Skip to Content

Middernachtzon

Middernachtzon

De middernachtzon: de zon weigert om onder te gaan. Een uniek verschijnsel dat bijzonder is om een keer mee te maken. Dit is dus iets anders dan Midzomernacht (de langste dag) dat in Scandinavische landen wordt gevierd.

Maar wat wordt er nu precies bedoeld met die middernachtzon? En waar of wanneer kun je het zien? Zijn er speciale activiteiten rond de middernachtzon? En waar moet je rekening mee houden als de nacht maar niet invalt en het niet donker wordt?

Wat is de middernachtzon?

De middernachtzon wordt ook wel pooldag genoemd. Tijdens de pooldag zal de zon in de nacht niet onder de horizon komen en de duisternis zal niet invallen. De aarde draait in een bepaalde baan om de zon heen. In de zomer is de Noordpool daarbij richting de zon gekeerd. De zon zal daardoor niet achter de horizon kunnen verdwijnen.

Hoelang dit zo is hangt af van waar je je bevindt. De langste periode in Noorwegen is bijvoorbeeld op het Noordse Spitsbergen. Hier gaat de zon tussen 20 april en 22 augustus niet onder! Kortweg gezegd: op de poolcirkel duurt de middernachtzon 1 dag, op de noordpool zelf een half jaar!

Op de Zuidpool is het dan winter. De middernachtzon is daar dan ook te bewonderen als het hier juist winter is. Echt bij de Zuidpool is dit van 23 september tot 21 maart.

Waar kun je de middernachtzon waarnemen?

De middernachtzon is niet op veel plekken te zien. Je zult af moeten reizen naar het noorden en wel boven de Noordpoolcirkel. Je moet daarbij denken aan de landen IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, Canada (en dan dus hoog in het noorden). Of juist naar het verste zuiden: over de zuidpoolcirkel heen richting Antartica.

Hoe ziet de middernachtzon eruit?

Je zou kunnen zeggen dat het lijkt alsof de zon zowel op- als ondergaat en daardoor krijg je een rood-gele gloed. Dat daarmee de sfeer ook beïnvloed wordt mag duidelijk zijn. Wil je het ook meemaken? Dan zijn er mooie reizen te boeken waarbij er ook bepaalde activiteiten worden georganiseerd.

Middernachtzon activiteiten

Activiteiten die je buiten doet zijn in deze periode eigenlijk al bijzonder op zich. Wat dacht je van een gletsjerwandeling rond middernacht? Ga de zee op in een kajak (of als je dat wel erg spannend vindt: een rivier kan ook), in de nacht golfen of op stap met de hondenslee. Iets doen wat je normaal gesproken overdag doet en eindeloos genieten van de prachtige omgeving én die bijzondere middernachtzon.

Als je dan toch in een totaal andere omgeving bent maak je het uiteraard allemaal nog interessanter als je ook nog eens avontuurlijke dingen onderneemt die echt daar passen. Het landschap ontdekken vanaf…je supboard!

Boek een walvis safari of bezoek één van de festivals die de bewoners zelf graag bezoeken! Maar oké, gewoon de hele nacht lang genieten vanaf het strand van de zon, ook dat kun je bij onze eigen Noordzee wel vergeten.

Naar de Zuidpool

De meeste reizen die je kunt vinden om de middernachtzon te ervaren zijn de reizen naar boven de noordpoolcirkel. Bij de zuidpool is immers weinig te doen…toch kun je wel degelijk hier ook naar toe reizen. Boek bijvoorbeeld een expeditiecruise. Deze cruises worden meestal georganiseerd tussen oktober en maart, dus precies in de juiste periode.

Je kunt onder andere vertrekken vanaf het uiterste zuiden van Argentinië, Nieuw-Zeeland of Chili. Dat dit een heel andere ervaring zal zijn dan een avontuurlijke of actieve vakantie in bijvoorbeeld Scandinavië mag duidelijk zijn. Maar bijzonder is het (met een hoofdletter!).

Altijd nacht; de Poolnacht

Je kunt het eigenlijk al wel aan voelen komen dat er ook een periode is die juist het tegenovergestelde is: het wordt helemaal niet licht! Dit verschijnsel wordt dan ook de Poolnacht genoemd. Hierbij zal de zon 24 uur lang niet boven de horizon uitstijgen en daardoor zal de dag niet aanbreken.

Ook dit is enkel en alleen waar te nemen ten noorden van de Noordpoolcirkel zoals in Rovaniemi, de stad van de kerstman, maar ook ten zuiden van de Zuidpoolcirkel. Omdat in deze periode er geen of weinig licht is en het er ook nog eens koud is, komen er nogal eens depressies voor in deze gebieden.

Slapen tijdens de middernachtzon

Het klinkt uiteraard grandioos om geen volledige duisternis waar te nemen. Om dagen te hebben die maar voortduren. Alleen zit er wel een valkuil. Want wanneer slaap je dan? Hoewel er tijdens de poolnacht mensen dus gebukt kunnen gaan onder somberheid, schijnt de pooldag voor meer onrust te zorgen!

Omdat het altijd licht is kom je namelijk minder makkelijk in slaap. En dat slapen geen overbodige luxe maar broodnodig is, dat weten we allemaal wel. Een oplossing daarvoor is dus zorgen voor een plek (de slaapkamer) die je echt goed kunt verduisteren. Ga je die kant op voor iets langere tijd? Probeer dan een goed dag- en nachtritme aan te houden en in een donkere kamer te slapen.

Natuurlijk wil je die eeuwigdurende dag niet missen als je alleen maar een paar dagen op vakantie bent, want daar ging je immers voor. Maar ook dan: besef wel dat je niet eindeloos door kunt gaan en je rust toch echt wel nodig hebt!

Neem dan ook een slaapmasker mee en misschien kun je wel ontdekken of er goed verduisterd kan worden bij de accommodatie die je boekt. Een bepaald ritme aanhouden zal je humeur zeker ten goede komen en daarmee dus ook je vakantieplezier.

Witte nacht

Een ander fenomeen wat ook een link heeft met de middernachtzon is de witte nacht. De witte nacht komt onder de poolcirkels voor (tot ongeveer 60 graden noorder- en zuiderbreedte) tijdens de zomerzonnewende.

De witte nacht is dus 1 nacht waarin de zon niet genoeg onder de horizon zakt om alles helemaal donker te laten worden. Hoe meer je naar de poolcirkel gaat, hoe helderder het zal blijven. Ga je dus nog verder, richting de polen, dan duurt het langer dan 1 dag en spreek je van de middernachtzon.

Reizen naar de Middernachtzon vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.