Skip to Content

Miniatuurparken Nederland Overzicht

Miniatuurparken Nederland Overzicht

Wanneer je graag een dagje uit wilt plannen naar een miniatuurpark denk je al snel aan Madurodam. Niet zo gek ook, want het is het bekendste miniatuurpark van Nederland. Maar wist je dat er ook nog andere parken te vinden zijn? In dit artikel vertel ik je alles over de miniatuurparken in Nederland!

Madurodam

Miniatuurparken Nederland Overzicht - Reisliefde

Laten we maar met de bekendste beginnen. Madurodam is eigenlijk geen park meer te noemen maar meer een miniatuurstad. Je vindt deze toeristische trekpleister al sinds juli 1952 in Den Haag. Wat je er allemaal ziet? 62.630 m2 vol met miniatuurgebouwen van Nederland op een schaal van 1 op 25. Je kunt er bekende Nederlandse gebouwen zien, zoals het paleis op de Dam, kasteel Nijenrode en Schiphol, maar ook woonwijken, havengebieden, spoorbanen, wegen en kanalen. Daarnaast zijn er een aantal attracties waar je een muntstuk in kunt doen waarna ze bewegen. Zo kun je bij de Marsfabriek een muntje in de automaat doen waarna de Marsvrachtwagen je een mini-Mars komt brengen. Tegenwoordig kun je ook zelf dingen uitproberen. Zo is er de Waterwolf, Hof van Nederland en is er speciaal voor kinderen een grote Nijntjespeeltuin.

Lees ook: Madurodam met kinderen

Meer informatie vind je hier.

Miniworld Rotterdam

Miniatuurparken Nederland Overzicht - Reisliefde

In Rotterdam vind je sinds 2007 de grootste overdekte miniatuurwereld van Nederland met een oppervlakte van 600 m2 op een schaal van 1 op 87. Deze miniatuurwereld heette eerst Railz Miniworld maar dit is in 2012 veranderd. Je vindt deze attractie vlakbij het centraal station, aan het Weena. Wat je hier vindt is een permanente tentoonstelling modelspoorbanen waarbij de diversiteit aan modelbouw, landschapsbouw en maquettebouw belangrijk is. Wat leuk is, is dat een dag hier maar 24 minuten duurt. Daarna wordt het donker en zie je duizenden lichtjes fonkelen. Na 4 minuten wordt alles rood, dat is de zonsopgang en betekent dat er weer een nieuwe dag is.

Meer informatie vind je hier.

Landschapmuseum

Miniatuurparken Nederland Overzicht - Reisliefde

In dit miniatuurmuseum in Beek-Ubbergen vind je de natuur op zijn mooist. Op de stuwwal van Nijmegen bij het monumentale Huize Wylerberg vind je dit museum. Je kunt er genieten van verschillende foto’s, een rijke geschiedenis van het Nederlandse cultuurlandschap en een groot aantal verschillende opgezette dieren. Ook zijn er levende dassen te zien op de burcht en kun je langs elf miniatuurlandschappen lopen die met mooie details goed laten zien hoe de Nederlanders hebben gezorgd voor hun landschappen. Ook kun je nog een wandeling maken langs het Palland waar de landschappen, zoals die te zien zijn in de miniaturen, zijn aangelegd en worden onderhouden.

Meer informatie vind je hier.

Mini Mundi

Miniatuurparken Nederland Overzicht - Reisliefde

Mini Mundi is eigenlijk een pretpark en niet echt een miniatuurpark meer. Dit was het voorheen wel, toen het nog Miniatuur Walcheren heette. Dit gedeelte kun je gelukkig ook nog gewoon zien op het park, maar daarnaast is er nog veel meer te doen. Zo kun je via een treintje het hele park bekijken, kun je in de achtbaan, spelen in de zandbak en de indoorspeeltuin, in de draaimolen, op het springkussen en nog veel meer. Dit park vind je in Middelburg op het Podium en is onderdeel van Zep Middelburg.

Lees ook: Mini Mundi in Middelburg

Meer informatie vind je hier.

Het Grootse Noorden

Miniatuurparken Nederland Overzicht - Reisliefde

Dit park is nog vrij nieuw; in april 2019 zijn namelijk de deuren van dit park in Wedde geopend. Je vindt het park op landgoed Tenaxx en wanneer je een kaartje hebt gekocht voor het miniatuurpark mag je ook het dinopark bezoeken. Er zijn hier ongeveer 80 miniatuurgebouwen te zien van allerlei bekende gebouwen uit de noordelijke provincies. Hierbij kun je denken aan de Martinitoren, kasteel Coevorden en de Waterpoort van Sneek. Deze miniatuurgebouwen kon je eerder vinden in Appelscha.

Lees ook: Dinopark Landgoed Tenaxx met kinderen

Meer informatie vind je hier.

Oud Oosterhout

Miniatuurparken Nederland Overzicht - Reisliefde

In Oosterhout vind je het Brabants Museum Oud-Oosterhout. Dit is een openluchtmuseum in combinatie met een miniatuurpark. In dit miniatuurpark vind je ongeveer 270 miniatuurgebouwen van huizen, boerderijen, fabrieken en andere gebouwen die hier te vinden waren rond 1900. De miniaturen zijn gebouwd op een schaal van 1 op 20.

Meer informatie vind je hier.

Mini-Europe

Oké, de laatste in dit rijtje zit niet in Nederland maar in Brussel. Toch zet ik hem er wel bij omdat hij te mooi is om te negeren. En zeg nou zelf, je bent zo in Brussel toch? En anders maak je er een heerlijk weekendje weg van!

Wanneer je Madurodam al een paar keer gezien hebt ben je wel toe aan wat meer. In Brussel kun je binnen een paar uur alle belangrijke gebouwen van heel Europa bekijken; hoe gaaf is dat? De Big Ben, het Dogenpaleis, de Brusselse Grote Markt, de Acropolis; het is er echt allemaal! Ook is er veel animatie, denk hierbij aan een Vesuvius die op uitbarsten staat en de Berlijnse muur waar je een stuk vanaf kunt breken. Maar liefst 350 miniatuurmonumenten en -animaties kun je hier vinden! De miniaturen zijn nagemaakt op een schaal van 1 op 25 wat de Big Ben 4 meter groot maakt en de Eiffeltoren maar liefst 13 meter!

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.