszijden op de oevers ligweiden, jachthavens, strandjes, een naturistenterrein, campings en horecagelegenheden. Daarnaast is het Brielse Meer is geschikt voor surfen, duiken, zeilen, zwemmen en vissen. Rondom het meer zijn wandel-, fiets- en ruiterpaden aangelegd.

Dobbeplas – Nootdorp

Op de grens van het Bieslandse Bosch vind je de Dobbeplas, een overzichtelijke zwemvijver met fijn strand. Op het strand vind je een aantal waterspelelementen om te spelen. Bij de fietsenparkeerplaats staan er bomen die voor schaduw zorgen. Grasvelden en zandstrand wisselen elkaar af.

Bij het strand is het zwemgebied afgezet met boeien. Voor de oudere kinderen is er een soort survivalbaan over het water en is er een speelveld. Aan de andere kant van de plas is er ruimte om vogels te observeren die daar broeden. Ook is er een hindernisbaan en een café waar je wat kan eten en drinken. Hier is wel regelmatig sprake van blauwalg.

Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer is het grootste zoetwatermeer van West-Europa. Als watersportliefhebber kun je hier je hart ophalen, van surfen tot jetskiën. Lekker op je bootje ronddobberen of bezoek het surfcentrum voor andere leuke wateractiviteiten. Zoals suppen of ga als een echte waaghals van de waterjump af.

Kralingse Plas – Rotterdam

Ook de Kralingse Plas in Rotterdam is zeker de moeite waard. Dit is een groot meer in het Kralingse Bos waar je niet zomaar een rondje omheen loopt. Met diverse molens en restaurantjes. En aan de noordzijde een strandje met natuurspeeltuin en kinderboerderij waar je ook heerlijk kan spelen. Je vindt hier ook een Fun Forest Rotterdam.

Lees ook: Kralingse Plas Rotterdam

Reeuwijkse Plassen – Gouda

De Reeuwijkse plassen zijn dertien plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Ze zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de veengronden uit de tijd van de ‘Grote Ontginning’ nog valt te herkennen. Tegenwoordig worden de veenplassen gebruikt voor recreatie. De plassen Sloene, Broekvelden/Vettenbroek, Klein Elfhoeven en Ravensberg zijn verboden voor motorvaartuigen. De plas Broekvelden/Vettenbroek is ingericht voor windsurfers. Bij het Paviljoen Reeuwijkse Hout vind je een strand waar je kan zwemmen.

Vlietland – Voorschoten

Vlietland is één van de grootste en meest aantrekkelijke watersport-, recreatie- en natuurgebieden van Nederland. Het hart van Vlietland wordt gevormd door drie meren met een oppervlakte van in totaal circa 130 hectare. Je vindt hier ook een van de grootste aqua funparken van Nederland. Daaromheen liggen bossen, kreken, ligweiden en een parkachtig landschap waar je kan fietsen, wandelen, rolschaatsen, vogels spotten en paardrijden.

Lees ook: Storm Aquapretpark Leiden

Zevenhuizerplas – Zevenhuizen

Even boven Rotterdam, net onder de Eendragtspolder, ligt de Zevenhuizerplas. De plas is ontstaan uit zandwinning en is een waar paradijs voor watersporters. Kanoen, suppen, zeilen en surfen kan hier allemaal. De plas staat indirect in verbinding met de Rottemeren. Zonaanbidders strijken neer op het Nesselandse strand.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Jip schreef:

    Staphorst ligt niet in Groningen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.