Milaan is vooral bekend van de mode en de Dom, maar heeft veel meer te bieden dan dat. Prachtige kunstmusea, mooie kerken, basilieken, theaters en parken. Uiteraard kun je er prima winkelen, kun je een voetbalwedstrijd bezoeken in het San Siro, de Formule 1 bezoeken in het dichtbij gelegen Monza of de wielerwedstrijd Milaan-San Remo beleven. Ook op het gebied van kunst en geschiedenis is er veel te beleven. .
Domplein
Natuurlijk moet je in Milaan beginnen op het Domplein. Dit is hét centrale punt en het meest bekende plein van de stad. Het is er druk, ja dat is logisch, maar als je even aan de zijkant staat en je overziet het gebeuren dan kun je het rustig tot je laten doordringen wat je allemaal ziet. Ik ben tijdens mijn vakantie een paar keer terug geweest op dit plein.
Niet alleen omdat dit het centrale punt is en omdat er zoveel te zien is, maar ook omdat de gebouwen er op de verschillende momenten op de dag er anders uitzien. Letterlijk in een ander licht gezet worden. Ochtendlicht, middaglicht of juist tegen zonsondergang, alles ziet er net weer iets anders uit. Op dit plein vind je ook heel veel duiven.
Dom van Milaan
Ga je de Dom bezoeken? Dan heb je nog meer tijd om rustig rond te kijken, want de rijen zijn lang! Maar het is wel de moeite waard. Er zijn twee rijen, één is er voor religieus kerkbezoek: bidden en een kaarsje opsteken of de mis bezoeken, en de ander is voor toeristisch bezoek van de kerk. Denk niet, ik ga in de religieuze rij staan, dan zie ik vast ook alles wel, want dat is goed afgescheiden binnen. Ik ben op zondag naar de mis geweest en dacht daarna wel even de rest te bezoeken, maar dat kon ik toch echt mooi op een ander moment gaan doen.
Er zijn verschillende kaartjes; alleen de kerk, kerk en museum of kerk, museum en dak. Ik heb de combinatie van alle drie gedaan, omdat mij het bezoek aan het dakterras enorm werd aangeraden. Je kunt daar de centrale spits van dichtbij bekijken en alle pinakels, waarvan de oudste stamt uit 1404. Persoonlijk vond ik de kerk en het museum zeer mooi en interessant, maar het dak wat tegenvallen. Maar meningen verschillen en gezien de hoeveelheid mensen die er elk jaar weer naar boven gaan, zeg ik: doen. Anders krijg je misschien spijt.. 😉
Linda vond het uitzicht vanaf de Dom wel schitterend, je kan bij mooi weer echt heel ver kijken. Je gaat met liften en trappen naar boven waar je een rondje kan lopen over het dak. Daarna kan je ook even een plekje zoeken op het dak om te gaan zitten.
De kerk is een snoepje van buiten. Licht van kleur en vele beelden en pinakels. En natuurlijk het mooie, vergulde Mariabeeld boven op de spits: La Madonnina: het ruim 4m hoge beeld uit 1774 is gemaakt door Giuseppe Bini.
De bouw van de Duomo begon in 1386. Er werd Candogliamarmer voor gebruikt. De kathedraal werd gewijd in 1418, maar pas voltooid onder Napoleon, die zich er tot koning van Italië liet kronen. De vijf beuken van het schip worden van elkaar gescheiden door 52 pijlers. Er is prachtig gebrandschilderd glas en ongeveer 3500 beelden te zien. De vijf deuren zijn met bronsreliëf versierd. In het museum van de Dom, aan de overkant van de straat, zie je prachtige beelden en kerkschatten.
Castello Sforzesco
Een stukje verderop is het schitterende Castello Sforzesco. De in 1368 gebouwde vesting werd in de 14de eeuw uitgebreid tot een hertogelijk paleis. Sforza, heer van Milaan vanaf 1450 en zijn zoon Ludovico il Moro zorgden ervoor dat het één van de meest luisterrijke hoven van de renaissance werd. Later raakte het in verval en kreeg het zijn militaire functie terug. De vijvers zijn heerlijk verkoelend op een warme dag.
Nu is het een museumcentrum. Sinds 1896 biedt het Sforzesco onderdak aan één van de grootste kunstverzamelingen van Milaan: Musei Civici. Deze musea zijn gratis te bezoeken. Ideaal als het heel erg warm is, want de airco doet het hier heel goed. Wel zijn er een hoop trappen.
De Raccolte di Arte Antica (oude kunst tot 15de eeuw), schilderijen- en beeldengalerij en de meubelcollectie, en de toegepaste kunst en de Trivulziotapijten. Ook het archeologisch museum, postzegelcollecties en prenten- en boekencollecties zijn hier ondergebracht. Alles is te bezoeken op één kaartje en dat is niet duur, dus het is zeker een aanrader.
Teatro alla Scala
Teatro alla Scala: Dit beroemde operagebouw uit eind 18de eeuw dankt zijn naam aan de vroegere kerk Santa Maria della Scala, de vrouw van Visconti. In 1943 werd het gebombardeerd en na de oorlog weer herbouwd. Iets verderop vind je het Casa Manzoni op het Piazza Belgioioso. In dit huis woonde de schrijver Manzoni tot zijn dood. Het interieur is perfect bewaard gebleven en heeft uiteraard een mooie bibliotheek. De bakstenen gevel kijkt uit op de Piazza Belgioioso. Let op de heraldische emblemen op de gevel.
Palazzo Marino
Palazzo Marino is in 1558 ontworpen voor de bankier Marino, maar kwam pas helemaal gereed in 1892 toen de gevel werd voltooid. Vanaf de Via Marino aan de rechterkant, kun je de rijkversierde binnenplaats met de zuilengangen zien. Sinds 1860 fungeert het als stadhuis.
Piazza Cordusio
Ten noorden van het Domplein is er een gevarieerde wijk. begin je wandeling op Piazza Cordusio, dit ovale plein is vernoemd naar de Curtis Ducis, de hoofdzetel van het hertogdom Lombardije. De omliggende financiële wijk van Milaan is ontstaan tussen 1889 en 1901. Het hart van de financiële wijk is aangelegd tussen 1928 en 1940 als marktplein, het Piazza Affari (vooral voor landbouwproducten). Het is de locatie van de Borsa Valori, de belangrijkste beurs van Italië. De in 1808 gestichte beurs is ondergebracht in een gebouw van Mezzanote uit 1931. Bij de bouw ervan zijn resten van een Romeins theater uit de 1ste eeuw voor Chr. gevonden.
Nadat de Via Brisa in 1943 was gebombardeerd, zijn er Romeinse resten tevoorschijn gekomen die waarschijnlijk deel uitmaakten van Maximianus’ keizerlijk paleis: de fundering van een ronde hal omgeven door halfronde ruimten. Het plaveisel werd gedragen door zuilen, zodat warme lucht het paleis in kon komen.
Palazzo Litta
Tegenover het museum zie je Palazzo Litta, één van de mooiste voorbeelden van 18de-eeuwse Lombardische architectuur. Het werd oorspronkelijk in 1648 door Richini gebouwd voor graaf Arese. Het heeft een weelderig interieur en de dubbele trap is bekleed met marmer en versierd met de zwart-witte ruit, het familiewapen. Links van het palazzo staat het Teatro Litta, het oudste theater van de stad.
Palazzo Dugnani
Aan de rand van het stadspark vind je Palazzo Dugnani: Dit is gebouwd eind 17de eeuw en bevat het museum van de film.
Meer informatie vind je hier.
Palazzo Cusani
Het Palazzo Cusani dateert oorspronkelijk uit de 16de eeuw, maar werd in 1719 herbouwd door Ruggeri, die de laatbarokke façade ontwierp met haar sierlijke ramen en balkons. De neoclassicistische façade aan de kant van de tuin is een schepping van Piermarini. Het verhaal gaat dat de gebroeders Cusani ieder een eigen ingang wilden die niet onderdeed voor die van de ander.
Galleria Vittorio Emanuele II
Aan de zijkant van het Domplein vind je een chique passage met cafés, winkels en een beroemd restaurant (Savini). Het Galleria Vittorio Emanuele II maakte deel uit van een groot stadsvernieuwingsproject. De mozaïeken op de bogen stellen Azië, Afrika, Europa en Amerika voor. De ingang vanaf het Domplein is schitterend en loop er vooral helemaal doorheen en kijk omhoog, maar let op waar je loopt. Als je aan de andere kant naar buiten loopt kom je op een leuk pleintje.
Arco della Pace
Als je in een rechte lijn van het castello naar achteren loopt, zie je aan de andere kant van het park de Arco della Pace, de poort van de vrede. Die heeft wel wat weg van de Arc de Triomphe in Parijs en de Brandenburger Tor in Berlijn.
Piazza Mercanti
In de Middeleeuwen vonden op het Piazza Mercanti de meeste openbare en bestuurlijke activiteiten plaats en stond er ook de gevangenis. Onder de arcaden werd markt gehouden en op de eerste verdieping werd rechtgesproken. In de 18de eeuw kwam er een extra verdieping voor het archief. Aan één kant van het plein staat de Loggia degli Ossii, in 1316 gebouwd, met een gevel vol wapenschilden van de Milanese districten en beelden van Maria en heiligen (1330). Het Palazzo delle Scuole Palatine (1645) ernaast is getooid met beelden van Augustinus en Ausonius. De put op het plein stamt uit de 16de eeuw.
Om de hoek van de pinacoteca heb je een prachtige kerk: de San Sepolcro. Deze werd in 1030 gesticht op de plaats van het oude Romeinse Forum en herbouwd in 1100, ten tijde van de Tweede Kruistocht. De neoromaanse façade stamt uit 1897, het interieur is vooral barok. Twee terracotta beeldengroepen van Agostino de Fondutis (16de eeuw) verbeelden Christus die de voeten van zijn discipelen wast en De geseling van Christus met Kajafas en Petrus. Het enige wat rest van de kerk uit 1030 is de romaanse crypte, met in de apsis een prachtige beeldengroep van de Kruisafneming.
Piazza della Vetra en middeleeuwse Porta Ticicese
Het parkachtige plein met de zuil waarop een beeld van San Lazzaro staat, wordt ook wel Parco delle Basiliche genoemd, omdat het zich uitstrekt tussen de twee basilieken San Lorenzo en Sant’Eustorgio. De naam Vetra schijnt van het Latijnse Castra vetera te komen, waarschijnlijk een verwijzing naar de Romeinse kazernes die hier lagen voor de verdediging van het nabijgelegen keizerlijke paleis. Aan de noordkant van het plein liep vroeger een kanaal met dezelfde naam, waarlangs leerlooierijen waren gevestigd. In de Romeinse tijd lag hier een haven. Vanaf dit plein het je een mooi uitzicht op de twee basilieken.
Parco Sempione
Achter het castello ligt een prachtig groot park, het Parco Sempione. Hier kun je lekker rustig wandelen, er is een monument voor Naopleon III, baden, een fontein en een stalen toren. Verder vind je er het Acquario Civico. Dit Aquarium werd voor de Nationale Tentoonstelling van 1906 gebouwd. Vele soorten vissen en zeedieren behorende tot de Italiaanse zoetwaterfauna en tropische zeldzame vissen zijn er te zien in een mooi art-nouveauarchitectuur met tegels, beelden van zeedieren en een groot beeld van Neptunus.
Het is niet heel groot of zo indrukwekkend als de Aquaria in Valencia en Genua die ik in andere blogs genoemd heb. Maar zeker in al zijn eenvoud leuk om te bezoeken en uiteraard veel goedkoper. Toen ik er was, in 2016, was het op dinsdagmiddag gratis, maar controleer dat wel even voordat je er naar toe gaat.
Arena Civica
Achter het aquarium, in het park, ligt het Arena Civica: Dit neoclassicistische amfitheater is uit 1806. Napoleon was aanwezig bij de opening. De Arena werd de locatie voor culturele en sportieve evenementen, van wagenrennen in Romeinse trant tot luchtballonwedstrijden, pseudozeeslagen en feesten. Met 30.000 zitplaatsen was hij ook geschikt als voetbalstadion.
Nu worden er vooral atletiekwedstrijden en concerten gehouden, maar ook huwelijken. Toen ik er was, kon ik het niet bezoeken, maar ja, ik was er op dinsdag vanwege het gratis aquarium en dan is het arena gesloten. Ook worden er regelmatig evenementen gehouden.
Via Manzoni
De Via Manzoni werd vroeger de “tuinlaan” genoemd vanwege de vele parken. Het is een aristocratische straat met patriciershuizen en het Teatro alle Scala. Verder vele palazzo’s. Je kunt er fijn flaneren.
Corso Venetia
Deze beroemde straat werd vroeger de Corso di Porta Orientale genoemd, naar de poort in de middeleeuwse muren die op de plek stond waar nu de Via Senato loopt. Ook de wijk draagt deze naam. Op de zuil voor de kerk San Babilas zie je het symbool van de wijk, een leeuw. De Corso Venetia was niet dicht bebouwd en er lagen veel moestuinen en boomgaarden tot het midden van de 18de eeuw, toen de hervormingen van Maria Theresia van Oostenrijk leidden tot de bouw van vele patriciërshuizen. Nu is de Corso Venezia één van de sierlijkste straten van Milaan.
Giardini Pubblici
Dit is het grootste stadspark, ontworpen in de 18de eeuw en uitgebreid in de 19de eeuw. Vroeger was hier de dierentuin van Milaan, maar door milieuactivisten gesloten in 1992. Er is een mooie vijver en er zijn speeltuinen voor de kinderen. In de winter is er een ijsbaan en in het voorjaar wordt er een plantenmarkttentoonstelling (Orticola) gehouden. Op zondagen zijn er paardjes/pony’s om op en mee te rijden.
Shoppen in Milaan; Brera Design District
De meeste toeristen gaan naar de Dom, als centrum van Milaan. Veel vinden echter de wijk Brera het ‘echte’ Milaan. Brera was van oudsher een kunstenaarswijkje vol gallerijen maar tegenwoordig vind je in dit chique district vooral veel kleine boetiekjes en moderne restaurants.
De wijk Brera wordt ook wel het Modekwartier genoemd. Hier vind je het Brera Design District. Ieder jaar vindt hier een groot design event plaats waarbij hoofdzakelijke interieur ontwerpers en leveranciers hun nieuwe collecties showcasen. Gedurende de rest van het jaar kun je hier fijn winkelen in diverse (dure) modezaken en andere luxe winkels. Daarnaast zijn hier ook een aantal mooie kerken en musea te bewonderen.
Musea in Milaan
Pinacoteca Ambrosiana
Pinacoteca Ambrosiana is werkelijk één van de mooiste musea van Milaan. Je ziet er de Borromeocollectie met 15de- en 16de-eeuwse schilderkunst. In de Galbiativleugel zijn renaissanceschilderijen en een collectie bijzondere voorwerpen, een binnenplaats, 16de-eeuwse Venetiaanse schilderkunst en Italiaanse en Vlaamse schilderkunst. Verder kun je er de Peciscollectie zien en Vlaamse, Italiaanse en Duitse schilderijen uit de 19de eeuw. En dat allemaal in een prachtig gebouw!
Meer informatie vind je hier.
Civico Museo Archeologico
In het Civico Museo Archeologico is het enige overgebleven stuk Romeinse stadsmuur te zien en een schaalmodel van Milaan tijdens de Romeinse tijd. Verder zijn er vele vondsten uit die tijd tentoongesteld. Het is een erg leuk museum als je wat meer wilt weten over de oudste geschiedenis van de stad.
Meer informatie vind je hier.
Pinacoteca de Brera
Het schitterende museum Pinacoteca de Brera kan bogen op één van de belangrijkste kunstcollecties van Italië. Te zien zijn meesterwerken van vooraanstaande Italiaanse schilders uit de 13de tot en met de 20ste eeuw, onder wie Rafaël, Mantegna en Caravaggio. Het palazzo is rond 1600 gebouwd voor de jezuïeten. Zij maakten het tot cultureel centrum met een prestigieuze school, bibliotheek en een sterrenkundig observatorium.
Na opheffing van de orde stichtte Maria Theresia van Oostenrijk er de Academia di belle Arti. Hoogtepunten zijn de Jesicollectie, de Italiaanse schilderkunst uit de 13de -15de eeuw, 15de- en 16de-eeuwse Venetiaanse, Lombardische en Midden-Italiaanse schilderkunst, 17de-, 18de-eeuwse Italiaanse, Vlaamse en Hollandse schilderkunst.
Meer informatie vind je hier.
Museo di Risorgimento
In Museo di Risorgimento vind je allerlei materialen (prenten, schilderijen, sculpturen, wapens enz) uit de periode van Napoleon Bonaparte in Italië (1796) en de annexatie van Rome bij het Koninkrijk Italië (1870). Verder vind je er Lombardische schilderijen uit de 20ste eeuw. Eigenlijk een voor ons Nederlanders wat onbekendere periode uit de Italiaanse geschiedenis.
Meer informatie vind je hier.
Museo Poldi Pezzoli
Museo Poldi Pezzoli is een particulier museum en werd gesticht door de edelman Poldi Pezzoli en in 1881 geopend voor het publiek. In het prachtige laat-19de-eeuwse Milanese herenhuis is een fraaie collectie schilderijen, beeldhouwwerk, wapenuitrustingen, tapijten, horloges, glas en textiel gehuisvest.
Meer informatie vind je hier.
Museo Bagatti Valsecchi
Dit fascinerende museum, in 1994 geopend, geeft een goed beeld van de smaak van de kunstverzamelaars in de 19de eeuw. Het laat-19de-eeuwse herenhuis met een stijlvolle façade en twee royale binnenplaatsen, en ingericht met kunstwerken en meubilair in renaissancestijl werd gebruikt als woonhuis en was zeer luxueus ingericht.
Er zijn wandtapijten, keramiek, ivoor, wapens en belangrijke schilderijen, een bibliotheek met perkamenten en porseleinen apothekersattributen uit de 16de en 17de eeuw. De Camera Rossa is ingericht met een smaakvolle kleine collectie kindermeubels uit de 15de-17de eeuw. In de eetzaal zijn keukengerei, wandkleden en dressoirs te bezichtigen.
Meer informatie vind je hier.
Museo di Storia Naturale
Het natuurhistorisch museum werd in 1838 gesticht in neoromaanse stijl met terracotta decoratie. Er zijn mineralogie- en entomologiecollecties en in de paleontologiezalen zijn er reconstructies van dinosauriërs te zien. Op de bovenverdieping zijn reptielen, walvisachtigen en landzoogdieren.
Meer informatie vind je hier.
Kerken in Milaan
San Maurizio
In 1503 begon de bouw van de San Maurizio, die bestemd was voor de machtigste gesloten orde van benedictijner nonnen in Milaan, met een hal voor de nonnen en een hal voor het publiek. In de eerste hal, rechts van het altaar, bevindt zich de opening waardoor de nonnen ter communie gingen. Er zijn vele fresco’s te zien en een mooi altaarstuk van de Aanbidding der Wijzen.
Basiliek Sant’Ambrogio
De basiliek Sant’Ambrogio is de omweg naar Milaan Zuidwest meer dan waard. Prima bereikbaar met de metro. Het is één van de oudste kerken van Milaan en na de Dom, de belangrijkste kerk van de stad. Het werd oorspronkelijk in 379-386 gebouwd op een vroegchristelijke begraafplaats. Het is gewijd aan de martelaren, zo heette het ook eerst. Maar nadat Sant’Ambrogio er begraven werd, veranderde de naam.
De benedictijnen begonnen het bouwwerk in de 8ste eeuw uit te breiden. In de 9de eeuw kwam er het atrium, dat in de 12de eeuw werd herbouwd. In de 11de eeuw werd begonnen met het herbouwen van de hele kerk. In 1196 stortte de koepel in, de gewelven en preekstoel werden herbouwd. In 1492 gaf de familie Sforza aan Bramante de opdracht het priesterhuis en het klooster te herbouwen. Het heeft een schitterend interieur en twee musea, waaronder een crypte met een zilveren urn. Bij opgravingen in 2005 voor de bouw van de ondergrondse parkeergarage, werden er zo’n 90 graven gevonden die uit de Romeinse Tijd dateren.
San Lorenzo alle Colonne
Deze kerk gaat terug tot de 4de eeuw. Het is één van de oudste kerken van het westelijke christendom en was misschien de oude keizerlijke Palatijnse kapel. De kerk werd gebouwd met materialen van een nabijgelegen Romeins amfitheater. De plattegrond, met exedra’s en vrouwengalerijen, wijkt af van die van de Lombardijnse kerken en verraadt de hand van de Romeinse bouwkundigen.
Sommige kunsthistorici herkennen hierin ook Byzantijnse invloeden. Na een paar keer door brand te zijn verwoest, werd de kerk in de 11de en 12de eeuw herbouwd, en nog eens nadat de koepel in 1573 was ingestort. Erachter zit een leuk parkje waar veel mensen aan het eind van de werk/studiedag zitten.
San Bernardino alle Monache
De San Bernardino alle Monache is het enige overgebleven gebouw van een franciscaans nonnenklooster uit de 15de eeuw en wordt toegeschreven aan de Lombardische architect Solari. De kerk is genoemd naar de prediker Bernardino da Siena. De smalle bakstenen gevel is versierd met kommen van majolica en een fraai bewerkte kroonlijst met kleine bogen. Binnen zijn 15de-eeuwse fresco’s uit de school van Foppa te zien en anderen uit het begin van de 16de eeuw.
San Simpliciano
De San Simpliciano werd in de 4de eeuw gesticht door Sant’Ambrogio als de Basilica Virginum en voltooid in 401. De kerk heeft een portiek en bezat vroeger aan weerszijden open galerijen, waar boetelingen en bekeerlingen konden deelnemen aan de dienst. De façade is in 1870 toegevoegd. Op de kapitelen staan de processies van de Wijze en Dwaze Maagden. In de eerste kapel rechts zijn 14de-eeuwse fresco’s ontdekt. Het neoclassicistische altaar vult het houten koor (1588), en aan weerszijden zie je twee orgelvoetstukken met 16de-eeuwse fresco’s.
Santa Maria del Carmine
De Santa Maria del Carmine werd in 1447 gebouwd in gotische stijl op een plek waar eerst een romaanse kerk had gestaan. In de barokperiode werd de kerk herbouwd. De huidige façade is in 1880 ontworpen. De kerk heeft een driebeukig schip met kruisgewelven. De eerste penanten staan scheef, omdat het gebouw lange tijd een façade miste en daardoor geleidelijk is verzakt.
Een beetje verborgen, dus goed zoeken, is de Botanische Tuin, een rustige groene plek in deze drukke wijk. Het is niet groot, maar toch een behoorlijke variëteit aan planten. het is al sinds de 14de eeuw een plek van meditatie voor bijvoorbeeld de Jezuïetenmonniken. Pas sinds een jaar of 20 mag men het bezoeken.
De augustijner monnik Senala begon met de bouw van de San Marcokerk in 1254. Op dezelfde plaats had al een kerk gestaan gewijd aan de H. Marcus, de patroonheilige van Venetië, als dank aan de Venetianen voor hun hulp tijdens de strijd tegen Frederik Barbarossa. In 1871 werd de nieuwe neogotische façade gebouwd. De kapellen zijn verfraaid met 16de- en 17de-eeuwse schilderkunst. Het linkertransept leidt naar de Kapel van de Piëtà, met de weg naar Golgotha. De klokkentoren is 13de-eeuws.
Sant’Angelo
De Sant’Angelo is gebouwd in 1552 buiten de Porta Nuova ter vervanging van een franciscaner kerk die had moeten wijken voor de Spaanse muren. Het schip is gescheiden van het presbyterium door een triomfboog, waarop de Hemelvaart van Maria prijkt. In de kapellen veel 16de- en 17de-eeuwse kunst.
Abdij Abbazia di Chiaravalle
Ben je drukte van de stad een beetje zat en wil je even naar een verstilde plek om helemaal tot rust te komen? Ga dan naar deze abdij. Je kunt er met de bus naar toe, het was vanaf station Rogoredo, waar ik mijn appartement had, maar tien minuutjes reizen. Zodra je door het poortje loopt, ben je in een andere wereld. het is een prachtige kerk met een kloostergebouw eraan vast en een tuin.
Er is ook nog een winkeltje met spullen die gemaakt worden van kruiden uit de abdijtuin, zoals thee, zeep, honing en jam, of kaarsen die door de monniken gemaakt worden. Ook kun je er religieuze artikelen kopen, zoals gebedsnoeren en beelden. Je steunt ermee de abdij en onderhoud/restauratie.
Franse cisterciënzers begonnen in 1150-1160 aan de bouw van deze kerk, die in 1221 werd gewijd aan Maria. Het complex is opgetrokken in een combinatie van Franse gotiek en Lombardisch-Romaanse stijl en vormt een prachtig voorbeeld van de cisterciënzer architectuur. De klokkentoren dateert uit 1349. De ingang is aangelegd in de 16de-eeuwse toren en wordt geflankeerd door twee kleine kerken.
In 1798 ontbond Napoleon de kloosterorde, de monniken moesten vertrekken en de abdij raakte dermate in verval dat de 15de-eeuwse kloostergang van Bramante in 1858 moest wijken voor een spoorlijn. Tegenwoordig is de prachtige gerestaureerde abdij weer het domein van de monniken.
Geschiedenis van Milaan
Een prachtige oude stad, gesticht rond 600 voor Christus door de Kelten. Later namen de Romeinen het in en is de stad een periode de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk geweest. In 452 werd Milaan door Attila en zijn Hunnen geplunderd. In de 13de eeuw had het een semi-onafhankelijke positie binnen het Heilige Roomse Rijk. Bij de uitbraak van de “Zwarte Dood” werden huizen waar de Pest heerste samen met de bewoners dichtgemetseld.
Hierdoor is Milaan als enige stad in Italië gespaard gebleven van de pest. Tijdens de Renaissance werd de stad geregeerd door de hertogen van Sforza en Visconti. Zij stonden in nauw contact met vele belangrijke kunstenaars, waardoor er zoveel mooie architectuur en andere kunst in de stad aanwezig is.
Overnachten in Milaan met kinderen
Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.
Armani Hotel Milano
Het Armani Hotel Milano is gevestigd in een prachtig 17e-eeuws palazzo in het hart van Milaan en biedt luxe accommodatie, stijlvolle kamers en suites met moderne voorzieningen en een prachtig uitzicht over de stad. Het hotel heeft ook een restaurant, een spa en een fitnessruimte.
Meer informatie vind je hier.
Mandarin Oriental Milan
Het Mandarin Oriental Milan is een vijfsterrenhotel gelegen in het hart van de stad en biedt elegante kamers en suites met moderne voorzieningen en een prachtig uitzicht over de stad. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een spa en een fitnesscentrum.
Meer informatie vind je hier.
Four Seasons Hotel Milano
Het Four Seasons Hotel Milano is gevestigd in een prachtig gerestaureerd 15e-eeuws klooster en biedt luxe accommodatie, stijlvolle kamers en suites met moderne voorzieningen en een prachtig uitzicht over de stad. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar, een spa en een fitnessruimte.
Meer informatie vind je hier.
Park Hyatt Milano
Het Park Hyatt Milano is gevestigd in een prachtig gerestaureerd 19e-eeuws gebouw en biedt luxe accommodatie, stijlvolle kamers en suites met moderne voorzieningen en een prachtig uitzicht over de stad. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar, een spa en een fitnessruimte.
Meer informatie vind je hier.
Bulgari Hotel Milano
Het Bulgari Hotel Milano is gevestigd in een prachtig gerestaureerd 18e-eeuws palazzo en biedt luxe accommodatie, stijlvolle kamers en suites met moderne voorzieningen en een prachtig uitzicht over de stad. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar, een spa en een fitnessruimte.
Meer informatie vind je hier.
Zijn jullie al eens in Milaan geweest?
- Weimar Goethe; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 30 augustus 2024
- Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 10 juli 2024
- Tweede Wereldoorlog; interessante monumenten en musea in Nederland - 1 november 2022
Leave a comment