Tijdens onze vakantie in Djursland, Denemarken zaten we in een huisje in het natuurgebied Mols Bjerge. Dit is één van de drie meest recente natuurgebieden van Denemarken. Het is een zeer diverse en echt een schitterende omgeving om te wandelen, fietsen of gewoon met de auto rond te rijden en bijzondere, al dan niet historische, plaatsen te bezoeken. De natuur is hier zeer divers, van weilanden waar met koeien of schapen waar de wandelpaden gewoon doorheen lopen tot en met heidevelden en bossen of moerassen. En natuurlijk kilometers strand.
Allemaal gelegen op een heuvelige ondergrond die je doet herinneren aan lang vervlogen tijden toen de mammoeten nog leefden in de ijstijd. Veel mensen denken bij Denemarken gelijk aan Legoland Billund of aan Kopenhagen, maar er is nog veel meer te zien en doen. Ook gewoon in de natuur! Op een zonnige dag gingen we op avontuur. Gewapend met een goed gevulde picknickmand die we hebben opgehaald in het stadscentrum van Ronde, dat aan het oosten van dit gebied ligt, gingen we op stap, met de auto, om van de ene verrassing in het andere te vallen.
Over een 700 jaar oude weg op zoek naar koeien in de ruïne van kasteel Kalo
We begonnen de dag bij de kasteelruïne in Kalo. 700 Jaar geleden werd hier een koninklijk kasteel gebouwd dat helaas niet is blijven staan. Resten van de stenen zijn onder andere gebruikt voor het Charlottenburg in Kopenhagen. Enkel de plattegrond zie je nog terug, samen met een deel van de wachttoren waar een moderne trap in is gebouwd zodat je kan genieten van het uitzicht.
Om hier te komen moet je over een dam met aan beiden kanten water. Deze weg met keien ligt hier al sinds de middeleeuwen en is dus alleen lopend te doen. Hier kan je niet overheen met de auto en een wandelwagen zou ik niet adviseren omdat dat vrij hobbelig is en je ook een stukje zand hebt. Onze dochter heeft echter alles gelopen, tot grote verbazing en bewondering van een Nederlands stel en zoonlief vond de draagzak wel prima. Het is dus echt alsof je terug gaat in de tijd. De dam is ongeveer 500 meter, maar je loopt met een bocht over het eilandje naar het kasteel waar je eerst nog met brug over de droogstaande gracht heen moet.
Op de terugweg zijn we hier naar beneden afgedaald en liepen we langs de voormalige waterput weer terug. Natuurlijk heb je hier ook een strandje waar we mensen zagen die bezig waren met het zoeken van mosselen. Bij de parkeerplaats vind je een picknickplaats, en een winkeltje waar ze ijsjes verkopen. Je kan hier ook even uitrusten bij het strand.
Voor de kust zie je in het water nog wat neolithische stenen staan. Volgens het bordje was dat een nederzetting uit de IJzertijd, er zijn onder andere netten en andere materialen gevonden van de mensen die hier duizenden jaren geleden hebben gewoond toen dit gebied nog niet onder water stond.
Meer informatie vind je hier.
Jachtslot Kalo & Bezoekerscentrum
Als je Kalo hebt bezocht en richting het Oosten rijdt kom je in het ‘dorpje’ Kalo. Hier staat het bezoekerscentrum van Natur Park Mols Berge met een tentoonstelling en maquette van hoe het kasteel er vroeger heeft uitgezien. Ook zijn er enkele bakken met folders over de omgeving waaronder een zeer gedetailleerde kaart waarop alle grafheuvels in de twee bossen staan aangegeven. Naast dit bezoekerscentrum, een oude boerderij, vind je een moderne boerderij. Aan de andere kant van de weg vind je een groot gebouw dat in dezelfde stijl is gebouwd en een universiteit huisvest.
Achter de universiteit vind je het Jachtslot dat vroeger bij het kasteel hoorde. Tussen het kasteel en dit jachtslot in vind je twee bossen waar ze konden jagen. Het uitzicht vanaf dit kasteel naar de kust is echt de moeite waard.
Genezende krachten in het Ringelmose bos
Eén van de bossen waarin gejaagd werd, is het Ringelmose bos. Dit is een bos waarin vroeger het levend proviand van het kasteel rondliep. Nu resten nog enkele zeer oude bomen en ook vele grafheuvels. Het is zeker een aanrader om hier een mooie wandeling te maken. Het is hier heerlijk rustig. In dit bos vind je ook een meertje waarvan het verhaal gaat dat dit één keer per jaar een genezende werking had. Zelf hebben we vanwege het drukke programma maar een klein stukje in gelopen. Iets wat zeer aangenaam was vanwege de schaduw
De grootste grafheuvel van Denemarken; Poskær Stenhus
In deze omgeving vind je ontzettend veel restanten van grafheuvels, in Denemarken zijn er op dit moment maar liefst 2500 grafheuvels te vinden. Dat is slechts 10% van wat er ooit is geweest. Veel stenen werden gebruikt om mee te bouwen aangezien er geen rotsen in de ondergrond zitten. Er zijn ‘dalen’ dat je zo drie heuvels ziet waarvan één met de kenmerkende grote stenen. Vaak met uitzicht op het water. Als je hier rond rijdt is het dus goed je ogen open houden en zodra je stenen in een cirkel ziet staan is de kans groot dat dat een grafheuvel is. Ze zijn hier wel een stuk kleiner dan in Nederland waar ze toch meer geconcentreerd lijken te zijn.
De grootste grafheuvel van Denemarken die ook nog eens grotendeels intact is gebleven, ligt bij het dorpje Knebel. In een cirkel staan 23 grafstenen en in het midden vijf stenen met een liggende steen. Deze zijn vermoedelijk over een afstand van 2 km vanaf het strand hierheen vervoerd. In het verleden is ook hier geprobeerd om de stenen te gebruiken, bij één zie je dat ze daar in het verleden al een steen uit hebben gehakt zodat er een raampje is ontstaan.
De natuurlijke ‘vuurtoren’ Agri Bavnehøj beklimmen
Deze bergtop bij het dorpje Agri is met zijn 137 meter het hoogste punt van Mols Bjerge. Vanwege de hoogte is dit in het verleden gebruikt als natuurlijke vuurtoren om schepen de weg te wijzen over het Kattegat. Nu nog is het uitzicht fenomenaal. Het is een kleine wandeling die de moeite waard is. Aan de voet van de heuvel vind je een parkeerplaats met overdekte picknickplaats en toiletten.
Langs de schapen de drie toppen van Trehoje beklimmen
Voor het mooiste uitzicht moet je echter misschien toch wel naar Trehoje, drie heuveltoppen met een hoogte van 127 meter die hier in de bronstijd zijn gevormd en waarschijnlijk voor vele mensen het graf vormen. Vanaf hier heb je een wijds panorama view van Aarhus tot en met Ebeltoft. Eén van de drie bergtoppen is begroeid. De andere twee zijn kalend. Deze liggen in het midden van een schapenweide. Waar de schapen, lammen en rammen gewoon grazen. Stiekem dus best een avontuur, al vonden de kinderen het geweldig. Het is een wandeling, waarbij je in het begin een stukje door een bosje loopt wat natuurlijk heel erg aanspreekt tot de verbeelding.
Wandeling over en onder de kliffen van Jernhatten
De kliffen bij Jernhatten zijn ongeveer 50 meter hoog en de droogste plek van Denemarken. Als je hier parkeert, kan je een schitterende wandeling maken door de bossen en over de duinen. Je kan helemaal doorlopen naar het strand of halverwege de trap nemen naar beneden. Deze is wel heel erg steil. Langs het strand kan je vervolgens weer teruglopen naar de parkeerplaats.
Met de auto het Boeslum strand op
Het mooiste strand van Djursland is nog wel het strand bij Boeslum. Dit strand kan je zien vanaf de Jernhatten. Het is een kilometers lang strand. Ideaal is dat je met de auto tot vlak bij het strand kan komen. Het is wel even zoeken, er zijn stukken met alleen maar rotsen en andere stukken strand of allebei. Ook hier kan je overnachten aan het strand. En er is ehbo, in hoogseizoen ook lifeguards en is een blue flag strand.
Krabben vangen op het strand van Femmoller
Bij Femmoller vind je één van de stranden met een blauwe vlag. Dit ligt aan een binnenmeer met mooi uitzicht op de andere kant van het fjord. De stranden zijn niet heel groot, maar je vind er veel aanlegsteigers zodat je over het wier kan stappen of je boot kan aanleggen. Hier kan je ook heel goed krabben vangen. Vanwege het heldere en ondiepe water zie je ze goed en is het goed te doen met jonge kinderen.
Picknicken bij Tremosegaard
In Denemarken vind je veel picknicktafels. Bij veel plaatsen waar we vandaag zijn geweest staan ze buiten of in een overdekte schuur zodat je ook bij slecht weer kan schuilen. Een aantal picknickplaatsen heeft ook openbare toiletten waar je gewoon gebruik van kan maken. Tremosegaard is zo’n picknickplaats.
Vroeger heeft hier een boerderij gestaan. Vanwege de steile hellingen is dat echter nauwelijks te doen. Daarom dat ze het hebben beplant met bossen. Wat rest is nog een grote vijver met stilstaand water (niet geschikt om te zwemmen). De ideale plaats voor een gezellige picknick met het gezin. Wederom met een schuurtje om te schuilen tegen de regen, grote ronde picknicktafels en zelfs een kampvuurkuil waar het hout al klaar ligt.
Jachten kijken in de enigste sluis van Denemarken; Oer Harbour
Dit is de enige sluis in dit deel van Denemarken, achter de sluis ligt een beschutte haven.
De witte ‘kathedraal’ van Draaby
Deze kerk in de buurt van Ebeltoft bestaat al sinds 1200 en staat lokaal bekend als de kathedraal.
Shoppen in Grenaa
Grenaa is ook één van de grotere steden in Djursland. Met een aantal shops en restaurants. Vanaf hier vertrekt de veerboot naar Anhult, Zweden. In de haven vind je ook het Kattegatcenter. De stranden mogen er ook zijn.
Ebeltoft met houten fregat
Ook de stad Ebeltoft (ebel = appel) ligt in het natuurgebied Mols Bjerge. Dit is een stadje met een oud centrum waarin nog veel vakwerkhuizen staan met houten raamwerk. Opvallende zijn de grote binnenpleinen bij sommige huisjes. In één daarvan, de Farvergarden is nu een museum gevestigd. In de tuinen vind je nog één van de appelbomen waar het dorp haar naam aan heeft ontleend.
Vanwege de stranden en het oude centrum is dit een populaire bestemming geworden voor toeristen. De meest bekende attracties in deze stad zijn het Fregatten Jylland, het langste houten fregat ter wereld dat nog gewoon in het water ligt. Je verwacht het niet maar het schip telt maar liefst vijf dekken.
Het glasmuseum met werk van verschillende kunstenaars is ook bekend. Tip: er zijn dagen dat er demonstraties gegeven worden of zelfs workshops voor kinderen, dat maakt het natuurlijk extra leuk.
En als derde heb je het oude raadhuis. Deze ligt aan het einde van het voetgangersgebied / winkelstraat en is bekend in heel Denemarken, omdat dit het kleinste raadhuis is. Leuk is dat hier in de zomer (juli en augustus) iedere avond om 20.00 en 21.00 een nachtwacht vertrekt voor een rondje door het dorp.
Ebeltoft heeft een heel gezellig klein centrum met een paar straten en pleintjes met van die echte oude en soms hele scheve Deense huisjes. Je vindt daar ook leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes.
Overnachten in de natuur bij de Feldballe watermolen
Deze watermolen ligt midden in het bos, is ook wel even zoeken. Het ligt echt heel idyllisch, compleet met een picknickplaats, schuur om te schuilen en zelfs hutjes waar je gratis kan overnachten.
Meer informatie vind je hier.
- Emmen bezienswaardigheden & uitjes - 7 november 2024
- Harry Potter filmlocaties die je kan bezoeken - 6 november 2024
- Star Wars filmlocaties - 6 november 2024
Leave a comment