Een uitje dat al een tijdje op onze ’to-do-list’ stond was het Mind Mystery Park in Horst, vlakbij Venlo, helaas is dit voor ons niet heel erg dichtbij dus ‘zomaar’ even heen gaan zit er niet in. Dus als we een midweekje in de buurt zijn bij Klein Vink Arcen plannen we dit uitje natuurlijk in om te gaan doen met de kinderen.
Mind Mystery Park Horst
Het Mind Mystery Park is een beetje lastig te omschrijven, zelf noemen ze zich een belevingspark aangezien het een soort combinatie van optische-illusiemuseum, ‘attractiepark’ en ‘instagrammuseum’.
Je zult je hier dan ook zeker verwonderen en verbazen, maar ook veel unieke foto’s kunnen maken. Met name met oudere kinderen en pubers is een bezoek aan dit park een aanrader.
Vooraf kun je online een tijdsvak reserveren voor Mind Mystery, maar vaak kun je ook, zoals wij, ter plekke bij de kassa nog kaartjes kopen aangezien we vooraf geen planning hadden van hoe laat we hier wilden zijn.
Bij de ingang worden de qr-codes gescand en heb je er minimaal eentje nodig om in het ‘museum’ op een aantal punten foto’s te kunnen maken. Op een beeldscherm wordt een filmpje afgespeeld ter introductie op het park terwijl je een paar minuten moet wachten tot een andere medewerker je verder verwelkomt.
Als de deuren van Mind Mystery park opengaan betreed je het laboratorium van Siebrand Jacob van Moetberen, een eigenzinnige uitvinder die altijd bezig was met rariteiten en optische illusies. Middels experimenten en buitengewone formules wilde hij de gravitatie omzeilen en spullen uit de lucht kunnen laten vallen. Het lab ziet er een beetje steampunkachtig uit en hier en daar borrelt er wat.
Vervolgens verschijnt in de hoek een rond ‘schermpje’ waarop een filmpje wordt geprojecteerd waarop je hoort hoe één van zijn experimenten helemaal mis ging waardoor er in de Kasteelse bossen allemaal voorwerpen gevonden werden die in dit park werden ondergebracht, zoals de enorme kaleidoscoop die hij heeft gebouwd.
Na de film kom je terecht in de kamer met de kaleidoscoop. Hier vond ik het erg jammer dat we met drie gezelschappen tegelijk binnen kwamen, terwijl er voor ons maar 1 gezin naar binnen ging. Iedereen dringt meteen naar voren, en blijft staan in plaats van elkaar omstebeurt even de ruimte te geven om een foto te maken. Daarom liepen we maar snel verder naar buiten.
Museumplein
Centraal in het park vind je het museumplein, dit is niet overdekt dus vanwege de miezerbuien was het hier erg nat. Om het plein heen vind je diverse deuren van kamers die je kan bezoeken. Gelukkig lopen deze daken iets door waardoor er een soort afdakje was om onder te schuilen indien nodig.
Hier merkten we pas goed hoe druk het eigenlijk was, bij de eerste deur van het optische-illusiemuseum was het zo druk dat we deze maar even oversloegen en eerst een andere deur gingen ontdekken. Na iedere belevenis kom je weer uit op dit museumplein, waardoor het zeker in de winter handig is om je jas gewoon mee te nemen en je die niet ergens kan ophangen.
Op het museumplein was er vanwege de kerst een arreslee geplaatst voor een foto met het huis op de kop op de achtergrond. De arreslee zelf was erg nat, maar staand levert ook prima een leuke foto op.
Daarachter was er een 3D-straatillusie getekend van het ontplofte laboratorium waar je de qr-code op je toegangsbewijs kon scannen om een foto te laten maken terwijl je doet alsof je op de rand van de ‘afgrond’ staat.
Optisch illusie museum
Als je aankomt op het museumplein is het optisch-illusiemuseum de eerste ruimte die je ziet. Bij de ingang staat er een ‘korte’ rij van mensen die een foto willen maken van een hoofd op een schotel op tafel. Daarvoor moeten de kinderen wel eerst even om het muurtje heen lopen.
Vervolgens zijn er vier kamers met verschillende soorten schilderijen van optische illusies. Zo hangt er in 1 ruimte diverse posters met de onmogelijke kunstwerken van Escher en een ruimte waar in het midden brillen hangen met een rood en blauw venster zodat je de schilderijen in 3D-perspectief ziet.
Ames-room
De tweede kamer is een Ames-kamer; dit is een kamer die gebouwd is als optische illusie waardoor voorwerpen en personen groter of kleiner lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Dit concept is bedacht in 1934 door de Amerikaanse oogheelkundige Adelbert Ames, vandaar dat het naar hem is vernoemd.
In deze kamer vind je ook een camera die je kunt bedienen door de qr-code te scannen. Er gaat dan een klok aftellen tot het moment waarop de foto gemaakt wordt. Vanwege de kerst stond er net buiten het kamertje een mandje met kerstfoto-props die je kunt gebruiken voor de foto.
Spiegeldoolhof
Het leukste vonden de kinderen het spiegeldoolhof, ook al hebben we dit vaker gedaan, vond de jongste het toch wel een beetje spannend. Vooral ook omdat hij aan het begin al zijn hoofd flink stootte, omdat hij een spiegel had gemist. Het advies was dus handen naar voren. Gelukkig wilden ze daarna allemaal nog een keer door het doolhof heen.
Een extra element aan dit doolhof is de verlichting, net alsof je in een soort disco rondloopt. Nadat we alles hadden gezien en als ouders zelf zijn gaan zitten konden de kinderen zelf gaan doen wat ze wilden doen, en zijn ze hier nog meerdere keren doorheen gegaan. Ook andere kinderen zagen we hier meerdere keren heen gaan.
Vortex
Een andere belevenis was de vortextunnel; in het midden vind je een stalen loopbrug met reling terwijl je het gevoel hebt alsof de ruimte om je heen aan het draaien is. Zelf vergelijken ze dit met een astronautentraining om te trainen. Het beste kun je naar de horizon kijken terwijl je met je handen de reling vasthoudt.
Als je snel duizelig bent is het in ieder geval niet te adviseren om een foto te maken, doordat je naar een scherm kijkt word je al snel nog duizeliger.
Museumtent
Naast het museumplein vind je de museumtent waar je ook diverse ontwerpen vindt, zoals een soort kaleidoscooptunnel waar je echt leuke foto’s kan maken. Maar ook twee schuine staven die door half ronde gaten draaien, of schroeven die vanuit verschillend perspectief anders lijken te hangen.
Een unieke ervaring was de muur met 8D-muziek, er hingen diverse koptelefoons die je kon opzetten waardoor het leek alsof de muziek van links naar rechts door je hoofd heen gaat.
Ook stonden hier diverse tafels om aan te zitten waarvan een knutseltafel waar de kinderen hun eigen illusie konden maken.
Huis op de Kop
Daarna was het toch echt tijd om het huis op de kop te bezoeken. Aan de ene kant keken de kinderen hier enorm naar uit, aan de andere kant vonden ze het toch wel een spannend idee dat alles ‘ondersteboven’ zou zijn. Eenmaal binnen waren ze dat natuurlijk vergeten en begonnen ze te ‘spelen’.
Het huis bestaat uit twee verdiepingen met schuine vloeren (gelukkig is de trap zelf wel recht). Net zoals het huis op zijn kop staat, zijn ook de kamers met het meubilair ondersteboven ingericht. Op de onderste verdieping vind je vier kamers, waaronder de slaapkamers en de badkamer.
In een aantal kamers hangen schilderijen met een foto ter inspiratie van grappige foto’s die je in de kamer kan maken. Zo is er de slaapkamer met bed in het midden van de kamer, waarbij als je op de vloer gaat liggen het net lijkt alsof je zweeft.
Vervolgens heb je de bovenste verdieping met de keuken, de eetkamer, de woonkamer en de gang met het toilet. Ook hier kun je grappige foto’s maken, zoals waarbij het lijkt alsof je ondersteboven op een stoel of kast staat. Of je ondersteboven boven het toilet hangt of aan een lamp aan het plafond. In een kamer kun je ook naar buiten op het balkon.
Het was helaas ook hier erg druk, en niet iedereen wachtte even tot je een foto had gemaakt en liep er dwars doorheen waardoor je ‘opnieuw’ kan beginnen. Of moest je even wachten tot iedereen echt helemaal uit beeld was.
Puzzelterras
Tot slot eindig je op het puzzelterras, deze vind je bij het restaurant. Onder een afkapping vind je diverse tafels met puzzels om te maken; variërend van tangrampuzzels tot een t-puzzel. Maar ook een rij van fibonaccipuzzel, de toren van hanoi etc. Tegen de muur vind je een schildering van een adelaar met een stoeltje waardoor het net lijkt alsof je door de lucht vliegt en door de adelaar wordt gegrepen.
Je kan hier dus wel even zoet zijn, in de zomer kun je heerlijk buiten zitten op het terras terwijl de kinderen lekker puzzelen en spelen en jij geniet van een hapje en drankje.
Bij dit terras vind je ook de toiletten, naast de toiletten bij de ingang buiten het park. Hier hebben we wel even naar moeten zoeken.
Foto’s bestellen
Met de qr-code kon je op enkele plekken zoals de ames-kamer en de straatschildering foto’s maken. Ik had verwacht dat je deze na afloop naar je toe kon mailen zoals in vergelijkbare uitjes, dit bleek echter niet zo te zijn.
Zowel voor het laten afdrukken als het ontvangen van een downloadlinkje moet je betalen. Voor het afdrukken snap ik dat helemaal, echter voor het downloaden was het netjes geweest als je die gewoon naar je toe kan mailen. Levert ook alleen maar leukere foto’s op om te delen op Instagram met de hashtag #hoedan waar ze om vragen.
Meer informatie vind je hier.
- Camping Koeksebelt Ommen - 8 december 2024
- Kerst in New York: activiteiten en bezienswaardigheden - 7 december 2024
- Depot Boijmans van Beuningen met rooftop - 7 december 2024
Leave a comment